Δίνοντας νόημα στις λέξεις

pgialenios

του Παναγιώτη Γιαλένιου

Κυκλοφορεί σήμερα μαζί με τον «Σ.Ε» η καθιερωμένη συλλεκτική έκδοση «Ανασκόπηση 2018». Όπως σημειώνουμε στο editorial της, αποτελεί ένα ξεχωριστό «παιδί» στην όλη εκδοτική και συνεδριακή δράση μας για πάνω από δύο δεκαετίες και είναι χαρά μας που με ζέση και συμμετοχή έχει αγκαλιαστεί από τους αναγνώστες και γενικά τους συμπολίτες μας.

«Σπορά»  γνώσεων και προβληματισμού

Σε μια περίοδο όπου οι τεχνολογικές εξελίξεις στην διακίνηση και αρχειοθέτηση της πληροφορίας είναι ραγδαίες ευλόγως  ο αναγνώστης θα αναρωτιέται « τι καινούργιο μπορεί να προσφέρει μια έντυπη περιφερειακή ανασκόπηση γεγονότων». Το ερώτημα προβληματίζει κάθε χρόνο και εμάς. Έχοντας στα χρόνια της εκδοτικής μας παρουσίας βιώσει σχεδόν όλες τις σύγχρονες «μετά –Γουτεμβέργιο» εξελίξεις στο χώρο της διακίνησης των ειδήσεων και ταυτόχρονα επιμένοντας, χωρίς διακοπή, να «ανασκοπούμε» τη χρονιά που παρήλθε στοχεύοντας να προβληματίσουμε δημιουργικά για αυτή που ήλθε, στο ερώτημα απαντάμε με την ίδια την εξέλιξη της δικής μας Ανασκόπησης.   

Η  χρησιμότητα της Ανασκόπησης, έτσι όπως την έχουμε τουλάχιστον εμείς αντιληφθεί, δεν έχει να κάνει  πλέον με την ποσοτική παράθεση γεγονότων, αυστηρά ημερολογιακά και με προσοχή μην ξεφύγει κάποιο έστω και έλασσον γεγονός. Αφορά ποιοτικές επιλογές δράσεων και γεγονότων, καλαίσθητες εκδόσεις και κυρίως χρήσιμες «ματιές» πίσω και πέρα από τα γεγονότα, με βάση βεβαίως και το περιβάλλον που δημιουργούν όλα όσα σημαντικά συνέβησαν στην περιοχή και στον τόπο μας την χρονιά που παρήλθε.

Στην κατεύθυνση αυτή, η δική μας εκδοτική «σύλληψη» είναι οι λέξεις-κλειδιά που κατά την κρίση μας αλλά και μέσα από διαβούλευση χαρακτηρίζουν ως παρόν και προοπτική την κάθε ανασκοπούμενη περίοδο. Λέξεις που ζητάμε κάθε  χρόνο να νοηματίσουν διαφορετικές κάθε φορά προσωπικότητες του τόπου μας, με ευρεία αντιπροσώπευση της κοινωνίας. Η ανταπόκρισή τους είναι εντυπωσιακή όλα αυτά τα χρόνια και εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι το εγχείρημα έχει πετύχει.

Η καλή αυτή «σπορά» γνώσεων θελήσαμε εδώ και επτά χρόνια  να μην περιορίζεται μόνο στην ανάγνωση αλλά και να επεκτείνεται και στην διαβούλευση με τους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας. Έτσι  κάθε χρόνο η «Ανασκόπηση» συνοδεύεται και από  μια εκδήλωση γνώσης και προβληματισμού.

Ευθύνη-Προσανατολισμός-Πολίτης-Πράξη-Προσφορά

Οι λέξεις -  κλειδιά που μετά από διαβούλευση επιλέξαμε φέτος είναι κατά σειρά: Ευθύνη-Προσανατολισμός-Πολίτης-Πράξη-Προσφορά.

Ξεκινώντας από την «Ευθύνη» στην κορυφή του νοητού σχήματος που σχηματίζουν οι 5 λέξεις, αναζητούμε τον «Προσανατολισμό» που αφορά τον «Πολίτη», που δεν μπορούμε να τον δούμε τη δράση του χωρίς να σηματοδοτείται  από «Πράξη» που  οφείλει  όμως να οδηγεί στην γενικότερη «Προσφορά». 

Η ανταπόκριση, όσων δέχθηκαν την πρότασή μας να καταθέσουν τη δική τους οπτική για τις προτεινόμενες λέξεις – κλειδιά με μόνη δέσμευση από την πλευρά μας την αξιοποίησή  τους στα κείμενά τους, δημιουργεί πραγματικά ένα ιδιαίτερα χρήσιμο «σύμβουλο» γνώσης και προβληματισμού. Με άρθρα γενικότερου αλλά  και ειδικότερου προσανατολισμού. Που θεωρούμε ότι θα δώσουν και φέτος τη δική τους σπορά στην τόσο αναγκαία για την περίοδο που ζούμε καλλιέργεια κριτικής αλλά και δημιουργικής συλλογικής σκέψης.

Εδώ να σημειώσουμε για την εκδήλωση «γνώσης και πολιτισμού» όπως από φέτος την τιτλοφορούμε, ότι  φιλοδοξούμε να αποτελέσει την αρχή  μιας πρωτοβουλίας απόδοσης τιμής σε «δικούς μας» δημιουργούς που με το έργο τους έχουν ξεφύγει από τα τοπικά σύνορα προσανατολισμένοι ως ενεργοί πολίτες  σε πράξεις και προσφορά με εθνικό και διεθνή αντίκτυπο.

Όχι τυχαία ξεκινάμε φέτος με έναν σημαντικό ποιητή μας τον Διονύση Καρατζά. Και ελπίζουμε να έχουμε τη δυνατότητα και για ανάλογη συνέχεια…   

Last modified on Tuesday, 16/04/2019

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας