Για το Φυσικό Αέριο

Τα όσα ακουστήκαν και εξαγγέλθηκαν στη  χθεσινή σύσκεψη για το Φυσικό Αέριο στη Δυτική Ελλάδα, πέραν του όποιου προεκλογικού χαρακτηριστικού  μπορεί κάποιος  να τους  επισυνάψει, αποτελούν θετική εξέλιξη για την περιοχή.

Έρχονται ως συνέχεια μιας μακράς πορείας διεκδικήσεων και τεκμηρίωσης που ακολουθήθηκε από φορείς της περιοχής, με το Τεχνικό Επιμελητήριο Δυτικής Ελλάδος και την Περιφέρεια να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλη αυτήν τη διαδικασία.

Θα σταθούμε και θα σχολιάσουμε  τρεις  σημαντικές επισημάνσεις από τις χθεσινές ανακοινώσεις :

- «Υπόδειγμα συνεργασίας, διαλόγου και επίτευξης συναινέσεων» χαρακτήρισε τη Δυτική Ελλάδα ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης.

Θεωρούμε ότι στην υπόθεση του Φυσικού Αερίου έχει πρυτανεύσει πραγματικά η λογική και η διάθεση συνεργασίας. Η πολύχρονη εξέλιξη της συζήτησης για την έλευσή του στην περιοχή, που σε μεγάλο βαθμό κυρίως στα αρχικά στάδια της προκλήθηκε και προωθήθηκε μέσα από το Forum Ενέργειας (συνδιοργάνωση του Σ.Ε με το ΤΕΕ/ΤΔΕ), είναι πραγματικά αποκαλυπτική  της αξίας της συνεργασίας και των συναινέσεων για την ανάπτυξη της περιοχής 

-  μέσα σε ένα τρίμηνο θα τρέξουν οι διαδικασίες, μαζί με την προετοιμασία του φακέλου με στόχο στις αρχές του 2020 να γίνουν οι πρώτες συνδέσεις.

Παρότι  η αναφορά ακούγεται καλά στα αυτιά όλων των ενδιαφερόμενων, εντούτοις η γενικότερη εμπειρία από παρόμοιες διαδικασίες δεν δικαιολογεί το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, πόσο  μάλλον που το ερχόμενο τρίμηνο είναι αμιγώς προεκλογικό. Σε κάθε περίπτωση η διάθεση υπάρχει για να τρέξει το έργο και θα είναι πραγματικά τροχοπέδη αν με οποιοδήποτε τρόπο  αποτελέσει αντικείμενο  άσκοπων  προεκλογικών διαφωνιών

 - Υπάρχουν τέσσερις θέσεις στην Πάτρα, άλλες τόσες στον Πύργο και δύο στο Αγρίνιο για την αποθήκευση του φυσικού αερίου, που σε υγροποιημένη μορφή θα μεταφέρεται οδικώς  στην Πάτρα, οι οποίες επελέγησαν με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές και λαμβάνοντας υπ’ όψη τα ισχύοντα χωροταξικά και πολεοδομικά δεδομένα.

- Γνωρίζοντας την προσεκτική δουλειά που έχει  γίνει, με αυστηρή τήρηση των προδιαγραφών αλλά και με γνώση της «μεγάλης εικόνας» του έργου από όσους εργάστηκαν για να προτείνουν θέσεις αποθήκευσης (με καθοριστικό εδώ τον ρόλο του ΤΕΕ/ΤΔΕ) θεωρούμε ότι οι τελικές θέσεις που  θα επιλεγούν θα εξυπηρετούν πραγματικά τις ανάγκες των  τριών μεγάλων πόλεων   της Δυτικής  Ελλάδας,αλλά και τους απαιτούμενους όρους ασφάλειας των εγκαταστάσεων. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να ακολουθηθεί ένας ουσιαστικός διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες με σκοπό τόσο να καθησυχαστούν όσο και για να κατανοήσουν του μεγάλα οφέλη από τη χρήση του φυσικού αερίου στη περιοχή μας.

Last modified on Friday, 01/02/2019

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας