Η «μάχη» της Πάτρας

pgialenios

του Παναγιώτη Γιαλένιου

Με την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του γιατρού Νίκου Παπαδημάτου, μάλιστα και επισήμως ως εκλεκτός  της Νέας Δημοκρατίας στο Δήμο της Πάτρας, έχουμε πλέον μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα  της «μάχης» της Πάτρας στις προσεχείς δημοτικές  εκλογές. Την εικόνα συμπληρώνει η κατάθεση υποψηφιότητας για δήμαρχος και του εκπαιδευτικού Πέτρου Ψωμά.

Συμπληρώνεται η «εικόνα» 

Από τις υποψηφιότητες της προηγούμενης περιόδου επιβεβαιώθηκε η συμπόρευση της Βίβιαν Σαμούρη με την παράταξη Πελετίδη. Στην εντυπωσιακή μάλιστα προεκλογική συγκέντρωση της Τέταρτης της «Λαϊκής Συσπείρωσης»  υπήρξε μία  ακόμη σημαντική συμπόρευση με την δημοτική παράταξη του ΚΚΕ, του γιατρού, περιφερειακού σύμβουλου και υποψήφιου βουλευτή με τον ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές Βαγγέλη Κατσακούλη. Τους δυο προαναφερόμενος συμπληρώνει  στο ψηφοδέλτιο της νυν δημοτικής αρχής ο προερχόμενος από την ΛΑΕ πανεπιστημιακός Δημήτρης Σπαρτινός (αδελφός του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Σπαρτινού). Πιθανά η δημοτική αρχή μας επιφυλάσσει και νεότερες εκπλήξεις στην πορεία προς τις εκλογές.

Μέρα με την ημέρα ανακοινώνονται από τους επικεφαλής και οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι. Εμφανής η προσπάθεια των περισσοτέρων να ακολουθούν στην ανακοινώσεις τους ένα λίγο ως πολύ συγκροτημένο επικοινωνιακό πρόγραμμα, προσαρμοσμένο στις ανάγκες και των social media.

Ορισμένα συμπεράσματα  με όσα έχουν γίνει γνωστά τώρα και αναμένοντας και την επίσημη ανακοίνωση (την προσεχή Δευτέρα) της υποψηφιότητας για δήμαρχος Πατρών του ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου.

-Όλοι οι συνδυασμοί πλέον κινούνται με βάση τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών. Είναι περισσότερο από σίγουρο ότι η πρώτη Κυριακή  δεν δίνει δήμαρχο στην Πάτρα και με βάση τον νέο εκλογικό νόμο δεν προσφέρει αυτοδυναμία συμβούλων.

-Είναι επίσης δεδομένο ότι ορισμένοι υποψήφιοι έχουν οριστικοποιήσει την επιλογή τους να πάνε μέχρι τέλος τον αγώνα τους, ενώ κάποιοι άλλοι (και από αυτούς που δεν έχουν δηλώσει επισήμως ακόμη κάθοδο) θα διαπραγματευτούν την πορεία τους στα δημοτικά, στη βάση πιθανών γενικότερων συνεργασιών σε άλλα επίπεδα.

-Στο επίπεδο των όσων συζητούνται και θα διαμορφώσουν την προεκλογική στάση των υποψηφίων στην προοπτική των μετεκλογικών συμμαχιών στο δημοτικό συμβούλιο μπορούμε να διακρίνουμε-αν και ανεπεξέργαστες ακόμη- δύο βασικές τάσεις:

Από τη μία όσων  προεξοφλούν την πρωτιά του Πελετίδη την πρώτη Κυριακή με ένα βεβαίως ποσοστό που δεν παράγει αυτοδυναμία στο δημοτικό συμβούλιο και επιθυμούν συνεργασία με αυτόν μετεκλογικά στη βάση προγραμματικής συμφωνίας.

Από την άλλη, μετά και την ανακοίνωση Παπαδημάτου ως επίσημης πλέον πρότασης της Ν.Δ στο Δήμο, επιχειρείται η συσπείρωση αρχικά του κεντροδεξιού χώρου στην Πάτρα, που σε δημοτικό επίπεδο αυτή τη στιγμή είναι διασπασμένος. Το σκηνικό στον χώρο αυτό θα αναδιαμορφώσει η αναμενόμενη  υποψηφιότητα του Ν.Νικολόπουλου. Ταυτόχρονα η επίσημη στήριξη της Ν.Δ  δημιουργεί θεωρούμε προβληματισμούς σε μια σημαντική μερίδα συμπολιτών πολιτικά κινούμενων στον κεντροδεξιό χώρο, που δείχνουν να στηρίζουν την υποψηφιότητα του Γρηγόρη Αλεξόπουλου.

Τελικές εξελίξεις στο τι θα γίνει ειδικά στον κεντροδεξιό χώρο θεωρούμε ότι θα έχουμε με βάση την προτεραιότητα που δώσει η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας στην «μάχη» της Πάτρας  σε συνδυασμό με αυτήν στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος. Σε περίπτωση που τεθεί υψηλή στόχευση νίκης σε αυτούς του δύο χώρους και υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι  εφικτή, είναι βέβαιο ότι παρασκηνιακά θα υπάρξουν πιέσεις αλλά και συμφωνίες σε αλλά επίπεδα.(Η προβολή κάποιων φωτογραφιών, ως παραπολιτικά σχόλια, κατά την πρόσφατη ομιλία Μητσοτάκη στην εκδήλωση της  «Γνώμης» στην Πάτρα είναι ενδεικτικές προθέσεων).  

Στις δύο παραπάνω βασικές τάσεις προεκλογικών αλλά και μετεκλογικών συμμαχιών, να προσθέσουμε και την διαφαινόμενη επιδίωξη παλιότερων αλλά νεότευκτων δημοτικών συνδυασμών και υποψηφίων να είναι παρόντες- ελέω απλής αναλογικής- στο καινούργιο δημοτικό συμβούλιο και να καθορίσουν τη στάση τους όχι  στη βάση  γενικών πολιτικών προσανατολισμών αλλά επιμέρους τοπικών αναγκών.

Με βάση τα παραπάνω και με δεδομένο ότι στις προσεχείς δημοτικές και περιφερειακές εκλογές  θα εμπλακούν χιλιάδες  υποψήφιοι (κάθε οικογένεια θα έχει  και κάποιον) είναι περισσότερο από κάθε άλλη φορά αναγκαίο να προσεχθεί από όλους – υπεύθυνους των συνδυασμών αλλά κυρίως όσων ψηφίζουν) ποιους επιλέγουν ως υποψήφιους  και κυρίως οι ψηφοφόροι  ποιους θα «σταυρώσουν».

Η απλή αναλογική  έχει κάποια –αχνάπεριθώρια να αναβαθμίσει το προσεχές δημοτικό συμβούλιο όχι μόνο αν είναι σε αυτό ικανοί επικεφαλής αλλά και αν το σύνολό του απαρτίζεται από ανθρώπους σκεπτόμενους και κατάλληλους να διαμορφώσουν περιβάλλον συνθέσεων και εποικοδομητικών συνεργασιών.

Last modified on Monday, 08/04/2019

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας