Ρυθμίσεις - ανάσα από το Υπουργείο Οικονομικών

ypourgeio oikonomikon

Στο τελικό στάδιο δείχνουν να βρίσκονται και δύο νέες  ρυθμίσεις για οφειλέτες του Δημοσίου που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών.
Η πρώτη ρύθμιση προβλέπει την αποπληρωμή των οφειλών σε έως και 120 δόσεις, στην οποία θα περιλαμβάνονται εισοδηματικά κριτήρια αλλά και διαγραφή προσαυξήσεων.

Η δεύτερη ρύθμιση προβλέπει την αύξηση των δόσεων στην πάγια ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών από 12 σε 48 υπό προϋποθέσεις.
Στόχος του Υπουργείου είναι να τεθούν, όπως όλα δείχνουν, σε εφαρμογή στα τέλη Μαρτίου.  Αυτό που ζητούν όμως οι θεσμοί από την ελληνική κυβέρνηση είναι οι νέες ρυθμίσεις να μην είναι χαριστικές αλλά να συνδυάζουν διάφορες παραμέτρους, όπως, για παράδειγμα, την ικανότητα του οφειλέτη να αποπληρώσει τα χρέη.
H κυβέρνηση αυτό που θέλει να αποφύγει είναι τους οφειλέτες που παραδοσιακά χρησιμοποιούν τις ρυθμίσεις για να λαμβάνουν φορολογικές και ασφαλιστικές ενημερότητες συνεχίζοντας τις παρελκυστικές τακτικές τους.

Ο πρόεδρος της ΟΕΣΠ και μέλος του Δ.Σ. της ΕΣΕΕ Γιώργος Βαγενάς μιλώντας προχθές στην συνέλευση του Εμπορικού ανακοίνωσε πως τέλος Μαρτίου θα τεθούν σε ισχύ οι 120 δόσεις και τόνισε πως παράλληλα θα γίνει επανυπολογισμός των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία, κάτι που αποτελούσε παγια διεκδίκηση του συνδικαλιστικού κινήματος.

«Θα αναπνεύσουν πολλοί συνάδελφοί μας από τις 120 δόσεις που θα τεθούν σε ισχύ από τον Μάρτιο», συνέχισε ο πρόεδρος του ΕΕΣΠ Γιώργος Ρώρος, τονίζοντας πως διεκδικούν παράλληλα ως προτεραιότητες την θέσπιση τροφοδότη ακατάσχετου λογαριασμού αλλά και αναπτυξιακής τράπεζας για τη στήριξη των ΜμΕ.

Τι προβλέπεται
Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα ρύθμιση θα προβλέπει:
Αποπληρωμή οφειλών σε έως και 120 δόσεις.
• Ελάχιστή δόση 25-30 ευρώ.
• Διαγραφή των οφειλών από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής. Ανάλογα με το ύψος της οφειλής αλλά και τον χρόνο που δημιουργήθηκαν αυτές, θα κλιμακώνεται το «κούρεμα» στις προσαυξήσεις, το οποίο θα φθάνει στην πλήρη διαγραφή σε ορισμένες περιπτώσεις.
• Για τους μικρούς οφειλέτες η ρύθμιση θα είναι ιδιαίτερα γενναιόδωρη, δεδομένου ότι το πλήθος των οφειλετών έχει χρέη μεταξύ 3.000 και 5.000 ευρώ.
• Διαγραφή του 95% των οφειλών από πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τη φορολογική διοίκηση.

Όχι νέα χρέη
Αυτό που θα πρέπει να προσέξουν οι οφειλέτες είναι ότι τη στιγμή που θα τεθεί σε ισχύ η ρύθμιση δεν πρέπει να έχουν δημιουργήσει νέα χρέη ή τουλάχιστον να τα έχουν τακτοποιήσει μέσω της πάγιας ρύθμισης.
Στην περίπτωση δηλαδή που η ρύθμιση της τελευταίας ευκαιρίας ξεκινήσει στις αρχές Απριλίου, θα πρέπει να έχουν εξοφληθεί τυχόν οφειλές του πρώτου τριμήνου του 2019. Αυτό σημαίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα θα ενταχθούν και οι οφειλές που δημιουργήθηκαν το 2018. Εκτός από τη ρύθμιση των 120 δόσεων, το οικονομικό επιτελείο έχει έτοιμο το σχέδιο αύξησης των δόσεων της πάγιας ρύθμισης.

Έως 48 δόσεις
Το νέο πλαίσιο προβλέπει την αποπληρωμή των χρεών σε 48 δόσεις υπό προϋποθέσεις.
Η βασική ρύθμιση θα ανέρχεται σε 24 δόσεις και θα φθάνει τις 48 εάν οι οφειλέτες πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια με βασικότερο όλων τη δυνατότητα αποπληρωμής της οφειλής.  Υπενθυμίζουμε ότι σήμερα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές μπορούν να ρυθμιστούν έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις και μπορούν να φθάσουν υπό εξαιρετικές προϋποθέσεις τις 24.

Last modified on Monday, 08/04/2019

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας