«Προγραμματικές συμφωνίες»

pgialeniosτου Παναγιώτη Γιαλένιου

Σχολιάζαμε την προηγούμενη εβδομάδα τις προεκλογικές εξελίξεις στο Δήμο της Πάτρας, καταγράφοντας το έως τώρα παζλ των υποψηφιοτήτων. Φαίνεται ότι μετά τις ανακοινώσεις των συνεργασιών της παράταξης Πελετίδη, την επίσημη κάθοδο Νικολόπουλου και την επίσημη «πρώτη» αύριο του Πέτρου Ψωμά (με τον οποίο συμπορεύονται και βασικοί πρώην και νυν δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης Γιάννη Δημαρά)  έχουμε μια πιο  ολοκληρωμένη προεκλογική  εικόνα.

Πρόβλεψή μας είναι  ότι πλέον  στο επόμενο διάστημα θα έχουμε σμίκρυνση  και όχι αύξηση του τελικού αριθμού των ήδη πολλών υποψηφιοτήτων δημάρχων, ενώ το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στην ποιότητα των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων κάθε συνδυασμού αλλά και στα προγράμματα με βάση τα οποία θα ζητήσουν την ψήφο των πολιτών.

Η εικόνα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος

Κινητικότητα βεβαίως έχουμε και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος όπου ήδη έχουμε την εικόνα των βασικών διεκδικητών της διοίκησής της. Απόστολος Κατσιφάρας, Νεκτάριος Φαρμάκης, Κωστας  Σπηλιόπουλος, Νίκος Καραθανασόπουλος, Βασιλης Χατζηλάμπρου, Κωνσταντίνος Παπακωνσταντίνου έχουν ήδη πάρει θέσεις στον εκλογικό στίβο και προβλέπεται μια  ενδιαφέρουσα προεκλογική περίοδος σε έναν θεσμό όπου για πρώτη φορά από συστάσεώς του θα εκλέξει περιφερειακή αρχή με απλή αναλογική και στη βάση αυτή γίνονται πλέον οι προεκλογικοί σχεδιασμοί των υποψηφίων.

Θεωρούμε ότι τα νέα δεδομένα μέσα από τα οποία θα προκύψουν οι νέοι «μικροί  Πρωθυπουργοί» όπως αποκαλούνται οι Περιφερειάρχες στη χώρα μας δεν έχουν ακόμη αποκωδικοποιηθεί πλήρως από όλους τους ενδιαφερόμενους και σίγουρα ελάχιστα έχουν προβληματίσει μέχρι τώρα τους πολίτες, που θα εκλέξουν τελικά ποιους θέλουν για περιφερειακούς τους άρχοντες. (Τα ίδια ισχύουν όπως έχουμε καταγράψει και για τις εκλογές στους δήμους).

Το πιο βασικό καινούργιο στοιχείο της προσεχούς εκλογικής αναμέτρησης είναι φυσικά η απλή αναλογική, βάσει της οποίας στον πρώτο γύρο των εκλογών θα κατανεμηθούν οι περιφερειακοί σύμβουλοι κάθε παράταξης (όπως και στους δήμους οι δημοτικοί σύμβουλοι).

Με δεδομένους τους συσχετισμούς δυνάμεων στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (αλλά εκτιμάμε και  σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας) αυτοδυναμία από τον πρώτο γύρο των εκλογών είναι πολύ δύσκολο (έως αδύνατο) να έχουμε. Στη βάση αυτής της εκτίμησης  γίνονται πλέον οι σχεδιασμοί των επιτελείων των παρατάξεων και ίσως για πρώτη φορά ψηλά στις συζητήσεις τους έχει τεθεί ο όρος «προγραμματική συμφωνία». Είναι ένας όρος  σχετικά άγνωστος επί της ουσίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στη χώρα μας, γιατί σε όλη της μεταπολιτευτική περίοδο (τουλάχιστον) η ενισχυμένη αναλογική  οδηγούσε  κατά βάση σε μονοπαραταξιακές διοικήσεις και συνήθως στην «αρχή τους ενός»(εξ ού και η φράση τα παραπονά σου στον Δήμαρχο).

Ουσιαστική προγραμματική συμφωνία βεβαίως προϋποθέτει πολλά και σημαντικά πράγματα στο «οπλοστάσιο» των παρατάξεων. Κυρίως όμως προϋποθέτει ανθρώπους που έχουν μπολιαστεί με ανάλογη κουλτούρα. Δυστυχώς ένα «είδος σε ανεπάρκεια» έως τώρα στο χώρος της Αυτοδιοίκησης και εδώ υπάρχει ένα σημαντικό πρόβλημα που θα το δούμε να εμφανίζεται  μετεκλογικά.

Προγραμματική συμφωνία επίσης σημαίνει ξεκάθαρες στρατηγικές για το τι θέλουν για  την Περιφέρεια και τον τόπο οι  συνδιαλεγόμενες παρατάξεις. Είναι ένα επίσης σημαντικό ζητούμενο ιδίως στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που έως τώρα εκτός κάποιων εξαιρέσεων δεν βασιζόταν για τις εκλογή των αρχόντων της τόσο σε ξεκάθαρες και προς διαπραγμάτευση στρατηγικές όσο στα πρόσωπα, στις κομματικές ταυτότητας και στο γενικότερο πολιτικό ρεύμα της χώρας.

Ένας ακόμη βασικός παράγοντας που καθορίζει το βάθος και το περιεχόμενο των προγραμματικών συμφωνιών είναι βεβαίως και η ποιότητα της ομάδας των περιφερειακών συμβούλων που θα εκλεγούν που θα είναι  αυτοί κυρίως που θα εγγυηθούν την όποια συμφωνία και θα  της προσδώσουν βιώσιμη προοπτική.

Με όλα τα παραπάνω η επόμενη ημέρα  και των Περιφερειακών εκλογών δείχνει να είναι ένα αρκετά  δύσκολο «σταυρόλεξο» με αρκετές άγνωστες λέξεις και κυρίως με κενά που δεν καλύπτονται με παπαγαλία ή  ανατρέχοντας στα λεξικά αλλά απαιτούν ανθρώπους ικανούς να ανασυνθέτουν  και να παράγουν πολιτική.

Θεωρούμε, παρακολουθώντας από κοντά την κινητικότητα  αρκετών υποψηφίων και στην Περιφέρεια, ότι υπάρχει σοβαρός προβληματισμός  προς αυτήν την κατεύθυνση, που όσο περνάει ο καιρός  δυναμώνει.

Βλέποντας μάλιστα και τα πρόσωπα που σιγά σιγά γίνονται γνωστά για τα ψηφοδέλτια στην ΠΔΕ, διαπιστώνουμε σημαντικές συμμετοχές και ανανεώσεις που κινούνται στο σφυγμό των νέων δεδομένων που προκύπτουν για την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.

Το κεντρικό όμως ζητούμενο θα πρέπει να είναι, όλων αυτών των εξελίξεων να γίνουν κοινωνοί και οι πολίτες της περιφέρειάς μας.

Κάτι που δεν θα προκύψει μόνο με «επικοινωνιακά μέσα» αλλά από την ζωντανή επαφή και την γνήσια προσέγγιση των πραγματικών αναγκών και προβληματισμών των πολιτών από τους υποψήφιους. 

Last modified on Wednesday, 20/02/2019

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας