Έρευνα με προοπτική

Στην πολύ γόνιμη συζήτηση που  έγινε  την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου στην εκδήλωση  του ΣΕΒΠ&ΔΕ, του ΣΕΒΒΕ και του γραφείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη χώρα μας για το μέλλον της βιομηχανίας στην Ευρώπη, ένα από τα θέματα που κυριάρχησε στις τοποθετήσεις των σημαντικών  ομιλητών, μεταξύ των οποίων και ο αρμόδιος  αν. υπουργός Βιομηχανίας, ήταν η στρατηγική πλέον ανάγκη να συνδεθεί ουσιαστικά η βιομηχανική παραγωγή στη χώρα μας  με την έρευνα και την καινοτομία που παράγεται στα Πανεπιστήμιά μας και στα ερευνητικά ιδρύματα.

Μάλιστα έχει πολύ ενδιαφέρον το στοιχείο που παρουσίασε ο υπουργός ότι το 2018 για πρώτη φορά η ιδιωτική χρηματοδότηση για έρευνα στη χώρα μας ξεπέρασε την χρηματοδότηση που παρέχει η πολιτεία για το σκοπό αυτό στα ακαδημαϊκά ιδρύματα και στα ερευνητικά κέντρα.

Αν και κάτι τέτοιο είναι συνήθεια εδώ και δεκαετίες στις αναπτυγμένες οικονομίες, στη χώρα μας φαντάζει κατόρθωμα, πόσο μάλλον που μέχρι τώρα η έρευνα και σε σημαντικές επιχειρήσεις μας ήταν στην ουσία άγνωστη έννοια ή σε πολλές περιπτώσεις πρόσχημα για συμμετοχή σε κάποιο επιδοτούμενο ερευνητικό πρόγραμμα με στόχο την επιδότηση και όχι την δημιουργία τελικού προϊόντος.

Δεν είναι υπερβολή άλλωστε η εμπειρία πολλών ερευνητών, που την πρώτη κουβέντα που εισπράττουν ακόμη στην προσπάθειά τους να συνεργαστούν με κάποιους επιχειρηματίες για την ένταξή τους σε κάποιο ερευνητικό πρόγραμμα είναι το «πόσα θα βγάλω» από αυτό.

Η κρίση από τη μια αλλά και οι ταχύτατες εξελίξεις στην βιομηχανική παραγωγή παγκοσμίως δείχνουν να αλλάζουν με αργούς βεβαίως ρυθμούς και τη βιομηχανική κουλτούρα και πραγματικότητα στη χώρα μας. Αυτό τουλάχιστον εκφράζουν και βασικοί εκπρόσωποι του βιομηχανικού κόσμου, που ήταν παρόντες και στην εκδήλωση του ΣΕΒΠ&ΔΕ. Μάλιστα έστω και ως υπερβολή, που στοχεύει  να κινητοποιήσει,  ο Πρόεδρος του περιφερειακού μας ΣΕΒ  Κλ. Μπάρλος, (συνδυάζει επιτυχώς ακαδημαϊκή, ερευνητική και βιομηχανική δραστηριότητα) τόνισε ότι πλέον είναι λάθος να μιλάμε ως εξέλιξη για 4η Βιομηχανική επανάσταση και θα πρέπει να μιλάμε και για 5η και 6η με την ταχύτητα που αλλάζουν τα πράγματα.            

Με βάση όλα αυτά είναι καιρός πλέον, στην ευρεία συζήτηση που γίνεται και στην περιοχή μας για το ρόλο της έρευνας στην παραγωγή, με βάση και  τη σημαντική πανεπιστημιακή και ερευνητική υποδομή που διαθέτουμε, να μπει κάποιο αξιολογικό κριτήριο. Αυτό δεν είναι άλλο από αυτό που τίθεται πλέον και στα νέα προγράμματα που εγκρίνονται από την Ε.Ε  και που στοχεύουν όχι στην έρευνα για την έρευνα αλλα  σε αυτήν που οδηγεί σε βιώσιμη επιχειρηματικότητα.

Είναι  θετικό ότι μέσα από ένα τέτοιο κριτήριο φαίνεται ότι αξιολογήθηκε από έναν σημαντικό ευρωπαϊκό θεσμό, το CERN η δραστηριότητα του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών τα τελευταία χρόνια και το σημνατικό τμήμα του Knowledge Transfer ανέθεσε στο ΕΠΠ τον ρόλο του CERN Business Innovation Center (BIC) για τα επόμενα 4 χρόνια. Η αποστολή του BIC του CERN είναι να ανακαλύπτει εταιρείες στον Ελληνικό χώρο οι οποίες αναπτύσσουν υψηλή τεχνολογία που θα μπορούσε να ενσωματωθεί στις ερευνητικές υποδομές του Διεθνούς Ερευνητικού Οργανισμού

Επιπλέον, το BIC έχει ως αποστολή να βοηθήσει τις εταιρείες αυτές να ωριμάσουν τα προϊόντα τους έτσι ώστε να είναι ανταγωνιστικά σε παγκόσμιο επίπεδο και κατ' επέκταση να είναι επιλέξιμα από το CERN.

Last modified on Wednesday, 20/02/2019

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας