Με αφορμή μια πρόταση του Κώστα Λογαρά

pgialeniosτου Παναγιώτη Γιαλένιου

Ένα  πολύ ενδιαφέρον κείμενο με τίτλο: « Περιμένοντας τον Γκοντό (στην Πάτρα)» στο Protagon.gr του συμπολίτη λογοτέχνη Κώστα Λογαρά  (συνιστώ σε όλους την ανάγνωσή του) καταλήγει σε μια εξίσου ενδιαφέρουσα πρόταση που είναι και η αφορμή του σημερινού δικού μας κειμένου.

Να νοιώσει ο πόλιτης «σπίτι του»…

Ο Κ.Λ στο κείμενό του (που αναφέρεται και στις επερχόμενες εκλογές στο Δήμο της Πάτρας)  προσδιορίζει ως εξής το κεντρικό ζητούμενο για το μέλλον της πόλης: «Η πόλη, λέω, χρειάζεται ένα όραμα. Τα είδαμε όλα έως τώρα: όλα κατώτερα των προσδοκιών μας. Ένα απλό όραμα έχει ανάγκη, αρχής γενομένης από τον στόχο της καθαριότητας – ναι της καθαριότητας, και επιμένω: είναι δείκτης πολιτισμού «των μαζών». Κάνει τους ανθρώπους να αγαπούν την πόλη τους, να την σέβονται γιατί κι αυτή τους σέβεται».

Και καταλήγει με την πρότασή του: Άραγε θα έπιανε τόπο να πρότεινε κανείς κάτι απλό κι ανέξοδο; Όποιος κι αν κερδίσει τις εκλογές (ας είν’ κι ο ίδιος , ποσώς με νοιάζουν τα κομματικά) ας συγκροτήσει μια άτυπη ομάδα από πρακτικούς ανθρώπους, άντρες και γυναίκες. Που ξέρουνε διαπιστωμένα να οργανώνουνε το σπιτικό τους. Που αγαπούν και νοιάζονται το χώρο τους κι έχουν σχέση βιωματική με αυτόν. Που διακριβωμένα περιποιούνται οι ίδιοι τις αυλές τους, φροντίζουν τον μπαξέ τους ή τους κήπους τους. Κι ας κάνουνε μαζί τους οι επίδοξοι άρχοντες μια περιήγηση στην πόλη. Με αυτιά και μάτια ανοιχτά στις υποδείξεις τους. Ας ξεκινήσουνε την… «επανάσταση» που όλοι οι υποψήφιοι υπόσχονται, απ’ αυτό. Για να πειστεί ο πολίτης ότι η πόλη του τον σέβεται, δεν τον απαξιώνει. Και να την νιώσει «σπίτι του».

H πρόταση του Κ.Λ αξίζει να εξεταστεί από  όλους τους υποψηφίους (είναι ενδιαφέρον ότι και ο ίδιος δεν αποκλείει κανέναν). Προφανώς η «νοικοκυροσύνη» και η καθαριότητα δεν συνιστούν ιδεολογική διαφοροποίηση-μπορούν να συνυπάρχουν σε οποιαδήποτε ιδεολογία, μαζί με την εντιμότητα, την ευγένεια, το φιλότιμο  και πολλές ακόμη λέξεις που η πλούσια γλώσσα μας προσφέρει.

Υπό αυτήν την έννοια είναι  σίγουρο ότι σε επίπεδο οπαδών της «υψηλής πολιτικής» (συνήθως αναπτύσσεται μετά οινοποσίας ή  σε κεντρικοεπιτροπάτα στα σαλόνια πολυτελών ξενοδοχείων) οι παραπάνω λέξεις να είναι υποτιμημένες και να αποπροσανατολίζουν.

Σε επίπεδο όμως κοινωνίας, που «χόρτασε» από μεγάλα λόγια που ταυτίστηκαν δυστυχώς με οράματα και απαξίωσαν και την ίδια την λέξη ακόμη στη συνείδησή της, αυτά που προτείνει ο Κ.Λ ακούγονται χρήσιμα και αναγκαία.

Μάλιστα συμφωνώντας και με ένα άλλο σημείο του κειμένου του, που αναφέρεται στον νυν Δήμαρχο (γράφει: Από τον Κώστα Πελετίδη δεν λείπει ούτε η αυθεντικότητα, ούτε η προσήνεια, χαρακτηριστικά που διέκριναν τα πρόσωπα της παλιάς λαϊκής γειτονιάς. Γι’ αυτό, κερδίζει τη συμπάθεια των συμπολιτών του: «τουλάχιστον είναι έντιμος, δεν κλέβει » λέει ο κόσμος, και είναι αλήθεια…), θα πρόσθετα: Στην αξιολόγηση αυτών των προτεραιοτήτων κρύβεται και το μυστικό της επιτυχίας στις προσεχείς εκλογές, όσων εμπλέκονται με την τοπική αυτοδιοίκηση.

Ας κοιτάξουν επομένως οι επικεφαλής και οι υπεύθυνοι των συνδυασμών γύρω τους και ας αναζητήσουν ανθρώπους όπως τους περιγράφει και ο Κ.Λ στην πρότασή του. Άνθρωποι που είμαστε σίγουροι ότι αν πειστούν για τις προθέσεις των υποψηφίων δεν θα αρνηθούν να  μεταφέρουν τις εμπειρίες και τις γνώσεις τους σε όσους το ζητήσουν ανεξαρτήτως συνδυασμού.

Θα τολμούσα μάλιστα να συμπληρώσω ότι θα μπορούσε να υπάρχει και μια άτυπη συμφωνία,από όσους  συνδυασμούς βάζουν πραγματικά πάνω από όλους το συμφέρον της  πόλης τους, για την αξιοποίηση της γνώσης αυτής της «άτυπης ομάδας  πρακτικών ανθρώπων» (που συνήθως συγκροτείται από συμπολίτες που δεν δέχονται να είναι υποψήφιοι) και μετά τις εκλογές.

Θεωρώ ότι η πρόταση του Κώστα Λογαρά δεν έγινε στην τύχη. Γνωρίζοντας όσο λίγοι αυτήν την πόλη, που με πάθος αλλά και αυστηρότητα περιγράφει στα βιβλία του και στην πλούσια αρθρογραφία του, εκτιμά ότι η περίοδος είναι ώριμη για τέτοιες προτάσεις που σε άλλες εποχές θα φάνταζαν γραφικές. Την προσυπογράφω εκτιμώντας και από τη δική μου εμπειρία ότι ναι στην πόλη μας υπάρχουν αρκετοί  συμπολίτες ικανοί να πρόθυμοι να συγκροτήσουν μια τέτοια  ομάδα. Αρκεί να πειστούν ότι η ανιδιοτελής και εκτός οφίτσιων αυτή συνεισφορά δεν θα είναι το «φύλλο συκής» κανενός ούτε καν της ίδιας της πόλης.  

Last modified on Friday, 08/03/2019

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας