Προγράμματα και πολίτες

Υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός ευρωπαϊκών προγραμμάτων που υλοποιούνται με τη συμμετοχή και της δικής μας Περιφέρειας και στα οποία  ανάμεσα στην τεχνοκρατική περιγραφή των στόχων τους κρύβουν μείζονες ανάγκες όχι μόνο για τι δική μας τοπική κοινωνία αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη.

Το πρόβλημα που προκύπτει με αυτά τα πολύ σημαντικά προγράμματα είναι ότι συνήθως  σε όλες τις χώρες υλοποιούνται με μικρή συμμετοχή πολιτών και περιορίζονται σε εκτιμήσεις τεχνοκρατών, που πολλές φορές δεν αντιπροσωπεύουν ουσιαστικά τις κοινωνίες που απευθύνονται.

Το πρόβλημα μεγεθύνεται όταν με βάση τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τέτοιου είδους σημαντικά προγράμματα παίρνονται καθοριστικές αποφάσεις  σε εθνικό ή ευρωπαϊκό επίπεδο, που αφορούν πολιτικές και κατανομές κονδυλίων.

Ένα τέτοιο σημαντικό πρόγραμμα που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα είναι το πιλοτικό έργο που αφορά τον Ευρωπαϊκό Δείκτη Κοινωνικής Προόδου (EU SPI) ο οποίος απεικονίζει την περιβαλλοντική και κοινωνική απόδοση μιας Περιφέρειας και στο οποίο συμμετέχει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ως μία από τις δέκα επιλεγμένες Ευρωπαϊκές Περιφέρειες αλλά και εθνικούς φορείς.

Βασικός στόχος του έργου είναι να δοκιμαστεί εμπειρικά ο τρόπος χρήσης του, για την παρακολούθηση και τη βελτίωση της χάραξης περιφερειακής  κοινωνικής πολιτικής.

Το έργο αναμένεται να δώσει σημαντικές κατευθύνσεις για τα προγράμματα κοινωνικής πολιτικής που σχεδιάζει και υλοποιεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Το σημαντικό αυτό  έργο που υλοποιείται αυτήν την περίοδο  προτείνουμε να αποτελέσει αφορμή (μαζί με άλλα αντίστοιχα αυτού του βεληνεκούς)  ενόψει ευρωεκλογών και περιφερειακών εκλογών, για έναν ευρύτερο διάλογο για την αντιπροσωπευτικότατα των συμπερασμάτων τους και πως αυτά καθορίζουν μελλοντικές κρίσιμες αποφάσεις.

Ο διάλογος αυτός είναι χρήσιμο να μπολιάσει και την προεκλογική ατζέντα των υποψηφίων ώστε κοινωνός όλων αυτών των εξελίξεων να είναι και οι πολίτες που οφείλουν να έχουν μια πιο καθοριστική συμμετοχή σε διαδικασίες, που μέσω  των τεχνοκρατών «φιλτράρονται» και οδηγούν σε αποφάσεις, όπως αυτές για την εφαρμοζόμενη περιφερειακή κοινωνική πολιτική κ.α 

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας