Κόντρα στην κακή νοοτροπία

pgialeniosτου Παναγιώτη Γιαλένιου

Έχει ενδιαφέρον να κρατηθεί στην επικαιρότητα η συντονισμένη προσπάθεια που γίνεται αυτήν την περίοδο στην Πάτρα για την διακοπή του καπνίσματος  στους κλειστούς χώρους. Είναι η πρώτη φορά που με εργαλείο το νόμο (από το 2005 νομοθετούνται διαρκώς μετρά κατά του καπνίσματος χωρίς ουσιαστική μέχρι σήμερα εφαρμογή) αλλά κυρίως με συντονισμό και έλεγχο συνδικαλιστικών φορέων (ΣΚΕΑΝΑ), δημόσιων ελεγκτικών φορέων και συλλογικοτήτων, κάτι σοβαρό διαφαίνεται στο ορίζοντα.

Ο «Σύμβουλος Επιχειρήσεων» προβάλλει συστηματικά κάθε δράση που μπορεί να οδηγήσει σε μια άκαπνη κοινωνία. Συμμετέχει μάλιστα ενεργά σε πρωτοβουλίες που προωθούν δράσεις που μπορούν να οδηγήσουν στην μείωση και τελικά στην κατάργηση του καπνίσματος γενικότερα και όχι μονό στους κλειστούς χώρους. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι παράλληλα με τις αναπτυξιακές δράσεις που προωθούμε μέσω του Δικτύου Forum  Ανάπτυξης οργανώνουμε και εκδηλώσεις και εκθέσεις που αναδεικνύουν τρόπους και καινοτομίες που μπορούν να συμβάλλουν σε μια κοινωνία χωρίς τσιγάρο.

Στην κατεύθυνση αυτή θεωρούμε ότι είναι ουσιαστική  και αποτελεσματική αυτήν την περίοδο στην Πάτρα η δουλειά που γίνεται από  το Δίκτυο  για την Προστασία από το Παθητικό Κάπνισμα, ενός φορέα που συγκροτείται από 9 σημαντικές οργανώσεις που αξίζουν αναφοράς. Πρόκειται για τις: Αντικαπνιστικός Σύλλογος Πάτρας, η Κίνηση «ΠΡΟΤΑΣΗ», η ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ, ο Σύλλογος Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος Κ.Υ. Χαλανδρίτσας, η Οικολογική Κίνηση Πάτρας, το Άλμα Ζωής Ν. Αχαΐας, οι Πολίτες Εν Δράσει, ο Σοροπτιμιστικός Όμιλος Πάτρας και το Κέντρο Πρόληψης ΚΑΛΛΙΠΟΛΗΣ.

Πρόσφατη ανακοίνωση  του Δικτύου καταγράφει με αισιόδοξη προσέγγιση την σημερινή πραγματικότητα στην πόλη αλλά δείχνει και την προοπτική. Αντιγράφουμε: Οι θετικές πρωτοβουλίες, - επαγγελματιών όπως ο Σύλλογος Εστίασης Αναψυχής Νομού Αχαΐας (ΣΚΕΑΝΑ), φορέων όπως το Πανεπιστήμιο Πατρών, υπηρεσιών του δημοσίου όπως οι χώροι απονομής δικαιοσύνης και παροχής υγείας - για την εφαρμογή του νόμου που απαγορεύει το κάπνισμα σε όλους τους εσωτερικούς χώρους κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Οι εξαιρέσεις - παραβιάσεις του νόμου που επιβεβαιώνουν τον κανόνα μπορούν πλέον να αντιμετωπιστούν από τους ενεργούς πολίτες - που ζητούν το αυτονόητο δικαίωμα τους - σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας που έμπρακτα επιδεικνύει το ουσιαστικό ενδιαφέρον της για το κοινωνικό αγαθό της Υγείας που δικαιούνται να απολαμβάνουν όλοι οι πολίτες.

Θετική εξέλιξη αποτελεί και το ότι σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, παράλληλα με την Αχαΐα, οργανώσεις, φορείς, υπηρεσίες και ευσυνείδητοι επαγγελματίες προσπαθούν να εφαρμοστεί ο νόμος. Γι αυτό και το Δίκτυο Φορέων για την Προστασία από το Παθητικό Κάπνισμα είναι σε επικοινωνία και συμπόρευση με ένα συνεχώς διογκούμενο Κίνημα συλλογικοτήτων από όλη την Ελλάδα που πρωτοστατούν στη δημιουργία ενός πιο υγιούς και ανθρώπινου περιβάλλοντος στους κοινόχρηστους κλειστούς χώρους.

Η συμμετοχή και η συμβολή στις ενέργειες του Δικτύου για την Προστασία από το Παθητικό Κάπνισμα κάθε φορέα που λειτουργεί με τις αρχές του σεβασμού των δικαιωμάτων των συμπολιτών μας αλλά και του αυτοσεβασμού, είναι απαραίτητη και επιδιωκόμενη.

Στην «απαραίτητη και επιδιωκόμενη συμβολή κάθε φορέα στις στοχεύσεις του Δικτύου» προσθέτουμε και τη δική μας συμβολή, διατηρώντας φυσικά και το δικαίωμα της κριτικής σκέψης σε ότι αφορά το δύσκολο έργο με την «αναμέτρηση με την κακή νοοτροπία μας» που χαραχτηρίζει την όλη προσπάθεια του Δικτύου για την Προστασία από το Παθητικό Κάπνισμα. ‘

Το όλο εγχείρημα θεωρούμε ότι αποτελεί και ένα μοντέλο συλλογικής δράσης για μια καλύτερη πόλη και θα πρέπει να αγκαλιαστεί και από όσους αυτήν την προεκλογική περίοδο φιλοδοξούν με την υποψηφιότητα τους να συμβάλλουν σε μια Πάτρα ποιο ανθρώπινη και φιλική προς τους πολίτες της. Πάντα βεβαίως με σεβασμό στα δικαιώματα όλων.    

Last modified on Friday, 08/03/2019

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας