Καρναβάλι και εξωστρέφεια

pgialenios

του Παναγιώτη Γιαλένιου

Άλλο ένα Καρναβάλι της Πάτρας πέρασε στην ιστορία και το φετινό έχοντας σύμμαχο τον καιρό και βεβαίως και τους νέους οδικούς άξονες (Ολυμπία και Ιόνιο) προσέλκυσε πολύ κόσμο, της μιας ή των δύο ημερών βεβαίως - βεβαίως (όπως θα έλεγε και επί αυτού την περίφημη κινηματογραφική ατάκα του ο ανεπανάληπτος Χρήστος Τσαγανέας).

«Είμαστε εδώ, αξιοποιείστε μας δημιουργικά…»      

Προσωπικά την Παρασκευή κινούμενος στο κέντρο της Πάτρας εντυπωσιάστηκα από την εικόνα εκατοντάδων νέων παιδιών να σέρνουν τροχήλατες βαλίτσες με τον χαρακτηριστικό θόρυβο στα πλακοστρωμένα πεζοδρόμια(των πολλών επικίνδυνων ακόμη λακκουβών για να μην ξεχνιόμαστε μέρες που είναι). Με ένα κινητό στα χέρια τα άκουγες να ψάχνουν τη διεύθυνση της φιλοξενίας τους σε κάποιο (φοιτητικό κυρίως) διαμέρισμα. Άθελα μου έγινα  ωτακουστής στην τηλεφωνική απάντηση νεαρής ότι υπάρχουν στο σπίτι στρώματα και σουμιέδες και θα βολευτούμε και οι δέκα.

Την ίδια εικόνα και το Σάββατο με την Κυριακή να ανήκει βεβαίως στους αυθημερόν ταξιδιώτες που είναι αλήθεια ότι φέτος βρήκαν αρκετές ευκαιρίες για πάρκιν, όσοι βεβαίως καθοδηγήθηκαν σωστά για τους δημοτικούς χώρους που έχουν δημιουργηθεί για αυτό.

Οι επισκέπτες σίγουρα στο «ισοζύγιο» εκδρομής τους  θα κρατούν τη ζωντάνια της πόλης όλες αυτές τις ημέρες, μια ζωντάνια και φαντασία διαχρονική που δεν ανήκει σε  κανένα παρά κυρίως στους χιλιάδες καρναβαλιστές και αυτό θα πρέπει να γίνει απολύτως κατανοητό  μιας και  το Καρναβάλι- και καλώς- παίζει ψηλά στην προεκλογική ατζέντα των υποψηφίων πολλών  δημάρχων.

Από εκεί και πέρα όμως και με δεδομένη τη δημόσια συζήτηση που έχει ξεκινήσει για το μέλλον του οφείλουμε να δούμε αυτό που τονίζαμε και στο προηγούμενο φύλλο μας, την εξωστρέφεια αυτού του κορυφαίου θεσμού της πόλης και της χώρας ολόκληρης. Μια εξωστρέφεια ζητούμενο ακόμη.

Μην μας ξεγελούν οι ξενοδοχειακές πληρότητες των δύο ημερών ούτε η αύξηση του περίπου 10% που υπολογίζεται ότι υπήρχε φέτος στην επισκεψιμότητα.

Αυτά τα στοιχεία ευπρόσδεκτα μεν αλλά ας μην μας αποπροσανατολίσουν.

Έχουμε γράψει  πολλές φορές  και θα το επαναλάβουμε και σήμερα ότι το Καρναβάλι πρέπει να είναι  βασικό εργαλείο για εξωστρέφειας της πολύς και της ευρύτερης περιοχής όλο το χρόνο. Όχι μόνο ως διασκέδαση αλλά  και ως  εμπειρία και ως αφορμή γνωριμίας με όλα τα υπόλοιπα πλεονεκτήματα της περιοχής.

Μου άρεσε προσωπικά η εικόνα του Δημάρχου να ξεναγεί στη Βούντενη αντιπροσωπεία Κινέζων αξιωματούχων που συνόδευαν την φετινή καλλιτεχνική συμμετοχή της  Κίνας στο Καρναβάλι. Και επίσης η ξενάγησή τους και στο Μουσείο και στο Κάστρο και αλλού. Για να πολλαπλασιάσουμε αυτήν την εικόνα... που οδηγεί

(Σημείωση : επειδή σε αυτήν την εφημερίδα πρεσβεύουμε ότι σε ότι κατά καιρούς προτείνουμε οφείλουμε να το συνοδεύουμε και με το «και εμείς σε αυτήν την κατεύθυνση συμβάλλουμε εμπράκτως με αυτόν τον τρόπο σύντομα θα αναφερθούμε ενημερωτικά και απολογιστικά σχετικά).

Οφείλουμε όμως να αναφερθούμε  και σε κάποια ενδεικτικά του τι δεν πρέπει να συνοδεύει την ζητούμενη πάντα εξωστρέφεια, έστω και να πικράνουμε κάποιους.

Αναφερόμαστε στη γενικευμένη πλέον  εικόνα του τριημέρου όπου ολόκληρο το κέντρο της πόλης ήταν μια απέραντη ψησταριά.

Μπορεί  να «υμνούμε» την ημέρα της Τσικνοπέμπτης για την εικόνα της «θολωμένης πόλης» αλλά αυτό δεν μπορεί για λόγους κερδοσκοπίας πλέον να γίνεται με κάθε  ευκαιρία και επί μέρες στο Καρναβάλι. Δεν προβάλλει την ζητούμενη εξωστρέφεια και δεν έχει καμία σχέση με το λεγόμενο «street food» που ανθίζει στο εξωτερικό κυρίως και είναι δεμένο με την εικόνα πόλεων.

Το θέμα αυτό, όπως και μια σειρά αντιστοίχων σημαντικών «μικρών» τέτοιων εικόνων θα πρέπει να προστεθούν στον προβληματισμό και στα σχέδια και των εκπροσώπων των επαγγελματικών φορέων, που ορθώς θέτουν σε πρώτη γραμμή πλέον το θέμα της εξωστρέφειας του Πατρινού Καρναβαλιού. Όπως επίσης και όλων όσων και λόγω εκλογών καταθέτουν προτάσεις και σχέδια.

Κοντά βεβαίως σε όλα τα παραπάνω να μείνουμε και στο ότι για μια κόμη χρονιά οι χιλιάδες μικροί και μεγάλοι καρναβαλιστές προσέφεραν ατέλειωτες όμορφες εικόνες προβάλλοντας μια τεράστια δυναμική που κρύβουν μέσα τους και στέλνοντας προς κάθε πλευρά το μήνυμα «είμαστε εδώ, αξιοποιείστε μας δημιουργικά…»      

Last modified on Tuesday, 16/04/2019

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας