«Τίποτα δεν πάει χαμένο…»

pgialenios

του Παναγιώτη Γιαλένιου

Σε πρόσφατη εκδήλωση  της Εταιρείας Λογοτεχνών Νοτιοδυτικής Ελλάδας στη  Δημοτική βιβλιοθήκη με θέμα: «Θρησκεία και Ελληνικότητα στην ποίηση του Κωστή Παλαμά» ο πρόεδρος της Εταιρείας  Λεωνίδας Μαργαρίτης προλογίζοντας τον ομιλητή έκανε και αναφορά στην πολύχρονη  περιπέτεια διάσωσης της οικίας στην Κορίνθου, όπου γεννήθηκε ο εθνικός μας ποιητής (με αίσιο ευτυχώς τέλος). Θυμήθηκε μεταξύ άλλων και μια σημαντική σχετική παρέμβαση  του σήμερα επίτιμου προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Σοφοκλή Κολαίτη το μακρινό 1975, τότε δημοτικού συμβούλου Πατρών.

Πρωτοβουλία με όραμα

Έχοντας, προεκλογικές μέρες που είναι, έντονη την άποψη ότι τα δημοτικά συμβούλια θα πρέπει να στελεχώνονται με αιρετούς ικανούς που θα βλέπουν  μακριά  και θα παίρνουν πρωτοβουλίες με προοπτική, αναζητήσαμε το περιεχόμενο  της πρωτοβουλίας και το βρήκαμε σε ένα άρθρο  του «Ημερήσιου Κήρυκα» της Πάτρας της 28ης /2/2005 με τίτλο «Τριάντα χρόνια αδιαφορίας για το σπίτι του Παλαμά». Αντιγράφουμε:  

Ήταν 23 Μαιου του 1975 (!) όταν ο τότε Δημοτικός Σύμβουλος κ. Σοφοκλής Κολαΐτης έκαμε την πρώτη παρέμβασή του προς τον Δήμο για να μετατραπεί το σπίτι που γεννήθηκε ο εθνικός μας ποιητής Κωστής Παλαμάς (εκεί στη γωνία Κορίνθου – Κολοκοτρώνη) σε Πνευματικό Μουσείο.

Ακολούθησε και δεύτερη, στη συνέχεια, παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο, όμως οι ενέργειες του γνωστού Πατρινολάτρη δεν τελεσφόρησαν … παρά την ομόφωνη απόφαση του Σώματος και – το σημαντικότερο – την αποδοχή της από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Έτσι το σπίτι Παλαμά αν και διατηρητέο παραμένει, κάθε άλλο σε κακή κατάσταση.

Από τότε πέρασαν …30 ολόκληρα χρόνια και η πόλη αλλά και η Πολιτεία εξακολουθούν να αδιαφορούν. Ίσως κάτι να γίνει ότι το ιστορικό κτίριο θα αρχίσει να …καταρρέει.

Από την  πρόταση Κολαΐτη προς τον Δήμο

Απόσπασμα από τα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου της 23 Μαΐου 1975 με την πρόταση του κ. Σοφοκλή Κολαΐτη

«…Εν συνεχεία ο κ. πρόεδρος αναγιγνώσκει την από 23-4-1975 αίτησιν – πρότασιν του Δημοτικού Συμβούλου κ. Σοφοκλή Κολαΐτη, έχουσα ούτω :

Έχω την τιμή να σας υποβάλλω μια συγκεκριμένην πρότασιν, δια το υπάρχον εις την πόλιν μας σπίτι όπου εγγενήθη ο μεγάλος μας ποιητής Κ. Παλαμάς. Η πόλις των Πατρών, η γενέτειρα του ποιητού, οφείλει να εκπληρώσει μιαν πνευματικήν  υποχρέωσιν. Το σπίτι εις το οποίο εγεννήθη ο εθνικός μας ποιητής πρέπει να μετατραπεί εις Μουσείον Κ. Παλαμά.

Ο Δήμος Πατρέων ο οποίος και εις το παρελθόν είχε ασχοληθεί με το θέμα αυτό, είναι καιρός ν’ αναλάβη πρωτοβουλίαν δια την πραγματοποίησιν του ενεκπλήρωτου μέχρι σήμερον χρέους της πόλεως προς τον μεγάλον νεοέλληνα ποιητή. Η δημιουργία του Πνευματικού Μουσείου Παλαμά είναι  βεβαίως έργον δύσκολον διότι συναντά οικονομικάς δυσχέρειας. Πιστεύω όμως ότι το πρόβλημα αυτό αντιμετωπίζεται δια της υπό του Υπουργείου Πολιτισμού και Επιστημών αναλήψεως της σχετικής δαπάνης. Πρόσφατον παράδειγμα αποτελεί η Ίδρυση Μουσείου Δροσίνη στην Αθήνα δια κρατικής εξ’ ολοκλήρου δαπάνης. Η ανάληψις της ωραίας αυτής πρωτοβουλίας υπό του Δήμου Πατρέων δεν μπορεί παρά να αποτελεί το πρώτον θετικόν βήμα για την εκπλήρωσιν ενός οφειλομένου καθήκοντος της πόλεως προς τον εθνικός μας βάρδον.

Η υλοποίησις δε αυτής είναι θέμα συγκεκριμένων ενεργειών προς τους αρμοδίους, διότι τόσον ο υπογράφων όσο και άλλοι συνδημότες μας κατ’ επανάληψιν έχουν δώσει δημοσιότητα δια την υποχρέωσιν την οποίαν έχει το κράτος αλλά και η πόλις μας να τιμήσει τον Κ. Παλαμά για της δημιουργίας του πνευματικού του Μουσείου εις το σπίτι όπου εγγεννήθη και πρωτοαντίκρυσε το φως της ζωής.

Επιθυμώ τέλος, να σας γνωρίσω ότι το θέμα τούτο είναι ανάγκη να αντιμετωπισθή το συντομότερον, διότι εδημοσιεύθη εις τον Αθηναϊκόν τύπον η πληροφορία ότι το εν Αθήναις Ίδρυμα Κ. Παλαμά σκέπτεται να ιδρύσει Μουσείον Παλαμά, εις το οποίον να στεγάσει προσωπικά αντικείμενα χειρόγραφα και ότι άλλο συνδέεται με τον μεγάλο μας ποιητή. Επί τούτοις διατελώ μετά πλείστης τιμής.

Υπογραφή, Σοφοκλής Κολαΐτης, Δημοτικός Σύμβουλος.»

Από το 2005 παρήλθαν άλλα 9 χρόνια μέχρι που τον Νοέμβριο του 2014,  αγόρασε το ερειπωμένο οίκημα ο Αθανάσιος Δ. Στεφανόπουλος, η έμπνευση και οι κατευθύνσεις του όποιου καθόρισαν από την αρχή την τύχη του εγχειρήματος. Έτσι σήμερα η οικία του εθνικού ποιητή είναι η  καλαίσθητη λειτουργική έδρα της  «Στέγης Γραμμάτων Κωστής Παλαμάς» με διαρκώς αναπτυσσόμενο πολιτιστικό και ερευνητικό έργο. Τίποτα όμως δεν γίνεται τυχαία και καμία πρωτοβουλία με όραμα δεν πάει χαμένη.

Last modified on Tuesday, 16/04/2019

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας