Σημαντική δωρεά στο Ιατρικό Τμήμα του Παν/μίου Πατρών

pet ct

Ευχάριστη έκπληξη στην κοινωνία της Πάτρας αλλά και σε εθνικό επίπεδο προκάλεσε η ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Πατρών σχετικά με μια σημαντική δωρεά στο Ιατρικό Τμήμα από την κυρία Ελένη  Διγενοπούλου – Ζαφειροπούλου .

Διαβαζουμε σχετικά: «Η Πρύτανις του Πανεπιστημίου Πατρών, βρίσκεται στην εξαιρετικά ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την δωρεά του μηχανήματος PET/CT, στο Ιατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών, με σκοπό την εξυπηρέτηση των αναγκών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών και κατ’ επέκταση των αναγκών των ασθενών της Νοτιοδυτικής Ελλάδας.

Η δωρεά προέρχεται από την Κυρία Ελένη  Διγενοπούλου - Ζαφειροπούλου, που έζησε τα νεανικά της χρόνια στην Πάτρα.

Το Πανεπιστήμιο Πατρών εκφράζει από καρδιάς ευχαριστίες στην Κυρία Διγενοπούλου, την ονομάζει  Μεγάλη Ευεργέτιδά του για την προσφορά της αυτή και θα την ανακηρύξει Επίτιμη Διδάκτορα του Πανεπιστημίου μας.

Ελπίζουμε και ευχόμαστε, μέλη της κοινωνίας μας να μιμηθούν την Κυρία Διγενοπούλου και να στηρίξουν το Πανεπιστήμιο Πατρών, που παρά την ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία, εξακολουθεί να στέκεται ψηλά στο Ελληνικό και Διεθνές  Ακαδημαϊκό γίγνεσθαι.»

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά η δωρητής ανέλαβε εξ ‘oλοκλήρου το κόστος της αγοράς του μηχανήματος PET/CT,  αλλά και όλες τις συνοδευτικές εργασίες εγκατάστασής του με το συνολικό κόστος να υπολογίζεται στο 1,5 εκ ευρώ περίπου.

Η PET/CT είναι  συνδυασμός δύο εξετάσεων, της τομογραφίας εκπομπής ποζιτρονίων (Positron Emission Tomography) και της αξονικής τομογραφίας (CT), οι οποίες διενεργούνται σχεδόν ταυτόχρονα, σε κοινό εξεταστικό κρεβάτι. Με την PET/CT συνδυάζονται λειτουργικές και ανατομικές πληροφορίες του οργανισμού και της νόσου, σε μία και μόνο εξέταση, η οποία αποτελεί έτσι ένα πολύ σημαντικό διαγνωστικό εργαλείο, απαραίτητο στη διαγνωστική, ιδιαίτερα στην ογκολογία, στη διερεύνηση νόσων του εγκεφάλου και της στεφανιαίας νόσου.

Οι ενδείξεις της PET/CT στην ογκολογία είναι ευρείες, από την διάγνωση μιας νεοπλασίας , πχ κακοήθους πνευμονικού όζου, την εκτίμηση του σταδίου του καρκίνου, τον έλεγχο της ενδιάμεσης ανταπόκρισης στην θεραπεία, τον έλεγχο υπολειπόμενης νόσου μετά τη λήξη της θεραπείας καθώς και την ανίχνευση υποτροπής της νόσου.

Επίσης είναι σημαντικός ο ρόλος της στη διερεύνηση της δυνατότητας χειρουργικής θεραπείας του καρκίνου  και στην ανίχνευση της πρωτοπαθούς εστίας καρκίνου αγνώστου προελεύσεως.

Ενδείκνυται τέλος στην μελέτη νευρολογικών παθήσεων, όπως η άνοια και η επιληψία, στην καρδιολογία,  για τη μελέτη βιωσιμότητας του μυοκαρδίου και της εφεδρείας των στεφανιαίων αγγείων σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο και στην ανίχνευση εστίας πυρετού αγνώστου αιτιολογίας.

Last modified on Tuesday, 18/07/2017

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας