Λείπει το σχέδιο για να έλθουν επενδύσεις στην περιοχή

Επιτακτική είναι η ανάγκη διαμόρφωσης ενός ελκυστικού βιομηχανικού περιβάλλοντος που θα προσελκύσει επενδύσεις, θα ανοίξει νέες θέσεις εργασίας και θα διαμορφώσει συνθήκες ενίσχυσης της εθνικής οικονομίας και ανάπτυξης.

Αυτό τονίστηκε κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε το πρωί της περ. Κυριακής, παρουσία του αν. Υπουργού Έρευνας και Καινοτομίας Κώστα Φωτάκη, του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, Ηλία Ξανθάκου, του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Φιλ Μπένετ, του αντιπροέδρου της Ν.Δ., πρώην Υπουργού, Κωστή Χατζηδάκη, εκπροσώπων τοπικών αρχών και φορέων.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Πελοποννήσου και Δυτ. Ελλάδος, Καθηγητής Κλεομένης Μπάρλος, στον χαιρετισμό του επεσήμανε πως «για να έλθουν επενδύσεις λείπει κυρίως, ένα σχέδιο. Γι’ αυτό έχουμε ζητήσει τη δημιουργία ενός γραφείου διεκδίκησης επενδύσεων».

Επίσης, υπογράμμισε πως η βιομηχανία ένας ισχυρός τομέας για την Ελλάδα, αφού όπως είπε, ακόμη και ο τουρισμός που θεωρείται πυλώνας, δεν μπορεί να προσφέρει υψηλές και μόνιμες αμοιβές. «Η βιομηχανία δεν μπορεί να είναι ουραγός», ανέφερε με έμφαση και κάλεσε τα κυβερνητικά στελέχη να στηρίξουν την μοχλό της εθνικής μας οικονομίας.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος, Απόστολος Κατσιφάρας, τόνισε πως θα πρέπει να δοθεί τέλος στο δράκο της γραφειοκρατίας και να υπάρξει ένα αναπτυξιακό τραπεζικό σύστημα, προκειμένου να μπορεί να υπάρξει προσέλκυση επενδύσεων.

Ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Πάνος Σκούτας υπογράμμισε πως το 2017 και 2018 η χώρα εισέρχεται σε αναπτυξιακούς ρυθμούς και πως ήδη ο Νίκος Παππάς συμφώνησε με την Κίνα για επιπλέον 500 εκατ. ευρώ για δίκτυα νέας γενιάς.

Στο τέλος της συνέλευσης το Δ.Σ. του Συνδέσμου προέβη σε τιμητικές διακρίσεις σε ομάδες που κατόρθωσαν να ξεχωρίσουν για το έργο τους.

«ΤΙΤΑΝ ΑΕ», μια εταιρεία με αξιόλογο κοινωνικό έργο

Η εταιρεία ΤΙΤΑΝ ΑΕ ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ από την ίδρυσή της το 1902 και μέχρι σήμερα έχει αναπτύξει αξιόλογο κοινωνικό έργο, γι’ αυτό και τιμήθηκε από το Δ.Σ του ΣΕΒΠ&ΔΕ. Όπως τονίστηκε, η ΤΙΤΑΝ ΑΕ έχει ηγηθεί εξελίξεων σε τομείς όπως οι εργασιακές σχέσεις και οι κοινωνικές παροχές, η υγεία και η πρόληψη των ατυχημάτων, η δια βίου εκπαίδευση, η ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων στον άνθρωπο και στο περιβάλλον και για την συμβολή τους στη ευημερία της κοινωνίας γενικότερα.

Ειδικά, το εργοστάσιο Δρεπάνου, υλοποιεί πλήθος πρωτοβουλιών σε συνεργασία με φορείς και οργανισμούς της περιοχής όπως :

 • Το πρόγραμμα «Ασφάλεια στο σπίτι», με στόχο τη συμβολή στην πρόληψη του παιδικού ατυχήματος και την ευαισθητοποίηση των παιδιών σε θέματα υγείας και ασφάλειας. Μόνο στην Αχαΐα, ο συνολικός αριθμός των συμμετεχόντων μαθητών φτάνει τους 14.000 ενώ πανελλαδικά οι συμμετοχές έχουν ξεπεράσει τις 50.000.

 • Η υποστήριξη της λειτουργίας του Κέντρου Ενημέρωσης Δοτών Μυελού των Οστών-Χάρισε Ζωή (ΚΕΔΜΟΠ) με 53 εγγεγραμμένους εθελοντές-εργαζομένους στο εργοστάσιο Δρεπάνου.

 • Η διοργάνωση δύο κύκλων αιμοδοσίας κάθε χρόνο με τη συμμετοχή εργαζομένων και συνεργατών.

 • Η συνεργασία με την ομάδα BEST του Πανεπιστημίου Πατρών, η οποία οδήγησε στη δημιουργία ενός κύκλου σεμιναρίων για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία, καλύπτοντας ένα σημαντικό κενό στην κατάρτιση των νέων επιστημόνων.

 • Ο θεσμός Κοινωνικού Βραβείου Ασφαλούς Εργασίας. Το ποσόν του βραβείου, οι εργαζόμενοι του εργοστασίου το προσφέρουν σε κοινωφελείς σκοπούς και οργανισμούς στην ευρύτερη περιοχή.

 • Η υποστήριξη των εθελοντικών δράσεων καθαρισμού στο πλαίσιο της πανελλήνιας περιβαλλοντικής εκστρατείας Let’s do It Greece.

 • Οι εκδηλώσεις Ανθεστήρια, για μια πιο πράσινη και βιώσιμη πόλη. Πάνω από 5.000 φυτά έχουν διανεμηθεί σε σχολεία και συλλόγους.

 • Και η συνεχής υποστήριξη γειτονικών Δήμων και Κοινοτήτων, Πολιτιστικών Συλλόγων και Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων με τεχνογνωσία, ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό σε καθημερινές ανάγκες.

Την τιμητική πλακέτα παρέλαβε από τον Γενικό Γραμματέα Βιομηχανίας Ευστράτιο Ζαφείρη ο Διευθυντής του Εργοστασίου Δρεπάνου Δημήτριος Παπαγεωργίου.

«Προστατεύουν ζωές και περιουσίες»

Ακολούθως, το Δ.Σ. του ΣΕΒΠ&ΔΕ απένειμε τιμητική διάκριση στην Πυροσβεστική Υπηρεσία για το σημαντικό κοινωνικό έργο που επιτελούν όλα τα Στελέχη και το Προσωπικό καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και ιδιαιτέρως κατά την αντιπυρική περίοδο και κυρίως για την προσφορά τους στην Βιομηχανία και τις Επιχειρήσεις για να προστατεύσουν με αυτοθυσία και φιλότιμο ανθρώπινες ζωές και περιουσίες.

«Δίνουμε μεγάλο αγώνα, με δυσκολίες, αντιξοότητες και κινδύνους, χειμώνα-καλοκαίρι για να επιτελέσουμε την αποστολή μας απέναντι στην κοινωνία» ανέφερε από την πλευρά του ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Αχαΐας Νίκος Ρουμελιώτης και ευχαρίστησε θερμά εκ μέρους όλων των Πυροσβεστών που υπηρετούν στο νομό Αχαΐας για την πρωτοβουλία.

Την Πλακέτα παρέλαβαν από τον Γεν. Γραμματέα Βιομηχανίας Ευστράτιο Ζαφείρη ο Διοικητής της Π.Υ. Αχαΐας Ν. Ρουμελιώτης, ο Διοικητής Π.Υ. ΒΙΠΕ Πατρών Επιπυραγός Αλέξανδρος Σαββανής, ο Υποδιοικητής επιπυραγός Κων/νος Μπαλντάς και ο Πυρονόμος Δημήτριος Μπουζάνης. Στην εκδήλωση παρέστη επίσης και ο Περιφερειακός Διοικητής Δυτικής Ελλάδος, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων Αρχιπύραρχος Κων/νος Κυριακόπουλος.

Η ομάδα της Ρομποτικής που κατέκτησε την 3η θέση

Τιμητική διάκριση για την κατάκτηση της 3ης θέσης στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής στην κατηγορία Γυμνασίου απένειμε ο Πρόεδρος καθ. Κλεομένης Μπάρλος και τα Μέλη του Δ.Σ. του ΣΕΒΠ&ΔΕ στην ομάδα των μαθητών:

1. Ελπίδα Ρόδη – Ροδοπούλου (Γυμνάσιο Καστριτσίου)

2. Νικόλαο Χρυσανθακόπουλο (Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Πατρών)

3. Ανδρέα Πιτσή (20 ο Γυμνάσιο Πατρών )

και τον προπονητή τους , τον καθηγητή πληροφορικής στο 49 Δημοτικό Σχολείο κ. Ανέστη Βωβό.

Ο ΣΕΒΠ&ΔΕ συνεχάρη την ομάδα των μαθητών και τον εκπαιδευτή τους για τις προσπάθειές τους και για την επιτυχία τους. Την τιμητική διάκριση παρέλαβαν τα παιδιά από τον Αν. Υπουργό Έρευνας και Καινοτομίας Κώστα Φωτάκη μαζί με ένα εκπαιδευτικό κιτ ρομποτικής για την συμμετοχή τους στον φετινό Πανελλήνιο διαγωνισμό και με τις ευχές όλων των παρισταμένων για καλή επιτυχία.

 • Κ. Φωτάκης: «Το επιχειρηματικό δυναμικό, σε συνδυασμό με το ακαδημαϊκό και ερευνητικό οικοσύστημα πραγματικά μπορεί να δημιουργήσει νέες συνθήκες για την περιοχή, την οικονομία της γνώσης, μια οικονομία που βασίζεται στην αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων», ανέφερε ο αν. υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης, εκφράζοντας την πεποίθηση πως η οικονομία σταθεροποιείται και πλέον το μεγάλο στοίχημα είναι αυτό της ανάπτυξης.

  Ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση προωθεί νέες δράσεις για τη στήριξη νέων επιστημόνων σε τμήματα έρευνας και ανάπτυξης επιχειρήσεων ή σε κέντρα δεξιοτήτων, με στόχο να μπει «ανάχωμα» στο κύμα φυγής, υπογραμμίζοντας ότι την πενταετία 2009-2014 σημειώθηκε μετανάστευση 20.000 επιστημόνων.

  Ανακοίνωσε πως το 2015 οι συνολικές δαπάνες για την έρευνα έφθασαν στο 1% του ΑΕΠ με τις επιχορηγήσεις στον ιδιωτικό τομέα και τις δημόσιες δαπάνες να αγγίζουν το 1 δισ. 680 εκατ. ευρώ, ενώ τόνισε πως από το ΕΛΙΔΕΚ θα διατεθούν 107 εκατ. ευρώ και η δημιουργία του Υπερ Ταμείου Επιχειρήσεων θα τονώσει την ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Παράλληλα, ανακοίνωσε πως δημιουργούνται κέντρα δεξιοτήτων και προκηρύσσονται εμβληματικές πρωτοβουλίες (πολιτισμός, ιατρική ακριβείας, αγροτοδιατροφή, κ.α.)

 • Η. Ξανθάκος: «Ένας υφεσιακός κύκλος που μας έχει ταλαιπωρήσει σαν οικονομία και σαν κοινωνία εδώ και αρκετά χρόνια τείνει να κλείσει. Ελπίζουμε σε μία καινούργια παραγωγική δομή με ένα καινούργιο μοντέλο, γιατί αυτό θέλουμε και αυτό επιδιώκουμε. Θέλουμε δίπλα μας σε αυτή την προσπάθεια και τους επιχειρηματίες και τους βιομηχάνους για το συμφέρον όλων μας. Σκοπός μας είναι να συμφωνήσουμε με τους επιχειρηματίες και να τους πείσουμε, ότι μπορούμε να φτιάξουμε ένα σχέδιο για τα επόμενα τέσσερα με πέντε χρόνια με στόχο την αναπτυξιακή στρατηγική 2017- 2021, η οποία θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το αμέσως επόμενο διάστημα».

 • Κ. Χατζηδάκης: «Χρειάζεται επενδυτική επανάσταση, αλλιώς δεν θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την ανεργία, το ασφαλιστικό. Δυστυχώς η κυβέρνηση δεν εκπέμπει τέτοιο μήνυμα, αφού κατά βάση είναι εχθρική απέναντι στις επιχειρήσεις και στις επενδύσεις, είτε με το θέμα των αδειοδοτήσεων, το φορολογικό για το οποίο όλα τα κόμματα θα πρέπει να βρουν έναν κοινό παρανομαστή», σημείωσε μεταξύ άλλων. Προέτρεψε, την κυβέρνηση να κάνει ασκήσεις θάρρους, όπως να δημιουργηθούν ξενόγλωσσα τμήματα για προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα των Ελληνικών Πανεπιστημίων με σκοπό να προσελκύσει η Ελλάδα ξένους φοιτητές και να καταστεί σε διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο. Για τη Δυτική Ελλάδα τόνισε αναγκαία την επέκταση του φυσικού αερίου, ην αξιοποίηση του λιμανιού, αλλά και στις συνδυασμένες μεταφορές, επισημαίνοντας πως ο σιδηρόδρομος πρέπει να φθάσει στο λιμάνι.

 • Φιλ Μπένετ: Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ανέφερε πως το 2016 δαπανήθηκαν πάνω από 83 δις. ευρώ και περισσότερα από 280 δις. σε επενδύσεις, εκ των οποίων η Ελλάδα είχε σημαντικό μερίδιο. Ειδικότερα, στις ΜμΕ διατέθηκαν 550 εκατ. ευρώ, ενώ το 2017 προβλέπεται γενναία δανειοδότηση στον ιδιωτικό τομέα για την τόνωση και την ανάδειξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας και της υγιούς καινοτόμου επιχειρηματικότητας.

Last modified on Friday, 19/05/2017

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας