Όχι βιασύνη και παρασκήνιο

Σε αναμονή των τελικών ανακοινώσεων του υπουργού Παιδείας κ. Γαβρόγλου για το μέλλον του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος και  για να μάθουμε με ποιόν άλλον ή άλλους πανεπιστημιακούς φορείς τελικά θα  συγχωνευτεί, θεωρούμε χρήσιμες ορισμένες παρατηρήσεις που προκύπτουν από την μέχρι τώρα πορεία των σχετικών διαβουλεύσεων. Πορεία  που έχει  δομηθεί από επίσημες και ανεπίσημες ανακοινώσεις αλλά και πλούσιο σχολιαστικό υλικό, που πολλές φορές και μέσα από το επίσημο Πανεπιστημιακό Βήμα έχει δώσει τροφή για πολλών ειδών χαρακτηρισμούς, οι οποίοι  δεν συνάδουν με το πανεπιστημιακό πνεύμα.

Αρχικά με βάση τα όσα έχουν μέχρι τώρα λεχθεί, θεωρούμε αδιανόητο οι όποιες τελικές αποφάσεις να μην έχουν τη σύμφωνη γνώμη των Συγκλήτων των ενδιαφερόμενων Ιδρυμάτων. Αυτό τονίζουν επισήμως οι αρμόδιοι Θεσμικοί εκπρόσωποι και δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι διαφορετικά πράγματα συμφωνούνται  σε παρασκηνιακές συζητήσεις.

Επιπλέον θεωρούμε ότι  οι όποιες τελικές αποφάσεις δεν θα είναι προϊόν πιέσεων και εκβιασμών αλλά ώριμες εξελίξεις κάποιων αναγκαίων για την επιστήμη και τη χώρα μας επιλογών.

Η Νομική Σχολή και η Γεωπονική αναβάθμιση της υπάρχουσας τεχνολογικής σχολής  για παράδειγμα έχουν θέση στο Πανεπιστήμιο Πατρών μόνο ως χρήσιμος εκσυγχρονισμός της αντίστοιχης επιστήμης και σχολής και όχι ως «άσσοι» διαπραγμάτευσης μιας πάρε – δώσε διαδικασίας. (Για τους λόγους και τους προϋποθέσεις που δικαιολογούν Νομική Σχολή στην Πάτρα ο «Σ.Ε»  έχει  εγκαίρως με εκτενή αρθρογραφία του τοποθετηθεί και ανάλογα επιχειρήματα ισχύουν και για την Πανεπιστημιακή αναβάθμιση καταξιωμένων σχολών του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος.

Σε κάθε τέλος περίπτωση και με τους φετινούς  υποψηφίους φοιτητές να έχουν ελάχιστο χρόνο να δηλώσουν σχολές προτίμησής τους, δεν πρέπει αυτός ο μικρός χρόνος επιλογής να αποτελέσει μέσο πίεσης για βιαστικές αποφάσεις.

Επιπλέον οι όποιες εντός του χρόνου εκλογικές αναμετρήσεις δεν πρέπει να επηρεάσουν αποφάσεις δημιουργώντας πρόχειρα τετελεσμένα στις τοπικές κοινωνίες και στην πανεπιστημιακή κοινότητα.

Θεωρούμε ότι ο σχεδιασμός του υπουργείου θα πρέπει να ολοκληρωθεί όχι σε κλίμα αναβρασμού (όπως διαπιστώνεται να υπάρχει αυτή τη στιγμή στο Πανεπιστήμιο Πατρών) αλλά μέσα από συναινετικές διαδικασίες.

Ταυτόχρονα βεβαίως με την αποξένωση από την άλλη πλευρά και όλων όσων αντιδρούν όχι χάριν της Παιδείας  αλλά υπέρ των «μικρομάγαζων» που  έχουν δημιουργήσει εντός της.    

Last modified on Friday, 05/04/2019

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας