Ανοιχτή επιστολή της «Εταιρείας Αχαϊκών Σπουδών» προς τους υποψηφίους Δημάρχους Πατρών για το «Μουσείο Πόλης»

etaireia achaikon spoudon

Ένα σημαντικό για την Πάτρα θέμα, την λειτουργία Μουσείου Πόλης, θέτει με ανοιχτή επιστολή προς το Δήμαρχο Πατρέων και τους Επικεφαλής των υποψηφίων Συνδυασμών στις Δημοτικές εκλογές του Μαΐου 2019 το Διοικητικό Συμβούλιο της «Εταιρείας Αχαϊκών Σπουδών». Στην επιστολή τονίζονται τα εξής:

“Στρατηγικό στόχο της «Εταιρείας Αχαϊκών Σπουδών» αποτελεί η λειτουργία «Μουσείου της Πόλης», που είναι μία διαχρονική πρόκληση, όπως αναδείχθηκε σε δύο σχετικές Ημερίδες της Εταιρείας (12 Μαΐου και 25 Νοεμβρίου 2018). Ενός Μουσείου με σύγχρονη αντίληψη και ολιστική προσέγγιση, με δικτύωση επιμέρους (υπαρχόντων και υπό δημιουργία) σχημάτων και με σταθερά βήματα, πέρα από τις συγκυρίες, σε ένα εμβληματικό κτίριο της πόλης.

Το Μουσείο Πόλης θα μπορούσε να δημιουργηθεί στους χώρους του παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου, όπου η Δημοτική Αρχή αποφάσισε να υλοποιήσει ένα σημαντικό έργο, το Κέντρο Οπτικοακουστικής Κληρονομιάς.

Με βάση το ανωτέρω και τη σχετική αξιοποίηση των λοιπών χώρων είναι δυνατόν να συγκροτηθεί σε ένα πρώτο στάδιο ο πυρήνας Μουσείου Πόλης, λειτουργώντας συμπληρωματικά και αμφίδρομα. Εφόσον κριθεί σκόπιμο αργότερα μπορεί φυσικά να αξιοποιηθεί για το σκοπό αυτό ένα άλλο εμβληματικό κτίριο.

Αποτελεί προτεραιότητα Προσφοράς προς την Πάτρα και θεωρούμε ότι πρέπει να τοποθετηθούν επί της πρότασης, αναλαμβάνοντας και τη σχετική δημόσια δέσμευση, με συνέχεια και συνέπεια,  οι Αυτοδιοικητικές Αρχές και οι υποψήφιοι Συνδυασμοί στις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές του Μαΐου 2019”.

Συμπληρωματικά με την επιστολή η Εταιρεία Αχαϊκών Σπουδών επισημαίνει την χρησιμότητα ενός ήδη δημιουργηθέντος αντίστοιχου Μουσείου Πόλης στο Βόλο

Για το συγκεκριμένο Μουσείο αντλούμε ορισμένες χρήσιμες πληροφορίες από την ιστοσελίδα του: http://www.diki.gr/museum/mpolis.html            

esoterikou mouseiou 1Είναι το μοναδικό σύγχρονης αντίληψης Μουσείο Πόλης στην Ελλάδα. Φιλοδοξεί να γίνει ένας χώρος όπου θα εκτίθενται οι ιστορίες ζωής των ανθρώπων της πόλης μαζί με τα υλικά τεκμήρια της δραστηριότητάς τους. Επιδιώκει να γίνει μουσείο για τους ανθρώπους και με τους ανθρώπους της πόλης προσβλέποντας στη συγκρότηση του κοινού παρόντος, αλλά και σε δημιουργικές διεξόδους για το μέλλον. Βρίσκεται στην οδό Φέρων 17 στη συνοικία των Παλιών.

Στεγάζεται στην πρώην καπναποθήκη Παπάντου, η οποία κτίστηκε περί το 1920 και παραδόθηκε ανακαινισμένη το 2014. Η πρώτη μεγάλη έκθεση του με τίτλο «Βόλος – Νέα Ιωνία: τόσο μακριά τόσο κοντά» εγκαινιάζεται στις 22 Δεκεμβρίου 2014 και είναι αφιερωμένη στα 90 χρόνια από την ίδρυση του προσφυγικού Συνοικισμού στη Νέα Ιωνία, καθώς στις επιπτώσεις από τη μαζική εγκατάσταση των μικρασιατών προσφύγων στο Βόλο. Η έκθεση καταλαμβάνει έκταση 1500 περίπου τ.μ και περιέχει περίπου 765 τ.μ. εκθετικών επιφανειών, 360 φωτογραφίες, 110 αντικείμενα και 200 λεπτά ηχητικού (75 μαρτυρίες) και οπτικοακουστικού υλικού.

Παράλληλα, στο χώρο περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου, η περιοδική έκθεση «Το λιθογραφείο Ματσάγγου» παρουσιάζει αφίσες, μακέτες πακέτων, πακέτα και σχέδια χαρτιού περιτυλίγματος τσιγάρων της «Καπνοβιομηχανίας Αδερφών Ματσάγγου». Πρόκειται για μια σπάνια συλλογή με πολλά ανεκτέλεστα σχέδια ή πακέτα που δεν κυκλοφόρησαν ποτέ και είναι η πρώτη συλλογή που απέκτησε για το Μουσείο της Πόλης το Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας (ΔΗ.Κ.Ι.), από τον Κώστα Αβτζή, το 1994.

Το Μουσείο της Πόλης του Βόλου διαθέτει, επίσης, χώρους εκδηλώσεων και εκπαιδευτικών δράσεων. Στον αύλειο χώρο του σώζεται τμήμα του κάστρου, το οποίο αποκαταστάθηκε από την 7η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Last modified on Tuesday, 09/04/2019

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας