Οι θέσεις των υποψήφιων δημάρχων Πατρών για την πολιτική του βιβλίου στην Πάτρα

vivlio

Την Τρίτη 9 Απριλίου οι εκδόσεις «Πικραμένος» διοργάνωσαν εκδήλωση στο Επίκεντρο+, με θέμα «Πολιτική βιβλίου στην Πάτρα: Προβληματισμοί, προτάσεις, στοχεύσεις». Στόχος της εκδήλωσης ήταν να ανοίξει μια ουσιαστική συζήτηση γύρω από την πολιτική του βιβλίου στην Πάτρα, με καλεσμένους συνομιλητές όλους τους υποψηφίους δημάρχους της πόλης. Οι παρουσιάσεις των υποψήφιων δημάρχων (όσων τις έχουν αποστείλει στον Σ.Ε.) γίνονται με αλφαβητική σειρά.

Γρηγόρης Αλεξόπουλος: «Έκθεση  βιβλίου στην Πάτρα κατά τα πρότυπα της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου της Θεσσαλονίκης»

grigoris alexopoulosΤο βιβλίο στην πόλη των Πατρέων υπηρετείται με όλους τους τρόπους που το αφορούν. Τόσο με τους εξαιρετικούς συγγραφείς που ζουν στην Πάτρα και δημιουργούν με όλα τα είδη της γραφής με σπουδαίο έργο, πεζογραφία, ποίηση, ιστορικό δοκίμιο, μετάφραση, παιδική λογοτεχνία και οι οποίοι είναι γνωστοί ανά το πανελλήνιο και τιμούν με το έργο τους την πόλη, όσο και με εκδοτικούς οίκους που με το έργο τους δημιουργούν εκδοτικά γεγονότα με τα οποία «απασχολούν» τη σύγχρονη ελληνική εκδοτική παραγωγή.

Πέρα του σημαντικού αυτού δυναμικού, έχουμε τις δομές και τις δράσεις  πολιτισμού του Δήμου Πατρέων που αφορούν το βιβλίο, ή που θα έπρεπε να το αφορούν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ειδικά το αντίστοιχο νομικό «πρόσωπο» της πόλης είναι μοναδικό σε πανελλήνιο επίπεδο καθώς από την ιδρυτική του πράξη με το νόμο Καλλικράτη, φέρει το όνομα Δημοτική Βιβλιοθήκη – Πολιτιστικός  Οργανισμός του Δήμου Πατρέων.

Ο Δήμος Πατρέων λοιπόν υπηρετεί το βιβλίο με το κυρίαρχο οίκημα και «ίδρυμα» της εμβληματικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πατρών.  Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πατρών είναι μια από τις σημαντικότερες δημοτικές  βιβλιοθήκες της χώρας με τεράστια ιστορία και χιλιάδες μοναδικές εκδόσεις.                                                          

Η ίδρυσή της τον προηγούμενο αιώνα, την έχει «επανδρώσει» με σπουδαίες δωρεές σημαντικών βιβλιοθηκών, όπως: αυτή του Πρωθυπουργού κατά την περίοδο του Ελευθέριου Βενιζέλου, Πατρινού Ανδρέα Μιχαλακόπουλου, του Πρωθυπουργού της περιόδου της μικρασιατικής καταστροφής, Δημητρίου Γούναρη και του επίσης Πρωθυπουργού και λόγιου Παναγιώτη Κανελλόπουλου και πολλών  άλλων, όπως της οικογένειας Κόλλα που είναι ο μεγάλος ευεργέτης της βιβλιοθήκης.

Είναι σαφές, ότι στη σύγχρονη περίοδο του διαδικτύου, τόσο οι δημιουργοί όσο και οι φορείς έκδοσης και οι δομές που αφορούν το βιβλίο οφείλουν και πρέπει να στηριχτούν από τον εκάστοτε Δήμο, άρα και από τον Δήμο Πατρέων, όπως κάνουν οι σύγχρονες ευρωπαϊκές πόλεις, αλλά και αρκετές ελληνικές, καθώς το Βιβλίο είναι ένα από τα σημαντικά πολιτιστικά εργαλεία ανάπτυξης μιας πόλης.

Δυστυχώς η δημοτική αρχή του Κώστα Πελετίδη, καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας της μέχρι σήμερα, δεν έχει πράξει τίποτα ώστε να στηρίξει τους πατρινούς δημιουργούς, τους εκδοτικούς οίκους και τις δομές πολιτισμού που προάγουν τη λογοτεχνία και δημιουργούν δράσεις για το βιβλίο. Εφάρμοσε όμως, κάτι που με μοναδικό τρόπο, στις αρχές του εικοστού πρώτου αιώνα είναι απορριπτέο και απαράδεκτο. Εφάρμοσε τη λογοκρισία όταν και όπως μπορούσε σε δράσεις που αφορούσαν το βιβλίο. Τα αιτήματα δε, σημαντικών φορέων μένουν αναπάντητα για να δοθεί η αιγίδα του δήμου, να παραχωρηθούν χώροι, να δοθούν χορηγίες στους φορείς. Περιμένουν μήνες για να πάρουν έστω μιαν απάντηση. Και αυτό είναι πολύ λυπηρό.

Δράσεις, όπως το Συμπόσιο Ποίησης που δραστηριοποιείται στην Πάτρα σαράντα χρόνια τώρα, η Διεθνής Ποιητική Συνάντηση ArsPoetica, οι εκδοτικοί οίκοι, οι συγγραφείς αυτής της πόλης στο πλήθος τους, είναι άγνωστοι και άγνωστα γι’ αυτήν τη Δημοτική Αρχή.

Για μας, το βιβλίο και ο ευρύτερος χώρος του, είναι από τα κυρίαρχα στην πολιτική πολιτισμού που θα εφαρμόσουμε.

Το πρώτο βήμα που θα κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε μέσα στις δράσεις του νομικού προσώπου Δημοτική Βιβλιοθήκη – Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων, τη δομή «Κέντρο Βιβλίου Πατρών» που θα έχει συντονιστικό ρόλο. Η δομή αυτή θα στελεχωθεί από ανθρώπους του βιβλίου, της εκπαίδευσης και επαγγελματίες του χώρου. Μέσα σ’ αυτά που άμεσα θα πράξει το «Κέντρο Βιβλίου Πατρών» είναι η καταγραφή όλων των εμπλεκόμενων για το βιβλίο, συγγραφέων, ποιητών, μεταφραστών, εκδοτικών οίκων, δράσεων που παράγουν στο Δήμο Πατρέων. Άμεση θα είναι και η στήριξη των δημιουργών και των θεσμών που υπηρετούν με δράσεις το βιβλίο μέσα από ένα αξιολογημένο πρόγραμμα για τη δυναμική του κάθε γεγονότος απ’ αυτούς τους φορείς.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη θα γίνει, τόσο με τις εγκαταστάσεις της, όσο και με τις συλλογές των βιβλίων που διαθέτει, το κέντρο του βιβλίου της ευρύτερης περιοχής και της Δυτικής Ελλάδας, με εξειδικευμένα λογοτεχνικά συνέδρια, ημερίδες, ειδικές εκδηλώσεις για τις παγκόσμιες ημέρες παιδικού βιβλίου, ποίησης κ.λ.π.

Οι προτάσεις μας για τη φιλαναγνωσία θα έχουν ως κεντρικό πυρήνα το να δημιουργηθούν σ’ όλα τα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου μας Λέσχες Ανάγνωσης, τόσο για τους μεγάλους αναγνώστες, όσο και για τα παιδιά, δίνοντας κίνητρα στους κατά τόπους πολιτιστικούς φορείς να τις δημιουργήσουν.

Οι υπάρχουσες δομές του βιβλίου (δράσεις, συνέδρια, συμπόσια, συναντήσεις) θα στηριχτούν από τον Δήμο Πατρέων, εξακτινώνοντας το έργο τους ανά την Ελλάδα, χωρίς να υπάρχει καμία παρέμβαση στη δράση τους.

Σε συνεργασία με το Σύλλογο Βιβλιοπωλών  μα και τους εκδότες και τους φορείς των Συγγραφέων και των Ποιητών, σε ετήσια βάση, θα διοργανωθεί έκθεση βιβλίου στην Πάτρα που θα αφορά τη Δυτική Ελλάδα κατά τα πρότυπα της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου της Θεσσαλονίκης.

Δεν είναι δυνατόν στις περισσότερες πόλεις της Ελλάδος να υπάρχουν εκθέσεις βιβλίων και να μην υπάρχει ούτε μία στην Πάτρα.

Το Δημοτικό Συμβούλιο με αποφάσεις που θα πάρει, θα τιμήσει σπουδαίους Έλληνες ποιητές και συγγραφείς με την τιμή του επίτιμου δημότη της πόλης των Πατρέων.  Είναι αδιανόητο ο τελευταίος επίτιμος δημότης να έγινε ο Αντώνης Σαμαράκης το 1996 και ο προηγούμενος ο Γιάννης Ρίτσος επί δημαρχίας Θεόδωρου Άννινου.

Σε ετήσια βάση η Δημοτική Βιβλιοθήκη – Πολιτιστικός Οργανισμός, θα εκδίδει το ημερολόγιο του Δήμου Πατρέων, με θέματα που αφορούν την πόλη και κείμενα από τους δημιουργούς της πόλης.

Σε συνεργασία με την Μητρόπολη Πατρών, θα δημιουργηθεί δίγλωσση έκδοση για την ιστορία του Πολιούχου Αγ. Ανδρέα της πόλης και τις ιστορίες των μοναστηριών του δήμου.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη τιμώντας την ιστορία της Πάτρας, κοινωνική, πολιτική, πολιτιστική, καρναβαλική, θα δημιουργήσει θεματικές εκδόσεις (μονογραφίες) που θα φέρουν σε πρώτο επίπεδο τη δυναμική της πόλης στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας.

Το κληροδότημα «Κόλλα» που ανήκει στη Δημοτική Βιβλιοθήκη – Πολιτιστικός  Οργανισμός και βρίσκεται στο οικοδομικό τετράγωνο Παντανάσσης, Αγ. Ανδρέου, Όθωνος Αμαλίας και Πατρέως, μέσα από Ευρωπαϊκά Προγράμματα,  προτείνουμε να αποδοθεί στην πόλη ως η νέα Βιβλιοθήκη με σύγχρονο αναγνωστήριο. Ο παλαιός χώρος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης να αποδοθεί στη Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών με μόνιμες εκθέσεις των συλλογών της και περιοδικές εκθέσεις.

Νίκος Ασπράγκαθος : Το ποιοτικό βιβλίο με κοινωνική προβληματική συμβάλει στη γνώση του κόσμου, την κοινωνικοποίησή του και την αισθητική του

nikos aspragkathosΗ προώθηση της ανάγνωσης αποτελεί κεντρικό άξονα της πολιτιστικής  πολιτικής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», γιατί το ποιοτικό βιβλίο με κοινωνική προβληματική συμβάλει  στη γνώση του κόσμου, την κοινωνικοποίησή του και την αισθητική του είναι παράγοντας διαμόρφωση της συνείδησης του ανθρώπου. Η πρόοδος και η κοινωνική αλλαγή, που πρεσβεύουμε  απαιτεί καλλιέργεια της κοινωνικής συνείδησης και γι’ αυτό δίνουμε μεγάλη σημασία στη διάδοση του βιβλίου, στο διάβασμα, τη μόρφωση.

Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ),που ιδρύθηκε  για την «οργάνωση μακροχρόνιας πολιτικής για την προώθηση της ανάγνωσης στην Ευρώπη και σε τοπικό επίπεδο», Παρά τις διακηρύξεις, δεν βοήθησε το βιβλίο. Μειώθηκαν, μάλλον μηδενίστηκαν, οι επιχορηγήσεις στα σχολεία, μεταβιβάστηκε η ευθύνη λειτουργίας τους στους Δήμους, χωρίς πόρους.

Προώθηση της ανάγνωσης

Η διοίκηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» απαντάει με έργα. Ο Δήμος της Πάτρας λειτουργεί με το 38% του προϋπολογισμού του 2010 και χρειάζεται 1000 νέες προσλήψεις μονίμου προσωπικού. Όμως με το νοικοκύρεμα, την αξιοποίηση του προσωπικού για μελέτες και έργα, τον περιορισμό της σπατάλης εξοικονομούνται χρήματα για να ανταποκριθεί στις οξυμένες λαϊκές ανάγκες και έχει ξεπληρώσει δάνεια 12 εκ ευρώ που έλαβαν προηγούμενες διοικήσεις. Ο Πολιτιστικός Οργανισμός επιχορηγείται αποκλειστικά από το Δήμο, ξεπληρώνει χρέη και  χωρίς ένα ευρώ από το  υπουργείο πολιτισμού παράγει έργο και συμβάλει στην φιλαναγνωσία μέσω της Δημοτικής Βιβλιοθήκης με το ελάχιστο προσωπικό που διαθέτει. 8 αντί για 40 εργαζόμενους, που προβλέπει το ΕΚΤ και η Ουνέσκο.

 • κάθε χρόνο εμπλουτίζεται η συλλογή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης με βιβλία που καλύπτουν όλα τα ενδιαφέροντα, Το 2018 με 3.200 νέους τίτλους τεκμηρίων και 6.000 αντιτύπων αξίας 22 χιλιάδων ευρώ
 • Ο Πολιτιστικός Οργανισμός βοηθά τους συγγραφείς να έχουν πρόσβαση στα αρχεία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης για τη συγγραφή βιβλίων σχετικών με πλευρές της ιστορίας της πόλης.
 • Η Δημοτική Βιβλιοθήκη, κάθε καλοκαίρι, οργανώνει καμπάνια φιλαναγνωσίας, όπου το 2018 έλαβαν μέρος 400 παιδιά .
 • Το 2018 επισκέφτηκαν την ΔΒ 180 τάξεις με πάνω από 4000 μαθητές.
 • Σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, δημιούργησε τη νέα πλατφόρμα για την αυτοματοποίηση των λειτουργιών της που συμβάλει στην ανάγνωση του βιβλίου.
 • Εγγράφηκαν 400 περίπου νέα μέλη για τις υπηρεσίες δανεισμού φθάνοντας το συνολικό αριθμό στα 20850 μέλη. Οι υπηρεσίες δανεισμού ξεπέρασαν τις 27.000 συναλλαγές και η επιτόπια χρήση τις 70.000 τεκμήρια.
 • Έγινε ο διαγωνισμός και έχει αναδειχθεί εργολάβος με αντικείμενο  «Ψηφιοποίηση Συλλογών Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πατρών», ώστε οι  μελετητές και συγγραφείς να έχουν πρόσβαση στο πολύτιμο και μοναδικό υλικό της ΔΒ. Η μελέτη εκπονήθηκε από τις υπηρεσίες του Δήμου σε συνεργασία με την Δ. Βιβλιοθήκη.
 • Σε συνεργασία με την Εταιρεία Λογοτεχνών και άλλους φορείς οργώνονται ομιλίες/εκδηλώσεις.

Προγραμματίσαμε και γίνεται μελέτη για τον εκσυγχρονισμό της ΔΒ, ώστε να εξελιχθεί σε κεντρική μεγάλη λαϊκή/δημόσια βιβλιοθήκη. Όλο το κτίριο θα αποδοθεί στη ΔΒ και θα περιλαμβάνει μοντέρνο παιδικό και εφηβικό τμήμα στο ισόγειο, εργαστήριο ψηφιοποίησης και συντήρησης σπάνιων εγγράφων, Διεκδικούμε την επάνδρωση περιφερειακών τμημάτων και κινητής βιβλιοθήκης ώστε το βιβλίο να φτάσει και στο πιο απομακρυσμένο σπίτι και σχολείο του Δήμου μας.

Όλα αυτά χρειάζονται προσλήψεις μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού πολλαπλάσιο του σημερινού σύμφωνα με τις προδιαγραφές της  Ουνέσκο και του ΕΚΤ. Άρα και γενναία κρατική επιχορήγηση.  Οσο όμως ο πλούτος συσσωρεύεται σε λίγα χέρια  δεν περισσεύουν για τις λαϊκές ανάγκες και την προώθηση της αγοράς του βιβλίου.

Οσον αφορά στην αναζωπύρωση της αγοράς του βιβλίου

Στις σημερινές βάρβαρες εργασιακές συνθήκες, που μηδενίζεται ο ελεύθερος, δημιουργικός χρόνος αλλά και το άγχος και η ανασφάλεια της ανεργίας, δεν διαμορφώνουν το πλαίσιο  για να γίνει το βιβλίο ο απαραίτητος σύντροφος. Πως θα αγοράσουν βιβλίο οι 35 χιλ άνεργοι της Πάτρας, οι 10 χιλ. αυτοαπασχολούμενοι που έχασαν τις επιχειρήσεις τους, ο εργαζόμενος με 300 ευρώ μισθό; Αυτός που χάνει το σπίτι του, που κατάσχουν από το λογαριασμό του ότι λίγο περισσεύει για να γεμίσουν τα σεντούκια των τραπεζών και των μεγάλων εταιριών και για να ξεπληρωθούν τα διογκωμένα χρέη των νοικοκυριού, πως θα αγοράσει βιβλίο;

Η θαυματουργή θεά της «αγοράς» και της ελεύθερης οικονομίας, όπου το βιβλίο αποτελεί εμπόρευμα, κλείνει εκδοτικούς οίκους και  βιβλιοπωλεία, περιορίζει την συγγραφική δημιουργία. Χωρίς μόνιμη και σταθερή εργασία με δικαιώματα για όλους δεν μπορεί να αναζωπυρωθεί η αγορά του βιβλίου, όσες καλές ιδέες να πέσουν στο τραπέζι.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» όμως δίνει σήμερα τη μάχη  για την ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων και έδειξε ότι κάνει πράξη την διάδοση του πολιτισμού, της τέχνης, της λογοτεχνίας και του ποιοτικού βιβλίου όλο και πιο πλατειά, με τις λίγες δυνάμεις που διαθέτει ο Δήμος. 

Ενίσχυση συγγραφικών και εκδοτικών προσπαθειών.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες θα ήταν ψέμα να πούμε ότι ο Δήμος έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει τις εκδοτικές προσπάθειες. Όμως όλοι οι εκσυγχρονισμοί που έγιναν και προωθούνται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη και το έργο του Πολιτιστικού Οργανισμού μπορεί να βοηθήσει τους νέους συγγραφείς να βρουν εύκολα υλικό και ειδικά όσον αφορά στην Πάτρα και την ιστορία της. Στους χώρους του Πολιτιστικού Οργανισμού γινονται και προγραμματίζονται εκδηλώσεις που συμβάλουν στην προώθηση του Βιβλίου.

Θεόδωρος Ντρίνιας : Για μια δημοτική πολιτική για το βιβλίο

theodoros driniasΈχουμε αναφέρει πολλές φορές ότι η επικίνδυνη κρίση, την οποία αντιμετωπίζει η πατρίδα μας, πέρα από τη γεωπολιτική υποβάθμιση, αποτυπώνεται εναργέστερα σε τρία κυρίως φαινόμενα στο εσωτερικό της χώρας: την παραγωγική εκχέρσωση, τη δημογραφική κάμψη (δραματική μείωση γεννήσεων και φυγή των νέων) και τη μορφωτική/πολιτισμική παρακμή. Το αποτέλεσμα είναι μια φτωχοποιημένη κοινωνία της αμάθειας και των «γκρίζων κροτάφων». Η πόλη μας, η Πάτρα, βιώνει εδώ και καιρό και τις τρεις συνθήκες της παρακμής με αξιοσημείωτη ένταση.

Τα τρία αρνητικά φαινόμενα που περιγράψαμε είναι αλληλένδετα και μόνο η ταυτόχρονη αντιστροφή τους μπορεί να φέρει το ξαναζωντάνεμα του τόπου μας. Γι’ αυτό και στο «Κοινοτικόν» θεωρούμε την μορφωτική/πολιτιστική αναγέννηση εξίσου σημαντική με την προσπάθεια για παραγωγική ανασυγκρότηση και παραμονή των νέων στον τόπο τους. Ένας από τους πυλώνες αυτής της στρατηγικής είναι η πολιτική για το βιβλίο. Ακόμη και αν το Κράτος φέρει όντως το κύριο βάρος διαμόρφωσης μιας πολιτικής για το βιβλίο, η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει τα εργαλεία και την εγγύτητα με τους πολίτες ώστε να διαμορφώσει μια δική της πολιτική, συχνά πιο αποτελεσματική από την κρατική/κυβερνητική.

Η παρέμβαση του Δήμου της Πάτρας στο ζήτημα μιας πολιτικής ενίσχυσης του βιβλίου και της ανάγνωσης μπορεί να κινηθεί σε δύο ταυτόχρονα επίπεδα: α) την αποτελεσματικότερη χρήση και εμπλουτισμό των ήδη υπαρχουσών υποδομών και λειτουργιών και β) τη διαμόρφωση ενός ευρύτερου περιβάλλοντος ενίσχυσης του βιβλίου και της ανάγνωσης στην πόλη με το σχεδιασμό και τη λήψη νέων πρωτοβουλιών.

Για το πρώτο, είναι αδιαπραγμάτευτη η ενίσχυση και η αλλαγή λειτουργίας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, η οποία μάλιστα μαζί με τον Πολιτισμό τυγχάνουν να αποτελούν διακριτό, αυτόνομο Οργανισμό. Πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα το κτιριακό πρόβλημα της Βιβλιοθήκης και το ζήτημα του ωραρίου λειτουργίας της. Δεν είναι δυνατόν πολύτιμο υλικό να βρίσκεται καταχωνιασμένο, ελλείψει χώρου, ή να κινδυνεύει με καταστροφή λόγω κτιριακής ανεπάρκειας. Όπως δεν είναι δυνατόν να είναι ανοιχτή η Βιβλιοθήκη μόνο δύο απογεύματα την εβδομάδα (πέραν των πρωινών) και κλειστή το Σάββατο. Ο λειτουργικός της ρόλος ακυρώνεται από μια λογική που την αντιμετωπίζει σαν «αγγαρεία», η οποία επιβάλλεται από κάποιο απηρχαιωμένο δημοτικό οργανόγραμμα. Είναι αυτονόητο ότι η αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής και λειτουργίας συνδέεται και με την πλήρη ψηφιοποίηση του υλικού της. Επιπρόσθετα, η Δημοτική Βιβλιοθήκη μπορεί να αναπτύξει μια ευρεία γκάμα νέων πρωτοβουλιών, οι οποίες θα τονώσουν την εσωτερική της ζωή. Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε: οργάνωση λεσχών ανάγνωσης, προγράμματα φιλαναγνωσίας για παιδιά, εργαστήριο δημιουργικής γραφής, εργαστήριο καλλιγραφίας, προσκλήσεις σε λογοτέχνες και διανοητές για συζητήσεις με το κοινό, αφιερώματα σε μεγάλες πνευματικές ή επιστημονικές προσωπικότητες, πρότυπες επιλεγμένες εκδόσεις που αφορούν στην τοπική ιστορία και πνευματική ζωή, κλπ.

Για το δεύτερο, απαιτείται μια δέσμη ενεργειών, η οποία θα συνδέεται με τις άλλες λειτουργίες της πόλης και θα δημιουργεί ένα ευνοϊκό κλίμα για το βιβλίο, τους αναγνώστες αλλά και όσους εμπλέκονται με αυτό (δημιουργούς, βιβλιοπωλεία, εκδότες, κλπ). Ενδεικτικές πρωτοβουλίες θα μπορούσαν να ήταν: η διασύνδεση με τις σχολικές βιβλιοθήκες σε ένα ενιαίο δίκτυο διάδοσης της ανάγνωσης, η σταθερή διοργάνωση ετήσιας έκθεσης βιβλίου, οι διαγωνισμοί για νεο-εμφανιζόμενους συγγραφείς και η καθιέρωση ετήσιων βραβείων, η ανάδειξη και στήριξη των τοπικών λογοτεχνικών και πνευματικών δυνάμεων, η διευκόλυνση μέσω της παραχώρησης της υλικοτεχνικής υποδομής και της αιγίδας του Δήμου σε πρωτοβουλίες πολιτών, οι οποίες σχετίζονται με τη λογοτεχνία, το βιβλίο, την ανάγνωση, κλπ.

Και στα δύο επίπεδα παρέμβασης που προαναφέραμε, ο Δήμος οφείλει να διασφαλίζει την πρόσβαση όλων των πολιτών στις δράσεις του για το βιβλίο, ανεξαρτήτως της οικονομικής και κοινωνικής τους κατάστασης, της σωματικής τους δυνατότητας και της ηλικίας. Οφείλει, επίσης, να σχεδιάζει και να εκτελεί τις παρεμβάσεις του αφήνοντας «και τα εκατό λουλούδια να ανθίσουν», δηλαδή αποφεύγοντας τον πειρασμό να ελέγξει και να εργαλειοποιήσει την πολιτική για το βιβλίο, προς όφελος στενών ιδεολογικών και πολιτικών σκοπιμοτήτων.

Νίκος Παπαδημάτος : Στα βιβλία βρίσκεται όλος ο κόσμος

nikos papadimatosΣτην πρόσκληση που μας απευθύνατε θέτετε το ερώτημα για την πολιτική του βιβλίου εκ μέρους του Δήμου.

Η απάντηση είναι προφανώς αρνητική, αλλά το πρόβλημα είναι γενικότερο. Ο Δήμος διατηρεί μεν μια σημαντική παρουσία στην πολιτιστική ζωή της πόλης, στερείται όμως πολιτιστικής πολιτικής. Δεν υπάρχουν δηλαδή επιλεγμένοι τομείς δράσης, σαφείς και μετρήσιμοι στόχοι. Όταν λοιπόν δεν έχουμε πολιτιστική πολιτική γενικώς, θα ήταν παράξενο να υπάρχει πολιτική για το βιβλίο.

Πως παρεμβαίνει ο Δήμος στο χώρο του βιβλίου; Με δύο τρόπους. Με τις αγορές που πραγματοποιεί η δημοτική βιβλιοθήκη και με τις αγορές που πραγματοποιούνται, σε πιο μαζική κλίμακα, με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου για βιβλία που συγγράφουν συμπολίτες.

Είναι προφανές ότι αυτά τα δεδομένα δεν συγκροτούν δημοτική πολιτική έναντι του βιβλίου.

Τι μπορεί να γίνει;

Επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό μια παρέκβαση.

Στο πρόγραμμά μας περιλαμβάνεται μια δέσμευση.

Προτείνουμε την εκπόνηση ενός προγράμματος πολιτιστικής πολιτικής που μέσα στους επόμενους μήνες θα συζητηθεί και θα εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο. Εκεί θα δούμε τι έχουμε, τι θέλουμε να αποκτήσουμε, ποιοι είναι οι στόχοι και οι πόροι μας. Θα αποκτήσουμε δηλαδή ένα πλήρες σχέδιο πολιτιστικής δράσης, μέσα στο οποίο θα πρέπει να υπάρχει ως επί μέρους ενότητα και η πολιτική του βιβλίου.

Στη συνέχεια θα διατυπώσω μερικές σκέψεις για στοιχεία που θα μπορούσαν να αποτελέσουν όψεις μια δημοτικής πολιτικής για το βιβλίο.

Έχουμε τη δημοτική βιβλιοθήκη που θα μπορούσε να προχωρήσει σε ένα δικό της εκδοτικό πρόγραμμα, έστω μικρό, γύρω από μια τοπική θεματολογία.

Έχουμε τις σχολικές βιβλιοθήκες που θα μπορούσαν να αποκτήσουν, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, ένα δικό τους πρόγραμμα ανάπτυξης και εμπλουτισμού.

Έχουμε την ανάγκη μιας εξειδικευμένης καμπάνιας που θα προωθεί την ανάγνωση και που θα μπορούσε να κινηθεί ακόμα και με τη λογική παροχής κινήτρων. Ένα μέρος αυτής της καμπάνιας θα μπορούσε να αφορά την ίδια τη δημοτική βιβλιοθήκη με τη διοργάνωση επισκέψεων σε αυτήν αλλά και τη συστηματική προβολή του πλούτου της.

Και φυσικά πρέπει να δούμε, από κοινού, τις δυνατότητες μιας πανελλήνιας έκθεσης βιβλίου ενώ επίσης είναι απαραίτητο να αποκτήσουμε επαφή με τις προσπάθειες για την εκπόνηση μιας ευρωπαϊκής πολιτικής βιβλίου που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Αγαπητοί φίλοι, Δεν ήλθα εδώ έχοντας όλες τις απαντήσεις και όλες τις λύσεις. Πολλοί από εσάς γνωρίζετε το χώρο του βιβλίου και τα προβλήματά του, πολύ καλύτερα από εμένα. Η δική μου υποχρέωση είναι να συζητήσω μαζί σας, να σας ακούσω και στη συνέχεια από κοινού να χαράξουμε μια τοπική πολιτική βιβλίου.

Ανήκω σε μια γενιά που προσέλαβε τη γνώση διαβάζοντας βιβλία. Συνεπώς γνωρίζω καλά ότι ένα βιβλίο δεν είναι μόνο η ανάγνωσή του. Είναι επίσης και η αναζήτηση, η απόκτηση, η αφή, η μυρωδιά του, η ταξινόμησή του στη βιβλιοθήκη, το δάνεισμα και το χάσιμό του, η χαρά της συζήτησης γι' αυτό με τους φίλους μας.

Στα βιβλία βρίσκεται όλος ο κόσμος και γι' αυτό θα ήμουν ευτυχής αν μπορούσα να συμβάλλω στην εκπόνηση και υλοποίηση μιας πολιτικής βιβλίου από το Δήμο Πατρέων.

Χρήστος Πατούχας : Η πόλη πρέπει να εμπιστευτεί τους πνευματικούς δημιουργούς

christos patouxas

 1. Να απαιτήσουμε από το Υπουργείο Πολιτισμού να επιχορηγεί την πρώτη έκδοση κάθε συγγραφικής προσπάθειας. Στην λογοτεχνία, στο βιβλίο ιστορικής έρευνας, ιδιαίτερα δε στον πολύ δύσκολο τομέα της ποίησης. Μέχρι την ευόδωση αυτού του αιτήματος, ο Δήμος για τους συμπολίτες πνευματικούς ανθρώπους, να εγγράφει στον προϋπολογισμό του Πολιτιστικού Οργανισμού αντίστοιχο με τον αριθμό των συγγραφικών και εκδοτικών ετήσιων προσπαθειών, ποσό δαπάνης που να αντιστοιχεί σε ένα ποσοστό επιχορήγησης. Ίσως στο 50%. Ο Π.Ο. να παίρνει αριθμό αντιτύπων για τον εμπλουτισμό της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και των παραρτημάτων της, και την δωρεάν διανομή τους σε επισκέπτες και προσκεκλημένους της πόλης. Να χρηματοδοτεί εξ ολοκλήρου το κόστος έκδοσης ιστορικών δοκιμίων που αναφέρονται στην ευρύτερη ιστορία της περιοχής.
 2. Οργάνωση της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης με ότι απαιτεί η συντήρηση και επέκταση της και η παρουσία εξειδικευμένου προσωπικού και δημιουργία παραρτημάτων- αναγνωστηρίων σε όλες τις μεγάλες συνοικίες και δημοτικά διαμερίσματα, σε συνεργασία με τα συμβούλια των διαμερισμάτων και τους τοπικούς πολιτιστικούς φορείς. Να οργανώνει σε αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης τις παρουσιάσεις των νέων εκδόσεων,
 3. Παρότρυνση του Δήμου στους Διευθυντές των Σχολικών μονάδων και βοήθεια του για δημιουργία δανειστικού τμήματος βιβλίων στα Σχολεία. Απαίτηση να διδάσκεται η τοπική Ιστορία αλλά και η Ιστορία της Πνευματικής δημιουργίας, τουλάχιστον στην βασική υποχρεωτική εκπαίδευση.
 4. Οργάνωση ετήσιων εκδηλώσεων, εκθέσεων ή φεστιβάλ βιβλίων, μαθητικών διαγωνισμών σε όλα τα λογοτεχνικά είδη, προβολή και βραβεύσεις νέων συγγραφέων. Η εμπειρία θα μας οδηγήσει σε ακόμα περισσότερες και δημιουργικές προτάσεις και δραστηριότητες.
 5. Πιστεύουμε σε μια γενική αρχή: Η πνευματική δημιουργία, στις περισσότερες των περιπτώσεων, είναι προοδευτική δραστηριότητα. Ανεξάρτητη μάλιστα από τον δημιουργό της. Και στις λίγες περιπτώσεις που δεν θα είναι έτσι, το ένστικτο του αναγνώστη θα τακτοποιήσει τα πράγματα. Άρα, η τόλμη που πρέπει να επιδείξουμε, δεν έχει κανένα μεγάλο ρίσκο.
 6. Τέλος, συγκρότηση μόνιμου γνωμοδοτικού οργάνου από εκπροσώπους του συνόλου των πνευματικών ανθρώπων και τις επί μέρους ενώσεις τους, όπως η εταιρεία λογοτεχνών, το οποίο θα εισηγείται στα αρμόδια Δημοτικά όργανα, για το σύνολο των πολιτιστικών δραστηριοτήτων και το σύνολο της πολιτιστικής πολιτικής της πόλης μας. Η πόλη πρέπει να εμπιστευτεί τους πνευματικούς δημιουργούς. Εμείς είμαστε βέβαιοι ότι θα φανούν αντάξιοι της εμπιστοσύνης.

Eκτιμούμε ότι διάγουμε μια από τις δυσκολότερες ιστορικές περιόδους για την χώρα μας. Ίσως την δυσκολότερη από την περίοδο της ξένης κατοχής. Σε όλες τις δύσκολες περιόδους, το καταφύγιο μας, η παρηγοριά μας, ίσως η ανατροφοδότηση του αγωνιστικού μας φρονήματος, έβρισκε σύμμαχο τους την πνευματική δημιουργία σε όλες της τις μορφές. Εκεί, ο λαός μας έβρισκε αναπνοές, αντοχή, δυνατότητα ανασύνταξης, κουράγιο για την καινούρια, αναγκαία ιστορική έκρηξη προς τα μπρος.

Γιώργος Ρώρος : «Είναι αργός ο θάνατος γι’ αυτόν που δεν διαβάζει» Πάμπλο Νερούντα

giorgos rorosΤο βιβλίο αποτελεί αναμφίβολα ένα παράθυρο στη γνώση με πνευματικές και κοινωνικές προεκτάσεις. Ωστόσο, διαχρονικά υπήρξαν παράγοντες που οδήγησαν σε αποστροφή προς το βιβλίο κυρίως, λόγω του καταναλωτισμού, των έντονων ρυθμών της καθημερινότητας, των υψηλών τιμών πολλές φορές των βιβλίων, της χρήσης νέων μέσων, της κυριαρχίας της τηλεόρασης, της κακής χρηστικότητας των σχολικών βιβλίων, αλλά και της έλλειψης μιας συγκροτημένης στρατηγικής για την ενίσχυση της πολιτικής του βιβλίου, τόσο σε εθνικό, όσο και σε τοπικό επίπεδο.

Οι συνέπειες είναι αδιαμφισβήτητα υπαρκτές, ιδιαίτερα ανησυχητικές και πρέπει να μας προβληματίσουν. Η αποστροφή προς το βιβλίο πέρα από την ελλιπή παιδεία, την επιβράδυνση στην ανάπτυξη της προσωπικότητας, κυρίως των παιδιών, στην παρεμπόδιση της ολοκληρωμένης και ευρείας ενημέρωσης και αντίληψης και της άγνοιας είναι επικίνδυνη και για τη δημοκρατία.

Τα οφέλη του βιβλίου είναι καταλυτικά για την εξέλιξη της προσωπικότητας του ατόμου και της κοινωνίας. Για παράδειγμα, το βιβλίο αποτελεί σημαντική πηγή γνώσεων και ιδεών, ενισχύει τη συλλογιστική ικανότητα του ατόμου, αποτελεί ιδανική μορφή ψυχαγωγίας, εμπλουτίζει τις γλωσσικές και εκφραστικές δυνατότητες του ατόμου, στηρίζει σημαντικές πτυχές του πολιτισμού. Συνάμα, η ελεύθερη διακίνηση των βιβλίων, ενισχύει τη δημοκρατική λειτουργία της κοινωνίας, καθώς με την ελεύθερη έκφραση και την ανεμπόδιστη κυκλοφορία των ιδεών γίνεται σαφές πως μια δημοκρατική πολιτεία επιτρέπει, αποδέχεται -και ενίοτε υιοθετεί- ακόμη και ιδέες οι οποίες στο πρώτο τους άκουσμα μοιάζουν εντελώς ρηξικέλευθες ή ίσως και ανατρεπτικές. Πολλές καίριες αλλαγές, άλλωστε, στον τρόπο λειτουργίας των κοινωνιών έχουν προκύψει ακριβώς μέσα από θεωρίες και προσεγγίσεις που έρχονταν σε πλήρη αντίθεση με τα έως τότε παραδεδομένα.

Με δεδομένα όλα αυτά, κρίνεται επιβεβλημένη  στήριξη του βιβλίου όχι μόνο από την Πολιτεία, αλλά και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που οφείλουν να λάβουν μέτρα προκειμένου να είναι βιώσιμη η εκδοτική παραγωγή στη χώρα μας. Ακόμη πρέπει να στηριχτεί η λειτουργία των βιβλιοθηκών ώστε οι πολίτες να μπορούν εύκολα και ανέξοδα να δανείζονται βιβλία. Σημαντικό βήμα στην ενίσχυση της πολιτικής του βιβλίου σε κεντρικό επίπεδο, είναι το σχέδιο Νόμου «Ίδρυση Οργανισμού Βιβλίου και Πολιτισμού» που έδωσε σε δημόσια διαβούλευση η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά. Το ζητούμενο είναι ένας σύγχρονος Οργανισμός που θα εφαρμόζει εθνική πολιτική για την προώθηση του βιβλίου, της ανάγνωσης και θα βασίζεται στις εξελίξεις των τελευταίων χρόνων στον τομέα της εκδοτικής παραγωγής και στις νέες πρακτικές των αναγνωστών μέσω των ψηφιακών εφαρμογών.

Σε τοπικό επίπεδο η ΩΡΑ Πατρών θα εφαρμόσει μια συγκεκριμένη στρατηγική ενισχύοντας την πολιτική του βιβλίου, προσαρμοσμένη στις σύγχρονες ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Συγκεκριμένα:

 • Πέρα από την ενίσχυση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης της Πάτρας και του παραρτήματος της στην οδό Φωκαίας, προκειμένου να αποκτήσουν μεγαλύτερη εξωστρέφεια και να αποτελέσουν πραγματικά κύτταρα διάδοσης του βιβλίου και της φιλαναγνωσίας ο Δήμος μπορεί να λειτουργήσει ΚΙΝΗΤΕΣ ΔΑΝΕΙΣΤΙΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ που ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα βρίσκονται σε όλες τις συνοικίες της πόλης. Μάλιστα, η επίσκεψή τους πέρα από έναν απαρέγκλιτο προγραμματισμό μπορεί να συνοδεύεται και από εκδηλώσεις παρουσίασης βιβλίων. Έτσι μεταφέρεται η γνώση σε κάθε περιοχή του Δήμου και δίνεται η δυνατότητα στους συμπολίτες που δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν βιβλία να εξοικειωθούν με αυτά ανέξοδα.
 • Διοργάνωση Έκθεσης Βιβλίου, αντίστοιχης, αυτής της Θεσσαλονίκης που θα αποτελέσει διεθνής εμβέλειας εμπορικό γεγονός και σημείο συνάντησης εκδοτών και βιβλιοπωλών απ’ όλο τον κόσμο.  Μία πραγματική γιορτή του βιβλίου με επίκεντρο την ανάγνωση και πολλές λογοτεχνικές εκδηλώσεις (παρουσιάσεις, συζητήσεις, αναγνώσεις, σεμινάρια) στους χώρους της Έκθεσης αλλά και έξω απ’ αυτήν σε ολόκληρη την πόλη.
 • Υποστήριξη εκδοτών σε τοπικό επίπεδο αλλά και του γενικότερου εμπορικού κόσμου του βιβλίου με Εκθέσεις και ενέργειες προαγωγής του πολιτιστικού έργου τους.
 • Υποστήριξη και προαγωγή των Πατρινών συγγραφέων.
 • Προαγωγή της φιλαναγνωσίας με κάθε μέσο ώστε να μπουν βάσεις από την οικογένεια του παιδιού με επένδυση προς το μέλλον του. Η κάθε δημοτική αρχή θα πρέπει να γνωρίζει το επίπεδο λειτουργίας και φιλαναγνωσίας των δημοτικών και σχολικών βιβλιοθηκών ώστε να είναι καίριες οι παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση τυχόν ελλείψεων για τη βελτίωση των λειτουργιών τους. Επίσης, είναι ιδιαίτερα σημαντική η ενίσχυση των σχολικών δανειστικών βιβλιοθηκών σε συνεργασία με τους φορείς της εκπαίδευσης και τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων.
 • Το βιβλίο δεν είναι εμπόρευμα να πωλείται σε πάγκους πανηγυριών με σκοπό το κέρδος. Είναι πολιτιστικό αγαθό, είναι κληρονομιά και παιδεία. Είναι απαράδεκτη η έγκριση αδειών σε πλανόδιους εμπόρους που εξευτελίζουν το βιβλίο («μποναμάδες», εμποροπανηγύρεις κλπ).
 • Ίδρυση Χώρου Πολιτισμού, Χώρου φιλοξενίας δρώμενων με θέμα το βιβλίο, αφηγήσεων και εν γένει παρουσίας του βιβλίου.
 • Προγράμματα για αξιοποίηση και ψηφιοποίηση των ιστορικών αρχείων».

Νίκος Τζανάκος :  Θέλουμε μια Πάτρα - Πόλη του βιβλίου, με Θεματική Έκθεση εμβέλειας και Δημοτική Βιβλιοθήκη - πρότυπο

nikos tzanakosΜε αφορμή τη προχθεσινή ανοικτή συζήτηση πολιτών και υποψηφίων Δημάρχων της Πάτρας για το θέμα της πολιτικής βιβλίου, ο επικεφαλής της παράταξης “Πάτρα: Η δική μας πόλη” Νίκος Τζανάκος παρουσιάζει τους βασικούς πυλώνες στήριξης του βιβλίου που εξαντλούν τις δυνατότητες του Δήμου προς αυτή την κατεύθυνση, τις οποίες γνωρίζει ο ίδιος πλήρως με την ιδιότητά τους ως Συγγραφέας - Ιστορικός ερευνητής.

«Η προσπάθεια στήριξης - ανάδειξης του βιβλίου πρέπει να συνδυαστεί με την προβολή της Πάτρας και μετατροπής της σε πόλη του βιβλίου, πανελλαδικά. Βασικός στόχος και φιλοσοφία του σχεδίου της παράταξής μας για τον κρίσιμο τομέα του βιβλίου, είναι ότι ο Δήμος πρέπει να είναι έμπρακτος αρωγός υποστηρίζοντας γενναία κάθε σοβαρή και τεκμηριωμένη πρόταση.

Τι έγιναν οι προτάσεις του 2013 - 2014;

Δυστυχώς, προτάσεις είναι κατατεθειμένες εδώ και χρόνια στον Πολιτιστικό Οργανισμό, όμως προφανώς δεν διαβάστηκαν ποτέ στα σοβαρά.

Πού απευθυνόμαστε;

Αν μια Δημοτική Αρχή θέλει πράγματι να στηρίξει τον κλάδο του βιβλίου, έχει τέσσερις βασικούς πόλους να απευθυνθεί:

 • Συγγραφείς,
 • Εκδοτικοί Οίκοι
 • Βιβλιοπωλεία
 • Βιβλιοθήκες

Τι πρέπει να κάνουμε;

Η νέα Δημοτική Αρχή πρέπει να :

 • Να στηρίξει την τοπική δημιουργία. Στην Πάτρα διαθέτουμε σπουδαίο δυναμικό καθώς τοπικοί Εκδοτικοί Οίκοι έχουν ξεφύγει από τα σύνορα της πόλης, ενώ διαθέτουν σημαντικούς τίτλους που αφορούν στην τοπική ιστορία.
 • Να βοηθήσει τους ερευνητές της ιστορίας της Πάτρας με το σπουδαίο αρχειακό υλικό που διαθέτει (εκδόσεις της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, της Πινακοθήκης και του ΔΗΠΕΘΕ αποτελούν μια …μικρή εκδοτική περιουσία!)
 • Να διεκδικήσει (σε πνεύμα συνεργασίας) συνεισφορά με ψηφιοποιημένο υλικό
 • Να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να προσελκύσει νέους στον χώρο, (δεδομένου ότι οι αναγνωστικές συνήθειες απομακρύνονται τα τελευταία χρόνια από αυτό που οι περισσότεροι θεωρούν… “βιβλίο”)

Αυτή είναι η “αλυσίδα” που πρέπει να λειτουργεί με υγεία και με συνεργασία.

Έργα πνοής:

 1. Θεματική Έκθεση Βιβλίου στην Πάτρα

Επί δεκαετίες τίθεται το ερώτημα γιατί στην Πάτρα δεν γίνεται μια έκθεση βιβλίου όπως σε: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Πειραιάς, Βόλος, Ναύπλιο… που έχουν θεσμοθετημένες εκθέσεις ή φεστιβάλ βιβλίου. Όμως μια ακόμα Έκθεση δεν είναι το ζητούμενο. Αλλά μια Θεματική Έκθεση Βιβλίου που θα την κάνει ξεχωριστή και ελκυστική, “ανεβάζοντας” τον πήχη της εμβέλειας της πόλης ώστε, διασφαλίζει την οικονομική βιωσιμότητας της Έκθεσης, αλλά και συνολικά οφέλη για την Πάτρα.

 1. Αναξιοποίητος “θησαυρός” & Δημοτική Βιβλιοθήκη

Δυστυχώς, ο Δήμος Πατρέων έχει πολύ υλικό στα χέρια του, αλλά εντελώς αναξιοποίητο.

 • Έκθεση με το αρχείο Δωρή. Ένα πολύτιμο φωτογραφικό αρχείο που δημιουργήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’70 κατά παραγγελία του Δήμου, χωρίς καμιά άλλη Δημοτική Αρχή να μιμηθεί την πρωτοβουλία
 • Η Δημοτική Βιβλιοθήκη χρειάζεται άμεσα ριζική αναθεώρηση της λειτουργίας της
 • Να παραχωρηθεί στη Βιβλιοθήκη ο σημερινός χώρος της Πινακοθήκης και με τα ισόγεια καταστήματα (η κατάσταση των οποίων είναι προσβλητική για την πόλη) σε συνδυασμό με την αναμενόμενη πεζοδρόμηση της Μαιζώνος, να μετατρέψουν το κτήριο σε Ολοκληρωμένο Πολιτιστικό Κέντρο με άξονα το βιβλίο, λειτουργώντας και ως σημείο πληροφόρησης για τις πολιτιστικές δράσεις Δήμου και Φορέων
 • Η Δημοτική Βιβλιοθήκη να θεσμοθετήσει συνεργασία με τις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες του Πανεπιστημίου Πατρών και του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, δημιουργώντας δίκτυο τριών μεγάλων βιβλιοθηκών που θα ανταλλάσσουν χώρους, συλλογές και τεχνογνωσία.
 1. “Μουσείο Πόλης” το παλιό Δημοτικό Νοσοκομείο

Το έργο της μετατροπής του Παλαιού Νοσοκομείου σε Κέντρο Οπτικοακουστικής Κληρονομιάς μπορεί να διευρυνθεί στη λογική του Μουσείου Πόλης, όπως πολύ σωστά πρότεινε και η Εταιρεία Αχαϊκών Σπουδών.

Εκεί τα στοιχεία από την τοπική εκδοτική παραγωγή και την έρευνα των ιστορικών θα έχουν κεντρική θέση.

 

Last modified on Monday, 15/04/2019

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας