Όλα για τη …. «μεσαία τάξη»

pgialenios

του Παναγιώτη Γιαλένιου

Οι προσεχείς εθνικές εκλογές – όποτε γίνουν – θα έχουν από όλα τα κόμματα ένα βασικό εκλογικό στόχο (target group στη γλώσσα των επικοινωνιολόγων), τη λεγόμενη «μεσαία τάξη».

 

Κάποια πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία που δημοσιοποίησε πρόσφατα με την ετήσια έκθεσή του ο Οργανισμός  Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) με τίτλο «Υπό πίεση: Η συνθλιμμένη μεσαία τάξη» και παρουσιάζει την κατάσταση στις χώρες – μέλη του Οργανισμού βοηθούν να κατανοήσουμε περισσότερο το τι συμβαίνει σε ένα χώρο που διαδραμάτισε τις τελευταίες ιδίως δεκαετίες καθοριστικό ρόλο στις παγκόσμιες αλλα ιδίως στις εγχώριες πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις.

Βάρκα σε επικίνδυνα νερά

Σύμφωνα με τα κριτήρια του ΟΟΣΑ Ως μεσαία τάξη θεωρεί τα νοικοκυριά με μεσαία εισοδήματα, τα οποία κυμαίνονται από το 75% έως το 200% του διάμεσου εισοδήματος. Τα νοικοκυριά με εισόδημα από το 75% έως το 100% του διάμεσου εισοδήματος χαρακτηρίζονται ότι έχουν χαμηλότερα μεσαία εισοδήματα, όσα έχουν από 100% έως 150% ότι έχουν μεσαία - μεσαία εισοδήματα και όσα έχουν από 150% έως 200% ότι έχουν υψηλότερα μεσαία εισοδήματα.

Τα εισοδηματικά επίπεδα των νοικοκυριών της μεσαίας τάξης διαφέρον βέβαια από χώρα σε χώρα, καθώς υπολογίζονται με βάση το διάμεσο εισόδημα κάθε χώρας. Στην Ελλάδα, τα εισοδήματα της μεσαίας τάξης για ένα μονοπρόσωπο νοικοκυριό κυμαίνονται από 7.894 έως 21.050 δολάρια και είναι τα χαμηλότερα μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών του ΟΟΣΑ.

Το διάμεσο εισόδημα μειώθηκε ή αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό χαμηλότερο από 1% σε 21 από τις 36 χώρες του ΟΟΣΑ μετά το 2008. Στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ιαπωνία, το Μεξικό, τη Σλοβενία και την Ισπανία, τα διάμεσα εισοδήματα στα μέσα της δεκαετίας του 2010 ήταν σημαντικά χαμηλότερα από ότι το 2008, αφού ληφθεί υπόψη ο πληθωρισμός.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, η μείωση ανερχόταν σε σχεδόν 6% ανά έτος. Μόνο σε έξι χώρες του ΟΟΣΑ η αύξηση του διάμεσου εισοδήματος ξεπέρασε κατά μέσο όρο το 2% ανά έτος.

Για να έχουμε μια συνολικότερη εικόνα  της συνεισφοράς στα φορολογικά έσοδα της μεσαία τάξης με βαση τα στοιχεάι του ΟΟΣΑ έχουμε:

Τα νοικοκυριά με μεσαία εισοδήματα συνεισφέρουν τα περισσότερα έσοδα από τη φορολογία εισοδήματος - κατά μέσο όρο σχεδόν τα δύο τρίτα των εσόδων άμεσους προσωπικούς φόρους, ένα ποσοστό αντίστοιχο με αυτό του εισοδήματός τους.

Κατά μέσο όρο, το ποσοστό αυτό είναι 7% των άμεσων προσωπικών φόρων, ενώ κυμαίνεται από 2% στην Ιρλανδία και τη Βρετανία έως το 14% στην Ελλάδα και την Ελβετία.

Στην Ελλάδα, τα νοικοκυριά με μεσαία εισοδήματα αντιστοιχούν στο 59% του πληθυσμού και λαμβάνουν το 70% των παροχών, ενώ τα νοικοκυριά με τα χαμηλότερα εισοδήματα αντιστοιχούν στο 32% του πληθυσμού και λαμβάνουν το 15% των παροχών.

Έχοντας τα παραπάνω ως πιο πρόσφατα στοιχεία, που με βάση τους αναλυτές του ΟΟΣΑ  δίνουν την εικόνα μιας μεσαίας τάξης «που  μοιάζει σήμερα όλο και περισσότερο με μία βάρκα σε επικίνδυνα νερά». Πόσο μάλλον που είναι αυτή η τάξη  που  «συντηρεί την κατανάλωση, οδηγεί μεγάλο μέρος των επενδύσεων στην εκπαίδευση, την υγεία και τον στεγαστικό τομέα και παίζει έναν ρόλο - κλειδί στη στήριξη των συστημάτων κοινωνικής προστασίας μέσω των εισφορών της στη φορολογία».

Πόσο μάλλον που έχει φανεί ιστορικά ότι «οι κοινωνίες με ισχυρή μεσαία τάξη έχουν χαμηλότερα ποσοστά εγκληματικότητας, απολαμβάνουν υψηλότερα επίπεδα εμπιστοσύνης και ικανοποίησης από τη ζωή, καθώς και μεγαλύτερη πολιτική σταθερότητα και καλή διακυβέρνηση».

Όμως τα τρέχοντα στοιχεία δείχνουν ότι το 10% με τα υψηλότερα εισοδήματα κατέχει σχεδόν το μισό του συνολικού πλούτου, ενώ το 40% με τα χαμηλότερα εισοδήματα κατέχει μόνο το 3%.

Οι παραπάνω ανισότητες, που στη χώρα μας διαρκώς τα τελευταία χρόνια διευρύνονται και με μεγάλη ταχύτητα το  μεγαλύτερο τμήμα της λεγόμενης μεσαίας τάξης φτωχοποιείται, είναι ένα από τα κρισιμότερα ζητήματα που θα καθορίσουν και τις επερχόμενες εξελίξεις. Ποια πολιτική δύναμη  θα πείσει ότι μπορεί να «κόψει» το σύγχρονο αυτό «γόρδιο δεσμό» θα είναι και η κερδισμένοι. Σε μια πρόσφατη βέβαια  αναφορά του αρχηγού της Αξιωματικής αντιπολίτευσης για επιστροφή των  κομμένων εισοδημάτων της μεσαίας τάξης είχαμε την άμεση απάντηση  του υποργού οικονομικών και φανταζόμαστε και των δανειστών μας: που θα βρεθούν τα λεφτά ; 

Last modified on Tuesday, 16/04/2019

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας