Ληξιπρόθεσμα και…προοπτική

Υπερκαλύπτουν το ΑΕΠ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των πολιτών - φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων - προς το δημόσιο  μέχρι τα τέλη του 2018.

Το πρόβλημα μετά από 10 κοντά χρόνια ακατάπαυστης υπερφορολόγησης και αυστηρών εισπρακτικών μέτρων δείχνει χαρακτηριστικά «Λερναίας Υδρας».

Η τακτική που φαίνεται να ακολουθείται και να υιοθετείται και στο μέλλον είναι η περαιτέρω αυστηροποίηση των εισπρακτικών εργαλείων, με κυριότερο όπλο τις κατασχέσεις λογαριασμών.

Από κοντά βεβαίως και όλοι οι υπόλοιποι: Τράπεζες, Δήμοι, ενέργεια, επικοινωνίες και ότι άλλο συνιστούσε μέχρι πρότινος τον τομέα της λεγόμενης «κοινής ωφέλειας» που τώρα πλέον συσσωρεύει για τους πολλούς κυρίως λογαριασμούς «κοινής δυστυχίας».

Για όλα βεβαίως τα παραπάνω χρέη ήδη «ακονίζουν τις λάμες τους»  τα επιθετικά funds με τους απεριόριστους πόρους και τις απελευθερωμένες οσονούπω δυνατότητες.

Ευλόγως το ερώτημα: Να συνεχιστεί η ασυδοσία των συνειδητών κακοπληρωτών που καλύπτονται πίσω από τη μάζα των ανήμπορων να πληρώσουν συμπολιτών μας με τους πρώτους να  είναι  και οι μονίμως ωφελούμενοι;

Kανείς  δεν το θέλει αυτό  εκτός από τους ίδιους πλέον είναι η απάντηση. Πλην όμως συστηματικοί κακοπληρωτές είναι οι πολύ  λιγότεροι και οι πολλοί αδυνατούν πραγματικά να πληρώσουν τα χρέη τους.

Η πολιτεία, σε προεκλογικό χρόνο δείχνει μερικώς να αντιλαμβάνεται το πρόβλημα και οι 120 δόσεις, που για πολλοστή φορά χθες οι αρμόδιοι υπουργοί διαβεβαίωσαν ότι είναι προ των πυλών και θα ψηφιστούν πριν το Πάσχα, κινούντια σε αυτήν την κατεύθυνση.

Δεν αρκούν όμως όσο το κυνήγι των υπεροπλεονασμάτων είναι αδιαπραγμάτευτος στόχος και όταν αυτός επιτυγχάνεται κυρίως με υψηλές άμεσες και έμμεσες φορολογίες σε ότι κινείται και αναπνέει(ακόμη!!!)

Εδώ οφείλει συνολικά το πολιτικό σύστημα να υπερβεί τον εαυτό του και να βρει «γέφυρες» συνεννόησης.

Γιατί όποιος και να είναι ο επόμενος νικητής των εκλογών αν δεν βρει συναινετικές λύσεις στο θέμα αυτό και δεν ανακουφίσει στην πράξη τους «ξεζουμισμένους» και χωρίς προοπτική πολίτες, δεν θα έχει και ο ίδιος προοπτική.       

Last modified on Monday, 15/04/2019

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας