Ζητείται υπευθυνότητα

Ενδιαφέροντα στοιχεία που «φωτογραφίζουν» τη φάση που διέρχεται η ελληνική οικονομία και αναδεικνύουν προτεραιότητες που υπερβαίνουν την τρέχουσα προεκλογική περίοδο συνεισέφεραν τόσο  η παρουσίαση της  Έκθεση ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ 2019   για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (αποτελεί ένα είδους απολογισμού των δέκα και πλέον ετών που έχουν παρέλθει από την εκδήλωση της κρίσης και της πολιτικής της εσωτερικής υποτίμησης) όσο και η συνέντευξη Τύπου ΣΕΒ και 5 περιφερειακών Βιομηχανικών Συνδέσμων για τις επενδύσεις (μεταξύ τους και ο δικός μας ΣΕΒΠ&ΔΕ).

Ως βασικότερο πρόβλημα, που αφορά συνολικά την περίοδο της κρίσης αλλά αποτελεί ειδικότερα τροχοπέδη σε αυτή τη μεταμνημονιακή φαση που η χώρα αγωνίζεται να βρεί σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης,  εμφανίζεται το θέμα των επενδύσεων. «Η απομείωση του κεφαλαίου της χώρας υπονομεύει τις μελλοντικές αναπτυξιακές της προοπτικές ενώ η ανάκαμψη της επενδυτικής δραστηριότητας είναι ένας από τους πιο δύσκολους στόχους σε μία οικονομία» τονίζεται σχετικά στην έκθεση του ΙΝΕ-ΓΣΕΒΕΕ. Προς ενίσχυση έρχονται τα στοιχεία του ΣΕΒ που δείχνουν:

  • επενδύσεις το 2018 σε σχέση με το 2017 μειωμένες κατά 3 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου
  • υστέρηση σε σχέση με την Ευρώπη, αφού στην Ελλάδα έχουμε επενδύσεις 11% του ΑΕΠ, ενώ στην Ευρώπη είναι πάνω από 20%.

Αν όμως η προσέλκυση επενδύσεων οφείλει να  είναι ο βασικός στρατηγικός στόχος σε βάθος χρόνου, ορισμένα δεδομένα της κρίσης οφείλουν να αντιστραφούν το συντομότερο, γιατί σύμφωνα κυρίως με το τι επικρατεί στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (που αποτελούν τον κορμό της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας) δεν υπάρχει άλλη αντοχή. Αφορούν κυρίως  την υψηλή φορολόγηση,η έλλειψη ρευστότητας και η πρόσβαση σε χρηματοδότηση. Ένα μόνο στοιχείο τρομάζει: 2/3 (67,47%) της συνολικής δημοσιονομικής προσαρμογής της δεκαετίας 2010–2019 ύψους 173,6 δισ. ευρώ προήλθε από το σκέλος των φορολογικών εσόδων.

Εδώ οφείλουν όλοι να προσηλωθούν  με υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Γιατί η οικονομία είναι ο μεγάλος «ασθενής» στη χώρα και η σωτηρία της δεν επιτρέπει πλεόν πειραματισμούς από καμία πλευρά.

Σε μεγάλο βαθμό αυτό έχει γίνει από τον επιχειρηματικό κόσμο. Το μαρτυρούν τα ενθαρρυντικά  στοιχεία της έκθεσης του ΙΝΕ-ΓΣΕΒΕΕ: 4 στις 10 επιχειρήσεις  έχουν αναπτύξει την τελευταία τριετία κάποιου είδους καινοτομία για νέο προϊόν ή υπηρεσία,2 στις 10 επιχειρήσεις (19,5%) έχουν αναπτύξει κάποιου είδους συνεργασία με άλλες επιχειρήσεις για κοινές προμήθειες προϊόντων,1 στις 6 επιχειρήσεις (16,7%) εξάγει κάποιο ποσοστό των προϊόντων ή υπηρεσιών σε άλλες χώρες.

Μια αντίστοιχη υπευθυνότητα ζητείται και από το πολιτικό προσωπικό.

Last modified on Friday, 19/04/2019

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας