Διονύσης Καρατζάς : Αλήθεια, αγάπη και μνήμη

dionisis karatzas

Πολιτισμός και Ανάπτυξη είναι έννοιες που αν βρεθούν σε ισορροπία παράγουν ωφέλιμα αποτελέσματα για τον πολίτη και την πόλη. Ο «Σύμβουλος Επιχειρήσεων» στο εβδομαδιαίο του αφιέρωμα για τις «Εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση»  έχει επιλέξει να προβάλλει, μαζί με όσα ιεραρχεί  ως τα σημαντικότερα της τρέχουσας προεκλογικής περιόδου  εκ μέρους των δημοτικών  συνδυασμών και απόψεις καταξιωμένων συμπολιτών στους χώρους που δραστηριοποιούνται και που δεν ασχολούνται ενεργά με τους δημοτικούς ή περιφερειακούς συνδυασμούς. Θεωρούμε ότι οι ιδέες και οι απόψεις τους μπορούν να «μπολιάσουν»  δημιουργικά τον προεκλογικό διάλογο.

Ακολουθεί η παρέμβαση,στο σχετικό «διάλογο» που ανοίξαμε για τον πολιτισμό και την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Πάτρα, του σημαντικού  ποιητή  Διονύση Καρατζά

 

"Η πολιτική από τη μεριά της ευθύνης και ο πολιτισμός από τη μεριά της συνείδησης έχουν απαρχή και προορισμό τον πολίτη. Όχι, βέβαια, το άτομο –αριθμό μιας μάζας που χειραγωγείται για εξυπηρέτηση συμφερόντων, αλλά το πρόσωπο- μέλος μιας κοινότητας, που συμμετέχει στην προσπάθεια για επίτευξη κοινών στόχων προόδου.

Με βάση αυτή την παραδοχή ο πολιτισμός με κάθε μορφή του (λόγια και λαϊκή δημιουργία, καθημερινή συμπεριφορά και αισθητική) δεν είναι πολυτέλεια και πόζα, αλλά ανάγκη και ήθος. Επομένως, και η πόλη μας, όχι μόνο διεκπεραιώνοντας αποφάσεις κεντρικών επιλογών, αλλά συστρατεύοντας τις δυνάμεις της, οφείλει με σοβαρότητα και υπευθυνότητα να προβεί σε σχεδιασμούς και προγραμματισμούς που ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένο όραμα.

Η Πάτρα είναι μια πόλη-λιμάνι, ανοιχτή στο εμπόριο και την αγορά. Έχει τη δυνατότητα, ωστόσο, να αναδειχθεί και σε λιμάνι ανταλλαγής ιδεών, να εξελιχθεί σε εργαστήρι καίρων προτάσεων για την τεχνολογία, την επικοινωνία, την οικολογία, την τέχνη και το βιβλίο και άλλες δραστηριότητες που βελτιώνουν την ποιότητα της δημοκρατίας ως τρόπου ζωής, άρα και ως έκφρασης πολιτισμού. Κι αυτό θα γίνει πραγματικότητα αξιοποιώντας τον πλούτο της λαϊκής παράδοσης, την πολυχρωμία των ερασιτεχνών και την πολυφωνία των δημιουργών.

Οι κινήσεις είναι συγκεκριμένες: αποσαφήνιση αναγκών και στόχων με γνώση και σεβασμό σε ό,τι δημιουργικά κοινό και γόνιμα διαφορετικό˙ επιλογή κατάλληλων ανθρώπων που θα μπορούν να εμπνέουν εμπιστοσύνη και αυτοπεποίθηση στους πολίτες και να διαπραγματεύονται αποτελεσματικά με τους αρμόδιους κάθε διοικητικής βαθμίδας˙ ανάληψη πρωτοβουλιών από τη Δημοτική Αρχή, ώστε να στηρίζονται οι θεσμοί και οι δημιουργοί και να διευκολύνονται διάλογοι, συναινέσεις και καινοτόμες προσπάθειες, μακριά από κομματικές ή ατομικές σκοπιμότητες.

Δυστυχώς, σήμερα κυριαρχεί η ρητορεία περί τον πολιτισμό ως άλλοθι στην έλλειψή του και στις ευχές μας. Συνεπώς, τρία πράγματα μάς είναι αρκετά: η αλήθεια του εαυτού μας, η αγάπη στην πόλη μας και η μνήμη του μέλλοντός μας."

Last modified on Friday, 19/04/2019

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας