Αυτοδιοικητικές εκλογές : Αναπροσανατολισμός στον πολιτισμό

diakoptes

Οι εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελούν ευκαιρία για να τεθούν στο δημόσιο διάλογο σημαντικά ζητήματα που αφορούν τις τοπικές κοινωνίες και τις ευθύνες όσων ζητούν να τις εκπροσωπήσουν μέσω της εκλογικής δημοκρατικής διαδικασίας. Η εικόνα που μεταφέρει ένα σημαντικό τμήμα του εκλογικού σώματος για το πώς θέλει το δήμαρχό του (εκτός από το να είναι  καλώς υποδοχέας των παραπόνων του) είναι αυτή του νοικοκύρη που έχει καθαρή την πόλη που διοικεί, που φροντίζει για την ύδρευση και την αποχέτευση, τις λακκούβες στους δρόμους και ότι αποτελεί καθήκον του στο λεγόμενο κοινωφελή τομέα.

Φυσικά ο Δήμος μιας μεγάλης πόλης, της τρίτης στη χώρα θέλει τη διοίκησή της για όλα τα παραπάνω αλλά χρειάζεται πολλά περισσότερα από αυτά. Μάλιστα με την μεταφορά αρμοδιοτήτων του κεντρικού κράτους στους Δήμους (συνήθως χωρίς τους αναλογούντες πόρους) οι ευθύνες των δημοτικών αρχών είναι πολύ μεγάλες και αφορούν συνολικά τις ανάγκες των πολιτών. Ειδικότερα τα χρόνια της κρίσης οι δήμοι της χώρας επωμίστηκαν και ευθύνες πολύπλευρης κοινωνικής στήριξης σε πολυάριθμους ανήμπορους οικονομικά  συμπολίτες μας, μια μεγάλη κατηγορία που διαρκώς αυξάνεται.

Ένας τομέας που είναι σημαντική ευθύνη και των Δήμων είναι αυτός του πολιτισμού. Στην Πάτρα ο πολιτισμός αποτελεί ένα μεγάλο  της κεφάλαιο με στέρεους θεσμούς και σπουδαίο πολιτιστικό προϊόν. Ο ιδιωτικός χώρος που ασχολείται στον τομέα  αυτό είναι πολύχρωμος και πολυεπίπεδος. Είναι μεγάλο το ποσοστό των συμπολιτών που είτε εθελοντικά είτε επαγγελματικά ασχολούνται με πολιτιστικές δράσεις. Πολλοί είναι και οι θεσμοί που λειτουργούν με την ευθύνη του Δήμου με κορυφαίους βέβαια το Καρναβάλι  και το Διεθνές Φεστιβάλ.

Παρόλα  αυτά θεωρούμε ότι ο δημόσιος  διάλογος  που με αφορμή τις δημοτικές εκλογές αφορά τον Πολιτισμό (και όλοι οι συνδυασμοί αφιερώνουν στα προγράμματά τους αρκετό χώρο για αυτόν), δεν καλύπτει τις σύγχρονες πολιτιστικές  ανάγκες της πόλης. Χρειάζονται πράξεις και έργα και κυρίως χρειάζεται έμπνευση και όραμα για να ανέβει ο πολιτιστικός μας πήχης. Κυρίως  θα λέγαμε χρειάζεται ένας  αναπροσανατολισμός  σε ότι έχει να κάνει με τα πολιτιστικά πράγματα της πόλης (κάτι που είχε τεθεί και σε ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις του 21ου Forum Ανάπτυξης τον περ. Δεκέμβριο).

Ας πυκνώσει επομένως ποιοτικά και ουσιαστικά αυτός ο διάλογος.

H συζήτηση θα πρέπει να κινητοποιήσει στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τις υγιείς πολιτιστικές δυνάμεις της πόλης. Και όλους όσους (και είναι οι περισσότεροι) δεν εμπλέκονται μέσω των συνδυασμών στην εκλογική διαδικασία και έχουν (δικαιολογημένα) επιφυλάξεις για την προεκλογική σκοπιμότητα ενός τέτοιου διαλόγου.

Ο «Σύμβουλος Επιχειρήσεων» έχει μονίμως σε όλες του τις δράσεις σε υψηλό βαθμό ότι προάγει τον πολιτισμό και ανεβάζει τον πήχη. Στην κατεύθυνση αυτή αξιοποιεί και τις σελίδες που αφιερώνει αυτό το διάστημα στον προεκλογικό διάλογο.

Μάλιστα από την αρχή της έκδοσης αυτού του αφιερώματος σημειώσαμε ότι θα επιδιώξουμε να μεταφέρουμε απόψεις και προτάσεις για το δημοτικό μας αύριο και όσων εκτιμούμε ότι δημιουργούν σε αυτόν τον τόπο από διάφορα μετερίζια και για τους δικούς τους λόγους δεν συμμετέχουν ενεργά στην προεκλογική σκηνή.

Την προηγούμενη εβδομάδα δώσαμε βήμα σε μια σημαντική πολτιστική συλλογικότητα, την Εταιρεία Αχαϊκών Σπουδών και τη δουλειά που κάνει για το Μουσείο Πόλης.  Φιλοξενούμε με χαρά  σήμερα για τον πολιτισμό τέσσερις συμπολίτες με ουσιαστικό πολιτιστικό έργο και παραδοχή στο πολιτιστικό μας γίγνεσθαι.

Με χαρά κοσμούμε  σήμερα το εισαγωγικό μας κείμενο στο αφιέρωμα για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με ένα ζωγραφικό έργο του Βαγγέλη Παπαδόπουλουμε τίτλο «Διακόπτες». Παλιούς, που προσέφεραν που έκαναν τη δουλειά τους  και ίσως πρέπει να αλλάξουν;       

Last modified on Friday, 19/04/2019

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας