Αίτημα για την μεταφορά προθεσμιών φορολογικών, ασφαλιστικών υποχρεώσεων από ΓΣΕΒΕΕ και ΠΟΦΕΕ

eforia paratasi

Προκειμένου να αποφευχθεί ο καταλογισμός προστίμων για εκπρόθεσμες δηλώσεις σε πλήθος περιπτώσεων που εξ αντικειμένου δεν θα καταφέρουν να ολοκληρωθούν, η ΓΣΕΒΕΕ  θεωρεί αναγκαία την  μετατόπιση της καταληκτικής ημερομηνίας ορισμένων ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων τουλάχιστον κατά μία εβδομάδα, κάτι που εξέφρασε και με σχετική σημερινή επιστολή της προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κα. Αχτσιόγλου Έφη, τον  Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, κ. Καλογήρου Μιχαήλ, την Υφυπουργό Οικονομικών, κα. Παπανάτσιου Κατερίνα και τον Διοικητή Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, κ. Πιτσιλή Γεώργιο.

Η Γενική Συνομοσπονδία έχοντας ως δεδομένα, αφενός μεν το ότι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής και εξόφλησης σειράς φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων (πόθεν έσχες, δηλώσεις επαγγελματικών λογαριασμών, ΦΠΑ, ΕΦΚΑ, ρυθμίσεων κ.α.) επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων είναι κοινή για τις 30 Απριλίου 2019 και ενέχει τον κίνδυνο να δημιουργήσει σοβαρές δυσκολίες στην ομαλή υποβολή και εξόφληση των παραπάνω υποχρεώσεων, αφετέρου δε ότιλόγω της γιορτής του Πάσχα οι εργάσιμες μέρες είναι μειωμένες με την 30η Απριλίου να αποτελεί την μόνη εργάσιμη μετά το Πάσχα εντείνοντας περαιτέρω το πρόβλημα, προχώρησε στην υποβολή του συγκεκριμένου αιτήματος προς αποφυγήν επιπρόσθετης οικονομικής επιβάρυνσης της αγοράς με πρόστιμα.

Ανάλογο αίτημα προς τους αρμόδιους υπουργούς και τον Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων απέστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών. Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Όπως γνωρίζετε η προθεσμία υποβολής και πληρωμής των περισσότερων φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων λήγει στις 30 Απριλίου.

Στα παραπάνω περιλαμβάνονται επίσης οι δηλώσεις πόθεν έσχες (η Π.Ο.Φ.Ε.Ε. είχε προτείνει από την αρχή, 6μηνη παράταση), οι ηλεκτρονικές δηλώσεις επαγγελματικών λογαριασμών, καθώς και άλλες υποχρεώσεις δηλώσεων και πληρωμών όπως ΦΠΑ, ΕΦΚΑ, ρυθμίσεων, διάφορων τελών κ.α.

Για τον λόγο ότι υπάρχει μία μόνο εργάσιμη ημέρα, η 30/4, μετά το Πάσχα, θα είναι πολύ δύσκολο και αδύνατο να ολοκληρωθούν ομαλά τόσο οι υποβολές των υποχρεώσεων όπως επίσης και οι πληρωμές αυτών.

Για τον λόγο αυτό και για την ομαλή διεξαγωγή των υποβολών και των πληρωμών των υποχρεώσεων αυτών, η Π.Ο.Φ.Ε.Ε. κρίνει απαραίτητη την παράταση μέχρι και την Δευτέρα 6 Μαΐου 2019 όλων των υποβολών και των πληρωμών των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων που έχουν καταληκτική ημερομηνία την 30η Απριλίου 2019 καθώς και του πόθεν έσχες.

«Λόγω των εορτών του Πάσχα, θα επιθυμούσαμε όπως ανακοινώσετε την πρόθεση σας έγκαιρα», σημειώνεται στην επιστολή.

Παρόμοια και η επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Οικονομολόγων Ελευθέρων Επαγγελματιών που επίσης αναφέρει:

Eπειδή στην εκπνοή του μήνα Απριλίου δηλ. 30/4/2019, λήγουν πάρα πολλές υποχρεώσεις (Φορολογικές και ασφαλιστικές) και για τον λόγο ότι βρισκόμαστε  στην μεγάλη εβδομάδα, με μοναδική εργάσιμη ημέρα, μετά το Πάσχα, την Τρίτη 30/4/2019, για την αποφυγή ασφυκτικών πιέσεων, τόσο στους φορολογούμενους όσο και στους λογιστές-φοροτέχνες και για την αποφυγή δημιουργίας συνθηκών συνωστισμού στα τραπεζικά καταστήματα, αιτούμεθα την μεταφορά των υποβολών δηλώσεων και πληρωμών έως την Δευτέρα 6/5/2019 όλων των υποχρεώσεων που έχουν καταληκτική ημερομηνία την 30/4/2019.

Επίσης επανερχόμαστε σε προηγούμενο αίτημά μας σχετικά με τις συγκεντρωτικές καταστάσεις τιμολογίων εσόδων για τις οποίες πρέπει να δοθεί εύλογο χρονικό διάστημα τουλάχιστον 20 ημερών για τη διόρθωση αποκλίσεων, ώστε να περατωθεί ομαλά και αυτή η διαδικασία.  Τέλος να σημειωθεί ότι και η Συνεργασία Αριστερών Οικονομολόγων(ΣΥΝΑΠΟΕ) με επιστολή της προς τα αρμόδια υπουργεία και την ΑΑΔΕ ζητά επίσης την παραταση της καταληκτικής ημερομηνίας μέχρι τις 6/5/2019.

 

Last modified on Tuesday, 23/04/2019

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας