Βιασύνη και παρασκήνιο

Πριν λιγες εβδομάδες και  σε αναμονή  τότε των τελικών ανακοινώσεων του υπουργού Παιδείας κ. Γαβρόγλου για το μέλλον του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος και  για να μαθαίναμε  με ποιόν άλλον ή άλλους πανεπιστημιακούς φορείς τελικά θα συγχωνευόταν, διατυπώσαμε (υπο τον τίτλο «όχι βιασύνη και παρασκήνιο») από αυτήν τη στήλη ορισμένες παρατηρήσεις.

Θεωρούσαμε  αδιανόητο αρχικά οι όποιες τελικές αποφάσεις να μην έχουν τη σύμφωνη γνώμη των Συγκλήτων των ενδιαφερόμενων Ιδρυμάτων.

Επίσης θέταμε ως ζητούμενο οι όποιες τελικές αποφάσεις να μην  είναι προϊόν πιέσεων και εκβιασμών αλλά ώριμες εξελίξεις κάποιων αναγκαίων για την επιστήμη και τη χώρα μας επιλογών. Στην κατεύθυνση αυτή τονίζαμε ότι η Νομική Σχολή και η Γεωπονική αναβάθμιση της υπάρχουσας τεχνολογικής σχολής  για παράδειγμα έχουν θέση στο Πανεπιστήμιο Πατρών μόνο ως χρήσιμος εκσυγχρονισμός της αντίστοιχης επιστήμης και σχολής και όχι ως «άσσοι» διαπραγμάτευσης μιας πάρε – δώσε διαδικασίας.

Τονίζαμε επιπλέον ότι οι  φετινοί   υποψήφιοι  φοιτητές με τις νέες αλλαγές θα  έχουν ελάχιστο χρόνο να δηλώσουν σχολές προτίμησής τους   και δεν πρέπει αυτός ο μικρός χρόνος επιλογής να αποτελέσει μέσο πίεσης για βιαστικές αποφάσεις.

Τέλος  προειδοποιούσαμε ότι οι όποιες εντός του χρόνου εκλογικές αναμετρήσεις δεν πρέπει να επηρεάσουν αποφάσεις δημιουργώντας πρόχειρα τετελεσμένα στις τοπικές κοινωνίες και στην πανεπιστημιακή κοινότητα.

Αυτονόητα ζητούσαμε ο σχεδιασμός του υπουργείου να ολοκληρωθεί όχι σε κλίμα αναβρασμού (όπως διαπιστώναμε ότι υπήρχε και εξακολουθεί  στο Πανεπιστήμιο Πατρών) αλλά μέσα από συναινετικές διαδικασίες.

Και καταλήγαμε στην ευχή να αποξενωθούν όλοι αντιδρούν όχι χάριν της Παιδείας  αλλά υπέρ των «μικρομάγαζων» που  έχουν δημιουργήσει εντός της.    

Θεωρούμε ότι όλα τα βήματα που μεσολάβησαν μέχρι  την τελική ψήφιση του Ν/Σ πριν λίγες ημέρες  ελάχιστα έλαβαν υπόψη όλα τα παραπάνω (εξ ου και η επαναλήψή τους).

Ως εκ τούτου ας ευχηθούμε μέρες που είναι παρόμοια με  τον πρύτανη του διαλυθέντος ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδος «ας βοηθήσει ο Θεός».  

Last modified on Wednesday, 01/05/2019

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας