Επιστροφή στην πραγματικότητα

Στην τελική ευθεία για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις Ευρωεκλογές και λίγα πράγματα ακόμη θυμίζουν ότι βρισκόμαστε λίγες ημέρες πριν την 26η Μαΐου, μια κρίσιμη ημερομηνία τόσο για το μέλλον της Ευρώπης όσο και για τις εξελίξεις στις διοικήσεις των τοπικών κοινωνιών. 

Ειδικότερα στην περιοχή μας τολμούμε να πούμε ότι ίσως μέχρι τώρα βρισκόμαστε στην πιο βουβή προεκλογική περίοδο των τελευταίων δεκαετιών.

Λιγότερο στο Δήμο της Πάτρας, περισσότερο στην Περιφέρεια, υπάρχει ακόμη μικρή κινητικότητα, αντιστρόφως ανάλογη τόσο στον μεγάλο αριθμό των συνδυασμών που διεκδικούν τη διοίκησή τους  όσο και με αυτόν των εκατοντάδων υποψηφίων που στοχεύουν να στελεχώσουν δημοτικό και περιφερειακό συμβούλιο αντίστοιχα.

Από τη Δευτέρα όπως όλα δείχνουν τα πράγματα θα ζωντανέψει η προεκλογική σκηνή αφού η Πασχαλινές αργίες είχαν αδρανήσει τους περισσότερους υποψηφίους με μόνη παρουσία τους στους επιταφίους και στην Ανάσταση, κυρίως μέσω ενός ιδιότυπου ανταγωνισμού παρουσιών με πρωταθλητές και ουραγούς.

Από Δευτέρα αναμένεται πλέον να ζωντανέψουν και τα εκλογικά κέντρα των υποψηφίων και ήδη ανακοινώνονται και οι επικεφαλής των συνδυασμών που θα αναλάβουν την καθημερινή ενημέρωσή μας  για τις θέσεις των υποψηφίων και τις απαντήσεις σε αυτές των αντιπάλων τους.

Το ζητούμενο βέβαια είναι και η ενεργοποίηση της κοινωνίας σε μια εκλογική αναμέτρηση που την αφορά.

Μια ενεργοποίηση ουσιαστική που θα οδηγεί σε πρωτοβουλίες ατομικές και συλλογικές μεταξύ  των πολιτών για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα που τους αφορούν.

Μια ενεργοποίηση που δεν πρέπει να συγχέεται με την παθητική αποδοχή ή απόρριψη θέσεων και προτάσεων πίσω από ένα κινητό ή μια οθόνη υπολογιστή, έτσι όπως εξελίσσεται μέχρι τώρα στην ψηφιακό και ελάχιστα στον πραγματικό κόσμο η προεκλογική διαμάχη.

Ένα ευφυολόγημα και  ορισμένες φωτογραφίες αρκούν στην πλειοψηφία των υποψηφίων για την επικοινωνία τους με τους χιλιάδες «φίλους»  τους στα κοινωνικά δίκτυα, που στρεβλά έχουν ταυτιστεί με την  κοινωνία των πολιτών.

Τα  σύγχρονα εργαλεία επικοινωνίας δεν είναι τα ίδια η κοινωνία αλλά ένα από τα μέσα προσέγγισής της. Όσοι δεν ξεχωρίζουν αυτήν την ουσιαστική διαφορά, αποξενώνονται από την πραγματική κοινωνία και φαντασιώνονται στον δικό τους εικονικό  κόσμο με οδυνηρές συνέπειες για τους ίδιους αλλά κυρίως για όσους παρασύρονται από αυτούς.

«Επιστροφή στην πραγματική  κοινωνία» αξίζει να είναι επομένως το σύνθημα των ημερών , με πρώτους από όλους τους επικεφαλής των πολυάριθμων συνδυασμών και τους εκατοντάδες των υποψηφίων.

Last modified on Friday, 03/05/2019

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας