"Έφυγε" ο φιλόλογος και ιστορικός της πόλης Βασίλης Λάζαρης

v.lazaris etaireia achaikon spoudon

Το Σάββατο 11 Μαΐου 2019 έφυγε από τη ζωή ο Βασίλης Λάζαρης, φιλόλογος ιστορικός, εξέχουσα μορφή των γραμμάτων, αλλά και δάσκαλος πολλών εκ των συμπολιτών μας. Θα μπορούσαμε να τον χαρακτηρίσουμε πατριάρχη της Αχαϊκής Ιστοριογραφίας, μιας και κατέγραψε την ιστορία της πόλης μέσα από τα βιβλία του, εκδίδοντας το 1986 τον πρώτο τόμο της Πολιτικής Ιστορίας της Πάτρας από τις Αχαϊκές Εκδόσεις. 

Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα 13 Μαΐου και ώρα 4 μ.μ. από τον Ιερό Ναό Αγίων Αγγέλων στο Α΄ Δημοτικό Νεκροταφείο Πατρών.

Βιογραφικό

Ο Βασίλης Κ. Λάζαρης γεννήθηκε στην Πάτρα το 1930. Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και δούλεψε σε γυμνάσια και λύκεια για τριάντα χρόνια, χρημάτισε δε και νομάρχης. Η χούντα τον είχε απολύσει από τη θέση του και είχε μείνει έξω από τη δημόσια εκπαίδευση ολόκληρη την επταετία. Είναι τακτικός συνεργάτης σε εφημερίδες και περιοδικά πάνω σε ιστορικά, αισθητικά, κοινωνιολογικά και φιλοσοφικά θέματα.

Το 1983 εκδόθηκε το μελέτημά του "Τέχνης Σημεία", από το 1986 μέχρι το 1990 το τετράτομο έργο του "Πολιτική Ιστορία της Πάτρας", το 1996 η πραγματεία του "Οι ρίζες του ελληνικού κομμουνιστικού κινήματος" και το 2000 η μονογραφία του "Παναγιώτης Συνοδινός".

Έχουν κυκλοφορήσει, εξάλλου, με δική του επιμέλεια, εισαγωγή και σημειώσεις: το 1998 και το 1999 σε τέταρτη έκδοση και σε δυο τόμους η "Ιστορία της πόλεως των Πατρών", του Στέφανου Θωμόπουλου, και το 2001 το "Σχεδίασμα περί της Ανεξιθρησκείας", του Ευγένιου Βούλγαρη.

Η εργασία του "Καποδιστριακή Πάτρα" έχει ως θέμα της τη θαυμαστή αναγέννηση της αχαϊκής πρωτεύουσας αμέσως μετά το τέλος της Επανάστασης του Εικοσιένα. Πρόκειται για ιστορική μελέτη στηριγμένη κατά κύριο λόγο σε ένα πλήθος εγγραφών εκείνης της εποχής, από τα οποία τα περισσότερα είναι αδημοσίευτα.

Το 2003 δημοσιεύθηκε το έργο του: Η ιστορική πορεία του εμπορικού συλλόγου Πατρών«Ερμής».

Τίτλοι στη βάση Βιβλιονέτ

Πολιτική ιστορία της Πάτρας 1950-1974, Διαπολιτισμός

Η Αχαΐα στην Κατοχή 1941 - 1944, Διαπολιτισμός

Ο εμφύλιος πόλεμος στην Αχαΐα, Σύγχρονη Εποχή

Καποδιστριακή Πάτρα, Περί Τεχνών

Οι ρίζες του ελληνικού κομμουνιστικού κινήματος, Σύγχρονη Εποχή

Συμμετοχή σε συλλογικά έργα

Patra, the Face of the City, Τοπίο

Πάτρα, το πρόσωπο της πόλης, Τοπίο

Λοιποί τίτλοι

Voltaire, 1694-1778, Περί των διχονοιών των εν ταις εκκλησίαις της Πολονίας, Πουκαμισάς [επιμέλεια]

Κολοκοτρώνης - Φαλέζ, Θεόδωρος, Πολιτικά κείμενα, Σύγχρονη Εποχή [επιμέλεια]

Η τρίχρονη εποποιία του δημοκρατικού στρατού Ελλάδας, Σύγχρονη Εποχή [επιμέλεια]

Για την απώλεια του Βασίλη Λάζαρη, δηλώσαν :

Εταιρεία Αχαϊκών Σπουδών

Σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο και τα Μέλη της «Εταιρείας Αχαϊκών Σπουδών», με συγκίνηση, αποχαιρετούν το Δάσκαλό μας και Ιστορικό της πόλης Βασίλη Λάζαρη.

Εκφράζουν τη βαθιά τους θλίψη και τα θερμά συλλυπητήρια  στην Οικογένεια του Βασίλη Λάζαρη, στην οποία συμπαραστέκονται ολόψυχα.

Το ογκώδες έργο του Βασίλη Λάζαρη αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη για την πόλη μας και τους σκοπούς και δράσεις της Εταιρείας μας.

Το Δ. Σ. της Εταιρείας Αχαϊκών Σπουδών

  1. Νικόλαος Σαραφόπουλος,
  2. Ευάγγελος Πολίτης – Στεργίου,
  3. Ξενοφών Παπαευθυμίου,
  4. Νίκη Ράλλη,
  5. Ορέστης Σκαλτσάς
  6. Γεώργιος Σπηλιωτόπουλος και
  7. Νίκη Πετσάλη – Παπανδρέου.

Απόστολος  Κατσιφάρας - Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας : Ο Βασίλης Λάζαρης αφήνει έντονο αποτύπωμα στην πνευματική ζωή της Δυτικής Ελλάδας

«Θέλω να εκφράσω την βαθιά μου θλίψη για τον θάνατο του εκπαιδευτικού και ιστορικού Βασίλη Λάζαρη.

Ο Βασίλης Λάζαρης υπήρξε ένας μεγάλος δάσκαλος, ένας συνεπής ιδεολόγος, μια φωτισμένη προσωπικότητα και ένας ακούραστος ιστορικός ερευνητής και συγγραφέας που αφήνει έντονο το αποτύπωμα του στην πνευματική και πολιτική ζωή της Πάτρας και όλης της Δυτικής Ελλάδας.

Υπήρξε, επίσης, αταλάντευτος υπηρέτης της δημοκρατίας, της κοινωνικής αλληλεγγύης και της προόδου και ένας ακατάβλητος υποστηρικτής των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Στους οικείους του εκφράζω τα πιο βαθιά συλλυπητήρια μου».  

Κώστας Πελετίδης – Δήμαρχος Πατρέων   

Η πόλη μας από σήμερα είναι φτωχότερη, γιατί έχασε ένα εκλεκτό παιδί της, τον ιστορικό Βασίλη Λάζαρη. Έναν αγωνιστή, έναν κομμουνιστή, που πάλεψε για το δίκιο, να μην υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Για τις ιδέες του διώχθηκε από το κυρίαρχο σύστημα. Δεν λύγισε, στάθηκε όρθιος, φώτισε την αλήθεια με τις γνώσεις του.

Είχα την τιμή και τη χαρά να μοιράζομαι μαζί του φιλία, συντροφικότητα και αγώνα να πάει μπροστά η πόλη μας, να λυθούν χρόνια προβλήματα. Να συνεργασθούμε για την ανάδειξη της ιστορικής αλήθειας, την προώθηση του πολιτισμού. Σ’ αυτή την κατεύθυνση εκδόθηκαν, με επιμέλεια και κείμενά του, για 8 χρόνια τα επιτραπέζια ημερολόγια της «Λαϊκής Συσπείρωσης», που αποτύπωναν την ιστορική διαδρομή της πόλης μας. Ημερίδες, εκδηλώσεις για τον Κωστή Παλαμά, το εργατικό – λαϊκό τραγούδι, εκθέσεις φωτογραφίας για την Μικρασιατική καταστροφή, που αποτέλεσαν τη βάση πάνω στην οποία στήθηκε αργότερα το Μουσείο του Παμμικρασιατικού, όπως και τα 10 χρόνια αγώνων 1940 -1949.

Πλήθος βιβλίων και εργασιών που θα αποτελούν φάρο – οδηγό σ’ όσους θέλουν να μελετήσουν το έργο του. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του.  

ΕΣΗΕΠΗΝ & ΤΕΑΣ

Ο Βασίλης Λάζαρης ήταν ένας ακούραστος εργάτης του λόγου και της γραφής. Ένας απαράμιλλος, επίμονος ερευνητής της ιστορίας. Πολυγραφότατος, διεισδυτικός, αντικειμενικός και πάντα ανθρώπινος. Με ευαισθησία, υπομονή, βαθυστόχαστη σκέψη και αναλυτική ικανότητα. Τα βιβλία του, μοναδική παρακαταθήκη για την ιστορία της πόλης, την Εθνική Αντίσταση, την Ελλάδα.

Ακολουθούσε πάντα την αρχή των πέντε λέξεων, όπως την έλεγε: «Έρευνα, διασταύρωση, επαλήθευση, τεκμηρίωση και πάλι έρευνα», έως ότου σιγουρευτεί ότι είναι έτσι και σε καμία περίπτωση δεν είναι αλλιώς τα γεγονότα. Μέσα από τα κείμενα και τα βιβλία του ανέδειξε προσωπικότητες αγνών αγωνιστών της αντίστασης και της Δημοκρατίας, πολλοί από τους οποίους παραμερίστηκαν ή παραμορφώθηκαν από τους αρνητές τους, μα εξακολουθούν να ζουν μέσα στις λυτρωτικές προσδοκίες των ανυπότακτων, «για να μας φανερώσουν - όπως είπε σε μια ομιλία του - με τη χάλκινη φωνή τους τη βαθύρριζη αλήθεια του μαχόμενου λαού».

Με τα βιβλία του φώτισε, άγνωστες πτυχές της ιστορίας. Γεγονότα, που είχαν είτε άμεση, είτε έμμεση επίδραση στην πολιτική ζωή της πόλης και της ευρύτερης περιοχής. Στο βιβλίο του «Η Αχαΐα στην Κατοχή 1941 – 1944» μεταξύ άλλων, αποκάλυψε για πρώτη φορά, τεκμηριώνοντας με σειρά στοιχείων και εγγράφων, ότι  το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων από τους Γερμανούς, δεν ήταν αποτέλεσμα αντιποίνων, αλλά μία προσχεδιασμένη γενοκτονία. Ο Βασίλης Λάζαρης ως ενεργός πολίτης, αγωνιστής της Δημοκρατίας και φιλόλογος έγραψε και δεκάδες άρθρα και δοκίμια τα οποία φιλοξενήθηκαν στο τοπικό τύπο και στις ιστοσελίδες, ενώ ήταν, διαχρονικά, ένας ανεκτίμητος συνεργάτης  της Ένωσης και του Μουσείου Τύπου της ΕΣΗΕΠΗΝ, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην εδραίωση και την προβολή του, αξιοποιώντας το πλούσιο αρχείο του σε όλες του τις ιστορικές αναζητήσεις.

Τα Δ.Σ. της ΕΣΗΕΠΗΝ και του ΤΕΑΣ, εκφράζουν την βαθιά τους θλίψη για τον απρόσμενο θάνατο του ιστορικού της Πάτρας Βασίλη Λάζαρη και σε έκτακτη συνεδρίαση τους αποφάσισαν ομόφωνα να εκπροσωπηθούν στην κηδεία του και να εκφράσουν τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Γρηγόρης Αλεξόπουλος – Υποψήφιος Δήμαρχος Πατρεών με το συνδυασμό «Πρωτεύουσα ξανά»

«Ο Βασίλης Λάζαρης υπήρξε ένα μεγάλο κεφάλαιο για την Πάτρα, την ιστορία της και τον πολιτισμό της. Η απώλειά του κάνει την πόλη φτωχότερη. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του».

Νίκος Νικολόπουλος – Υποψήφιος Δήμαρχος Πατρέων με το συνδυασμό «Νέα Πάτρα» : Ο Βασίλης Λάζαρης άφησε ογκώδες έργο στην κρίση μας

Έφυγε ο καθηγητής και ιστορικός Βασίλης Λάζαρης και η απώλειά του προκάλεσε συγκίνηση και λύπη σε όλη την Πάτρα. Οι ιδεολογικοπολιτικές διαφορές μας δεν ακυρώνουν τα στοιχεία της προσωπικότητας του, που του επέτρεπαν να απολαμβάνει τον σεβασμό, την εκτίμηση και την αγάπη των παλαιών μαθητών του, των συντρόφων του και των συμπολιτών μας. Στην Πάτρα άφησε την ιστορική εκδοχή του, ομολογουμένως με σοβαρό τρόπο, που όμως, όπως κάθε τι, έτσι κι αυτή κρίνεται και επιβραβεύεται η επιδέχεται ενστάσεις. Ο άνθρωπος Βασίλης Λάζαρης, εμφορούμενος από πολλές κοινωνικές ευαισθησίες, αναμφίβολα αφήνει ευδιάκριτο κενό στην πόλη. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.

Νίκος Παπαδημάτος - Υποψήφιος Δήμαρχος Πατρέων με το συνδυασμό «Πάτρα Ενωμένη»: Μεγάλη απώλεια για την πόλη

Σε δήλωσή του με αφορμή την είδηση του θανάτου του πατρινού ιστορικού Βασίλη Λάζαρη ο υποψήφιος Δήμαρχος Νίκος Παπαδημάτος ανέφερε: Η σημερινή ημέρα κάνει φτωχότερη την Πάτρα. Ο Βασίλης Λάζαρης υπήρξε ένας πραγματικός ιστοριοδίφης, που με τις μελέτες και τα πονήματά του ανέδειξε την πλούσια ιστορία της. Υπήρξε ένας αληθινός ιδεολόγος και ένας ακέραιος άνθρωπος, που θα τιμούμε πάντα την μνήμη του. Θέλω να εκφράσω τα ειλικρινή συλλυπητήρια μου στην οικογένειά του.

Νίκος Τζανάκος- Υποψήφιος Δήμαρχος Πατρέων με το συνδυασμό «Πάτρα η δική μας πόλη» : Η πόλη της Πάτρας αποχαιρετά τον ιστορικό της

Ο Βασίλης Λάζαρης τις τελευταίες δεκαετίες είχε καταφέρει, να αποτελούν οι ιστορικές έρευνες και μελέτες του, σημείο αναφοράς για όποιον θέλησε να ασχοληθεί με την ιστορία. Όλοι οι φορείς της πόλης απευθύνονταν στο «δάσκαλο» προκειμένου να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή του σε συζητήσεις-παρουσιάσεις ιστορικών αναφορών για την πόλη και την περιοχή, και όχι μόνο.

Όσοι ασχολούντο με την ιστορία της πόλης, της περιοχής και πολλές φορές της χώρας, προσέφευγαν στη βαθειά γνώση του, προκειμένου να οδηγηθούν σε νέες ιστορικές ατραπούς που τόσο λείπουν από την ιστοριογραφία μας.

Ακόμα και από μια ολιγόλεπτη και τυχαία συνάντηση με τον κυρ-Βασίλη, έφευγες πλουσιότερος και με μεγαλύτερη θέληση, προκειμένου να ερευνήσεις βαθύτερα τη γνώση στην οποία μόλις σε είχε οδηγήσει.

Ο Βασίλης Λάζαρης θα λείψει από τους οικείους του.

Θα λείψει και από όσους επεδίωκαν τη συντροφιά του για να γίνουν πλουσιότεροι σε γνώση.

Θα λείψει και για εκείνα που είχε να δώσει ακόμα, γιατί είχε πολλά ωφέλιμα πράγματα να κάνει ακόμα.

Δεν θα λείψει όμως από την πόλη, το πνεύμα του θα βρίσκεται καθημερινά δίπλα μας μέσα από τα βιβλία του τα οποία και θα κοσμούν όχι μόνο τις προσωπικές βιβλιοθήκες, αλλά κυρίως τη Δημοτική Βιβλιοθήκη της πόλης μας, όπου καθημερινά αναγνώστες θα αναζητούν βιβλία του, συγγράμματα του,  προκειμένου να πλουτίσουν τις γνώσεις τους.

Καλό ταξίδι Δάσκαλε!

Χρήστος Πατούχας – Υποψήφιος Δήμαρχος Πατρέων με το συνδυασμό «Ανυπότακτη Πολιτεία»

Μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της τοπικής μας ζωής, ο ιστορικός Βασίλης Λάζαρης, έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών. Άνθρωπος με έντονη προσωπικότητα, με μοναδική κατάρτιση, για πολλά χρόνια εκπαιδευτικός, δάσκαλος πολλών συμπολιτών μας, τίμησε την πόλη μας όσο ελάχιστοι. Το ιστορικό του έργο, κυρίως αφιερωμένο  στην πόλη, στους αγώνες της, στην εξέλιξη της, διακρινόταν για την ακρίβεια των καταγραφών του, για την μέγιστη έρευνα και τεκμηρίωση, για τον επιστημονικό τρόπο παρουσίασης των γεγονότων.

Ο Βασίλης, βαθύτατος γνώστης της διαλεκτικής μεθόδου ανάλυσης των πραγμάτων, κομμουνιστής στις απόψεις του και την κοσμοθεωρία του, παρέμενε πάντοτε ένας ευγενέστατος, προσηνής και μειλίχιος άνθρωπος. Άριστος συζητητής, υπομονετικός στο να ακούει, πειστικός στις διεξοδικές απαντήσεις του.

Η άποψη που ακούγεται, ότι η πόλη μας γίνεται φτωχότερη όταν φεύγει κάποιος αξιόλογος άνθρωπος, δεν μπορεί παρά να βρει ολόκληρη την αλήθεια της στο πρόσωπο του Βασίλη Λάζαρη. Μας παρηγορεί το γεγονός, ότι το έργο του είναι πλουσιότατο, διδακτικό και πολύτιμο.

Προτείνουμε, ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου, να αναλάβει την ευθύνη της έκδοσης του τυχόν ανέκδοτου έργου του. Επίσης θεωρούμε, ότι ένας τόσο εκλεκτός συμπολίτης μας, δικαιούται να κηδευθεί με Δημοτική δαπάνη. Παρακαλούμε την κυρία Πρόεδρο του Δημοτικού μας Συμβουλίου, να εισηγηθεί το θέμα σε έκτακτη συνεδρίαση.

Αποχαιρετούμε τον Βασίλη Λάζαρη με συγκίνηση και περηφάνεια που τον γνωρίσαμε. Θα παραστούμε στην κηδεία του και δηλώνουμε τα θερμότατα συλλυπητήρια μας στην οικογένεια του.

Κώστας Σπαρτινός, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας

Η πόλη μας, ο πνευματικός κόσμος της χώρας, οι αριστεροί και όλοι οι δημοκρατικοί άνθρωποι με μεγάλη λύπη έμαθαν το θάνατο του Βασίλη Λάζαρη.

Όλοι και όλες θα θυμόμαστε τον διανοητή, τον φιλόλογο, τον ιστορικό, το δάσκαλο, τον αγωνιστή, τον κομμουνιστή που άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στην ιστορική έρευνα της πόλης και της περιοχής μας. Όπως θα τον θυμόμαστε και για την αγάπη του στο διάλογο και στη δημοκρατική αντιπαράθεση, παρ' όλη την αταλάντευτη προσήλωση στην ιδεολογία του και τις προσωπικές του πεποιθήσεις.

Στην οικογένεια και τους φίλους του εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια.

Βασιλης Χατζηλάμπρου – Υποψήφιος Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος με το συνδυασμό «Αντίσταση Πολιτών Δυτικής Ελλάδας» 

Η πόλη, η ιστορία και οι άνθρωποί της πενθούν τον Βασίλη Λάζαρη.

Ο άνθρωπος, ο αγωνιστής, ο φιλόλογος, ο ιστορικός, που το έργο του συνέβαλε στην κοινωνική και ιστορική αυτογνωσία μας.  Συμβολή ιδιαίτερα σημαντική στο σημερινό περιβάλλον που κυριαρχείται από την ευκολία.

Το έργο του, ιστορικό και όχι μόνον, παραμένει το θεμέλιο που οι νεώτεροι ιστορικοί και λογοτέχνες της περιοχής μας χρησιμοποιούν ως σημείο αναφοράς.

Η «Αντίσταση Πολιτών Δυτικής Ελλάδας» αισθάνεται ότι χάνει έναν σύντροφο, έναν συμπαραστάτη των αγώνων που μ’ αυτούς  μόνο μπορεί να καλυτερεύσει ο κόσμος μας.

Λαϊκή Συσπείρωση Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στη γυναίκα, τα παιδιά και σε όλους τους οικείους συγγενείς του Βασίλη Λάζαρη, ο οποίος έφυγε σήμερα από τη ζωή. Ο αγωνιστής Βασίλης Λάζαρης ως ιστορικός, συγκέντρωσε και διέσωσε σημαντικά ιστορικά ντοκουμέντα με το πολύπλευρο έργο του, φώτισε πλευρές της ιστορικής διαδρομής του λαού μας και της εργατικής τάξης στην Πάτρα όσο και στην ευρύτερη περιοχή.

Η ΤΕ Αχαϊας του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στη σ. Τζέλα Λάζαρη, για το θάνατο του πατέρα της ιστορικού Βασίλη Λάζαρη.

Eπικήδειος λόγος του μέλους της ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ, Ανδρέα Αντωνόπουλου, στην κηδεία του Β. Λάζαρη:

«Εκ μέρους των Τομεακών Οργανώσεων Αχαΐας του ΚΚΕ αποχαιρετούμε για το τελευταίο του ταξίδι τον φιλόλογο, τον ιστορικό, συγγραφέα και αγωνιστή Βασίλη Λάζαρη. Αποχαιρετούμε το δάσκαλο που αφοσιώθηκε στη μόρφωση χιλιάδων πατρινόπουλων. Ως εκπαιδευτικός ήταν ιδιαίτερα απαιτητικός από τον εαυτό του και τους μαθητές του, που ακόμα θυμούνται τις υποδειγματικές παραδόσεις του .

Τον εργάτη του πνεύματος που ακατάπαυστα μοχθούσε για την άνοδο του πνευματικού επιπέδου της εργατικής τάξης, του λαού και της νεολαίας. Τον ιστορικό ερευνητή που αξιοποίησε πηγές, έγγραφα και αρχεία, καταγράφοντας την ιστορική αλήθεια για να γίνει κτήμα των πολλών.

Ο Βασίλης Λάζαρης γεννήθηκε το 1930 και σε ηλικία 16 ετών αντιμετώπισε τις πρώτες διώξεις από το αστικό κράτος για την αγωνιστική δράση της οικογένειάς του.

Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και στη συνέχεια εργάστηκε στην Πάτρα ως εκπαιδευτικός. Απολύθηκε από την στρατιωτική δικτατορία του 1967  για την αγωνιστική του στάση,  «δεν συνεμορφώθη προς τας υποδείξεις » και δεν υπέγραψε δήλωση στήριξης της χούντας των συνταγματαρχών.

Συνέχισε μετά τη δικτατορία, με τον ίδιο ζήλο το υποδειγματικό εκπαιδευτικό του έργο στη δημόσια εκπαίδευση.

Πολυγραφότατος, βιβλία του εκδόθηκαν από τη «Σύγχρονη Εποχή», ενώ είχε συμβολή στη γενικότερη ιστορική δουλειά του ΚΚΕ. Αφήνει σε όλους μας πλούσια πνευματική κληρονομιά.

Αποχαιρετούμε σήμερα έναν διακεκριμένο διανοητή, που αφοσιώθηκε στον αγώνα για μια καλύτερη ζωή. Έναν ιστορικό που περνά στην ιστορία για το έργο του που ήταν αφιερωμένο στους αγώνες του λαού και της νεολαίας, που διακρίνεται για την έρευνα, την ακρίβεια και την τεκμηρίωση όλων των ιστορικών γεγονότων, που όχι μόνο κατέγραψε, αλλά φρόντισε, όλοι όσοι έρχονταν σε επαφή με το έργο του, να μπορούν να βγάλουν και σωστά συμπεράσματα.

Ήταν ο ιστορικός της πόλης μας, που έδωσε αγώνα ενάντια στη διαστρέβλωση των ιστορικών γεγονότων και την προσπάθεια που έκανε και κάνει η αστική ιστοριογραφία να ξαναγράψει την ιστορία στα μέτρα των δικών της επιδιώξεων. Χαρακτηριστική ήταν η τεκμηριωμένη απάντηση που έδωσε στο ψέμα, ότι για το έγκλημα των ναζί στα Καλάβρυτα ευθύνεται ο ΕΛ.Α.Σ..

Στην οικογένειά του εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήρια των μελών και των οπαδών του Κόμματος μας».  

Στη φωτογραφία διακρίνεται τρίτος από αριστερά στην τελευταία του συμμετοχή, ως ειδικός εισηγητής στην εκδήλωση της Εταιρείας Αχαϊκών Σπουδών με θέμα "Μουσείο Πόλης των Πατρών", στο πλαίσιο του 21ου Forum Ανάπτυξης.  

Last modified on Wednesday, 15/05/2019

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας