Λογικές ρυθμίσεις θέλουν οι επιχειρηματίες

Κατά γενική ομολογία το σχέδιο νόμου για τις ρυθμίσεις των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και το Δημόσιο, που συζητείται αυτές τις ημέρες στις επιτροπές στη Βουλή και αναμένεται να έχει ψηφιστεί μέχρι τις 15 Μαΐου, ειδικότερα για τον επιχειρηματικό χώρο  περιλαμβάνει πολλά θετικά σημεία σε ότι αφορά τις ρυθμίσεις στα ασφαλιστικά ταμεία και τους δήμους. Εκεί που πραγματικά υπάρχει απογοήτευση είναι στις προβλεπόμενες ρυθμίσεις για τα χρέη  προς το δημόσιο.

Ήδη οι φορείς εκπροσώπησης του επιχειρηματικού κόσμου διατυπώνουν τις θέσεις τους σχετικά.

Θεωρούμε ότι απηχούν  την πραγματικότητα ως προς τις δυνατότητες της πλειοψηφίας των επιχειρήσεων οι προτάσεις που διατύπωσε ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Γιώργος Καρανίκας στην συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής της 8ης Μαΐου 2019, κατά τη διαδικασία ακρόασης των κοινωνικών φορέων επί του νέου σχεδίου νόμου. (Παρόμοιες είναι και οι προτάσεις και άλλων εκπροσώπων τριτοβαθμίων φορέων του επιχειρηματικού κόσμου).

Ειδικότερα για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο η ΕΣΕΕ προτείνει:

  • Μεγαλύτερη προθεσμία υπαγωγής από τον Ιούνιο που προβλέπεται.
  • Επέκταση όλων των δόσεων των νομικών προσώπων στις 36 ανεξαρτήτως της φύσης των οφειλών τους ως τακτικών και εκτάκτων.
  • Επιφύλαξη «κουρέματος» βασικής οφειλής και στην ρύθμιση αυτή.
  • Ένταξη στην ρύθμιση και των μικροχρεών έως 500 ευρώ, τα οποία αφορούν πάνω από το 50% των οφειλετών.
  • Αντίστοιχη και εδώ επίλυση των λειτουργικών προβλημάτων ώστε να μην συγχέονται οι καταβολές εντός του 2019 με εισφορές παρελθόντων ετών που θα ρυθμιστούν.
  • Επιβράβευση των συνεπών φορολογούμενων, θέμα το οποίο πάντα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, όλοι το παραδέχονται και τελικά όλοι το αγνοούν.

Επίσης στο ίδιο υπόμνημα τονίζει ότι ορισμένες ρυθμίσεις σε εργασιακά θέματα που προβλέπονται στο σχέδιο νόμου είναι προβληματικές και κυρίως:

  • Η πρόβλεψη του άρθρου 48 για εισαγωγή βάσιμου λόγου απόλυσης θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που επιχειρεί να λύσει.
  • Η εισαγωγή της εκ των προτέρων υποχρεωτικής καταχώρησης της ετήσιας άδειας στο ΕΡΓΑΝΗ έως και μία ώρα μετά την έναρξή της, διογκώνει τις γραφειοκρατικές υποχρεώσεις των αναγγελιών για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.Υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργήσει η υποχρέωση αυτή περισσότερους «παρανόμους» επιχειρηματίες εκεί που δεν υπάρχουν και χωρίς πειστικό λόγο.

Η κυβέρνηση πήρε την απόφαση να προβεί σε μια πραγματικά χρήσιμη ρύθμιση χρεών, που οι επιχειρηματίες και γενικότερα η κοινωνία αντιμετωπίζουν θετικά ανεξάρτητα σε ποιόν και τι πολιτικά οφέλη προκαλεί. Θα είναι όμως δώρο –άδωρο αν δεν ακούσει τη φωνή της λογικής, ιδίως σε ότι αφορά τις οφειλές προς το δημόσιο των επιχειρήσεων. Γιατί μια ημιτελής ρύθμιση θα επιδεινώσει περαιτέρω αντί να βελτιώσει την ομηρία των επιχειρήσεων.

Οι συστηματικά φοροδιαφεύγοντες είναι δυνατόν να ελεγχθούν, όπως και οι συνεπείς να επιβραβευτούν, ταυτόχρονα με την ψήφιση εφικτών μέτρων.    

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας