Σε ετοιμότητα για δράση κατά των πλειστηριασμών

pleisthriasmoi1Σε εφιάλτη εξελίσσεται η προοπτική των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που πρόκειται να διενεργούνται από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Η προοπτική τρομάζει σχεδόν το σύνολο της κοινωνίας, καθώς ακόμη και όσοι έχουν καταφέρει να έχουν ισορροπήσει με τις οφειλές τους, είναι βέβαιο ότι στο άμεσο περιβάλλον τους έχουν κάποιον που κινδυνεύει με απώλεια της ιδιοκτησίας του ή ακόμη και της πρώτης κατοικίας του.

Το νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται απασχόλησε το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδος που έλαβε αποφάσεις κυρίως θεσμικού χαρακτήρα, για την προστασία της «οικογενειακής στέγης» αλλά στη διάρκεια της συζήτησης αυτό που καταδείχτηκε ήταν η διάθεση και για κινηματικές πρωτοβουλίες.

«Στο Περιφερειακό Συμβούλιο αποφασίσαμε να επιδιώξουμε την προστασία του δικαιώματος στέγης κάθε πολίτη που αντικειμενικά δεν μπορεί να πληρώσει τις οφειλές του και κινδυνεύει να μείνει άστεγος με τους επικείμενους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Θέλουμε και άλλους "συνοδοιπόρους" στο δρόμο της διεκδίκησης» σχολίασε η Αναστασία Τογιοπούλου βοηθός Περιφερειάρχη σε θέματα Άρσης Κοινωνικών Ανισοτήτων, η οποία ήταν εισηγήτρια του θέματος στη συνεδρίαση του Σώματος. Μάλιστα κατά την τοποθέτησή της εξήγησε πως πρόκειται για μια θεσμική, κινηματική πρωτοβουλία με στόχο να αποτελέσει μορφή πίεσης. Περιέγραψε  εξάλλου την αγωνία και το άγχος των ανθρώπων που στις εποχές της οικονομικής ευμάρειας χρεώθηκαν είτε για να αποκτήσουν κατοικία, είτε για να αναπτύξουν την επιχείρησή τους και σήμερα οι περιουσίες τους κινδυνεύουν με αναγκαστική κατάσχεση και επίσπευση, λόγω ληξιπρόθεσμων χρεών.

Ιδιαίτερη αναφορά η κ. Τογιοπούλου έκανε στο Κίνημα Πολιτών κατά των πλειστηριασμών που τα δύο τελευταία χρόνια δρούσε συστηματικά προκειμένου να αποτρέψει διαδικασίες. Είπε χαρακτηριστικά ότι προσέφεραν κοινωνικό έργο, καθώς κατάφεραν να αποτρέψουν διαδικασίες πλειστηριασμών. Η επισήμανση βρήκε σύμφωνους και περιφερειακούς συμβούλους άλλων παρατάξεων, όπως ο Βασίλης Χατζηλάμπρου (Αντίσταση Πολιτών) που υποστήριξε ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι το «όχημα» για να σταματήσει η δράση των κοινωνικών κινημάτων που μπλοκάρουν τους πλειστηριασμούς. Ο Κωνσταντίνος Κοτσιλιάνος (Λαϊκή Συσπείρωση) που κατέθεσε αυτοδιάθεση λέγοντας: «Θα είμαστε στην πρώτη γραμμή να αγωνιστούμε». Ο Γιάννης Κολοβός (Αντίσταση Πολιτών) που πρόσθεσε: «Όπου γίνεται πλειστηριασμός να συμμετέχουμε, να αντιστεκόμαστε και να στηρίζουμε όλοι τις κινηματικές πρωτοβουλίες», ενώ από τον ίδιο συνδυασμό και ο γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου Κωνσταντίνος Κούστας υποστήριξε την κινηματική κατεύθυνση. Ζήτησε το περιφερειακό συμβούλιο «να είναι μπροστάρης» κι έφερε παραδείγματα από το Μεσολόγγι και το Αγρίνιο που οι κινηματικές πρωτοβουλίες έφεραν αποτελέσματα. «Θα πρέπει να περάσει το μήνυμα ότι θα βρουν την κοινωνία απέναντί τους» πρόσθεσε.

Σε πρώτη φάση πάντως το Περιφερειακό Συμβούλιο, στην τελευταία του συνεδρίαση πήρε αποφάσεις περισσότερο πολιτικού και θεσμικού χαρακτήρα.

Πρόκειται για σειρά προτάσεων που εγκρίθηκαν από το σώμα για την προστασία των στεγαστικών αναγκών κάθε οικογένειας από τους πλειστηριασμούς, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

  • Πανελλαδική πρωτοβουλία μαζί με τους φορείς Α’ και Β’ βαθμού αυτοδιοίκησης,
  • Ενυπόγραφη έγκριση των πολιτών για την υποβολή πρότασης.

Στόχος είναι η συνταγματική κατοχύρωση προστασίας μιας στέγης και τη δημιουργία αυτοτελούς νομοθετικού πλαισίου προστασίας της στέγης από την αναγκαστική εκτέλεση, στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης.

«Η αξιοπρεπής στέγη είναι μια βασική ανάγκη για καθέναν από εμάς, για κάθε οικογένεια και κοινωνικό δικαίωμα για κάθε άνθρωπο. Η Περιφέρειά μας πρέπει και μπαίνει μπροστά για να προστατεύσουμε τα σπίτια των συνανθρώπων μας. Είμαστε αποφασισμένοι να μην βρεθεί κανένας στο δρόμο» σημείωσε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, κατά την τοποθέτησή του.

Πάντως από την πλευρά του ό Ανδρέας Κατσανιώτης του ομώνυμου περιφερειακού συνδυασμού ζήτησε μεγαλύτερη υποστήριξη στην πράξη και πρότεινε τη λειτουργία Γραφείου με πρωτοβουλία της Περιφέρειας, ώστε να παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες προς τους ενδιαφερόμενους. Ανηστοίχως ο κ. Χατζηλάμιιρου πρόσθεσε την ανάγκη για συστράτευση νομικών που θα μπορούν να υποστηρίζουν τις δικαστικές προσφυγές των οφειλετών. Μετά τη συνεδρίαση πάντως ξέσπασε αντιπαράθεση που εκδηλώθηκε με «πόλεμο» ανακοινώσεων μεταξύ της Περιφερειακής Αρχής και της παράταξης Κατσανιώτη.

Αναλυτικά οι προτάσεις

Την εισήγηση στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου έκανε η Βοηθός Περιφερειάρχη Άρσης Κοινωνικών Ανισοτήτων Αναστασία Τογιοπούλου, η οποία μίλησε για το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο και την απουσία συνταγματικής κατοχύρωσης της προστασίας της κυρίας κατοικίας, αλλά και τα όσα απορρέουν από το ν.3869/2010 για τη Ρύθμιση Οφειλών Υπερχρεωμένων Φυσικών Προσώπων.

Οι προτάσεις που έγιναν και εγκρίθηκαν από το Σώμα, περιλαμβάνουν αναλυτικά:

Η συνταγματική προστασία της στέγης των πολιτών σε συνδυασμό με τη θέση σε ισχύ ενός αυτοτελούς νομοθετικού πλέγματος προστασίας, θα επιφέρει τα σκοπούμενα με βάση τις αναλυθείσες αρχές αποτελέσματα και θα δώσει στον οφειλέτη τον κατάλληλο μηχανισμό άμυνας σε περίπτωση επιβολής πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κυρίας κατοικίας του.

Στο πλαίσιο αυτό και εν όψει της διαβούλευσης για την Συνταγματική Αναθεώρηση και της καθιέρωσης διενέργειας πλειστηριασμού ακινήτων ηλεκτρονικά και προκειμένου να δημιουργηθεί πλέγμα προστασίας της στέγης εκείνων που αντικειμενικά και άδολα στερούνται της δυνατότητας αποπληρωμής των χρεών τους,

το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας εγκρίνει:

1.Την πρωτοβουλία δικτύωσης φορέων αυτοδιοίκησης 1ου και 2ου βαθμού πανελληνίως για την προστασία των στεγαστικών αναγκών κάθε οικογένειας από τους πλειστηριασμούς.

  1. Την ενυπόγραφη έγκριση των πολιτών για την υποβολή πρότασης

α) Συνταγματικής κατοχύρωσης της προστασίας μίας στέγης σε κάθε πολίτη.

β) Τη δημιουργία αυτοτελούς νομοθετικού πλαισίου προστασίας της στέγης από την αναγκαστική εκτέλεση.

Τα παραπάνω θα υλοποιηθούν με:

Ενημέρωση σε Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια της χώρας και Ενσωμάτωση όλων των αποφάσεων των Π.Σ. σε ενιαία θέση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε.), της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ).

Δράσεις Ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών της ΠΔΕ για την ενυπόγραφη έγκριση του αιτήματος.

Η απόφαση αυτή που εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας θα τεθεί υπόψη της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, ώστε ενιαία η Αυτοδιοίκηση να προτείνει στην Κυβέρνηση της διασφάλιση της πρώτης κατοικίας σε κάθε οικογένεια, πριν κληθούμε να διαχειριστούμε περιστατικά που θέτουν σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή.

 «Καμπανάκι» για 5.000 πλειστηριασμούς  μέχρι το τέλος του χρόνου

Βαρύ φθινόπωρο περιμένουν οι οφειλέτες, καθώς εκτιμάται ότι ένα μεγάλο μέρος των χρεών για αντικειμενικούς λόγους δεν ήταν δυνατό να ρυθμιστεί εγκαίρως, με αποτέλεσμα να υπάρχουν δραματικές συνέπειες. Την ήδη ασφυκτική κατάσταση, σύμφωνα με επαγγελματικούς φορείς, επιδείνωσε  η καθυστέρηση στην εφαρμογή του εξωδικαστικού μηχανισμού που επιτέλους αναμένεται στις αρχές Αυγούστου.Στο μεταξύ όμως χάθηκε πολύτιμος χρόνος, έως και περιουσίες. Υπό αυτό το πρίσμα η προστασία των στεγαστικών αναγκών τίθεται στο επίκεντρο.

Την απόφασή τους να συνεχίσουν με κάθε μέσο τον αγώνα τους κατά των πλειστηριασμών, ακόμη και των ηλεκτρονικών, μετέφεραν στο περιφερειακό συμβούλιο, όπου παρευρέθηκαν  τα μέλη  της Κίνησης Υπεράσπισης Κοινωνικών Αγαθών που κάθε Τετάρτη συγκεντρώνονται έξω από το Ειρηνοδικείο για να αποτρέψουν πλειστηριασμούς.

Ο Γιώργος Μητράκης αναφέρθηκε σε περιπτώσεις πολιτών που δεν είναι σε θέση να ικανοποιήσουν ούτε τις καθημερινές βιοποριστικές τους ανάγκες, τονίζοντας ότι κοινωνικό αγαθό δεν είναι μόνο η στέγη, αλλά η σίτιση, η υγεία και η παιδεία. «Έχουμε πάρει απόφαση να συνεχίσουμε τον αγώνα μας και να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να βγάλει στο δρόμο οικογένειες» πρόσθεσε ο ίδιος και τόνισε ότι ακόμη και η υπαγωγή στο νόμο Κατσέλη είναι χρονοβόρα και πολυέξοδη διαδικασία με αποτέλεσμα κάποιοι ακόμη κι αν έχουν τις προϋποθέσεις, δεν έχουν τα χρήματα να προσφύγουν. Επέμεινε ότι το κίνημα πολιτών θα δώσει το παρόν και στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Αγώνας θα γίνει» παραπέμποντας στον …στόχο που είναι η ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα λειτουργεί απέναντι από την Α’ ΔΟΥ. «Αν περάσουν από εκεί, θα μας βρουν μπροστά τους στις εξώσεις» προειδοποίησε.

Αντιστοίχως η Ιωάννα Σιόβα περιέγραψε τις προσπάθειες που καταβάλει το κίνημα τα τελευταία δύο – τρία χρόνια και προέτρεψε τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου: «Να κατέβετε μαζί μας στους δρόμους».

Την εκτίμηση ότι «θα αναπτυχθεί τεράστιος ηλεκτρονικός τζόγος» με την εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών κατέθεσε ο περιφερειακός σύμβουλος  Κωνσταντίνος Κοτσιλιάνος, προσθέτοντας ότι μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένονται 5.000 πλειστηριασμοί, εκ των οποίων το 85% αφορά οικογένειες που δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους.

Ο Βασίλης Χατζηλάμπρου περιέγραψε έναν άνισο αγώνα μεταξύ τραπεζών και δανειοληπτών.  Κατήγγειλε κακοπιστία εκ μέρους του μηχανισμού τραπεζών και υποστήριξε ότι στήνουν παγίδες με στόχο να καταδειχτεί μη συνεργάσιμος ο δανειολήπτης, οπότε δεν προχωρεί η διαδικασία για τις αναδιαρθρώσεις των δανείων.

Ο Θύμιος Σώκος αναρωτήθηκε γιατί δεν αξιοποιούνται δεσμευμένες δημόσιες περιουσίες. Έφερε ως παράδειγμα τις εργοστασιακές εγκαταστάσεις της Γέφθρας Ρίου – Αντιρρίου και τα 2.200 στρέμματα σε περιοχή ολοκληρωμένης τοπικής ανάπτυξης στην Αιτωλοακαρνανία. «Μήπως τα φυλάνε για κάποιους ενδιαφερόμενους γι αυτό δεν τα ακουμπάνε;» πρόσθεσε ο ίδιος.

Από την πλευρά του ο βοηθός Περιφερειάρχη, για θέματα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Υγείας Αντώνης Χαροκόπος περιέγραψε πόσο έχουν θιγεί από την κρίση τα άτομα με αναπηρία και πρότεινε: «Να αποδείξουμε έμπρακτα ότι βρισκόμαστε δίπλα στην κοινωνία».  

Η ανησυχία που εκδηλώνεται σχετίζεται με το γεγονός ότι πολλά κόκκινα δάνεια παραμένουν στον αέρα, καθώς δεν προχώρησαν όσο θα περίμενε κανείς οι ρυθμίσεις.

Ειδικότερα, ενώ οι αναδιαρθρώσεις δανείων έδειχναν να αποδίδουν καρπούς, η χρονοτριβή σε ότι αφορά τη νομοθέτηση του εξωδικαστικού μηχανισμού και της νομικής προστασίας των τραπεζικών στελεχών δημιούργησε νέο «κύμα» καθυστερήσεων.

Από την αρχή του χρόνου προστέθηκαν περίπου 2 δις. ευρώ νέα «κόκκινα» στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια στο σύστημα, από τα οποία το 80% ήταν σε ρύθμιση.

Οι δανειολήπτες στο μεσοδιάστημα, απρόθυμοι να ρυθμίσουν και να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους έμειναν να περιμένουν τον εξωδικαστικό μηχανισμό, καθυστέρηση που ευνόησε τους στρατηγικά κακοπληρωτές,  οι οποίοι επίσης πολλαπλασιάστηκαν, πόσο μάλλον όταν  «η εσκεμμένη αθέτηση των δανειακών υποχρεώσεων δεν επιφέρει τις προβλεπόμενες κυρώσεις» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η τελευταία έκθεση της ΤτΕ.

Πέρυσι ρυθμίστηκαν δάνεια ύψους 14 με 15 δις. ευρώ ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζικών στελεχών το ίδιο σκηνικό θα επαναλαμβανόταν και φέτος, περίμεναν δηλαδή να πάνε σε ρύθμιση άλλα 15 δις. ευρώ «κόκκινων» οφειλών, η προσδοκία όμως δεν επαληθεύτηκε.

Οι τράπεζες υπολογίζουν σε 60.000 τους στρατηγικά κακοπληρωτές, οι οποίοι αποτελούν το 20% των δανειοληπτών και έχουν δάνεια σε καθυστέρηση συνήθως άνω των 300.000 ευρώ.

Η αναγκαιότητα να διαχωριστούν οι άδολοι οφειλέτες, που αντικειμενικά αδυνατούν να πληρώσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές ήταν κάτι που απασχόλησε ιδιαίτερα το περιφερειακό συμβούλιο. Η βοηθός αντιπεριφερειάρχη Αναστασία Τογιοπούλου εκτίμησε ότι ο διαχωρισμός μπορεί να γίνει εύκολα από το σύστημα. Επίσης, η ίδια επισήμανε την ανάγκη να στη συνταγματική αναθεώρηση να υπάρξει πρόβλεψη  η οποία να καλύπτει και τη διατήρηση  της στέγης ως κατοχυρωμένο συνταγματικό δικαίωμα. «Το δικαίωμα στη στέγη συζητάμε για να μην διαταραχθεί η κοινωνική συνοχή. Πρόκειται για απειλή» επισήμανε ο Κώστας Καρπέτας αντιπεριφερειαρχης επιχειρηματικής ανάπτυξης.

Στο σφυρί… ηλεκτρονικά

Ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός διενεργείται στο γραφείο και με την επιμέλεια του συμβολαιογράφου της περιφέρειας του τόπου όπου έγινε η κατάσχεση ακινήτου, ενώ το ειρηνοδικείο θα είναι αρμόδιο μόνο για την επίλυση των διαφορών που αναφύονται από τη διενέργεια του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού.

Πλέον στον πλειστηριασμό μπορούν να συμμετάσχουν έλληνες πολίτες και νομικά πρόσωπα, αλλά και αλλοδαποί, είτε εντός είτε εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η διαδικασία θα ξεκινά από τους συμβολαιογράφους, οι οποίοι μέσω των ηλεκτρονικών συστημάτων πλειστηριασμών (“ΗΛ.ΣΥ.ΠΛΕΙΣ.”) θα αναρτούν στην ιστοσελίδα την αναγγελία διενέργειας πλειστηριασμού κατά τα οριζόμενα στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομία, ενώ θα μπορούν να αναρτούν και φωτογραφία του εκπλειστηριαζόμενου αντικειμένου.

Προϋπόθεση συμμετοχής κάποιου σε πλειστηριασμό είναι να εγγραφεί ως υποψήφιος πλειοδότης στα ηλεκτρονικά συστήματα πλειστηριασμών (ΗΛ.ΣΥ.ΠΛΕΙΣ.) καταβάλλοντας τέλος χρήσης 50 ευρώ ανά υποψήφιο πλειοδότη και ανά πλειστηριασμό. Οι υποψήφιοι θα μπορούν να υποβάλλουν αλλεπάλληλες προσφορές μέχρι τη λήξη του χρόνου υποβολής.

Όλοι οι διενεργούμενοι πλειστηριασμοί θα διεξάγονται κατόπιν αδείας που θα χορηγείται από τους συλλόγους ή τη συντονιστική επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, έπειτα από σχετικό αίτημα του επί του πλειστηριασμού υπαλλήλου, που θα υποβάλλεται κατόπιν έγγραφης αίτησης σε αυτόν από τον επισπεύδοντα.

Η σχετική εφαρμογή έχει δοκιμαστεί σε εικονικό  με προοπτική  να τεθεί σε πλήρη λειτουργία τον προσεχή Σεπτέμβριο, έχοντας προηγουμένως διασφαλιστεί ότι η διαδικασία και τα δεδομένα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα είναι απολύτως ασφαλή.

Το σύστημα είναι ουσιαστικά μια διαδικτυακή εφαρμογή η οποία επιτρέπει τη διενέργεια ενός πλειστηριασμού από υπάλληλο που θα ορίζεται από τον επισπεύδοντα και από εξουσιοδοτημένο συμβολαιογράφο. Στη διαδικασία θα μπορεί να συμμετέχει κάθε υποψήφιος πλειοδότης και οι προσφορές θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά, εξασφαλίζοντας μια ανοικτή και διαφανή διαδικασία. Υποψήφιος πλειοδότης θα μπορεί να είναι κάθε νομικό ή φυσικό πρόσωπο εντός ή εκτός χώρας, ενώ θα υπάρχει κατηγοριοποίηση για τους μεσίτες ακινήτων (νομικά ή φυσικά πρόσωπα), οι οποίοι θα εγγράφονται ως μέλη προκειμένου να συμμετέχουν για λογαριασμό πελατών τους.

Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα διενεργούνται ημέρα Τετάρτη ή Πέμπτη ή Παρασκευή, από τις 10:00 π.μ. έως τις 14.00 ή εναλλακτικά από τις 14.00 έως τις 18:00.

Ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός είναι ανοικτού πλειοδοτικού τύπου κατά τον οποίο υποβάλλονται διαδοχικές προσφορές. Οι συμμετέχοντες υποβάλλουν συνεχώς προσφορά μεγαλύτερη από την εκάστοτε μέγιστη έως τον χρόνο λήξης της υποβολής προσφορών.

Σε περίπτωση υποβολής προσφοράς κατά το τελευταίο λεπτό του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, ήτοι από ώρα 13:59:00 έως 13:59:59 ή από ώρα 17:59:00 έως 17:59:59 θα δίδεται αυτόματη παράταση πέντε λεπτών. Για κάθε προσφορά που υποβάλλεται κατά το τελευταίο λεπτό της παράτασης, δίδεται νέα αυτόματη παράταση πέντε λεπτών, εφόσον υποβληθεί μεγαλύτερη προσφορά.

 Οι παρατάσεις μπορούν να συνεχισθούν για χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο των δύο ωρών από την ορισθείσα ώρα λήξης του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, οπότε ολοκληρώνεται η διαδικασία υποβολής προσφορών.Μετά τη λήξη της διαδικασίας υποβολής των πλειοδοτικών προσφορών ανακοινώνεται το αποτέλεσμα του πλειστηριασμού μέσω των ηλεκτρονικών συστημάτων. Όσοι έχουν λάβει μέρος στον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό ενημερώνονται άμεσα για το αποτέλεσμα του.

 

Last modified on Tuesday, 25/07/2017

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας