Αναβλήθηκε για την Τετάρτη 22 Μαΐου η παρουσίαση του Νόμου για τις 120 δόσεις στο Επιμελητήριο από τον υπουργό Τ. Πετρόπουλο

tasos petropoulos

Ο Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αναστάσιος Πετρόπουλος θα βρεθεί τελικά την Τετάρτη 22 Μαϊου - και όχι σήμερα στην Πάτρα που ήταν προγραμματισμένο  - στην εκδήλωση που διοργανώνει το Επιμελητήριο Αχαΐας στις 7:30 μ.μ. στην κεντρική αίθουσα του Επιμελητηρίου (Μιχαλακοπούλου 58, Πάτρα) και θα αναπτύξει το θέμα: «Ο νέος νόμος για τη ρύθμιση οφειλών στο Δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία».

Ικανοποίηση έχει προκαλέσει στους κόλπους των μικρομεσαίων επιχειρηματιών και της Αχαΐας η ψήφιση του νόμου για τη ρύθμιση των οφειλών δίνοντας τη δυνατότητα εξόφλησης μέσα σε 120 δόσεις στο Δημόσιο και στα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Ο νόμος ψηφίστηκε προχθές με νομοτεχνικές βελτιώσεις της τελευταίας στιγμής και μεταξύ άλλων, αυξήθηκαν από 40 σε 60 οι δόσεις για τους συνταξιούχους που θα βγουν στο μέλλον στη σύνταξη και θα αποπληρώνουν τις οφειλές τους με παρακράτηση από τη σύνταξη.

Εξάλλου, με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη ρύθμιση 120 δόσεων σε Ασφαλιστικά Ταμεία, Εφορεία και ΟΤΑ από τη Βουλή αλλά και τις συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ο Εμπορικός και Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών εξέφρασε την ικανοποίησή του κάνοντας λόγο για δικαίωση των αγώνων του.

Εμπορικός: «Δικαίωση των αγώνων μας»

«Το πακέτο αυτών των ρυθμίσεων βρίσκεται σε θετική κατεύθυνση και δικαιώνει τους αγώνες και τις διεκδικήσεις του Συλλόγου μας καθώς συμπεριλαμβάνει διατάξεις που ήταν προτάσεις μας και αντικείμενο των διεκδικήσεών μας όλα αυτά τα χρόνια της σκληρής δοκιμασίας του εμπορικού κόσμου και γενικά της χώρας. Δίνει ανάσα σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις να ρυθμίσουν ευνοϊκά και δίκαια τις οικονομικές υποχρεώσεις που δημιουργήθηκαν στα χρόνια της παρατεταμένης κρίσης. Δημιουργούνται έτσι οι προϋποθέσεις να δούμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία καθώς θα μπορούμε να προγραμματίσουμε τα οικονομικά μας και τα επιχειρηματικά μας σχέδια χωρίς το μεγαλύτερο μέρος του άχθους που δημιουργήθηκε στο παρελθόν».

Τί θα ισχύει

Συγκεκριμένα με το νόμο νόμο:

  1. Δίνεται η δυνατότητα για ρύθμιση των χρεών έως 31-12-2018 στα Ασφαλιστικά Ταμεία με επανυπολογισμό των εισφορών με βάσει το πραγματικό εισόδημα και κούρεμα των προσαυξήσεων χωρίς περιουσιακά κριτήρια σε έως και 120 δόσεις.
  2. Απεγκλωβίζονται 80.000 περίπου συνάδελφοι που δεν μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν λόγω οφειλών στα Ασφαλιστικά Ταμεία.
  3. Σε ότι αφορά την ρύθμιση προς την φορολογική διοίκηση είναι ευνοϊκό ότι επιτρέπει σε εκατομμύρια φορολογούμενους να ρυθμίσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους αποκτώντας τη δυνατότητα έκδοσης φορολογικής ενημερότητας και τακτοποιώντας τις υποθέσεις τους µε την Εφορία. Για την υπαγωγή στη ρύθμιση δεν προβλέπονται περιουσιακά κριτήρια, ενώ τα εισοδήματα που θα λαμβάνονται υπόψη για τον καθορισμό του αριθμού των δόσεων θα είναι σε κάθε περίπτωση τα πραγματικά δηλωθέντα και όχι τα τεκμαρτά.
  4. Σχετικά με τις οφειλές που έχουν συσσωρευτεί από πολίτες και επιχειρήσεις προς τους δήμους και τους δημοτικούς φορείς δίνεται η δυνατότητα διαγραφής των προσαυξήσεων μεταξύ 50% και 100% που θα πετύχουν όσοι ζητήσουν ρύθμιση σε έως και 100 δόσεις.

«Θα σταθούμε στα πόδια μας»

«Τα μέτρα αυτά πέραν από ευνοϊκά για εκατοντάδες χιλιάδες συναδέλφους και συμπολίτες μας δημιουργούν και θετικά αποτελέσματα στα οικονομικά των Ασφαλιστικών Ταμείων, των ΟΤΑ και γενικά της Εθνικής Οικονομίας. Συμβάλουν, μαζί με μέτρα που πρόσφατα αναγγέλθηκαν όπως η κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων (και μαζί τους η κατάργηση 2 εργάσιμων Κυριακών), η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και σε βασικά αγαθά, στην βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος ούτως ώστε η μικρομεσαία Ελληνική επιχείρηση να σταθεί στα πόδια της και να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη και την δημιουργία θέσεων εργασίας. Επιβεβαιώνεται ότι οι ενωτικοί, μαζικοί αγώνες μέσα από τους Συλλόγους μας μπορούν να δικαιωθούν και να δώσουν θετικά αποτελέσματα», συνεχίζει ο ΕΕΣΠ.

Οι διεκδικήσεις

Παράλληλα, αναφέρει πως ο Σύλλογος συνεχίζει δυναμικά τις διεκδικήσεις για την βελτίωση των διατάξεων του παραπάνω νομοσχεδίου και την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων όπως :

  • Κεφαλαιοποίηση και μετατροπή της οφειλής σε ασφαλιστικό χρόνο για όσους αδυνατούν να μπουν στη ρύθμιση.
  • Παράταση στην προθεσμία υπαγωγής στην ρύθμιση.
  • Διαμόρφωση ενός ασφαλιστικού και φορολογικού συστήματος, το οποίο δεν θα επιτρέψει να δημιουργηθεί μια νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλών.
  • Συνταγματική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας πέραν των παραδοσιακών.

Last modified on Friday, 17/05/2019

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας