Τα πάντα στο φως, αλλά…

Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει έντονη προεκλογική αντιπαράθεση(από ορισμένους συνδυασμούς) σε σχέση με την οικονομική διαχείριση στο δήμο με βάση στοιχεία που αντλούνται κυρίως   από την  έκθεση , έκτασης 89 σελίδων, αποτελεσμάτων τακτικού ελέγχου  στον Δήμο Πατρέων από το Υπουργείο Οικονομικών και συγκεκριμένα  για την ελεγκτική περίοδο από 1 Ιουλίου του 2017 έως 30 Ιουνίου του 2018, και από τον τρόπο διαχείρισης του έργου του εργοστασίου απορριμμάτων στη θέση  Φλόκα.

Υπάρχουν εκτενείς αναφορές από υποψηφίους και εκπροσώπους τους που θέτουν ερωτήματα υπονοώντας σκανδαλώδη διαχείριση προς όφελος ημετέρων προς την δημοτική αρχή και δημοσιοποιούνται απαντήσεις από την πλευρά του δήμου.

Τα πάντα στο φως είναι βεβαίως η θέση μας.

Προκύπτει όμως ένας σημαντικός προβληματισμός σχετικά με την αποτελεσματικότητα, ως προς τον πραγματικό φωτισμό τέτοιων θεμάτων, όταν αυτά τίθενται προς διερεύνηση λίγες ημέρες προ των εκλογών.

Το φαινόμενο δεν είναι φυσικά μεμονωμένο. Τα ίδια βλέπουμε να γίνονται και στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό και είναι περίπου δεδομένο  ότι ζητήματα οικονομικής διαχείρισης θα συνοδεύουν τον προεκλογικό διάλογο συνεχώς στη χώρα και μέχρι να γίνουν και οι εθνικές εκλογές.

Βεβαίως προκύπτει και το ερώτημα αν θα πρέπει ή όχι οι πολίτες την ώρα της κάλπης να είναι ενήμεροι σχετικά με το πώς ο δήμαρχός τους διαχειρίζεται τα οικονομικά του δήμου και αν αυτό γίνεται με διαφάνεια και αξιοκρατία.

Η  απάντηση είναι αυτονόητη: Φυσικά και πρέπει.

Όμως θεωρούμε ότι ένα «πιγκ πογκ» ερωτήσεων και απαντήσεων στην τελευταία κυριολεκτικά φάση του προεκλογικού αγώνα, αυτονόητα στερείται την αξιοπιστία τη «έξωθεν καλής μαρτυρίας» που απαιτείται.

Όταν προκύπτουν ερωτήματα που χρήζουν ενδελεχούς δικαστικής διερεύνησης και από την άλλη έχουμε απαντήσεις που αμφισβητούν τις προθέσεις των ερωτώντων χρεώνοντας τους όχι μόνο προεκλογικές σκοπιμότητες αλλά νκαι διαμεσολάβηση για την εξυπηρέτηση οικονομικών και άλλων συμφερόντων, είναι φανερό ότι η αποτελεσματικότητα της διαδικασίας αυτής είναι μηδενική.

Απλώς πολώνει το κλίμα με όποιες συνέπειες έχει αυτό για την τοπική κοινωνία.

Ποια θα πρέπει να είναι επομένως η εξέλιξη όλων όσων έχουν τροφοδοτήσει τον προεκλογικό διάλογο των τελευταίων ημερών στην πόλη;

Να υπάρξει δέσμευση από όλες τις πλευρές ότι για τα καταγγελλόμενα, που σαφώς αφορούν και τη δικαιοσύνη, θα υπάρξει συνέχεια αμέσως μετά τις εκλογές, ώστε να υπάρξει η απόλυτη διαφάνεια για κάθε ένα από αυτά.

Ο χώρος όπου τα θέματα αυτά οφείλουν να συζητηθούν είναι αυτός τους προσεχούς δημοτικού συμβουλίου. Εκεί άλλωστε έπρεπε να είχαν τεθεί και το προηγούμενο διάστημα, μιας και οι αναφορές χρονικά γίνονται στη βάση αποφάσεων γνωστών αρκετό διάστημα πριν.

Τη δέσμευση αυτή οφείλουν να την κάνουν όλοι οι εμπλεκόμενοι σε αυτήν τη μορφή του προεκλογικού διαλόγου, ανεξαρτήτως θέσης που θα έχουν στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο.

Άλλωστε, ελέω και απλής αναλογικής, όλοι θα εκπροσωπούνται  στα έδρανα του κορυφαίου οργάνου αποφάσεων και ελέγχου του Δήμου.        

  

Last modified on Monday, 20/05/2019

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας