Γιώργος Τελώνης, πρόεδρος Συνδέσμου Τουριστικών Γραφείων Δυτικής Ελλάδας : Θα μάθουμε να συνεργαζόμαστε...

giorgos telonis

Ο «Σύμβουλος Επιχειρήσεων»  φιλοξενεί κάθε εβδομάδα τις απαντήσεις προσωπικότητων της Δυτικής Ελλάδος (χωρίς άμεση εμπλοκή με τις εκλογές στην Τ.Α) σε  ερωτήσεις που αφορούν τις προσεχείς Δημοτικές & Περιφερειακές εκλογές στην περιοχή μας. Θεωρούμε ότι έτσι συμβάλλουμε ουσιαστικά σε ένα γόνιμο προεκλογικό διάλογο, κάτι που διαπιστώνουμε να λειτουργεί δημιουργικά με τις μέχρι τώρα συνεντεύξεις που έχουμε φιλοξενήσει. Συνεχίζουμε αυτήν την εβδομάδα με τον Γιώργο Τελώνη   πρόεδρο του Συνδέσμου Τουριστικών Γραφείων Δυτικής Ελλάδας και  Πρόεδρο του Συλλόγου Ναυτικών Πρακτόρων Λιμένος Πατρών:

Αναδείχθηκαν στον προεκλογικό διάλογο από τους υποψήφιους συνδυασμούς στο Δήμο της Πάτρας και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος θέματα που κατά τη γνώμη σας αποτελούν τα σημαντικότερα για την πόλη;

Θέλω να είμαι δίκαιος απέναντι στους υποψήφιους και ταυτόχρονα ειλικρινής απέναντι στον εαυτό μου, αλλά και στους αναγνώστες σας. Ναι, αναδείχθηκαν αρκετά από τα καίρια ζητήματα της πόλης, της περιοχής. Άκουσα από όλους σχεδόν τους υποψήφιους τι πιστεύουν και τι οραματίζονται για αρκετά θέματα. Αλλά θα ήθελα ν’ ακούσω πολύ περισσότερα. Και βαθύτερα. Και κυρίως αναλυτικότερα. Δεν κρύβω ότι υπερίσχυσε σε κάποιες περιπτώσεις μια αοριστολογία, μια επιφανειακή προσέγγιση σοβαρών, καθοριστικών θεμάτων. Ίσως παρασύρθηκαν κάποιοι από την αντιπαράθεση. Θα προτιμούσα, με άλλα λόγια, να ήταν πολύ περισσότερο στοχευμένη σε συγκεκριμένα θέματα η δημόσια προεκλογική ατζέντα κάθε υποψήφιου και πολύ λιγότερες οι αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε υποψηφίους. Θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο να είχαμε ακούσει αναλυτικά και σε βάθος τι μέλλει γενέσθαι, για παράδειγμα,

 • Στο θέμα των απορριμμάτων
 • Στο πώς μπορεί η Πάτρα και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να γίνουν οι πρώτες, ή έστω από τις πρώτες, που θα πρωτοστατήσουν στην 4η βιομηχανική επανάσταση  αξιοποιώντας το ανταγωνιστικό πλεονέκτημά τους του Πανεπιστημίου Πατρών, του ΕΑΠ και του ΤΕΙ.
 • Για το πόσο γρήγορα μπορούμε να επιδιώξουμε να εξελιχθούμε σε ερευνητικό κέντρο  για την πλήρη αξιοποίηση της artificial intelligence, δηλαδή της επιχειρηματικής νοημοσύνης , ώστε να βρεθούμε ένα βήμα μπροστά απ’ όλη την υπόλοιπη  Ελλάδα. 
 • Για το πώς ακριβώς θα αξιοποιηθεί περαιτέρω το θαλάσσιο  μέτωπο.
 • Για το πώς και με ποια φόρμουλα θα αξιοποιήσουμε, επιτέλους, σε άλλες βάσεις το Καρναβάλι.
 • Για το πώς θα κάνουμε την πόλη μας πιο καθαρή, πιο φιλόξενη, πιο ελκυστική. 

Τι αναμένει ο επιχειρηματικός κόσμος, και ειδικότερα ο Τουρισμός, από τους επόμενους τοπικούς και περιφερειακούς άρχοντες;

Θα μπορούσα να σας απαντήσω με μια μόνο φράση: ακόμα περισσότερα. Αυτή είναι η αλήθεια. Τα τελευταία χρόνια έγιναν βήματα, σε όλα τα επίπεδα. Σημαντικά και καθοριστικά. Αλλά περιμένουμε πολύ περισσότερα, πιο γρήγορα, πιο πλατιά βήματα, ακόμα πιο στέρεα. Βήματα που θα οδηγήσουν προς την κατεύθυνση μιας ακόμα πιο θεαματικής και ουσιαστικής αλλαγής της φυσιογνωμία της Πάτρας, της Δυτικής Ελλάδας. Καταφέραμε να μπούμε στο χάρτη της εξέλιξης, να υπάρχει πλέον αποτυπωμένο το στίγμα μας. Αλλά εκτιμώ ότι μπορεί να γίνει ακόμα πιο έντονο, να απλωθεί πολύ περισσότερο. Και ένας από τους τρόπους είναι να βρούμε, απ’ τη μια ο επιχειρηματικός κόσμος κι απ’ την άλλη οι ηγεσίες της αυτοδιοίκησης, κι άλλους κώδικες επικοινωνίας. Να συνεργαστούμε, να συνεννοηθούμε. Ειδικά σε θέματα τουρισμού, υπάρχουν πρόσωπα και φορείς με μεγάλη εμπειρία και εξειδίκευση, που θα μπορούσαν να συνεισφέρουν. Μην παρεξηγηθώ. Δε λέω να γίνεται το δικό μας. Λέω να ακούγεται και η δική μας άποψη. Ότι δεν θυσιάζουμε τα πάντα στο βωμό του συμφέροντος, δεν δαιμονοποιούμε τα πάντα, βάζουμε πάνω απ’ όλα το συμφέρον της πόλης και των πολιτών.

Θα αναφέρω ενδεικτικά τα εξής θέματα, ως επιθυμίες του επιχειρηματικού κόσμου:

 • Να δούμε την Πάτρα σύντομα στη λίστα, και σε υψηλή θέση, με τις smart cities, κάτι που θα δημιουργήσει ανεκτίμητες υπεραξίες σε όλα τα επίπεδα.
 • Παραχώρηση του  ανατολικού  πάρκου του  Ρηγανόκαμπου, με την  τακτοποίηση  των ρομά, ώστε να αξιοποιηθεί στο έπακρο η περιοχή.
 • Πιέσεις ώστε να επισπευστεί η σύνδεση της Πάτρας με τον Πύργο και την Ολυμπία, γιατί δίχως αυτή τη σύνδεση δεν νοείται για εμάς Ολυμπία Οδός.
 • Αμεση έλευση φυσικού αερίου, αλλά με τον τρόπο που θα αποδειχθεί πολύτιμο για την πόλη και κυρίως ασφαλές για τους πολίτες.
 • Αξιοποίηση του σιδηροδρομικού δικτύου και πάση θυσία επέκτασή του ως το λιμάνι, ώστε να καταστεί το λιμάνι της Πάτρας ένα πραγματικά ευρωπαϊκό εμπορευματικό λιμάνι με ό,τι ευεργετήματα συνεπάγεται αυτό για την πόλη, για την περιοχή.
 • Τουριστική αξιοποίηση της ευρύτερης περιοχής στο έπακρο, αλλά έμπρακτα και στοχευμένα, όχι αόριστα, με ανάδειξη και εκμετάλλευση των δικών μας πλεονεκτημάτων: θρησκευτικός-Προσκυνηματικός τουρισμός, αγροτικός, θαλάσσιος, αθλητικός τουρισμός. Να πάμε δύο και τρία και πέντε βήματα μπροστά, αλλά σε πραγματικά στοιχεία, όχι στα χαρτιά».

Ο ισχύον εκλογικός νόμος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση οδηγεί στην υποχρεωτική μετεκλογικά ανάπτυξη συνεργασιών και συμμαχιών. Είναι κατά τη γνώμη σας εφικτή μια τέτοια εξέλιξη και ποιες θεωρείτε  ως προϋποθέσεις για να υπάρχουν θετικά αποτελέσματα για την πόλη και την περιφέρεια στο επόμενο δημοτικό και περιφερειακό συμβούλιο;

Δεν θεωρώ απλώς εφικτή τη μετεκλογική συνεργασία δύο ή και τριών ακόμα συνδυασμών, αλλά αναγκαία. Απαραίτητη. Θα έλεγα, με τον κίνδυνο να θεωρηθώ από κάποιους και υπέρ το δέον ρομαντικός, και ιδεατή. Ειλικρινά, δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να πηγαίνει το μυαλό μας πρώτα σε ενδεχόμενες συναλλαγές, τις οποίες θα υπαγορεύσει και θα επιβάλει η απλή αναλογική, και όχι σε πραγματικές και γόνιμες συγκλίσεις.

Εχω χρόνια που μιλάω για συνεννόηση. Σε εποχές που η λέξη ακουγόταν άγνωστη, απρόσιτη, αχρείαστη. Πρέπει, λοιπόν, να συνεργαστούμε, να συνεννοηθούμε. Περνάμε σε άλλη εποχή, πλέον. Ο δήμαρχος και ο Περιφερειάρχης θα πάψουν, πιθανότατα, να είναι πολιτικά πανίσχυροι. Θ’ ακούμε και τον «αντίπαλό» μας. Θα τον λαμβάνουμε υπόψιν μας. Θα συναποφασίζουμε. Βεβαίως και κατανοώ όσους δείχνουν κουμπωμένοι. Ανησυχούν, πιστεύω, για την περίπτωση που είτε μεγαλύτερες είτε μικρότερες μειοψηφίες θα επιχειρήσουν να εκβιάσουν τις ισχνές ή οριακές πλειοψηφίες. Κάποιοι βλέπουν μπροστά τους, ήδη, και εικόνες παζαριών, συναλλαγών κάτω ή μακριά απ’ το τραπέζι. Εγώ είμαι αισιόδοξος. Και σε επίπεδο δημοτικής αρχής και περιφερειακής, θα δείτε ότι θα υπάρξουν οι αναγκαίες πολιτικές συγκλίσεις. Θα μάθουμε να συνεργαζόμαστε. Θα δούμε πόσο πιο μακριά και πόσο πιο ψηλά μπορούμε να φτάσουμε αν συνεννοηθούμε.

Θεωρείτε ότι κινητοποιούνται ως υποψήφιοι στους δεκάδες συνδυασμούς οι ικανότεροι αυτού του τόπου και εξηγείστε το γιατί σε κάθε περίπτωση.

Πολύ ιδιαίτερο, και συνάμα επικίνδυνο το ερώτημα αυτό… Ακούστε, υπάρχουν δύο τάσεις. Η μία, η ισοπεδωτική, που χαρακτηρίζει την πλειοψηφία των υποψηφίων δημοτικών ή περιφερειακών συμβούλων άλλους ως γραφικούς, άλλους ως χειραγωγούμενους και άλλους ως διψασμένους για λίγη περισσότερη δημοσιότητα. Και υπάρχει και η δεύτερη τάση, η πιο ρεαλιστική, που συνθέτει την πρώτη και τη δεύτερη τάση. Αυτή λέει πως πολλοί συμπολίτες μας βαρέθηκαν τόσα χρόνια να παρακολουθούν τα τεκταινόμενα από τον καναπέ τους, κουράστηκαν να παραδίδουν κάθε φορά λευκές επιταγές σε βουλευτές, δημάρχους, περιφερειάρχες, και αποφάσισαν να ριχτούν στη μάχη κι ό,τι καταφέρουν. Θα σας απαντήσω όπως το νιώθω. Όχι, δεν κινητοποιούνται όλοι οι ικανότεροι αυτού του τόπου. Γιατί πολύ απλά είναι ανέφικτο να κινητοποιηθούν μόνο οι ικανότεροι. Υπάρχει μια μεγάλη μερίδα κόσμου που έχει απαξιώσει διά παντός την πολιτική και τους πολιτικούς. Αυτοί θα περάσουν χρόνια για να πειστούν να μπουν στη μάχη. Και ανάμεσά τους είναι, πιστέψτε με, και πολλοί ικανοί. Όπως υπάρχει και μια μερίδα κόσμου που αδυνατεί να αφιερώσει χρόνο στα κοινά. Κι εδώ υπάρχουν πολλοί ικανοί.

Όμως, και σ’ αυτούς που κατεβαίνουν υποψήφιοι, υπάρχουν πολλοί ικανοί. Που το λέει η ψυχή τους. Που το λέει και η λογική τους. Που επιλέγουν να παλέψουν από μέσα και όχι απ’ έξω. Θα πω, πάντως, και τούτο: ο μεγάλος στόχος για τους εκάστοτε επικεφαλής των συνδυασμών πρέπει να είναι να πείθουν όλο και περισσότερους απ’ τους ικανότερους. Θα ‘ναι και για τους ίδιους μια μεγάλη ηθική, αλλά και ουσιαστική, ανταμοιβή».

 Δείτε την συνέντευξη οπως δημοσιεύθηκε στην έντυπη και ηλεκτρονική έκδοση της εφ."Σύμβουλος Επιχειρήσεων" στις 24/5/2019.

sinenteuxi giorgou teloni

 

 

 

Last modified on Friday, 24/05/2019

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας