Στοχευμένες επισκέψεις του Πρέσβη των ΗΠΑ στην Πάτρα

presvhs hpaΣειρά επαφών είχε στην Πάτρα ο  Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής  Geoffrey Pyatt, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα σε τομείς που παρουσιάζουν οικονομικό ενδιαφέρον και θα μπορούσαν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ.

Ειδικότερα, ο  Πρέσβης συνοδευόμενος  από στελέχη του οικονομικού τμήματος της Πρεσβείας, την περασμένη Παρασκευή συναντήθηκε με τον αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αχαΐας, Γρηγόρη Αλεξόπουλο, ο οποίος έκανε μια  συνοπτική παρουσίαση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, και ιδιαίτερα της Αχαΐας  με τις δυνατότητες και τις αναπτυξιακές προοπτικές της στον πρωτογενή τομέα,  τις δυνατότητες αξιοποίησης τεχνογνωσίας που προκύπτουν λόγω του Πανεπιστημίου της Πάτρας, την προσπάθεια για την προώθηση εξαγωγών προϊόντων της Αχαΐας, ενώ υπογράμμισε ότι βασικός στόχος των πολιτικών που ασκεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αποβλέπει στην εξωστρέφειά της, την ενίσχυση της τουριστικής ανάπτυξης, την  οικονομική ανάταξη και την διεθνή παρουσία της παρά τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που αντιμετωπίζει η Χώρα μας.

Από πλευράς του, ο Πρέσβης των Η.Π.Α.  Geoffrey Pyatt εξέφρασε την πρόθεση της πρεσβείας του να συμβάλλει στα ανωτέρω και ιδιαίτερα για την τουριστική και εμπορική ανάπτυξη  στην  Αχαΐα.

Παράλληλα, ο κ. Αλεξόπουλος τόνισε ότι στόχευση της Περιφέρειας είναι η προσέλκυση και διευκόλυνση επενδυτικών δραστηριοτήτων προκειμένου να ενισχύσουμε την απασχόληση στην περιοχή μας, ζητώντας από τον κ. Πρέσβη και περαιτέρω συνεργασία για το συγκεκριμένο θέμα, με πρωταρχικό στόχο της Περιφέρειας τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Στο Επιμελητήριο Αχαΐας

Στο Επιμελητήριο Αχαΐας η  αποστολή από  την πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Αθήνα, συναντήθηκε με τον πρόεδρο Πλάτωνα Μαρλαφέκα, τον Αντιπρόεδρο Αριστείδη Τηλιγάδα, τον Γενικό Γραμματέα Θεόδωρο Τσούμπελη και στελέχη του Επιμελητηρίου.

Ο πρέσβης έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την έκθεση PATRAS IQ την οποία χαρακτήρισε ως πρωτοποριακή και ενδιαφέρθηκε για την επερχόμενη, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο του 2018. Συζήτησαν επίσης θέματα οικονομίας της περιοχής κι ενημερώθηκε για τις δράσεις του Επιμελητηρίου Αχαΐας, όπως επίσης για τις προσπάθειες που αφορούν  τη δημιουργία εμπορικού λιμένα, σε σχέση με τις επενδυτικές και επιχειρηματικές προοπτικές που προκύπτουν εξ αυτού.

Στο εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας 

Εξάλλου,  ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. Geoffrey Pyatt επισκέφθηκε την ερευνητική ομάδα του Αν. Καθηγητή Κων/νου Πουλά στο Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών.

Ο κος Πουλάς υποδέχτηκε τον Πρέσβη και αφού τον καλωσόρισε συζήτησε μαζί του για την έρευνα που πραγματοποιείται στους χώρους του εργαστηρίου, τη συνεργασία με εταιρείες της Ελλάδας και του εξωτερικού και του ανέπτυξε τους επόμενους ερευνητικούς στόχους της ομάδας. Ακολούθησε ξενάγηση του Πρέσβη στις εγκαταστάσεις του εργαστηρίου, ενώ προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν μαζί του θέματα σχετικά με το ερευνητικό τους αντικείμενο.

Ο Αμερικανός Πρέσβης διατύπωσε θετικά σχόλια για το ερευνητικό έργο που του παρουσιάστηκε. Παράλληλα συζήτησε με την ερευνητική ομάδα τις συνεργασίες με ερευνητικές ομάδες και εταιρείες από τις ΗΠΑ.

Ο κος Πουλάς έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σύσταση του BIOHealthHub με έδρα το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών, το οποίο διευθύνει, και στις προοπτικές που ανοίγονται για την αξιοποίηση των καινοτόμων ιδεών των μελών του HUB, που ήδη έχουν ξεπεράσει τα 20. Στο πλαίσιο αυτό προσφέρθηκε στον Πρέσβη φιάλη οίνου χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλη που παράγεται με καινοτόμο τρόπο σε συνεργασία με οινοποιό του Νομού Αχαϊας. Τέλος αναφορά έγινε στην ενασχόληση της ερευνητικής ομάδας με τα καινοτόμα προϊόντα ELECTROCEUTICALSπου ήδη έχουν συγκεντρώσει το ενδιαφέρον ξένων εταιρειών και τις προοπτικές συνεργασίας και χρηματοδότησης που δημιουργούνται.

 Στο Λιμάνι

Ο κ. Πρέσβης επισκέφθηκε και ξεναγήθηκε το λιμάνι της Πάτρας  κι   ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο & Δ/ντα Σύμβουλο του Οργανισμού και τον κ. Λιμενάρχη.  Χαρακτήρισε τις εγκαταστάσεις σύγχρονες και εντυπωσιακές ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα συστήματα ασφάλειας και φύλαξης του λιμένα τα οποία ο Πρέσβης εκτίμησε ως ιδιαίτερα αποτελεσματικά.

Στην Αχαϊα Κλάους

Ο  Geoffry Pyatt συνοδευόμενος από συνεργάτες του, στελέχη της Αμερικανικής Πρεσβείας, στο πλαίσιο της επίσκεψής στην Πάτρα, μετέβησαν και στην Αχαϊα Κλάους. Τους υποδέχθηκαν στην ιστορική Κάβα Δανιηλίδος ο Πρόεδρος του παλαιότερου οινοποιείου της Ελλάδος, Νικόλαος Καραπάνος και οι κ.κ. Όλγα Καραπάνου-Crawford, Τόνια Ράπτη και Περικλής Μπαλτάς.

Ο Αμερικανός Πρέσβης μετά την ξενάγησή του στο Βαρελάτικο και στο Αυτοκρατορικό Κελλάρι δήλωσε εντυπωσιασμένος  από την ατμόσφαιρα και την ιστορικότητα του οινοποιείου. Ως προερχόμενος από την Καλιφόρνια ο Πρέσβης αποδείχθηκε άριστος γνώστης του κόσμου των οίνων. Οι συζητήσεις γύρω από το κρασί δημιούργησαν προοπτικές και ευκαιρίες συνεργασίας στο μέλλον.

 <<Kerveros>> από το Ονοποιείο Κολυπέρα

Κατά την επίσκεψη του Αμερικανού  Πρέσβης Geoffrey Pyatt,  την περ. Παρασκεύη   στο  Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας και Ανοσολογίας του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών, μεταξύ των δώρων που του προσφέρθηκαν  ήταν και οίνος «Kerveros» από το Αχαϊκό Οινοποιείο Κολυπέρα. Κατά την ξενάγηση του Πρέσβη στους  χώρους του εργαστηρίου   από τον Αναπληρωτή Καθηγητή Κωνσταντίνο Πουλά για τις έρευνες της ερευνητικής ομάδας  του, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη συνεργασία του εργαστηρίου με το Οινοποιείο Κολυπέρα που έχει οδηγήσει στην παρασκευή οίνου χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλη.  Από την πλευρά του ο  οινολόγος Χρήστος Κολυπέρας είχε την ευκαιρία να εξηγήσει τα έως τώρα αποτελέσματα που έχουν δώσει ένα ποιοτικό ερυθρό οίνο με περιεκτικότητα 5% σε αλκοόλη, που διατηρούν όλα τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του οίνου προέλευσης. Η πρώτη φιάλη της σειράς προσφέρθηκε αναμνηστικά στον Αμερικάνο πρέσβη. Ο Αμερικανός Πρέσβης έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την παγκόσμια πρωτοτυπία που του παρουσιάστηκε, που προκύπτει ως αποτέλεσμα συνεργασίας Πανεπιστημίου με ιδιωτικό τομέα, και ευχήθηκε καλή συνέχεια στην ομάδα.

Στο Εργαστήριο Βιο-μοριακού NMR

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του Πρέσβη  των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής κ. Geoffrey Pyatt  στο Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών πραγματοποιήθηκε   ξενάγησή του  και στο Εργαστήριο Βιο-μοριακού NMR και Μοριακής Προσομοίωσης από τον  υπεύθυνό του  Καθ. Γεώργιο Α. Σπυρούλια. Στο συγκεκριμένο εργαστήριο είναι εγκατεστημένος ένας φασματογράφος NMR, πρότυπος εξοπλισμός ανάλυσης για τα Ελληνικά και Βαλκανικά δεδομένα. Τα μέλη του εργαστηρίου συνομίλησαν με τον κ. Geoffrey Pyatt έχοντας την ευκαιρία να παρουσιάσουν συνοπτικά της εφαρμογές της εν λόγω τεχνικής και τα μελλοντικά ερευνητικά τους σχέδια. Οι εφαρμογές στην ανάλυση μορίων, στον σχεδιασμό φαρμάκων, τη διαγνωστική και πρόγνωση ασθενειών κίνησαν το ενδιαφέρον του κ. Geoffrey Pyatt. Στα πλαίσια της συνάντησης αυτής ο Πρέσβης των Η.Π.Α. εξέφρασε το ενδιαφέρον του για την εφαρμογή των μεθόδων αυτών σε ευρεία κλίμακα.

Συνάντηση με startup

Ο  Πρέσβης των ΗΠΑ  στην Ελλάδα κ. Geoffrey Pyatt συναντήθηκε με τις νεοφυείς επιχειρήσεις της περιοχής με στόχο την ανάπτυξη συνεργασιών. Οι εταιρείες που έλαβαν μέρος στην συνάντηση: Meazon Izy, SYSTSERV, Tobea, Prosvasis.co, Phee, InSybio Ltd, eNVy softworks, Spothub.io, Sammy

Επίσης, έλαβε μέρος και ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός φοιτητών και νεαρών αποφοίτων Mindspace Patras.

 

presvhs hpa 1  presvhs hpa 2   presvhs hpa 3
 presvhs hpa 4  presvhs hpa 5  presvhs hpa 6

Last modified on Monday, 31/07/2017

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας