Απόηχος της Γ.Σ. του ΣΕΒΠΕ&ΔΕ

pgialeniosΕίχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον η ανοιχτή Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στο Πόρτο Ρίο  και θεωρούμε ότι ανέδειξε σημαντικά  ζητήματα  που αν μη τι άλλο θα έπρεπε να βρίσκονται στην κορυφή του ενδιαφέροντος κομμάτων και πολιτών συνεχώς αλλά και όλη αυτή την προεκλογική περίοδο που βιώνουμε σε δύο φάσεις (Ευρωεκλογές- Τοπική Αυτοδιοίκηση και τώρα Εθνικές Εκλογές).

Προβάλλοντας τη μεγάλη εικόνα

Θα αφιερώσουμε το εδώ σημείωμά μας σχολιάζοντας την ομιλία του  Γενικού  Διευθυντή του ΙΟΒΕ και Καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Νικόλαου  Βέττα, ο οποίος παρουσίασε την ετήσια μελέτη του Ινστιτούτου «για τις τάσεις στην οικονομία και τη βιομηχανία».

Διαπίστωσε αρχικά ότι είναι θετικό ότι η  Ελλάδα παρέμεινε στην Ευρωζώνη αλλά αναρωτήθηκε αν τελικά είχε τεθεί ποτέ θέμα αποχώρησής της. Όμως με στοιχεία μας επιβεβαίωσε ότι  η  Ελλάδα καθίσταται μια από τις φτωχότερες χώρες στην ΕΕ και  από 14η μεταξύ 28 χωρών το 1980, έπεσε σε 24η το 2018.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Βέττας, το μερίδιο της μεταποίησης στο ΑΕΠ είναι 8,7%, ποσοστό που είναι το τρίτο χαμηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρά το γεγονός ότι από το 2015 και μετά βελτιώνεται. Οι εξαγωγές αυξάνονται όμως υπάρχει κίνδυνος αύξησης του εμπορικού ελλείμματος αν συγκρατηθούν εξαιτίας επιβράδυνσης της ζήτησης κυρίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε συνδυασμό με την αύξηση των εισαγωγών που συνοδεύει την ανάπτυξη.

Οφείλουμε να δούμε  την μεταβολή στην αξία εξαγωγών, 2007-2018: +73,1% και στον όγκο εξαγωγών, 2007-2018: +76,9%. Σημαντική ενίσχυση εξαγωγών σε Τρόφιμα 2015-2017: +28%

Επίσης η απασχόληση στη βιομηχανία σημειώνει αύξηση 13% την τελευταία τριετία όμως συνολικά το διάστημα 2009 με 2017 οι απασχολούμενοι στον τομέα έχουν μειωθεί κατά 162.300. Έχουμε εξαιρετικά χαμηλές  εταιρικές επενδύσεις και εξαιρετικά υψηλή ακόμη  ανεργία. Παρα το ότι η  ανταγωνιστικότητα έχει αποκατασταθεί κυρίως οφείλεται στη  μείωσης του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος

Το αντιλαμβανόμασταν αλλά όταν αποτυπώνεται σε νούμερα συγκλονίζεσαι:

Οι ετήσιες επενδύσεις σε κατοικίες υποχώρησαν κατά 95,4% και διαμορφώθηκαν το 2017 σε 1,1 δισ., έναντι €24,8 δισ. το 2007.

Επομένως, σχεδόν το σύνολο της πτώσης των συνολικών επενδύσεων για κατασκευαστικά έργα οφείλεται στη συρρίκνωση των επενδύσεων σε κατοικίες

Η πτώση στις επενδύσεις σε κατοικίες περιόρισε το μερίδιό τους στις συνολικές επενδύσεις από 41,6% το 2007 σε μόλις 4,6% το 2017

Εντούτοις αξία των ακινήτων αποτελεί το 82% της αξίας του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων του διάμεσου νοικοκυριού στην Ελλάδα – Η υψηλότερη τιμή στην Ευρωζώνη.

Στο ασφαλιστικό σύστημα απουσιάζει ο υποχρεωτικός συμπληρωματικός κεφαλαιοποιητικός πυλώνας, ενώ παραμένει ιδιαίτερα υψηλή η έκθεση στον δημοσιονομικό και στον δημογραφικό κίνδυνο.

Όπως και ότι το μερίδιο των δαπανών για ενέργεια στο συνολικό κόστος της εγχώριας Μεταποίησης είναι ένα από τα υψηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Πολύ ενδιαφέρουσα η παρατήρησή του επίσης ότι οι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης απασχολούνται κυρίως στο Δημόσιο, τα σώματα ασφαλείας κλπ. και λιγότερο σε παραγωγικές δραστηριότητες όπως η μεταποίηση.

Τέλος από τις γενικότερες πολύ ενδιαφέρουσες διαπιστώσεις του κ Βέττα να τονίσουμε αυτήν για την παθογένεια στα όρια διασύνδεσης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα

Τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Βέττας  στην Πάτρα σε γενικές γραμμές είναι γνωστά από τις αρχές του χρόνου.  Αξίζει όμως η διαρκής αναφορά τους με καθε ευκαιρία μήπως και τελικά γίνει αντιληπτή η μεγάλη εικόνα για την προοπτική της χώρας που προβάλουν. Γιατί όπως φανερώνουν και όσα συζητούνται ήδη  και σε αυτήν την προεκλογική περίοδο, αντιμετωπίζονται επιλεκτικά και κατά τα συμφέροντα ενός εκάστου.

Τη μεγάλη εικόνα επομένως χρειάζεται να δουν όλοι, και κυρίως να τη χρησιμοποιήσουν για την κατάστρωση  ενός συνολικού και μακροχρόνιου σχεδίου ανάπτυξης του τόπου και της περιοχής. Ενός σχεδίου για το οποίο μίλησε πολύ κατατοπιστικά ειδικότερα για την περιοχή μας στην Γ.Σ του ΣΕΒΠΕ&ΔΕ ο πρόεδρός του  Κλεομένης Μπάρλος θέτοντας προς όλους ουσιαστικά διλλήματα και επιλογές.

Last modified on Friday, 14/06/2019

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας