FRIGOGLASS: Λουκέτο μετά από 40 χρόνια

anergoi frigoglass 1021x580

Ένα ακόμα πλήγμα στην τοπική βιομηχανία αποτέλεσε η διακοπή της λειτουργίας του εργοστασίου Frigoglass με έδρα τη Κάτω Αχαΐα, εδώ και μια εβδομάδα.

Η εταιρεία γνωστοποίησε την περασμένη Παρασκευή την απόφασή της να μεταφέρει την παραγωγή ανταλλακτικών για ψυγεία στο εξωτερικό, βγάζοντας στο δρόμο 90 εργαζόμενους.

Οι απολυμένοι πραγματοποίησαν χθες συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπ. Εργασίας, φθάνοντας με πούλμαν στην Αθήνα από την Κάτω Αχαΐα, κλιμακώνοντας τον αγώνα τους για να υπερασπίσουν τις θέσεις εργασίας τους, ενάντια στα σχέδια της εργοδοσίας για κλείσιμο του εργοστασίου στην Κάτω Αχαΐα.

Στο πλαίσιο της συγκέντρωσης έγινε τριμερής συνάντησημε τον Γενικό Γραμματέα Α. Νεφελούδη σε μια προσπάθεια να μην κλείσει το εργοστάσιο και να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αποκατάστασή τους.

Στο πλευρό των εργαζομένων της «Frigoglass» παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, αντιπροσωπεία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, το μέλος της ΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Αχαϊας του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, ενώ την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζομένων εξέφρασαν δεκάδες σωματεία και φορείς από όλη την Ελλάδα. Την ίδια ώρα, είχε προγραμματιστεί τριμελής συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας με εκπροσώπους των εργαζομένων και της διοίκησης και τον Γενικό Γραμματέα Ανδρέα Νεφελούδη.

Εταιρεία: «Δεν ήταν ανταγωνιστική η μονάδα»

Η εταιρεία σε ανακοίνωσή της ανέφερε πως η απόφαση αυτή «αποσκοπεί στη βελτίωση της κοστολογικής της δομής και στην ενίσχυση της μακροπρόθεσμης ανταγωνιστικότητάς» του ομίλου και γίνεται στο πλαίσιο «των συνεχιζόμενων πρωτοβουλιών αναδιάρθρωσης του παραγωγικού ιστού».

Σημειώνεται πως το εργοστάσιο ήταν το πρώτο του ομίλου και είχε εξελιχθεί σε κέντρο παραγωγής ανταλλακτικών ψυγείων για τα υπόλοιπα εργοστάσια του ομίλου στην Ευρώπη με βάση ένα πρόγραμμα ενίσχυσης του που είχε ξεκινήσει προ πενταετίας. Και τότε στελέχη του ομίλου έλεγαν ότι θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε το εργοστάσιο, με το οποίο υπήρχε και συναισθηματική σύνδεση της οικογένειας Δαυίδ αφού ήταν το πρώτο του ομίλου, να παραμείνει σε λειτουργία και να διασωθούν και οι θέσεις εργασίας σε μία περιοχή που είχε πληγεί σημαντικά απ’ την κρίση.

«Η Frigoglass έχει υλοποιήσει σειρά πρωτοβουλιών κατά το παρελθόν, όπως πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, εκ περιτροπής εργασία, μείωση του μισθολογικού κόστους και μεταφορά παραγωγής από άλλα εργοστάσια του Ομίλου, προκειμένου η παραγωγική μονάδα της Κάτω Αχαΐας να καταστεί οικονομικά βιώσιμη», ανέφερε η ανακοίνωση.

Ωστόσο αυτές οι προσπάθειες πλέον τερματίζονται αφού «οι παραπάνω πρωτοβουλίες, τελικώς, δεν κατέστησαν την ελληνική παραγωγική μονάδα του Ομίλου ανταγωνιστική».

Σε ο,τι αφορά τους εργαζόμενους, η Frigoglass δηλώνει ότι «αποσκοπεί στην καλύτερη δυνατή στήριξη» τους. Στο πλαίσιο αυτό, έχει καλέσει σε διαβούλευση τους εκπροσώπους των εργαζομένων στην Κάτω Αχαΐα, «προκειμένου να διαμορφωθούν από κοινού οι βέλτιστοι δυνατοί όροι και συνθήκες αποχώρησης των επηρεαζόμενων υπαλλήλων, σύμφωνα με τις δυνατότητες του Ομίλου».

 simparastash frigoglass«Κύμα» συμπαράστασης από φορείς και σωματεία

Μεγάλο κύμα συμπαράστασης και αλληλεγγλύης στους απολυμένους καταγράφηκε από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης του κλεισίματος του εργοστασίου με εκπροσώπους αρχών και φορέων να βρίσκονται στο πλευρό τους.

-Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης εξέφρασε την στήριξή του στους 90 εργαζόμενους που «χάνουν την δουλειά τους στον βωμό της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. «Ο κάθε επιχειρηματικός όμιλος αξιοποιεί τόσο εργατικό δυναμικό, όσο και για όσο χρόνο το χρειάζεται, προκειμένου να μεγιστοποιηθούν τα κέρδη του. Εάν κερδίζουν περισσότερα σε άλλες χώρες, θα πάνε εκεί. Δούλους ψάχνουν. Αυτή είναι η περίφημη «ανάπτυξη» υπέρ της οποίας τάσσονται οι κυβερνώντες και διάφοροι τοπικοί πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες. Να μην μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Ένας για όλους και όλοι για έναν. Οι εργαζόμενοι δεν είναι ο σάκος του μποξ πάνω στον οποίο μπορούν να ασκούνται οι κατέχοντες τον πλούτο και τα πολιτικά τους στηρίγματα. Ο Πατραϊκός λαός να στηρίξει τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων της Frigoglass», ανέφερε.

- Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πάτρας επεσήμανε: «Καταγγέλλουμε στον Πατραϊκό λαό και τους εργαζόμενους της πόλης μας το αιφνιδιαστικό κλείσιμο του εργοστασίου της Frigoglass που πετάει 90 εργαζόμενους στο δρόμο. Η απόφαση της εργοδοσίας να κλείσει το εργοστάσιο δείχνει ότι οι επιχειρηματίες δε λογαριάζουν τίποτα μπροστά στην αύξηση και διασφάλιση των κερδών τους. Δείχνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι τα εργοστάσια δεν τα κλείνουν οι αγώνες των εργαζομένων άλλα η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της αύξησης των κερδών συγκεκριμένων μονοπωλιακών ομίλων. Αυτή είναι η περιβόητη «ανάπτυξη» που κλείνει σε όλους τους τόνους η κυβέρνηση» και απηύθυναν κάλεσμα σε όλους για να παλέψουν για να μη χαθεί κανένα δικαίωμά τους.

-Ο Εμπορικός Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών (ΕΕΣΠ) στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων δηλώνοντας τα εξής: «Μετά από απόφαση της εργοδοσίας το εργοστάσιο κλείνει. Αυτό έχει άμεσες αρνητικές συνέπειες για την οικονομία της περιοχής και οδηγεί στην ανεργία τους εργαζόμενους. Είμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα των εργαζομένων για την υπεράσπιση του ιερού δικαιώματος της εργασίας και της ζωής των ιδίων και των οικογενειών τους»

-Η δημοτική παράταξη Πατρών «ΩΡΑ ΠΟΛΙΤΩΝ» ανέφερε τα εξής: «Το κλείσιμο του εργοστασίου της Frigoglass ανέδειξε με τον πλέον τραγικό τρόπο για τους 91 εργαζόμενους σε αυτό, τις συνέπειες της παραγωγικής αναδιάρθρωσης που δεν λαμβάνει υπόψιν της το κοινωνικό κόστος. Είχαμε μιλήσει κατά επανάληψη, ως ΩΡΑ Πατρών, σε όλη την προεκλογική περίοδο, για τη δίκαιη ανάπτυξη που έχουμε ανάγκη ως πόλη, ως περιοχή. Για την ανάπτυξη που θα προσφέρει κοινωνική ανταποδοτικότητα, με θέσεις εργασίας και αύξηση του αναδιανεμόμενου πλούτου», τονίζοντας ότι δεν είναι τυχαίος ο χρόνος που επέλεξαν να προβούν σε αυτή την ενέργεια οι ιδιοκτήτες της Frigoglass εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Ζητά δε να διασφαλισθεί το μέλλον των εργαζομένων αλλά και να αναζητηθούν ευθύνες για τη μεταφορά μιας παραγωγικής βιομηχανικής δομής που αποδεδειγμένα έχει δυνατότητες κερδοφορίας.

- Από το Συντονιστικό Γραφείο της «Ανυπότακτης Πολιτείας» τονίστηκε πως η εξέλιξη αυτή προφανώς δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία και πως η ουσία είναι ότι 90 περίπου άνθρωποι θα βρεθούν στον δρόμο.

-Την ανάγκη συνεδρίασης και έκδοσης ψηφίσματος του Δημοτικού Συμβουλίου κατά του κλεισίματος της μονάδας της Frigoglass στην Κάτω Αχαΐα επεσήμανε ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας Χρήστος Νικολάου. «Το αιφνιδιαστικό κλείσιμο του εργοστασίου της Frigoglass και η απόλυση των 90 εργαζομένων έρχεται να λειτουργήσει ως ταφόπλακα στην περιοχή της Δυτικής Αχαΐας. Το ανώτατο πολιτικό όργανο του Δήμου θα συνεδριάσει άμεσα εκφράζοντας την έντονη αντίθεσή του σε αυτή την δυσάρεστη εξέλιξη. Επιπλέον θα ζητήσουμε συνάντηση με εκπροσώπους της Διοίκησης, ώστε έστω και στο και πέντε να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο επαναλειτουργίας του εργοστασίου. Συμπαραστεκόμαστε τόσο στους εργαζόμενους όσο και στις οικογένειες τους και αγωνιζόμαστε με ενότητα για την ανατροπή αυτής της άδικης απόφασης».

-Η ΤΕ Αχαϊας του ΚΚΕ ανακοίνωσε μεταξύ άλλων τα εξής: «Ακόμα ένα λουκέτο έρχεται να προστεθεί στον κατάλογο των κλειστών εργοστασίων της περιοχής μας. Έτσι όμως λειτουργεί ο καπιταλισμός. Με γνώμονα το  κέρδος από τον ιδρώτα και το μόχθο των εργατών. Όταν αυτά τα κέρδη μειώνονται ή παύουν να υπάρχουν λόγω του ανταγωνισμού, τα εργοστάσια κλείνουν και οι εργαζόμενοι πετιούνται στο δρόμο ως “άχρηστο υλικό”», καλώντας όλα τα σωματεία και τους φορείς του Νομού να εκφράσουν με όλους τους τρόπους την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζομένων.

- Η δημοτική παράταξη Δυτ. Αχαΐας ΑΚΙΔΑ έκανε λόγο για μια «πολύ δυσάρεστη εξέλιξη πρώτα για τους ίδιους τους εργαζόμενους, αλλά και για την τοπική μας οικονομία» και εξέφρασε ότι στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων για να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας, οι μισθοί και τα δικαιώματά τους και καλεί τους δημότες να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους σε αυτόν τον αγώνα.

- Η Αριστερή Παρέμβαση στη Δυτική Ελλάδα, καταγγέλλει την διοίκηση της Frigoglass που προχωρά στο κλείσιμο του εργοστασίου της Κάτω Αχαΐας, πετώντας στο δρόμο 90 εργαζόμενους μαζί με τις οικογένειες τους.

«Παρά τους διθυράμβους για το τέλος των μνημονίων η κρίση συνεχίζεται και απειλεί με λουκέτα εργοστάσια και επιχειρήσεις. Αυτός είναι ο δρόμος της καπιταλιστικής «ανάπτυξης» που ευαγγελίζονται», ανέφεραν καλώντας όλους να παλέψουν για την ανατροπή των συνθηκών εργασιακού μεσαίωνα».

Παρέμβαση Σπαρτινού σε Νεφελούδη

Από την πρώτη στιγμή ο Κώστας Σπαρτινός επεσήμανε  από τον Γενικό Γραμματέα Α. Νεφελούδη την ανάγκη εξάντλησης όλων των δυνατοτήτων τόσο για την προστασία των εργαζομένων και των οικογενειών τους όσο και για την αναπτυξιακή διάσταση για το νομό Αχαΐας.

Και σε δήλωσή του ανέφερε: «Το γεγονός αυτό δεν είναι τυχαίο. Αποτελεί ένα ακόμα κρίκο σε αλυσίδα γεγονότων που εμφανίστηκαν μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Υπέρμαχοι της νεοφιλελεύθερης λιτότητας σε Ευρώπη και Ελλάδα, αναθάρρησαν μετά το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, ελπίζοντας στην ολική επαναφορά της λιτότητας. Μετά την επισήμανση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για απολύσεις συμβασιούχων, για τις οποίες τοποθετήθηκε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, έχουμε το κλείσιμο δύο εργοστασίων και την “απεργία” των διαγνωστικών κέντρων. Ο στόχος είναι διπλός και σαφής. Αφενός να πληγεί η Κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ και αφετέρου να δοθούν σαφή μηνύματα για την αποδιάρθρωση του χώρου της εργασίας και των υπηρεσιών υγείας. Δύο από τους τομείς όπου το νεοφιλελεύθερο σχέδιο της ΝΔ δεν μπορεί να κρυφτεί. Οι προοπτικές για το αύριο της κοινωνίας είναι σαφείς. Τα δύο εναλλακτικά σχέδια είναι μπροστά στους πολίτες. Στις 7 Ιουλίου η επιλογή θα είναι κρίσιμη και καθοριστική για την πορεία της χώρας».

Last modified on Friday, 14/06/2019

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας