101η Γενική Συνέλευση του ΣΕΒΠΕ&ΔΕ : Νέες δομές για Περιφερειακή βιομηχανική συνεργασία

sevpde 101

Με σημαντικές ανακοινώσεις πραγματοποιήθηκε η 101η Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτ.Ελλάδος της περασμένη Κυριακή στο ξεν.Πόρτο Ρίο.

Επιβεβαιώθηκε η στενότερη συνεργασία του  ΣΕΒ  με τον ΣΕΒΠΕ&ΔΕ που εντάσσεται στο πλαίσιο της εντονότερης συνεργασίας των βιομηχανικών εκπροσώπων όλης της χώρας και εκφράζεται τόσο τη  συγκρότηση συντονιστικού συμβουλίου, στο οποίο θα συμμετέχουν όλοι οι πρόεδροι των περιφερειακών οργάνων όσο και με την ανάληψη ρόλο στο Δ.Σ του ΣΕΒΠΕ&ΔΕ από τον αντιπρόεδρο του ΣΕΒ Ιωάννη Γιώτη, κάτι που ο ίδιος ανακοίνωσε στη Γ.Σ.

Όπως είπε, ο κ. Γιώτης, ξεκινά συνεργασία μεταξύ κεντρικού και περιφερειακών οργάνων σε ευρύτερο επίπεδο, με στόχο την κατάρτιση ενός ενιαίου σχεδίου υποδομών για μια ισχυρή περιφερειακή ανάπτυξη, το οποίο θα περιλαμβάνει και κίνητρα για την αύξηση των επενδύσεων σε περιοχές που επλήγησαν από την κρίση, όπως η Δυτική Ελλάδα.

Επίσης, εκτός από το σχέδιο ανάπτυξης των περιφερειακών υποδομών, ο ΣΕΒ δημιουργεί και ένα συντονιστικό συμβούλιο με τους προέδρους των περιφερειακών οργάνων για να χαράσσει και να παρακολουθεί τις προτεραιότητες στην περιφερειακή πολιτική ανάπτυξης, ενώ τους προσφέρει και κοινή πρόσβαση στις Βρυξέλλες μέσω του εκεί γραφείου του και  στα συμβουλευτικά του όργανα και κοινή παρουσία σε μεγάλες εκθέσεις στο εξωτερικό για την ενίσχυση των εξαγωγών.

«Από  βιομηχανία κατανάλωσης πρέπει να γίνουμε πάλι βιομηχανία παραγωγής, καινοτομίας και εξαγωγών η οποία μπορεί να δημιουργήσει και καλά αμειβόμενες νέες θέσεις εργασίας», τόνισε ο κ. Γιώτης και κατέληξε πως η επόμενη περίοδος λόγω και των νέων επαναστατικών τεχνολογιών είναι ιδιαίτερα κρίσιμη.

Τους προσκλεκλημενους καλοσώρισε ο Νίκος Κοτσώνης γενικός διευθυντής ΣΒΠ&ΔΕ που αναφέρθηκε στην αδιάλειπτη επί 101 χρόνια παρουσία και ουσιαστική προσφορά του Συνδέσμου στην στήριξη της Περιφερειακής Βιομηχανίας και την ανάπτυξη της Περιφερειακής και Εθνικής Οικονομίας. «Τα 100 μας χρόνια όπως οι περισσότεροι γνωρίζετε τα γιορτάσαμε το 2018 με πολλές εκδηλώσεις και τον Οκτώβριο βεβαίως με την μεγάλη εκδήλωση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών, καθώς και την έκθεση που διήρκεσε 40 ημέρες και ήταν αφιερωμένη στην ιστορική αναδρομή της βιομηχανίας της περιοχής μας. Πολλά σχολεία αλλά και νέοι άνθρωποι την επισκέφτηκαν και μέσα από τα εκθέματα θέλουμε να πιστεύουμε ότι αναδείχτηκε η ιστορία της βιομηχανίας τα τελευταία 100 χρόνια στην περιοχή μας» τόνισε ο κ . Κοτσώνης.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κλεομένης Μπάρλος  καλοσώρισε τους παριστάμενους και ευχήθηκε «η συζήτηση που  θα ακολουθήσει να είναι μια νέα ελπίδα για μια νέα αναπτυξιακή πορεία για όλους»

Ο Απόστολος Κατσιφάρας Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας από την πλευρά του στο χαιρετισμό του συνεχάρη τον Σύνδεσμο γιατί έχει « μια ανοιχτή διαδικασία προς την κοινωνία αλλά και ένα δημόσιο βήμα και αυτό είναι μια κατάκτηση και για την θεσμική δημοκρατία.» Ενόψει της αλλαγής στην περιφερειακή αρχή από τον προσεχή Σεπτέμβρη ο απερχόμενος περιφερειάρχης τόνισε ότι  «αφήνουμε ως μια θα έλεγα κληρονομιά πολιτική και προίκα 3 θεσμικές οντότητες, η μία είναι το Συμβούλιο έρευνας και καινοτομίας, τη  Συμμαχία για την Επιχειρηματικότητα που είναι μια θεσμική οντότητα στα χέρια του κόσμου του επιχειρείν και των θεσμικών εταίρων και  σε επίπεδο υποδομών η μεγάλη κατάκτηση την ένταξη των δικτύων φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, που αφορά το Αγρίνιο, την Πάτρα, τον Πύργο και τη Βιομηχανική Περιοχή.

Η Σία Αναγνωστόπουλου – Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών στον χαιρετισμό της  τόνισε μεταξύ άλλων ότι «το Υπουργείο Εξωτερικών έθεσε στο επίκεντρο της δραστηριότητάς του τα θέματα οικονομικής διπλωματίας, δηλαδή την προώθηση των οικονομικών συμφερόντων της χώρας, την προσέλκυση επενδύσεων,την υποστήριξη της επιχειρηματικής και επενδυτικής δραστηριότητας των εξωστρεφών ελληνικών επιχειρήσεων και τελικά την αύξηση του όγκου και τον εμπλουτισμό του μίγματος των εξαγωγών σε προϊόντα και υπηρεσίες.»

Στο χαιρετισμό του ο Γιώργος Αγγελόπουλος – Καθηγητής του Τμ. Οικονομικών Επιστημών Αντιπρύτανης Οικονομικών Υποθέσεων Πανεπιστημίου Πατρών τόνισε «την αγαστή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ Πανεπιστημίου και ΣΕΒΠΕ&ΔΕ και ευχήθηκε «να συνεχιστεί και να βγάζει πάντα καρπούς». 

Ο Βουλευτής Αχαΐας Νέας Δημοκρατίας Ιάσων Φωτήλας  από την πλευρά επεσήμανε ότι «επιθυμούμε να φέρουμε τη χώρα σε μια κανονικότητα όπου κανόνας θα είναι η εργασία και εξαίρεση θα είναι το επίδομα». Τόνισε μάλιστα ότι «κανείς δεν λέει ότι τα επιδόματα δεν χρειάζονται, χρειάζονται και πρέπει να υπάρχουν εκεί που πρέπει να υπάρχουν, αλλά ο κανόνας πρέπει να είναι η εργασία και η εξαίρεση πρέπει να είναι το επίδομα». Και κατέληξε απευθυνόμενος προς τους βιομηχανικούς εκπροσώπους: Σε εσάς θα στηριχτούμε, εσείς θα είστε ο μοχλός αυτός που θα μας δώσει τη δύναμη να πάμε πάρα πέρα.

Ο Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης Νικόλαος Βέττας - Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ και Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών παρουσίασε την τελευταία μελέτη του ΣΕΒ για τις «Τάσεις στην Οικονομία και την Βιομηχανία», επισημαίνοντας ότι «είναι αδιανόητα χαμηλή η αναπτυξιακή προοπτική της Ελλάδας ως μια χώρα που βγαίνει σήμερα από μια 10ετή οικονομική κρίση». Όπως είπε, οι επενδύσεις στην Ελλάδα είναι στο 50% της Ε.Ε. με μια σταθερή ανεργία και δείχνουν μια χώρα με μόνιμα πλέον χαρακτηριστικά χαμηλής ανάπτυξης. «Η απόσταση που θα πρέπει να διανύσουμε για να γίνουμε ανταγωνιστικοί είναι πλέον μεγάλη», επεσήμανε και προσέθεσε πως η χαμηλή συμμετοχή του βιομηχανικού κλάδου στην απασχόληση του εργατικού δυναμικού στη χώρα μας για να ανατραπεί απαιτεί καλύτερη αμοιβή της εργασίας.  

Καταλήγοντας τόνισε πως οι εξαγωγές είναι ένα ισχυρό χαρτί για το μέλλον του σχεδιασμού και την παραγωγική ανασυγκρότηση.

Ακολούθησε στρογγυλό τραπέζι στο οποίο αναδείχθηκαν ζητήματα όπως, το Επενδυτικό Περιβάλλον, η  Γραφειοκρατία, το  Κόστος Ενέργειας, η  Φορολόγηση (Σταθερή και Ανταγωνιστική) και το  Πρόγραμμα Επενδυτικών Μεταρρυθμίσεων

Οι συμμετέχοντες στη συζήτηση:

 • Κώστας Καραγκούνης – Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της Νέας Δημοκρατίας, τέως Υφυπουργός Δικαιοσύνης, Υπεύθυνος των θέσεων της Νέας Δημοκρατίας για τα θέματα της Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
 • Απόστολος Μακρυκώστας, Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης.
 • Αλέξανδρος Δανιηλίδης, Πρόεδρος και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας.
 • Άγγελος Καλογεράκος, Διευθυντής Κλάδου Ελλάδος του Τιτάνα
 • Κλεομένης Μπάρλος, πρόεδρος συνδέσμου ΣΒΠ&ΔΕ

Τη συζήτηση συντόνισε ο  Αλέξανδρος Χαντζόπουλος Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ και οποίος, όπως ανακοινώθηκε, θα συμμετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΒΠΕ&ΔΕ, ως αναπληρωτής του κ. Γιώτη.

Ο συντονιστής απευθυνόμενος στον κ. Καραγκούνη ζήτησε να τοποθετηθεί στο  διαχρονικό πρόβλημα της  απονομής δικαιοσύνης και κατά πόσο αποτελεί ανάχωμα στις επενδύσεις ο χρόνος που μεσολαβεί για τις αποφάσεις που καλείται η ελληνική δικαιοσύνη να πάρει με σκοπό να γίνει πιο γρήγορη, ευέλικτη και διαφανής, αλλά και η δημόσια διοίκηση για να γίνει μοχλός στην προσέγγιση επενδύσεων και να διευκολύνει το επιχειρείν στην χώρα. 

Ο  πρώην υφυπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Καραγκούνης απαντώντας ανέφερε ότι «όλοι οι υποψήφιοι επενδυτές, το πρώτο που κοιτάνε και το πρώτο που ζητούν απάντηση, είναι για δύο ζητήματα το ένα είναι η διαφάνεια, όλοι οι θεσμικοί επενδυτές στη χώρα, όσοι είναι υποψήφιοι και θέλουν να έρθουν να επενδύσουν πρώτα λένε πως κατατάσσεται η χώρα στο ζήτημα της διαφάνειας και το δεύτερο το πόσο γρήγορα απονέμεται η δικαιοσύνη». Και πρόσθεσε: «Εάν αυτά δεν επαρκούν, εάν αυτά δεν υπάρχουν γυρίζουν σελίδα και αφήνουν την Ελλάδα πίσω και πάνε σε άλλες χώρες.».Ο κ.Καραγκούνης αναφέρθηκε και στο  θέμα  των χρήσεων γής που όπως τόνισε «δεν αντιμετώπισε η Ελληνική Πολιτεία και ήταν μια χρυσή ευκαιρία να το ξεκαθαρίσουμε το ζήτημα αυτό στην τελευταία συνταγματική αναθεώρηση» «Χάσαμε δυστυχώς μια πολύ μεγάλη ευκαιρία και αυτή τη στιγμή στην  Ελλάδα, ένα πολύ μεγάλο κομμάτι είναι δεσμευμένο, είτε έχει να κάνει με τις δασικές εκτάσεις, είτε έχει να κάνει με τους αιγιαλούς, είτε έχει να κάνει με άλλες εκτάσεις του δημοσίου, οι οποίες αυτή τη στιγμή είναι δεσμευμένες» επεσήμανε.  Αναφέρθηκε  επίσης και στα θέματα της Παιδείας και όπου  εξαιτίας της μη αναθεώρησης του άρθρου 16 του συντάγματος  «όλα τα κονδύλια χάνονται και πηγαίνουν σε άλλες χώρες και στη γειτονική μας Κύπρο φοιτητές φεύγουν κατά δεκάδες, χιλιάδες ενώ θα μπορούσαμε όλη αυτή την οικονομική δραστηριότητα να την έχουμε εδώ».  Αναφέρθηκε και  στην καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του κτηματολογίου, διότι «θα μπορούσε να έχει ολοκληρωθεί από το 2015, 2016 η κτηματογράφηση παντού».

Τέλος αναφέρθηκε στο «άναρχο νομοθετικό έργο και πολυνομία, και δυστυχώς δεν έχουν προωθηθεί εναλλακτικοί τρόποι επίλυσης των διαφορών, της δικαιοσύνης και στην  ηλεκτρονικοποίηση της δικαιοσύνης,  το λεγόμενο e-justice, που θα άλλαζε όλη την εικόνα της δικαιοσύνης»

«Γιατί δεν έχουμε ψηφιοποιήσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια το υλικό που αφορά τη δικαιοσύνη ; Δεν υπάρχει καμία αντιπαράθεση στο θέμα αυτό, τα κόμματα, οι επιχειρήσεις, οι πολίτες το επιθυμούν, γιατί δεν έχει προχωρήσει εδώ και 10-15 χρόνια; Πως θα μπορούσε να επισπευστεί η διαδικασία;» αναρωτήθηκε.                               

Και ο κ.Καργκούνης κατέληξε:”Η ηλεκτρονική δικαιοσύνη θα άλλαζε την εικόνα της χώρας όσον αφορά το ζήτημα της δικαιοσύνης και αυτό το κοιτάνε οι θεσμικοί επενδυτές ή όλοι οι επενδυτές απ’ έξω. Δεν είναι δυνατόν να ποινικοποιούμε πραγματικά το λέω αυτό, την επιχειρηματικότητα, δεν είναι δυνατόν να βάζουμε στους δικαστές στη θέση των επιχειρηματιών και να προσπαθήσουνε και δεν το θέλουνε να κρίνουν εάν μια επιχειρηματική κίνηση ήταν σωστή ή όχι και συνακόλουθα να βρίσκονται επιχειρηματίες και τραπεζικά στελέχη, χωρίς να θέλουμε να πούμε οτιδήποτε. Προφανώς όπου υπάρχουν ευθύνες και πρέπει να αποδοθούν αλλά δεν μπορούμε a priori να βάζουμε στο στόχαστρο τον επιχειρηματία, να ποινικοποιούμε τον επιχειρηματία γιατί αυτό έχει αποτελέσματα στην πράξη. Το πλαίσιο είναι να αλλάξουμε εικόνα και η δικαιοσύνη για εμένα αποτελεί τον μεγαλύτερο παράγοντα, πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις.»

Η επόμενη ερώτηση στον Απόστολο Μακρυκώστα, Γενικό Γραμματέα  Βιομηχανίας  του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης:

Γιατί να έρθει κάποιος να επενδύσει στην Ελλάδα, γιατί κάποιος Έλληνας να επενδύσει, τι συμβαίνει σήμερα, τι έγινε τα προηγούμενα χρόνια, τι άλλαξε, τι πρωτοβουλίες έχει πάρει η Γενική Γραμματεία, το Υπουργείο, αλλά και τις προκλήσεις από την μέχρι τώρα εμπειρία σας έχουμε στο μέλλον για την ανάπτυξη της ελληνικής μεταποίησης και βιομηχανίας;

Ορισμένα στοιχεία από την  απάντηση του Γενικού:

 • Είναι γεγονός ότι τις τελευταίες δεκαετίες δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι η βιομηχανία και η εκβιομηχάνιση μιας χώρας είναι μια υπόθεση που αφορά το παρελθόν και όχι το μέλλον και στη χώρα μας. Η αντίληψη αυτή επηρέασε την αναπτυξιακή της πορεία της οικονομίας, με αποτέλεσμα να εγκαταλειφθεί κάθε προσπάθεια διαμόρφωση βιομηχανικής πολιτικής.
 • Σήμερα η Ε.Ε. βρίσκεται σε μία φάση αναζήτησης του οράματος για τη νέα βιομηχανική εποχή και μάλιστα σε συνθήκες 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Σε αυτές τις εξελίξεις το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης συμμετέχει προκειμένου να διαμορφώσει τη νέα βιομηχανική πολιτική. Στο πλαίσιο αυτό θεωρούμε ότι η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας είναι επιτακτική γιατί νομίζουμε ότι είναι η μόνη διέξοδος που μας οδηγήσει εκτός κρίση αλλά και στη βιώσιμη ανάπτυξη. Όταν λέμε παραγωγική ανασυγκρότηση εννοούμε την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της ελληνικής οικονομίας. Ένα μοντέλο που πρέπει να κατευθυνθεί σε προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής εγχώριας προστιθέμενης αξίας.
 • Είναι εφικτός στόχος τα επόμενα δύο χρόνια να αυξηθεί η συμμετοχή του βιομηχανικού ΑΕΠ στο εθνικό ΑΕΠ από 9% που είναι σήμερα στο 12%
 • Η κυβέρνηση έχει προβεί σε πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, στην ενίσχυση της έρευνας και της τεχνολογίας στη δημιουργία βιώσιμων θέσεων απασχόλησης και εν τέλει στη διαμόρφωση των προϋποθέσεων που θα μας οδηγήσουν από ένα στρεβλό μοντέλο μιας άναρχης και άνισης ανάπτυξης σε ένα μοντέλο σύγχρονης και βιώσιμης ανάπτυξης με όρους διεθνούς ανταγωνιστικότητας».
 • Προτεραιότητά μας είναι η βιομηχανία και η μεταποιητική δραστηριότητα.

Στη συνέχεια η ερώτηση προς τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας κ. Αλέξανδρο Δανιηλίδη: Γιατί να επιλέξει να επενδύσει κάποιος στην Ελλάδα, ποια είναι τα πλεονεκτήματα ;

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα η απάντησή του  εστίασε στα σημεία:

 • Εμείς που η μεγαλύτερη βιομηχανική μας μονάδα είναι στη βιομηχανική περιοχή της Πάτρας  το έχουμε απαντήσει μιας και η εταιρεία βρίσκεται στην Ελλάδα 55 χρόνια,.
 • Στην Ελλάδα έχουμε 2 ζυθοποιία και ένα μικροζυθοποιό, έχουμε 2 βινοποιεία γιατί παράγουμε κριθάρι έχοντας συνεργασία με 2.500 αγρότες περίπου 200.000 στρέμματα παραγωγής κριθαριού τα οποία γίνονται βύνη που είναι η βασική πρώτη ύλη για να παράξουμε μπύρα και γίνεται βίνη στα βινοποιία μας, ενώ οι περισσότεροι εισάγουν βίνη.
 • Το εργοστάσιο στην Πάτρα είναι 35 χρόνια που  το λειτουργούμε εμείς, είναι ένα από τα παραδείγματα επενδύσεων. Ανήκουμε σε πολυεθνική αλλά έχουμε ελληνική ψυχή ξεκάθαρα.
 • Υπάρχει μόνο μια απάντηση στο ερώτημα, το τι μπορούμε να κάνουμε όλοι μας για να προσελκύσουμε επενδύτες και από Έλληνες και από Ξένους. Αυτό είναι ένα πολύ κρίσιμο ζητούμενο για την ελληνική οικονομία διότι πολλές φορές υπάρχει μια πολεμική τι είναι το διαβατήριο του επενδυτή όταν το ερώτημα πρέπει να είναι ποια είναι η επίδραση της δραστηριότητάς του στην Ελληνική Οικονομία.
 • Εμείς έχουμε επενδύσει μέσα στην κρίση από το 2010 και μετά 170 εκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα, έχουμε αυτή τη στιγμή για τα επόμενα 3 χρόνια επενδύσεις της τάξης μόνο των 50 εκατομμύριων της Πάτρας θα επενδυθούν δεκάδες εκατομμύρια  για την αναβάθμιση γιατί το εργοστάσιο της Πάτρας πέρα ότι παράγει 146 κωδικούς μπύρας, δεκαπέντε εκατομμύρια κιβώτια, εκ των οποίων το ένα εκατομμύριο πηγαίνει σε εξαγωγές, έχουμε συνεργαστεί τα τελευταία χρόνια με την οικογένεια Μαμου και έχουμε αναβιώσει μια μπύρα που έχει ζυμωθεί με πολύ πάθος στο παρελθόν, το ίδιο κάνουμε και τώρα.
 • Σε σχέση με την τελευταία επένδυση το Μηλίτη, θεωρήσαμε ότι είναι μια ευκαιρία για την Ελληνική Οικονομία να παράξουμε Μηλίτη, ο μηλίτης είναι ένα προϊόν ζύμωσης από χυμό μύλου, χαμηλό αλκοόλ και επειδή αυτή η κατηγορία η οποία αναπτύσσεται και όλα τα προϊόντα είναι εισαγόμενα  από την Ευρώπη, είπαμε ότι είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για την Ελλάδα να παράξουμε στην Ελλάδα. Ψηφίστηκε ένας νόμος ο οποίος ζητάει η παραγωγή του μηλίτη να γίνεται με τρόπο πάρα πολύ κοστόβορο, το δεχτήκαμε.  Εκπρόσωποι του κράτους είναι στο εργοστάσιο κάθε μέρα για να ελέγξουν εάν η παραγωγή γίνεται όπως πρέπει να γίνεται, τη στιγμή που οι ίδιοι οι θεσμοί αφήνουν εισαγόμενα προϊόντα με πολύ λιγότερη περιεκτικότητα σε μήλο να εισάγονται στην Ελλάδα ενώ θα έπρεπε να εισάγονται με διαφορετικό όνομα.   
 • Ένα τεράστιο στοίχημα για την ελληνική πολιτικό σύστημα είναι να αναδιαμορφώσει το ελληνικό κράτος. Θα πρέπει να σιγουρέψουμε ότι συγκεκριμένοι θεσμοί του ελληνικού κράτους δεν έχουν τη δική τους ατζέντα για να μας πηγαίνουν πίσω, όταν κράτος και επιχειρηματίες μπορούν να συνεννοηθούν.
 • Συνεργαζόμαστε με 2.500 αγρότες, τους οποίους τους εκπαιδεύουμε, και μέσα από αυτή τη συνεργασία αυξήθηκε η παραγωγή τους ανά στρέμμα 14%/ Συνεργαζόμαστε και με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας για να βγούνε νέοι σπόροι οι οποίοι θα είναι πιο δυνατοί και στις περιπτώσεις λειψυδρίας γιατί θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον τέτοιου είδους θέματα σαν χώρα και πρέπει να σκεφτόμαστε και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Στο μηλίτη έγινε ακριβώς το ίδιο, πέρα από την παραγωγή στο εργοστάσιο της Πάτρας συνεργαστήκαμε  με μια ελληνική εταιρεία, η οποία θα μας δίνει την πρώτη ύλη, μας την  δίνει για να παράξουμε το προϊόν και επίσης έγινε διεθνής προμηθευτής της Heineken στο κομμάτι του χυμού μήλου.
 • Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες στην Ελλάδα, νομίζω ότι εάν επικεντρωθούμε στα σοβαρά μπορούμε να κάνουμε πολλά βήματα.                     

Η επόμενη ερώτηση στον Άγγελο Καλογεράκο, Διευθυντή Κλάδου Ελλάδος της ΤΙΤΑΝ ΑΕ. : Γιατί επιμένετε στην παραμονή σας στην Ελλάδα και εάν πιστεύετε εάν η Ελληνική Οικονομία μπορεί να γίνει ανταγωνιστική και πως;

βασικότερα σημεία της απάντησής του:

 • Ο Τιτάνας είναι στην Ελλάδα από το 1902, εργοστάσιο στην περιοχή της Πάτρας έχει από το 1960, είναι ένα από τα τρία εργοστάσια που έχουμε στην Ελλάδα.
 • H πτώση στον τομέα των κατασκευών και των οικοδομικών υλικών στη διάρκεια της κρίσης ήταν της τάξεως του 80%, το μέγεθος, είναι τεράστιο, οποιαδήποτε επιχείρηση δραστηριοποιείται σε αυτό τον τομέα έχει ζήσει δραματικές στιγμές και για πολλά χρόνια.
 • Αυτή τη στιγμή το 80% της παραγωγής μας στη χώρα πηγαίνει σε εξαγωγές,  και μέσω αυτών  κρατούμε τα εδώ  εργοστάσια εν λειτουργία συνεχίζοντας να επενδύουμε και στις υπάρχουσες υποδομές.
 • Στην Πάτρα έγιναν επενδύσεις πρόσφατα και σε καινούργιες τεχνολογικές εξελίξεις που έρχονται, η 4η βιομηχανική επανάσταση είναι πολύ σημαντική για εμάς και θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα είμαστε πρωτοπόροι σε αυτή την κατεύθυνση και νομίζω ότι έχουμε υποχρέωση να κάνουμε αυτό που κάνουμε στους εαυτούς μας τους ίδιους και στην ελληνική κοινωνία.
 • Το εργοστάσιο στο Δρέπανο διαθέτει υλικό πολύ υψηλής τεχνολογίας και επιτρέπει την παραγωγή πολύ εξειδικευμένων υλικών.

Η ερώτηση προς τον οικοδεσπότη της εκδήλωσης Πρόεδρο του ΣΕΒΠΕ&ΔΕ καθηγητή Κλεομένη Μπάρλο: Πιο είναι το μέλλον της περιοχής;

Από την απάντησή του σταχυολογούμε:

 • H 4η Βιομηχανική Επανάσταση, νομίζω είναι ένας όρος απλώς χρησιμοποιείται έτσι χωρίς να περιγράφει μια συγκεκριμένη κατάσταση. Περιγράφει μια συνεχώς αλλασόμενη κατάσταση, να σκεφτείτε ότι τα παιδιά μας θα ζήσουν την εποχή που ο επιχειρηματίας και ο διευθύνων την επιχείρηση θα κάθετε, θα αγναντεύει το πέλαγος, η παραγγελία θα έρχεται αυτόματα και θα επεξεργάζεται στην επιχείρηση μέσω ειδικών συστημάτων πληροφορικής, το συστημα  θα βλέπει στην αποθήκη εάν υπάρχει το απόθεμα για να εκτελεστεί, εάν δεν υπάρχει το απόθεμα θα ξεκινάει τη διαδικασία παραγωγής πάλι αυτόματα και το προϊόν θα καταλήγει συσκευασμένο στην έξοδο, στο μεταφορικό μέσο το οποίο θα την παραλάβει να την οδηγήσει εκεί που πρέπει. Αυτό δεν θα είναι καν το τέλος της βιομηχανικής επανάστασης της 4ης, της 5ης, της 50ης, θα είναι μια συνεχόμενη διαδικασία η οποία θα οδηγήσει σε έναν ανταγωνισμό που θα είναι ανταγωνισμός μυαλών.
 • Οι εργαζόμενοι της εποχής, όχι μετά από 50 χρόνια, μετά από 20 χρόνια θα σχεδιάζουν το καταλληλότερο ρομπότ, θα είναι αυτοί που θα εξελίσσουν την πιο σωστή έξυπνη μηχανή η οποία αποφασίζει μόνη της πως θα κάνει τη δουλειά.
 • θα πρέπει να σκεφτούμε πως θα θέλαμε εμείς η περιοχή μας να είναι μετά από 20 χρόνια. θα πρέπει να φτιάξουμε ένα σχέδιο, το οποίο θα οδηγήσει την περιοχή μας σε 20 χρόνια εκεί που τη φανταζόμαστε.
 • Το σχέδιο δεν είναι  φορολογικές ρυθμίσεις και  κατασκευή  δημόσιων, αυτά είναι προϋποθέσεις για να πετύχει ένα σχέδιο, αυτό καθεαυτό το σχέδιο είναι οι παραγωγικές μονάδες και το παραγωγικό πρότυπο που πρέπει να ισχύσουν στην εκάστοτε περιοχή.
 • Το πιο αποτυχημένο παράδειγμα μεγάλης επένδυσης στην Ελλάδα, είναι η γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, η οποία έγινε 10-15 χρόνια πριν τελειώσουν οι άλλοι οδικοί άξονες που την τροφοδοτούσαν.
 • Διαφωνώ και με τον στόχο 12% που έχει μπει για τη βιομηχανική ανάπτυξη, 25 και λίγο λέω, η Ελλάδα δεν βρίσκεται στην 3η βιομηχανική επανάσταση, είναι πιο πριν και πρέπει να πηδήσει από την 2η κατευθείαν στην 4η βιομηχανική επανάσταση.

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας