Οι δικηγόροι στην πρώτη θέση στα επαγγέλματα των βουλευτών

dikigoroi

Μια ενδιαφέρουσα  έκδοση του Εθνικού Κέντρου Πολιτικών Ερευνών  με τίτλο «Η πολιτική αντιπροσώπευση στην σύγχρονη Ελλάδα», κυκλοφορεί  από τις εκδόσεις Παπαζήση, σε επιμέλεια της ερευνήτριας Μανίνας Κακεπάκη. Στις 230 σελίδες του τόμου καταγράφονται, αξιολογούνται και σχολιάζονται τα χαρακτηριστικά των μελών του ελληνικού κοινοβουλίου από το 1996 έως τη σημερινή Βουλή.

Οι δικηγόροι κρατούν την πρώτη θέση στα επαγγέλματα των βουλευτών. Συγκεκριμένα, είναι το επάγγελμα με ποσοστό 15,7 %. Ακολουθούν οι γιατροί (12,6%), οι άλλοι επιστήμονες (φυσικοί, χημικοί, μαθηματικοί, κοινωνιολόγοι, ψυχολόγοι) 12,6%, οι πανεπιστημιακοί (9,6%), οι οικονομολόγοι (8,8%), οι υπάλληλοι (8,4%), τα διευθυντικά στελέχη (6,5%), οι δάσκαλοι και οι καθηγητές μέσης εκπαίδευσης (5%), οι εργάτες και αγρότες (1,9%), οι εργαζόμενοι τεχνικών επαγγελμάτων (1,1%) και αξιωματικοί ενόπλων δυνάμεων (1,1%).

Μεταξύ των στοιχείων είναι πως υπάρχει μια υπεροχή πτυχιούχων ΑΕΙ μεταξύ των κοινοβουλευτικών, με ένα μικρό προβάδισμα στους άνδρες. Τα πανεπιστημιακά πτυχία εσωτερικού και εξωτερικού είναι 51,3%, οι μεταπτυχιακοί τίτλοι 19,8 %, ενώ το άθροισμα μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων αγγίζει το 32%. Συνολικά το 83% κατέχει τίτλους ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και μόνο ένα 7% δεν διαθέτει πτυχίο ή μεταπτυχιακό τίτλο.

Ενδιαφέρουν έχουν τα στοιχεία που δείχνουν από που προέρχονται οι βουλευτές, πριν εκλεγούν, ποια η προηγούμενη δράση τους. Η θητεία στο κόμμα συγκεντρώνει τα μεγαλύτερα ποσοστά (52,5% στους 1.058 βουλευτές που εξετάστηκαν). Έπεται η εκλογή στην αυτοδιοίκηση (39%) και τρίτη κατά σειρά η συμμετοχή σε συνδικαλιστικές οργανώσεις (27%). Ακολουθεί, σε μεγάλη απόσταση , η υπηρεσία σε ευρωπαϊκές θέσεις (3,2%).

Last modified on Friday, 21/06/2019

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας