Συμβουλές προς λουόμενους

pgialeniosΔεν πρόλαβε να μπει το καλοκαίρι και το καθημερινό  αστυνομικό δελτίο ιδίως στην Αχαΐα σχεδόν κάθε μέρα αναφέρει και ένα πνιγμό συμπολίτη μας. Ήδη μόνο τις τελευταίες επτά ημέρες στην περιοχή μας μετράμε επτά  πνιγμούς συμπολιτών μας.

Πάμε  για νέο ρεκόρ;

 Όλα δείχνουν ότι και φέτος, αν δεν συμβάλλουν προληπτικά πολλοί παράγοντες θα έχουμε και πάλι ρεκόρ πνιγμών στις ελληνικές θάλασσες και στις κοντινές παραλίες, με την πλαζ της Πάτρας ήδη να έχει για τον Ιούνιο ένα πολύ  αρνητικό ρεκόρ με αποκορύφωμα τον διπλό πνιγμό συμπολιτών μας πριν λίγες ημέρες.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) την  πρώτη θέση στην Ευρώπη σε θανάτους από πνιγμό κατέχει η Ελλάδα και περισσότερα από 400 άτομα χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο από πνιγμό στις ελληνικές θάλασσες εκ των οποίων 35 παιδιά και έφηβοι. Οι αιτίες σχετίζονται με το ότι, αν και «ναυτικός λαός», οι Ελληνες και ειδικά τα παιδιά δεν γνωρίζουν επαρκώς κολύμπι, ενώ αγνοούν τους βασικούς κανόνες για ασφαλή κολύμβηση (π.χ. τρεις ώρες μετά το φαγητό). Ένας ακόμη παράγοντας είναι τα θαλάσσια σπορ, καθώς σε πολλές περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στη χρήση τζετ-σκι, δεν έχει προηγηθεί εκπαίδευση του αθλούμενου, η οποία ας σημειωθεί ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι υποχρεωτική και φτάνει τις είκοσι ώρες. (Περίπου 100 άνθρωποι τραυματίζονται θανάσιμα κατά τη συμμετοχή τους σε θαλάσσια σπορ ή δραστηριότητες με σκάφη κάθε χρόνο).

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, και στοιχεία που συγκέντρωσε η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, τα περισσότερα θύματα πνίγονται σε απόσταση δέκα μέτρων από την ακτή, ενώ οι πιο επικίνδυνες ώρες είναι οι μεσημεριανές, προφανώς λόγω φαγητού και αλκοόλ. Πιο επιρρεπείς στα θαλάσσια ατυχήματα –που μπορούν να αποβούν μοιραία– είναι οι άνδρες, καθώς η αναλογία τους με τις γυναίκες που πεθαίνουν από πνιγμό είναι 3 προς 1. Η ηλικιακή ομάδα με τη μεγαλύτερη θνησιμότητα είναι άνδρες 20 έως 24 ετών, ενώ άτομα υψηλού κινδύνου θεωρούνται τα νήπια, από 0 έως 5 ετών και οι ηλικιωμένοι.

Μέτρα πρόληψης

 Το Υπουργείο Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ  προτείνει για την αποτροπή του πνιγμού,  τα παρακάτω μέτρα ασφαλείας:

 1. Παρακολούθησε οργανωμένα μαθήματα κολύμβησης.
 2. Κολύμπησε πάντα με παρέα και ιδανικά κάτω από την επίβλεψη ναυαγοσώστη.
 3. Τα παιδιά να επιτηρούνται πάντα από ενήλικο κοντά στο νερό.
 4. Κολύμπησε 3 ώρες μετά το φαγητό.
 5. Μην μπαίνεις απότομα και μην μένεις αρκετή ώρα σε κρύο νερό.
 6. Μην απομακρύνεσαι από τα ρηχά. Κολύμπησε παράλληλα με την ακτή.
 7. Μην υπερεκτιμάς και μην κάνεις επίδειξη των δυνάμεών σου στους άλλους.
 8. Μην κάνεις επικίνδυνα παιχνίδια που θέτουν την ατομική ή την ασφάλεια άλλων σε κίνδυνο.
 9. Αν κάποιος κινδυνεύει και δεν μπορείς να βοηθήσεις, ειδοποίησε τον ναυαγοσώστη.
 10. Ακολούθησε τα μέτρα ασφαλείας της λουτρικής εγκατάστασης.
 11. Αν επισκεφτείς μια λουτρική περιοχή για πρώτη φορά, ενημερώσου για τους κινδύνους της από τους ντόπιους κατοίκους.
 12. Αν παρασύρεσαι στα βαθιά από κάποιο ρεύμα, κολύμπησε παράλληλα με την ακτογραμμή για να απεγκλωβιστείς και μετά κάθετα για να επιστρέψεις στην ακτή.

Και επειδή το πρόσφατο περιστατικό στην πλαζ της Πάτρας έδειξε πόσο επικίνδυνο είναι το να σώσεις κάποιον χωρίς μέτρα κωδικοποιούμε και κάποιες σχετικές οδηγίες διάσωσης:

 1. Διάσωση με φωνή.Κάθισε στην άκρη της στεριάς και καθοδήγησε το θύμα ώστε να κολυμπήσει προς την στεριά.
 2. Διάσωση με έκταση άκρου. Ξάπλωσε στο έδαφος και άπλωσέ του το χέρι ή το πόδι σου.
 3. Διάσωση με πέταγμα αντικειμένου. Πέταξε στο θύμα ένα σκοινί, σωστικό σάκο κυκλικό σωσίβιο, μπάλα, ατομική συσκευή επίπλευσης, την ρεζέρβα ρόδα του αυτοκινήτου σου κτλ.
 4. Διάσωση με υδροβασία. Περπάτησε μέσα στο νερό μέχρι το σημείο που πατώνεις. Άπλωσε το χέρι σου ή κάποιο αντικείμενο στο θύμα (πχ ξύλο, σωσίβιο).
 5. Διάσωση με πλωτό μέσο. Η χρήση πλωτού μέσου, με την προϋπόθεση ότι γνωρίζεις πώς να το χρησιμοποιήσεις,

Οι πιο ασφαλείς τρόποι για κάποιον που δεν έχει εκπαιδευτεί στην διάσωση, είναι οι 4 πρώτοι τρόποι. Ο «χρυσός κανόνας της ασφάλειας» λέει ότι η ζωή του διασώστη είναι σημαντικότερη από του θύματος. Αν τίθεται σε κίνδυνο για οποιοδήποτε λόγο (πχ κύματα, ρεύματα, μεγάλη απόσταση από την στεριά κτλ), δεν πρέπει να επιχειρήσει την διάσωση.

Τέλος το θύμα του πνιγμού, μετά την διάσωση μπορεί να χρειαστεί περαιτέρω φροντίδα. Αν δεν αναπνέει, είναι απαραίτητη η κλήση ασθενοφόρου και η παροχή βασικής υποστήριξης ζωής. Αν αναπνέει, θα χρειαστεί ψυχολογική υποστήριξη για να ξεπεράσει τον φόβο. Αν κρυώνει, θα πρέπει να σκεπαστεί με κάτι ζεστό. Αν ανησυχεί για τα προσωπικά του αντικείμενα, να εντοπιστούν και να ειδοποιηθούν τα συγγενικά του πρόσωπα.

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας