Φαρμακευτική κάνναβη : Μια ευκαιρία που απαιτεί σοβαρούς χειρισμούς

georgios goumasτου Γεωργίου Γκούμα

Είναι γεγονός ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον για δημιουργία μονάδων φαρμακευτικής κάνναβης ολοένα και αυξάνεται μετά την κατάθεση του σχετικού νόμου, που επιτρέπει πλέον την αδειοδότηση και την ανάπτυξη αντίστοιχων μονάδων στη χώρα μας.

 

Σε παγκόσμιο επίπεδο είναι πολύ λίγες οι χώρες που επιτρέπουν τη δημιουργία τέτοιων μονάδων και σαν κίνηση για τη χώρα μας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί πρωτοποριακή και μεγάλη επενδυτική ευκαιρία, δεδομένου ότι οι ανάγκες για προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης ολοένα αυξάνονται.

Στον κόσμο ακόμα επικρατεί σύγχυση σχετικά με το θέμα και σε πολλές συζητήσεις υπάρχει ένα πονηρό χαμόγελο στα χείλη αυτών που αγνοούν τη σημασία του CBD (κανναβιδιόλη, έλαιο από κάνναβη, μη ψυχοτρόπο) και του THC (τετραυδροκανναβινόλη, ψυχοτρόπο).

Τη στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο έχουν ήδη κατατεθεί περισσότερες από 59 αιτησεις ενώ έχει εγκριθεί η δημιουργία 7 μονάδων στη χώρα μας συνολικής αξίας 100 εκατομμυρίων ευρώ. Η συνολική επένδυση όλων των  φακέλων που έχουν κατατεθεί ανέρχεται στο ποσό των 590 εκατομμυρίων.

Καθώς βρισκόμαστε ακόμα σε πολύ αρχικό στάδιο, είναι αναμενόμενο το ρυθμιστικό πλαίσιο να παρουσιάζει κενά και ελλείψεις. Στην περίπτωση της φαρμακευτικής κάνναβης υπάρχουν ακόμα ορισμένα αδιευκρίνιστα σημεία στη νομοθεσία σχετικά με τις αποστάσεις που πρέπει να έχει μια μονάδα από φυσικά ρέματα, πηγές, ποτάμια, μοναστήρια, ιδρύματα, κτηνοτροφικές μονάδες κ.λ.π, ενώ συζητείται εάν μια τέτοια μονάδα είναι ή όχι υγειονομικού ενδιαφέροντος. Όλα αυτά, καθώς συνεπάγονται περιορισμούς, πρέπει να επιλυθούν σε αυτό το χρονικό σημείο και όχι κατά το δεύτερο στάδιο της ανέγερσης/ολοκλήρωσης και ενώ ο όποιος επενδυτής θα έχει ήδη δαπανήσει ένα κεφάλαιο αρκετών εκατομμυρίων ευρώ για τη κατασκευή της μονάδας. Σημειώνεται ότι μια τέτοια μονάδα θα είναι κάθετης λειτουργίας και θα διαθέτει χώρους για καλλιέργεια φυτών και χώρους για παρασκευή-συσκευασία του προϊόντος, ώστε τελικά να βγαίνει από την μονάδα έτοιμο συσκευασμένο προϊόν για το ράφι του φαρμακείου. Είναι λοιπόν εύλογο ότι αυτή η μοναδική ευκαιρία απαιτεί γρήγορους και αποφασιστικούς  χειρισμούς.

Εφόσον ξεπεραστούν τα παραπάνω προβλήματα απαιτείται κατανόηση από την πλευρά του επενδυτή ότι η καλλιέργεια οδηγεί (τελικά) σε φαρμακευτικό προϊόν, γεγονός που είναι πρωτόγνωρο και μοναδικό, σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη καλλιέργεια. Η ποιότητα πρέπει να διασφαλιστεί και να πιστοποιηθεί, αφού καταλήγει σε ράφι φαρμακείου για τη θεραπεία συγκεκριμένων παθήσεων, και όχι σε κάποιο μανάβικο, όπως γίνεται τώρα με τα περισσότερα γεωργικά προϊόντα! Οι "πελάτες" της μονάδας θα απαιτούν συνέπεια, πιστότητα και υπευθυνότητα. Δικαιολογίες σχετικές με τον καιρό, τις τιμές και αδυναμία παράδοσης του προϊόντος στην ώρα του, δεν μπορούν να υπάρχουν. Συνεπώς οι εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός θα πρέπει να είναι εκείνες που θα μπορέσουν να υποστηρίξουν όλες τις παραπάνω απαιτήσεις.

Από την έως τώρα εμπειρία μου συνάγεται ότι υπάρχει πλημμελής ενημέρωση   σε αρκετούς υποψήφιους επενδυτές για τον εξοπλισμό που απαιτεί μια τέτοια μονάδα, κάποιοι αναζητούν θερμοκήπια από τα υπάρχοντα σε αγροτικές περιοχές της χώρας μας μη λαμβάνοντας υπόψη τις ειδικότερες κατασκευαστικές  ανάγκες που απαιτεί μια επένδυση φαρμακευτικής κάνναβης. Επίσης σε μεγάλο βαθμό υπάρχει άγνοια   των εναλλακτικών δυνατοτήτων  καλλιέργειας σε άλλους χώρους, πέραν  των κλασικών θερμοκηπίων. Αξίζει εδώ να αναφερθεί ότι  κάθε θερμοκηπιακή μονάδα σχεδιάζεται και κατασκευάζεται με συγκεκριμένο τρόπο για να υποστηρίξει μια συγκεκριμένη καλλιέργεια. Δεν  κάνουν όλα τα θερμοκήπια για όλες τις καλλιέργειες. Δεδομένου λοιπόν ότι υπάρχουν διαφορετικοί τύποι θερμοκηπίων με διαφορετικά ύψη, σχεδιασμό και υλικά κάλυψης, είναι προφανές ότι πρέπει να επιλεγεί ο τύπος εκείνος που θα εξασφαλίσει με τη βοήθεια των εσωτερικών συστημάτων το κατάλληλο κλίμα για την ομαλή ανάπτυξη του φυτού.

Ένα θερμοκήπιο κηπευτικών  διαθέτει εκείνα τα στοιχεία και εκείνο τον εξοπλισμό για να υποστηρίξει τη συγκεκριμένη καλλιέργεια σε μια συγκεκριμένη περίοδο του έτους(συνήθως εκτός εποχής όπου τα υπαίθρια μπορούν να καλλιεργηθούν χωρίς απώλειες).Αντιθέτως στην  καλλιέργεια της φαρμακευτικής κάνναβης θα είναι συνεχής η πρόκληση να αντιμετωπιστούν όλες οι καιρικές  συνθήκες της συγκεκριμένης περιοχής ώστε να παράγεται υψηλής ποιότητας προϊόν 365 ημέρες το χρόνο- η παραγωγή δε σταματάει ποτέ όπως γίνεται στα κηπευτικά θερμοκηπίου.

Συμπερασματικά μια από τις βασικότερες παραμέτρους που οφείλει ένας επενδυτής  να αντιμετωπίσει από την αρχή είναι η επιλογή της θερμοκηπιακής μονάδας που θα μπορεί να ανταπεξέλθει στις αντιξοότητες του καιρού της περιοχής ολόκληρο το έτος.

Επίσης  σωστός εσωτερικός εξοπλισμός θα μπορέσει να υποστηρίξει τις ανάγκες του φυτού. Εάν για παράδειγμα η θερμοκρασία του χώρου δεν μπορέσει να ελεγχθεί και ξεπεράσει κάποιο σημείο μπορεί να έχουμε εύκολα ολική απώλεια της παραγωγής με τις ανάλογες οικονομικές συνέπειες. Παρόμοιες συνέπειες μπορεί να συμβούν και στη περίπτωση που άλλες παράμετροι ξεφύγουν από τον έλεγχο, όπως η υγρασία ή ο φωτισμός.

Θα ήταν πολύ απογοητευτικό επομένως  να κατασκευαστούν στις σχεδιαζόμενες επενδύσεις στη χώρα μας  θερμοκηπιακές μονάδες που δε θα συμβάλλουν στην παραγωγή  υψηλής ποιότητας προϊόντων και να χαθεί μια μοναδική ευκαιρία να αποκτήσει η Ελλάδα  μια από τις πρώτες θέσεις στη παγκόσμια παραγωγή ποιοτικών προϊόντων.

Ο Γεώργιος Γκούμας είναι Τεχνολόγος - Γεωπόνος (Μέλος του kannabis.team)

Last modified on Friday, 21/06/2019

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας