Αναλαμβάνουν τα ρομπότ

pgialeniosΣτην πρόσφατη συζήτηση που διεξήχθη κατά τη διάρκεια της 101ης Γ.Σ τους ΣΕΒΠΕ&ΔΕ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κλεομένης Μπάρλος απαντώντας σε ερώτηση για το μέλλον της Βιομηχανίας και των εργαζομένων είχε επισημάνει χαραχτηριστικά: Οι εργαζόμενοι της εποχής, όχι μετά από 50 χρόνια, μετά από 20 χρόνια θα σχεδιάζουν το καταλληλότερο ρομπότ, θα είναι αυτοί που θα εξελίσσουν την πιο σωστή έξυπνη μηχανή η οποία αποφασίζει μόνη της πως θα κάνει τη δουλειά.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Oxford Economics μέχρι 20 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στον κατασκευαστικό τομέα ανά τον κόσμο θα χαθούν, καθώς θα τις αναλάβουν ρομπότ, μέχρι το 2030. Όπως μάλιστα  αναφέρει το BBC, η εταιρεία σημειώνει πως οι άνθρωποι που θα χάσουν αυτές τις δουλειές πιθανώς να διαπιστώσουν πως συγκρίσιμες δουλειές στον τομέα των υπηρεσιών θα έχουν ήδη υποστεί και αυτές πίεση λόγω της «επέλασης» του αυτοματισμού- ωστόσο ο αυτοματισμός, με τη σειρά του, αναμένεται να τονώσει επίσης την ανάπτυξη και να φέρει δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.Σε κάθε περίπτωση, η Oxford Economics τονίζει πως απαιτείται ανάληψη δράσης για να αποτραπεί η αύξηση των ανισοτήτων στα εισοδήματα.

Θυμίζουμε εδώ πάλι τον κ Μπάρλο και πως στη συζήτηση για το μέλλον της βιομηχανίας αντιλαμβανεται τον προαναφερόμενο αυτοματισμό δίνοντας και τη δική του προσέγγιση για την 4η και 5η Βιομηχανική επενάσταση: H 4η Βιομηχανική Επανάσταση, νομίζω είναι ένας όρος απλώς χρησιμοποιείται έτσι χωρίς να περιγράφει μια συγκεκριμένη κατάσταση. Περιγράφει μια συνεχώς αλλασόμενη κατάσταση, να σκεφτείτε ότι τα παιδιά μας θα ζήσουν την εποχή που ο επιχειρηματίας και ο διευθύνων την επιχείρηση θα κάθετε, θα αγναντεύει το πέλαγος, η παραγγελία θα έρχεται αυτόματα και θα επεξεργάζεται στην επιχείρηση μέσω ειδικών συστημάτων πληροφορικής, το σύστημα  θα βλέπει στην αποθήκη εάν υπάρχει το απόθεμα για να εκτελεστεί, εάν δεν υπάρχει το απόθεμα θα ξεκινάει τη διαδικασία παραγωγής πάλι αυτόματα και το προϊόν θα καταλήγει συσκευασμένο στην έξοδο, στο μεταφορικό μέσο το οποίο θα την παραλάβει να την οδηγήσει εκεί που πρέπει. Αυτό δεν θα είναι καν το τέλος της βιομηχανικής επανάστασης της 4ης, της 5ης, της 50ης, θα είναι μια συνεχόμενη διαδικασία η οποία θα οδηγήσει σε έναν ανταγωνισμό που θα είναι ανταγωνισμός μυαλών.

Επιστρέφοντας στα στοιχεία της έρευνας διαβαζουμε ότι κάθε βιομηχανικό ρομπότ έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια 1,6 θέσεων εργασίας στον κατασκευαστικό τομέα- και επηρεάζονται περισσότερο οι περιοχές με το λιγότερο εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό. Οι περιοχές όπου είναι περισσότεροι οι ανειδίκευτοι τείνουν επίσης να έχουν πιο αδύναμες οικονομίες και υψηλότερους δείκτες ανεργίας ούτως ή άλλως, και είναι πιο ευάλωτες στην απώλεια θέσεων εργασίας εξαιτίας των ρομπότ, σύμφωνα με την Oxford Economics. Επιπροσθέτως, εργάτες που εξέρχονται από τον κατασκευαστικό τομέα κατά κανόνα βρίσκουν νέες δουλειές σε τομείς όπως οι μεταφορές, η οικοδομή, η συντήρηση κ.α.- που είναι τομείς οι οποίοι επίσης θεωρούνται ευάλωτοι στην άνοδο του αυτοματισμού.

Κατά μέσο όρο, το κάθε επιπλέον ρομπότ που εγκαθίσταται σε αυτές τις περιοχές, με τα χαμηλότερα επίπεδα εξειδίκευσης, θα μπορούσε να οδηγήσει σε σχεδόν διπλάσιες απώλειες θέσεων εργασίας από αυτές σε περιοχές με υψηλότερα επίπεδα εξειδίκευσης στην ίδια χώρα, εντείνοντας τις οικονομικές ανισότητες και την πολιτική πόλωση, η οποία ήδη αυξάνεται, αναφέρει η Oxford Economics.

Μεταξύ των ευρημάτων της έρευνας ήταν πως, όσο πιο επαναλαμβανόμενη είναι μια δουλειά, τόσο περισσότερο κινδυνεύει να χαθεί ως θέση εργασίας. Αντίθετα, δουλειές οι οποίες απαιτούν μεγαλύτερη δημιουργικότητα, κοινωνικές δεξιότητες κλπ είναι πιο πιθανό να παραμείνουν σε ανθρώπινα χέρια για δεκαετίες ακόμα, σύμφωνα με την Oxford Economics- η οποία κάλεσε τους διαμορφωτές πολιτικής, τον επιχειρηματικό κόσμο, τους εργάτες και τους εκπαιδευτικούς να εξετάσουν πώς θα αναπτύξουν τις επαγγελματικές δεξιότητες που απαιτούνται για να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Περίπου 1,7 εκατ. θέσεις εργασίας στον κατασκευαστικό τομέα έχουν ήδη χαθεί από ρομπότ από το 2000- μεταξύ των οποίων 400.000 στην Ευρώπη, 260.000 στις ΗΠΑ και 550.000 στην Κίνα, εκτιμά η εταιρεία, η οποία προέβλεψε ότι τα μεγαλύτερα επίπεδα αυτοματισμού θα παρατηρηθούν στην Κίνα, η οποία θα έχει μέχρι και 14 εκατ. βιομηχανικά ρομπότ ως το 2030.

Και εδώ ακούγονται ιδιαίτερα προφητικά τα λόγια του προέδρου του τοπικού ΣΕΒ και πανεπιστημιακού καθηγητή Κλεομένη Μπάρλου: Θα πρέπει να σκεφτούμε πως θα θέλαμε εμείς η περιοχή μας να είναι μετά από 20 χρόνια. θα πρέπει να φτιάξουμε ένα σχέδιο, το οποίο θα οδηγήσει την περιοχή μας σε 20 χρόνια εκεί που τη φανταζόμαστε.Το σχέδιο δεν είναι  φορολογικές ρυθμίσεις και  κατασκευή  δημόσιων, αυτά είναι προϋποθέσεις για να πετύχει ένα σχέδιο, αυτό καθεαυτό το σχέδιο είναι οι παραγωγικές μονάδες και το παραγωγικό πρότυπο που πρέπει να ισχύσουν στην εκάστοτε περιοχή.

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας