Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ

Πρωτοφανή φαινόμενα καύσωνα πλήττουν τις τελευταίες μέρες την Ευρώπη και για μια ακόμη φορά τίθεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο στην πρώτη γραμμή η  συζήτηση για την κλιματική αλλαγή.

Βέβαια μεταξύ των ειδικών δεν υπάρχει απόλυτη συμφωνία ώστε  οι υψηλές θερμοκρασίες και τα συγκεκριμένα εξ αυτών  να αποδίδονται στην κλιματική αλλαγή.

Με βεβαιότητα όμως οι επιστήμονες συμφωνούν  ότι «τα τελευταία χρόνια καταγράφονται περισσότερες ακραίες θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών». Η αύξηση αυτή μπορεί σε κάθε περίπτωση να συνδεθεί με την κλιματική αλλαγή.

Μάλιστα  κατά τον Στέφαν Ράμστορφ από το Ινστιτούτο Ερευνών για τις Συνέπειες της Κλιματικής Αλλαγής του Πότσνταμ,  οι ακραίοι καύσωνες εντείνονται. Θεωρεί ότι εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη έχουν πενταπλασιαστεί  οι πιθανότητες νέων ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών σε μηνιαία βάση, όπως λέει.

Τα τελευταία  φαινόμενα καύσωνα φυσικά δεν είναι μεμονωμένα ως ακραία φυσικά φαινόμενα. Πλέον όλοι θα έχουν δεί ότι τα ΜΜΕ και ιδίως τα τηλεοπτικά έχουν καθημερινά στις ειδήσεις τους σχετικές  ενότητες. Άλλωστε ορισμένες εικόνες φυσικών καταστροφών έχουν τέτοια δύναμη, που δεν μπορούν να συγκριθούν με κανένα κινηματογραφικό αντίστοιχο γεγονός

Το παρήγορο και μετά  τις γνωστές  θέσεις που εθελοτυφλούν για τα αίτια της υπερθέρμανσης του πλανήτη του ίδιου του «πλανητάρχη» είναι ότι οι πολίτες ιδίως στην Ευρώπη ευαισθητοποιούνται. Τα πρόσφατα αποτελέσματα στις ευρωεκλογές κινούνται σε μια τέτοια κατεύθυνση. Οι κινητοποιήσεις που προκαλούνται ενάντια στις αιτίες που οδηγούν στην κλιματική αλλαγή και τροφοδοτούνται από την  16χρονη Σουηδέζα Γκρέτα Τούνμπεργκ είναι μια αχτιδα φωτός.

Στη χώρα μας, όπου  διαφοροποιείται με ταχείς σχετικά ρυθμούς η κλιματική συμπεριφορά και όλο και πιο συχνά οι επιστήμονες μιλούν για ερημοποίηση τις επόμενες δεκαετίες, δυστυχώς η κλιματική αλλαγή είναι χαμηλά στην ατζέντα του ενδιαφέροντος. Δείτε για παράδειγμα σε ποιο βαθμό απασχόλησε και απασχολεί την προεκλογική περίοδο. Δείτε την εκταση του προβλήματος και των προτεινόμενων λύσεων και πολιτικών των κομμάτων. Και μετρήστε την αποδοχή των λεγόμενων πράσινων κομμάτων και πολιτικών.

Για το κλίμα οι καιροί ου μεναιτοί πλέον.

Last modified on Friday, 28/06/2019

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας