Η σιωπηρή κοινωνία

Η σιωπηρή κοινωνία

Τελειώνει επισήμως σήμερα μια μακρά σχετικά προεκλογική περίοδος για τη χώρα μας που οδήγησε πριν ένα μήνα στις νέες αρχές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και αναμένεται η νέα πλειοψηφία στη Βουλή και ποιος θα μας κυβερνήσει από την κάλπη της Κυριακής.

Σε αυτήν την δεύτερη φάση της εκλογικής αναμέτρησης που αφορά τις εθνικές  εκλογές  και παρά τις προβλέψεις για πόλωση της κοινωνίας και επιστροφή στις αλήστου μνήμης εποχές των χωριστών καφενείων και των αναταραχών τελικά επικράτησε ήρεμο και γενικά πολιτισμένο κλίμα.

Προφανώς από πολλές πλευρές λειτούργησαν  εκτονωτικά οι προηγηθείσες εκλογές για την ευρωβουλή και την αυτοδιοίκηση όσο και το τελικά αποτελέσματά τους, που δημιούργησαν διαφορετικά δεδομένα σε όλο το πολιτικό σύστημα και ιδίως στους δύο βασικούς μνηστήρες της εξουσίας.

Παρά τα αντίθετα συζητούμενα και τις μέχρι την τελευταία ώρα δημοσκοπήσεις που δείχνουν ως  δεδομένο το αποτέλεσμα, θεωρούμε ότι η κάλπες της Κυριακής κρύβουν εκπλήξεις προς πολλές κατευθύνσεις.

Μελετώντας προσεχτικά τις τελευταίες ημέρες τη συμπεριφορά, ιδίως των βασικών μονομάχων, είναι φανερό ότι αυτές τις εκπλήξεις αναμένουν και προσπαθούν να περιορίσουν τα εκατέρωθεν αρνητικά τους.

«Κοντός ψαλμός αλληλούια» βεβαίως λέει ο λαός, αλλά η παραπάνω διαπίστωση μπορεί να συμβάλει στην αυτοσυγκράτηση πολλών που με τη συμπεριφορά τους μπορούν να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στην σοβαρή συνέχεια που χρειάζεται η χώρα μας από την 8η Ιουλίου και μετά. 

Κυρίως αυτό που δεν χρειάζεται είναι φαινόμενα μίσους και εκδίκησης. Τα φαινόμενα αυτά καλλιεργούνται όταν σε  διάφορους «επιβήτορες» της κάθε εξουσίας επιτρέπεται, ιδίως  σε προεκλογικό χρόνο, να  εκδηλώνονται. Αυτού του τύπου τα φαινόμενα δημιουργούν επικίνδυνα περιβάλλον που εκδηλώνεται  ανεξαρτήτως τελικού αποτελέσματος το βραδύ της Κυριακής. Είτε υπάρχει αλλαγή στην εξουσία είτε παραμονή των κρατούντων.

Όσο μπορεί να βοηθήσει το εναπομείναν επομένως διήμερο ας απομονωθούν όπου εκδηλώνονται παρόμοιες με τις παραπάνω συμπεριφορές.

Η επόμενη περίοδος θα έχει σαφώς διαφορετικά  χαρακτηριστικά από αυτά που τα τελευταία  χρόνια της  κρίσης συναντούσαμε την επαύριο μιας εκλογικής μάχης.

Η έξοδος από τα μνημόνια, οι διεθνείς  εξελίξεις και ιδίως όσα αναμένουν οι πολίτες διαμορφώνουν αυτό το νέο έδαφος και απαιτούν αντίστοιχες συμπεριφορές από όλους.   

Στο βαθμό που αυτές οι λεπτές ισορροπίες που θα συγκρατούν το  μετεκλογικό σκηνικό δεν τηρηθούν σύντομα  θα υπάρχουν ανησυχητικές συνέπειες προερχόμενες κυρίως από τη σημερινή σιωπηλή κοινωνία.

Όσοι φιλοδοξούν για εναλλαγή ή συνέχεια στην εξουσία την Κυριακή ας αφουγκραστούν αυτούς τους ιδιαίτερους παλμούς της σιωπηρής κοινωνίας.

Που πέραν των άλλων εκφράζεται τελικά και με μια ιδιαίτεροι σοφία, κρίνοντας σε σύνολο τις επιλογές της.

Last modified on Friday, 12/07/2019

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας