Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων : Διαγωνισμός ESMARTCITY Datathon

epistimoniko parko

Μια πόλη είναι Έξυπνη όταν «οι επενδύσεις στο ανθρώπινο και κοινωνικό κεφάλαιο και οι παραδοσιακές (μεταφορικές) και σύγχρονες (ΤΠΕ) υποδομές τροφοδοτούν την αειφόρο οικονομική ανάπτυξη και την υψηλή ποιότητα ζωής, με συνετή διαχείριση φυσικών πόρων, μέσω συμμετοχικής διακυβέρνησης». H Έξυπνη Πόλη βρίσκει μία ισορροπία μεταξύ οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών απαιτήσεων, εστιάζοντας στην Έξυπνη Αειφόρο Πράσινη Ανάπτυξη.

Οι σύγχρονες πόλεις έχουν πολλούς λόγους να αλλάξουν ώστε να προσφέρουν πιο σύγχρονες και πληρέστερες υπηρεσίες προς τους πολίτες τους εκμεταλλευόμενες τις σύγχρονες τεχνολογικές υποδομές. Αλλά και για να εξυπηρετήσουν καλύτερα τον ίδιο τον τρόπο λειτουργίας τους, βρίσκοντας ένα βιώσιμο μοντέλο συντήρησης και αναβάθμισης των τεχνολογικών τους υποδομών.

Τα Ανοικτά Δεδομένα συνεισφέρουν προς αυτή την κατεύθυνση μετατρέποντας την πόλη σε ένα σύστημα που προάγει την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, επιτρέποντας τη δημιουργία νέων υπηρεσιών πάνω από υπάρχουσες υποδομές σπάζοντας τα στεγανά (breakingthesilos) μεταξύ εφαρμογών και ενισχύοντας τα αστικά οικοσυστήματα καινοτομίας και συνδημιουργίας.

Με αυτό το σκεπτικό το Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων συμμετέχειστο έργο Esmartcity που χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του προγράμματος Interreg Mediterranean και διοργανώνει το διάστημα 28 Iουνίου - 15 Ιουλίου 2019 ένα διαγωνισμό καινοτομίας Datathonστον οποίο συμμετέχουν επιχειρήσεις από τον τομέα της πληροφορικής και επεξεργασίας δεδομένων.

Στις εταιρείες έχουν παρασχεθεί υποσύνολα δεδομένων που έχουν προκύψει από πιλοτικές εγκαταστάσεις στην περιοχή της πόλης των Πατρών. Πιο συγκεκριμένα έχουν παρασχεθεί δεδομένα από τα πιλοτικά που έχουν αναπτυχθεί από το Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος στο πλαίσιο του έργου ESMART CITYσχετικά με ενεργειακή αποδοτικότητα κτηρίων, από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ στο πλαίσιο του έργου GAIAσχετικά με ενεργειακή αποδοτικότητα σχολικών κτηρίων, και το Πανεπιστήμιο Πατρών σχετικά με γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στην πόλη των Πατρών στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας sense.city

Ζητούμενο είναι καινοτόμες ιδέες χρήσης των υποσυνόλων δεδομένων για δημιουργία νέων προϊόντων – υπηρεσιών που θα βελτιώσουν τη ζωή των πολιτών.

Οι δύο καλύτερες ιδέες θα παρουσιαστούν και θα βραβευτούν σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Αχαΐας (Ρήγα Φεραίου 58, Πάτρα) τη Δευτέρα 15/7/2019 και ώρα 18:00. Τα δύο βραβεία συνοδεύονται από χρηματικά έπαθλα 1000 € και 500 €.

Ο διαγωνισμός υποστηρίζεται από το Δίκτυο Διάχυσης Τεχνολογίας Πράξη, το Orange Grove Πάτρας, την EndeavorGreece, το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών, το Smart Cities Patras Innovation Hub, το Επιμελητήριο Αχαΐας, και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος. Χορηγός του διαγωνισμού είναι η εταιρεία Καραμούζης Ελληνική Οπτική Α.Ε.

Last modified on Friday, 12/07/2019

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας