Οι θερινές εκπτώσεις έδωσαν «ανάσα» στα ταμεία των εμπόρων

therines ekptoseis

Με…το δεξί ξεκίνησαν οι θερινές εκπτώσεις στα εμπορικά καταστήματα της Πάτρας καθώς από την πρώτη κιόλας μέρα οι καταναλωτές έκαναν τις αγορές τους εκμεταλλευόμενοι τα υψηλά ποσοστά μείωσης των τιμών που έφθασαν το 50%!

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Εισαγωγικού Συλλόγου Πατρών Κώστας Ζαφειρόπουλος κάνοντας αποτίμηση της πρώτης εβδομάδας μιλά για ένα θετικό κλίμα που προκλήθηκε από την αγοραστική κίνηση που προκαλεί αισιοδοξία στην αγορά.

«Οι καταναλωτές περίμεναν τις πραγματικές εκπτώσεις του Ιουλίου και διαπιστώσαμε πως από την πρώτη ημέρα έκαναν τις αγορές τους. Οι συνάδελφοι προσφέρουν πραγματικές και μεγάλες εκπτώσεις, που αγγίζουν το 50% δίνοντας την ευκαιρία στους καταναλωτές να καλύψουν τις ανάγκες τους», δήλωσε, ενώ τόνισε πως ο εμπορικός κόσμος τάσσεται κατά της περιόδου των ενδιάμεσων εκπτώσεων, γι’ αυτό και ζητά την κατάργησή τους.

Υπενθυμίζουμε ότι οι θερινές εκπτώσεις και στα καταστήματα της Πάτρας,   θα διαρκέσουν έως και  το Σάββατο, 31 Αυγούστου. Οι έμποροι είναι υποχρεωμένοι στο διάστημα αυτό να έχουν διπλές αναγραφόμενες τιμές, δηλαδή της παλαιάς και της νέας των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, ενώ επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.

Ο ΕΕΣΠ καλεί τα μέλη του να αναγράφουν στα υπό έκπτωση προϊόντα διπλές τιμές και όχι στην χρήση γενικευμένου ποσοστού μείωσης διότι αυτό επισύρει αυστηρές κυρώσεις «Επιβάλλεται λοιπόν προσοχή από τους καταστηματάρχες, ώστε να αναγράφουν πρώτα απ’ όλα την παλιά και νέα τιμή των προϊόντων και κατόπιν γενικευμένο ποσοστό έκπτωσης. Σύμφωνα με το άρθρο 21 ν. 4177/2013, σε όσους παραβαίνουν τις διατάξεις περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα πέντε (5) ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης», αναφέρει ο ΕΕΣΠ.

Κλειστά την Κυριακή

Στο μεταξύ, ενόψει της Κυριακής που ο Νόμος προβλέπει προαιρετική λειτουργία (από τις 11:00 έως τις 20:00) ο ΕΕΣΠ καλεί τις εμπορικές επιχειρήσεις - μέλη του να παραμείνουν κλειστές.

Όπως τονίζεται «ο Εμπορικός Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών, διευκρινίζει ότι είναι ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας (πέραν των 2-3 παραδοσιακών Κυριακών). Η εφαρμογή του μέτρου στην πράξη καθώς και μελέτες του ΙΝΕΜΥ (Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών) έχουν αποδείξει ότι δεν προκύπτει κανένα όφελος ούτε για τις επιχειρήσεις, ούτε για τους καταναλωτές. Το μόνο που επιτυγχάνεται είναι η μεταφορά τζίρου από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στις πολυεθνικές, χωρίς όφελος για την εθνική οικονομία και στραγγαλισμό των τοπικών επιχειρήσεων. Ο καταναλωτής επίσης πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι έμμεσα θα πληρώσει το μεγαλύτερο κόστος λειτουργίας των καταστημάτων, ενώ με τις ελαστικές μορφές εργασίας θα απολαμβάνει χειρότερης ποιότητας υπηρεσίες».

Αντιδρούν και οι Εμποροϋπάλληλοι

Αντιδρά ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Πάτρας για το άνοιγμα των καταστημάτων της Κυριακής (14/7). Όπως αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση «οι εργαζόμενοι στον τομέα του εμπορίου καλούνται να εργαστούν άλλη μια Κυριακή κατά κύριο λόγο χωρίς να πάρουν δεύτερο ρεπό μέσα στην εβδομάδα η να αμειφθούν παραπάνω που είναι και δικαίωμα τους. Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Πάτρας καλεί τους καταναλωτές να μην προτιμήσουν την Κυριακή για τα ψώνια τους καθώς και τους εργοδότες να μην ανοίξουν τα καταστήματα τους αφοί είναι προαιρετικό το άνοιγμα. Επίσης καλούμε όλους τους εργαζόμενους και καταναλωτές να καταγγείλουν φαινόμενα ασυδοσίας και εκμετάλλευσης όπου τα καταστήματα ανοίγουν πριν τις 11 το πρωί."

Last modified on Friday, 12/07/2019

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας