Θέατρο για τον λαό, με προοδευτικό περιεχόμενο και υψηλή καλλιτεχνική αξία

a terzhsΣτην συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. στις 20 Ιουλίου, συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν όπως ήδη έχουμε δημοσιοποιήσει, οι χειμερινές παραστάσεις μας.

Λειτουργώντας με αίσθημα ευθύνης προβλέψαμε τον κίνδυνο να μην ετοιμαστούν έγκαιρα οι παραγωγές μας, λόγω της πολύμηνης καθυστέρησης έκδοσης της απόφασης από τους αρμόδιους υπουργούς, για την προκήρυξη της πρόσληψης καλλιτεχνικών διευθυντών, στα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. όλης της χώρας.

Η Δημοτική Αρχή που έγκαιρα προώθησε όλες τις διαδικασίες, για την πρόσληψη καλλιτεχνικού διευθυντή, δεν έμεινε με «σταυρωμένα χέρια», προσμένοντας το «μοιραίο» από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που καθυστερούσε.

Αυτή η θετική πρωτοβουλία μας, προκάλεσε την οργή της αντιπολίτευσης, και των εκπροσώπων των παρατάξεων, της Ν.Δ. του ΣΥΡΙΖΑ  και των λεγόμενων «ανεξάρτητων».

Προφανώς, άλλες ήταν οι προβλέψεις και οι προσδοκίες τους…

Να μην προλάβουμε να ετοιμάσουμε τις χειμερινές παραστάσεις.

Έφτασαν στο σημείο να αμφισβητήσουν το αυτονόητο δημοκρατικό δικαίωμα της πλειοψηφίας, να παρουσιάζει στο Δ.Σ. τις προτάσεις της, αν προηγούμενα δεν έχει συναινέσει η αντιπολίτευση!!!

Για τις συγκεκριμένες παρατάξεις δεν υπάρχει καμιά ευθύνη της κυβέρνησης, για το γεγονός ότι ακόμα το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. δεν μπορεί ν προκηρύξει την θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή.

Δεν αποτελεί πρόβλημα η συνεχιζόμενη προκλητική άρνηση της κυβέρνησης να χρηματοδοτήσει το Θέατρο. Είναι ικανοποιημένοι μάλιστα που το Υπουργείο Πολιτισμού, δίνει για «ξεκάρφωμα» λίγα ψίχουλα παραπάνω, καλύπτοντας το 6% (!!!) του συνολικού προϋπολογισμού του, από 4%, ενώ την ίδια στιγμή, η Δημοτική Αρχή επιλέγει, -παρά την μεγάλη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης-, να επιχορηγεί το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., με σχεδόν 1 εκατ. ευρώ.

Τα τελευταία δύο χρόνια, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. «περνάει» μια από τις καλύτερες περιόδους της ιστορίας του. Ανεβάζει μεγάλες, ποιοτικές παραστάσεις, υψηλής καλλιτεχνικής αξίας και προοδευτικού περιεχομένου, που τις παρακολουθούν δεκάδες χιλιάδες θεατές.

Ο λαός και η νεολαία της πόλης μας, αισθάνονται πια, το θέατρο δικό τους.

Το «Άρμα Θέσπιδος», μια πρωτοποριακή μορφή θεατρικής επικοινωνίας με τον κόσμο, καλύπτει μεγάλη έκταση της Αχαΐας, αλλά και της Δυτικής Ελλάδας, φέρνοντας το θέατρο στο λαό.

Ο προσανατολισμός των δραστηριοτήτων του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., στην ικανοποίηση των αναγκών του λαού που διψάει για θέατρο, προκαλεί την αντίδραση των τριών παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

Τους προκαλεί αλλεργία που απλοί, καθημερινοί άνθρωποι, πάτησαν το πόδι τους στο θέατρο και δεν αποτελεί πλέον, φέουδο μιας ελίτ.

Δεν μπορούν να ανεχθούν στα θεωρεία που είχαν μόνιμη πρόσκληση «οι παράγοντες και οι αρχές της πόλης», να κάθονται και να παρακολουθούν παραστάσεις εργάτες, άνεργοι, λαϊκές οικογένειες.

Προσπαθούν να δημιουργήσουν σύγχυση με ψεύτικες ειδήσεις, με κουτσομπολίστικες, προβοκατόρικες διαρροές και βαρύγδουπες ανακοινώσεις για ασήμαντα και συχνά ανύπαρκτα ζητήματα.

Επιστρατεύουν την πολιτική συκοφαντία. Σε αυτόν τον πολιτικό κατήφορο, δεν θα τους ακολουθήσουμε.

Αντίθετα, θα συνεχίσουμε με συνέπεια την δράση μας, στην ίδια σταθερή κατεύθυνση: Θέατρο για τον λαό, με γνήσιο προοδευτικό περιεχόμενο

και υψηλή καλλιτεχνική αξία.

και η απάντηση στο άρθρο  του Προέδρου του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

Μάλλον είναι η πρώτη φορά που Δημοτική πλειοψηφία και συγκεκριμένα ο Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας βγάζει ανακοίνωση για να δικαιολογήσει τα πεπραγμένα της πριν ακόμα βγάλει κάποια ανακοίνωση η αντιπολίτευση. Απαντά στον εαυτό της. Αυτό από μόνο του δηλώνει την αμηχανία της.

Η καθυστέρηση στην δυνατότητα προκήρυξης της θέσης του Καλλιτεχνικού Διευθυντή,  είναι γνωστό ότι δεν είναι ευθύνη της Δημοτικής πλειοψηφίας αλλά κυρίως του Υπουργείου, χωρίς βέβαια να ξεχνάμε την ευθύνη (η οποία πουθενά δεν αναφέρεται στην ανακοίνωση) του πρώην Καλλιτεχνικού Διευθυντή που ξαφνικά άφησε το θέατρο χωρίς καλοκαιρινή παραγωγή χωρίς προγραμματισμό για να παίξει στην Επίδαυρο. Όλα αυτά ήταν γνωστά εδώ και πολύ καιρό.

Γι’ αυτό το λόγο είχαμε επισημάνει από τον Μάιο ότι το ΔΣ δεν πρέπει να αφήσει το θέατρο χωρίς χειμερινές παραγωγές. Επίσης είχαμε επισημάνει σε όλους τους τόνους ότι το ΔΣ δεν μπορεί να παίξει το ρόλο του καλλιτεχνικού Διευθυντή. Ο ρόλος του ΔΣ είναι πολιτικός. Βάζει πολιτικούς στόχους και προτεραιότητες τις οποίες και υλοποιεί ο καλλιτεχνικός και διοικητικός μηχανισμός του θεάτρου.

Γι’ αυτό και είχαμε προτείνει να κάνουν καλλιτεχνικές προτάσεις για τις χειμερινές παραγωγές στελέχη που διαθέτει ήδη το ΔΗΠΕΘΕ ως μία προσωρινή λύση μέχρι να πληρωθεί η θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή στο οποίο μάλιστα είχε συμφωνήσει και η Δημοτική πλειοψηφία. Αυτές οι προτάσεις θα έπρεπε να έρθουν στο ΔΣ το οποίο αφού  λάβει υπόψιν του και τον προτεινόμενο προϋπολογισμό θα αποφάσιζε σχετικά. Μία διαδικασία δηλαδή αντίστοιχη με αυτή που θα γινόταν αν υπήρχε Καλλιτεχνικός Διευθυντής.

Αντί αυτού με δύο μήνες καθυστέρηση βρισκόμαστε με μία εισήγηση του προέδρου όπου “κάποιοι” χωρίς να αναφέρονται ονόματα, αποφάσισαν αφού συμβουλεύτηκαν τον πρώην Καλλιτεχνικό Διευθυντή να προτείνουν δύο έργα και τους σκηνοθέτες τους χωρίς να υπάρχει ούτε ενδεικτικός προϋπολογισμός. Τίποτα απολύτως δηλαδή.

Δύο τίτλοι έργων και δύο ονόματα σκηνοθετών. Μετά από ερώτηση ποιοι πήραν αυτή την απόφαση μάθαμε ότι την απόφαση και τον “καλλιτεχνικό σχεδιασμό” τον έκανε η Δημοτική Επιτροπή Πολιτισμού. Μάλιστα όλα τα στελέχη της Δημοτικής πλειοψηφίας υπεραμύνθηκαν της άποψης ότι το ΔΣ πρέπει να κάνει καλλιτεχνικό σχεδιασμό και αφού αυτή την στιγμή αυτοί είναι δημοτική πλειοψηφία αυτοί αποφασίζουν.

Αυτός ήταν και ο λόγος που υπήρξε έντονη αντίδραση σε αυτή την αντίληψη αφού επί της ουσίας προδιαγράφει ότι ο επόμενος Καλλιτεχνικός Διευθυντής απλώς θα υλοποιεί διοικητικά Καλλιτεχνικούς Σχεδιασμούς ενός άτυπου οργάνου και όλα αυτά με την επίφαση της Δημοκρατικής λειτουργίας.

Μας έκανε επίσης εντύπωση ότι ο Πρόεδρος μάλλον δεν γνωρίζει ή ηθελημένα αποκρύπτει, ότι το ΔΗΠΕΘΕ της Πάτρας έχει μεγάλη παράδοση στην επιλογή  παραγωγών υψηλής καλλιτεχνικής αξίας με προοδευτικό πρόσημο γεγονός που το κατατάσσει πρώτο μεταξύ όλων των ΔΗΠΕΘΕ της χώρας.

Δεν νομίζουμε ότι χρειάζονται περαιτέρω αναφορές στην ανακοίνωση και κυρίως στους χαρακτηρισμούς περί ελίτ αφού είναι πάγια τακτική της Δημοτικής Αρχής να χαρακτηρίζει έτσι όποιους δεν ανήκουν στον πολιτικό της χώρο.  Όμως είναι απορίας άξιο πως οι υπερασπιστές των λαϊκών οικογενειών και των ανέργων χρεώνουν με 500.000 Ευρώ το χρόνο παραπάνω το Δήμο της Πάτρας και τους πολίτες της για τον ίδιο αριθμό παραγωγών. Αναρωτιόμαστε αν υπάρξει τελικά ο περίφημος απολογισμός του προηγούμενου Καλλιτεχνικού Διευθυντή που ο ίδιος έχει αναγγείλει ή απλώς θα αναμένουμε τις εξαγγελίες του νέου τον οποίο και θα μας παρουσιάσει η Δημοτική Αρχή.


Τα μέλη του ΔΣ του ΔΗΠΕΘΕ

Καρλιαύτη Χαριτίνη

Μπίρμπα Ουρανία

Σταματιάδου Μαριάννα

Last modified on Tuesday, 01/08/2017

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας