4η Νομική Σχολή Πάτρας: η ακύρωση, οι αντιδράσεις, η συνέχεια

panepistimio patron

Στο επίκεντρο της επικαιρότητας και αυτήν την εβδομάδα το θέμα της  4ης Νομικής  Σχολής στην Πάτρα. Για την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας βεβαίως το θέμα θεωρείται λήξαν μετά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Υποργείο Παιδείας την περ. Παρασκευή και την παρουσία του ανακοίνωση από την αρμόδια Υπουργό Ν.  Κεραμέως   ότι ακυρώνεται η ίδρυση 4ης Νομικής στην Πάτρα και καταργείται η επιτροπή που λίγο πριν τις εκλογές της 7ης Ιουλίου ανέλαβε να συντάξει το πρόγραμμα σπουδών της Σχολής. Έκτοτε η  Υπουργός Παιδείας έχει επαναλάβει πολλές φορές σε δημόσιες παρεμβάσεις της την οριστική αυτή απόφασή της.

Η γνωστή και προεκλογικά βεβαίως απόφαση για την μη ίδρυση της 4ης Νομικής Σχολής μετά την κυβερνητική πλέον επισημοποίησή  της προκάλεσε κύμα νέων  αντιδράσεων. Έτσι σε συνέχει δηλώσεων τοπικών εκπροσώπων φορέων της προηγούμενης εβδομάδας ενόψει της απόφασης είχαμε δεκάδες νέες παρεμβάσεις από πολιτικά πρόσωπα, φορείς και βεβαίως την άμεσα ενδιαφερόμενη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Πατρών αλλά και μεμονωμένα αρκετών πανεπιστημιακών καθηγητών. Μάλιστα χθες συνεδρίασε με αποκλειστικό θέμα της 4η Νομική Σχολή και το Περιφερειακό Σύμβούλιο Δυτικής Ελλάδος.  Αναλυτικά:

Αλέξης Τσίπρας: Βαθιά υποκρισία.

"Ήξερα ότι δυσαρεστήθηκε η Ν.Δ. με το εκλογικό αποτέλεσμα στην Αχαΐα, αλλά δεν περίμενα ότι θα έσπευδε να τιμωρήσει έναν ολόκληρο Νομό, με πρωταγωνιστικό ρόλο στη πανεπιστημιακή εκπαίδευση της πατρίδας μας", τόνισε   με δήλωσή του ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, και υπογράμμισε: Η κατάργηση της νεοσύστατης Νομικής Σχολής στην Πάτρα δείχνει εύγλωττα το ριζικά διαφορετικό σχέδιό μας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.Εμείς φτιάχνουμε νέα ποιοτικά Δημόσια πανεπιστημιακά τμήματα και σχολές, η Ν.Δ. τα κλείνει προκειμένου να ανοίξουν ιδιωτικά.Δήθεν για να μη φεύγουν τα παιδιά μας έξω.Βαθιά υποκρισία.

Η απόφαση της Συγκλήτου (154/15.7.2019)

Το Πανεπιστήμιο Πατρών εδώ και πολλά χρόνια έχει θέσει ως στόχο την πληρότητα των προσφερόμενων σπουδών του με την ίδρυση Νομικής Σχολής.

Θεωρούμε ότι η νομική επιστήμη συνδέεται με πλήθος επαγγελματικών και επιστημονικών δραστηριοτήτων σε όλο το φάσμα των νομικών, πολιτικών, κοινωνικών, οικονομικών και τεχνολογικών επιστημών, επιστημών υγείας, ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, ευρεσιτεχνίας και άλλων εκτός των παραδοσιακών νομικών επαγγελμάτων του δικηγόρου, του δικαστή ή του συμβολαιογράφου. Το ίδιο και πλέον απαραίτητη είναι η νομική επιστήμη και στην υποστήριξη της επιχειρηματικότητας και της προσέλκυσης των επενδύσεων για την ανάπτυξη που επιδιώκει η χώρα.

Η Νομική Σχολή κρίθηκε άκρως απαραίτητη και τελικά προτάθηκε στον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων με απόφαση της Συγκλήτου για τους ακόλουθους λόγους:

Α. Την ολοκληρωμένη και συνδυασμένη παροχή νομικής γνώσης σε ολοκληρωμένο Πανεπιστήμιο (βλ. συνημμένη μελέτη σκοπιμότητας).

Β. Την εκπαίδευση σε προγράμματα σπουδών συμβατά με της απαιτήσεις της τεχνολογίας και νέων επιστημονικών-ερευνητικών αντικειμένων. -Το Πρόγραμμα Σπουδών της νεοϊδρυθείσας Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών θα θεραπεύσει καινοτόμα γνωστικά πεδία ανάπτυξης της νομικής επιστήμης σε συντονισμό με τις επιταγές της εποχής μας και τις ανάγκες της χώρας μας, αλλά και τον καινοτόμο χαρακτήρα της έρευνας που διεξάγεται στο Πανεπιστήμιο Πατρών κατά την πεντηκονταετή και πλέον ιστορία του.

Γ. Την εξυπηρέτηση των κοινωνικών και οικονομικών αναγκών της ευρύτερης περιοχής της νοτιοδυτικής Ελλάδας.

Δ. Το δημοσιονομικό συμφέρον της χώρας.

Με αποφάσεις της Συγκλήτου έχουν οριστεί η έδρα της νεοϊδρυθείσας Νομικής Σχολής, η λειτουργία της το 2020-2021, καθώς και η 9μελής επιτροπή για την οργάνωση του πρώτου προγράμματος Σπουδών, ως ο Νόμος 4610/2019 ορίζει.

Θεσμικά όργανα και φορείς της περιοχής, όπως ο Δικηγορικός Σύλλογος, το Επιμελητήριο, ο Εμπορικός Σύλλογος, η Εστίαση, βουλευτές και άλλοι φορείς  της πόλης  μας και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας έχουν δηλώσει δημόσια την αντίθεσή τους στην εξαγγελθείσα κατάργηση της Νομικής Σχολής.

Το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει ήδη από τον Μάρτιο 2018 εκπονήσει και καταθέσει μελέτη κατασκευής κτιρίου για την εγκατάσταση της Νομικής Σχολής καθώς και δέσμευση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας για τη χρηματοδότηση του έργου, ενώ ήδη έχει σταλεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο το τεχνικό δελτίο του έργου για έγκριση.

Το Πανεπιστήμιο Πατρών καλεί τον Πρωθυπουργό της χώρας και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να επανεκτιμήσουν τους λόγους  που τους οδήγησαν στην εξαγγελία κατάργησης της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τους την εμπεριστατωμένη μελέτη σκοπιμότητας που έχει σταλεί στο Υπουργείο Παιδείας.

Η Σύγκλητος και το Πανεπιστήμιο Πατρών είναι αφοσιωμένοι  στη δρομολόγηση της διαρκούς αναπτυξιακής πορείας του Ιδρύματος, στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου και της αυτοτέλειας του.

Γιώργος Παπανδρέου: Να χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια τη Νομική Σχολή  

Την δική του θέση επί του ζητήματος της ίδρυσης Νομικής Σχολής στην Πάτρα έκανε γνωστή με δήλωση του ο πρώην πρωθυπουργός και νυν εκλεγμένος βουλευτής κ. Γιώργος Παπανδρέου, κάνοντας λόγο για ένα «μίζερο παίγνιο μοιρασιάς μίας εγχώριας πίτας φοιτητών και πόρων» μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Παπανδρέου αναφέρει «φτάνει πια με το κλειστό σύστημα που ουδείς μπορεί να δικαιολογήσει στο φως, ή να εξηγήσει τα πώς και τα γιατί, καταφεύγοντας σε ψευτοδιλήμματα και μάχες χαρακωμάτων» για να υποστηρίξει πως εφόσον το Πανεπιστήμιο Πατρών θέλει να κάνει Νομική Σχολή, να την κάνει και αυτό να αποτελέσει αφορμή για μεγαλύτερες αλλαγές «που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος».

«Εφόσον αυτό θέλει το Πανεπιστήμιο Πάτρας και η κεντρική κυβέρνηση αρνείται αυτήν την ελευθερία, ας αποφασίσει η περιφέρεια να χρηματοδοτήσει την ιδρυόμενη Νομική Σχολή για ένα χρονικό διάστημα έως ότου εδραιωθεί και μπορέσει να σταθεί στα δικά της πόδια» προτείνει ο ίδιος χαρακτηριστικά θέτοντας τρία ερωτήματα στην συγκεκριμένη συζήτηση, κατηγορώντας ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για «μίζερο παίγνιο “μοιρασιάς” μίας εγχώριας πίτας φοιτητών και πόρων, που και οι δύο δεν αφήνουν να μεγαλώσει καθώς πρόκειται για χαρακτηριστικό δείγμα πελατειακής νοοτροπίας και πρακτικής».

Σύμφωνα με τον ίδιο η υπόθεση της Νομικής Σχολής στην Πάτρα γεννά τα εξής ερωτήματα:

Ερώτημα 1ο: Γιατί δεν ανοίγουμε τις πόρτες των εκπαιδευτικών μας ιδρυμάτων σε φοιτητές από όλο τον κόσμο, αλλά επιμένουμε στις υπουργικές αποφάσεις που συντεχνιακά αποφασίζουν κάθε φορά ποιος θα σπουδάσει πού;

Ερώτημα 2ο: Γιατί δεν επιτρέπουμε στα εκπαιδευτικά μας ιδρύματα να καθορίσουν εκείνα τα προγράμματα σπουδών τους σύμφωνα με τις ανάγκες που εκείνα εντοπίζουν, ανά γνωστικό αντικείμενο και ανάλογα και με τις τοπικές αναπτυξιακές ανάγκες και ιδιαιτερότητες; Ας δημιουργηθούν συνθήκες άμιλλας, για να διεκδικήσουν την αγάπη και την εκτίμηση φοιτητών και της ακαδημαϊκής κοινότητας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ερώτημα 3ο: Γιατί συνεχίζουμε να αποτρέπουμε την αυτονόητη αξιολόγηση τέτοιων ιδρυμάτων – από την πολιτεία αλλά και τους φοιτητές, που θα λειτουργούν με ελευθερία και διευρυμένη βάση δυνητικών σπουδαστών και από το εξωτερικό δημιουργώντας έσοδα από δίδακτρα για τα ΑΕΙ μας, όπως γίνεται σήμερα στην Κύπρο; Δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό – για το αυτονόητο μιλάμε, με όρους 21ου αιώνα.

«Η απάντηση σε αυτά τα τρία ερωτήματα οφείλει να καθορίσει τη θέση μας για τη Νομική Πατρών και όχι μόνο: ανοιχτά πανεπιστήμια, ελεύθερα πανεπιστήμια, αποκεντρωμένα από το συγκεντρωτικό κράτος, υγιή και αξιολογούμενα», καταλήγει ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Ιάσονας Φωτήλας: Η Αχαΐα χρειάζεται ισχυρά Πανεπιστήμια Ιδρύματα

Σε συνέχεια προφορικών δηλώσεων σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στην Αχαΐα, ο Ιάσονας Φωτήλας, βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας, έστειλε και την ακόλουθη γραπτή δήλωση σχετικά με την ίδρυση Νομικής στην Πάτρα:

«Η Αχαΐα έχει ανάγκη από ισχυρά αυτόνομα αυτοδιοίκητα ΑΕΙ που θα μπορούν να προσελκύσουν πόρους αλλά και φοιτητές από όλο τον κόσμο. Δεν έχει ανάγκη από ΑΕΙ που φτιάχνονται νύχτα - για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους - και που το ξημέρωμα θα τα βρει χωρίς χρηματοδότηση να υπολειτουργούν, όπως έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Η χώρα μας δεν έχει ανάγκη από άλλη μία, την τέταρτη, Νομική Σχολή αυτή τη στιγμή. Τα στοιχεία άλλωστε αποδεικνύουν το γιατί: Από τους 840 περίπου Δικηγόρους της Πάτρας οι μισοί κάνουν από 1 μέχρι 5 παραστάσεις το χρόνο! Τι παραπάνω λοιπόν θα συνεισέφερε μία τέταρτη Νομική Σχολή;

Συζήτησα εκτεταμένως με τη νέα Υπουργό Παιδείας κ. Κεραμέως για το θέμα που προέκυψε. Της ζήτησα, επειδή ανακοίνωσε - όπως άλλωστε είχε εξαγγείλει και πριν τις εκλογές - ότι δεν θα ιδρυθεί 4η Νομική Σχολή, και με δεδομένο ότι η Πάτρα αποτελεί μητρόπολη των τεχνολογικών ιδρυμάτων με μακρά παράδοση, η στήριξη των παλιών αλλά και νέων που δημιουργήθηκαν να ξεκινήσει άμεσα από την πόλη μας, αίτημα που έκανε αποδεκτό!

Η Υπουργός Παιδείας δεσμεύτηκε επιπλέον ότι η νέα Κυβέρνηση θέλει να δώσει έμφαση και να στηρίξει περαιτέρω τις σπουδές στην Τριτοβάθμια Τεχνολογική Εκπαίδευση επειδή έχουν μεγαλύτερη ζήτηση από την αγορά εργασίας. Δεσμεύτηκε επίσης ότι θα δημιουργήσει νέα τμήματα τεχνολογικής κατεύθυνσης άμεσα συνδεδεμένα με τις απαιτήσεις της αγοράς.»

Σία Αναγνωστοπούλου : Γιατί αυτή η σπουδή;

Η δήλωση της νυν Υπουργού Παιδείας κ. Κεραμέως, μετά τη συνάντηση μίας ώρας που είχε με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο γραφείο της στο υπουργείο Παιδείας, για κατάργηση του νόμου ίδρυσης της Νομικής σχολής Πατρών επαναλαμβάνει τα παροξυσμικά επιχειρήματα που ακούγονταν πριν την ψήφισή του από την ΝΔ, ότι δήθεν θα αυξηθεί ο δικηγορικός πληθωρισμός. Το επιχείρημα αυτό είναι πλήρως έωλο και ελέγχεται για την ειλικρίνειά του, αφού η ίδρυση της νέας σχολής δεν επιφέρει αύξηση των εισακτέων φοιτητών. Ταυτόχρονα,  αγνοεί το γεγονός ότι στις μέρες μας η νομική επιστήμη δεν συνδέεται αποκλειστικά, όπως πιο παλιά, με την δικηγορία αλλά με μια πλειάδα δραστηριοτήτων σε όλο το φάσμα των νομικών, πολιτικών και κοινωνικών επιστημών. Είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη μας την ευρύτερη κοινωνική και επιστημονική ανταποδοτικότητα που θα έχει ο νέος σχεδιασμός και η οποία δεν είναι άλλη από την ώθηση μιας γενικότερης αναπτυξιακής πορείας για όλη τη Δυτική Ελλάδα, που θα αποκτήσει ένα ακόμα διεθνές ακαδημαϊκό σημείο αναφοράς. Η επαφή του νομικού σώματος με την επιστημονική κοινότητα οφείλει να είναι ολιστική και καθολική στην χώρα μας. Η διάχυση των πηγών της γνώσης και της εκπαίδευσης, επιλύει ανισότητες, αποκαθιστά αδικίες και συμπεριφέρεται με κατανόηση στα ειδικά αναπτυξιακά ζητήματα κάθε περιοχής.

Προκύπτει λοιπόν το ερώτημα γιατί αυτή η σπουδή από την κυβέρνηση της ΝΔ. Γιατί προφανώς είναι πτυχή της γνωστής φιλοσοφίας περί ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Πως αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός ότι η ΝΔ ξιφουλκούσε έντονα, όταν ήταν αντιπολίτευση,  υπερασπιζόμενη τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων και μια (ακόμα) Νομική Σχολή. Δηλαδή μια ακόμα ιδιωτική Νομική Σχολή κατά την ΝΔ είναι ανάγκη, μια ακόμα δημόσια Νομική Σχολή είναι λαϊκισμός!

Η έναρξη της διακυβέρνησης της χώρας από την ΝΔ άρχισε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο. Παντού. Γιαυτό δεν έχει ούτε λεπτό περίοδο χάριτος. Ο ΣΥΡΙΖΑ μαχητικά και προγραμματικά θα υπερασπισθεί την πραγματική κανονικότητα, που χαρακτηρίζεται από την κοινωνική δικαιοσύνη μαζί με τον ορθολογισμό.

Ψήφισμα Επιμελητηρίου Αχαιας 

Το Επιμελητήριο Αχαϊας απέστειλε χθές το παρακάτω ψήφισμα στον πρωθυπουργό της χώρας Κυριάκο Μητσοτάκη

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Αχαίας, κατά την συνεδρίαση της 17/7/2019, συζήτησε το θέμα που απασχολεί την πόλη και αφορά τις δηλώσεις της Υπουργού Παιδείας,  σχετικά με την ίδρυση νομικής σχολής στο Πανεπιστήμιο της πόλης.

Κατ΄αρχάς, επιθυμούμε να επισημάνουμε,  ότι η νομική επιστήμη συνδέεται με πλήθος επαγγελματικών και επιστημονικών δραστηριοτήτων σε όλο το φάσμα των νομικών, πολιτικών, κοινωνικών, οικονομικών και τεχνολογικών επιστημών, επιστημών υγείας, ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, ευρεσιτεχνίας και άλλων εκτός των παραδοσιακών νομικών επαγγελμάτων του δικηγόρου, του δικαστή ή του συμβολαιογράφου. Το ίδιο και πλέον απαραίτητη είναι η νομική επιστήμη και στην υποστήριξη της επιχειρηματικότητας και της προσέλκυσης των επενδύσεων για την ανάπτυξη που επιδιώκει η χώρα.

Η Νομική Σχολή κρίθηκε άκρως απαραίτητη και τελικά προτάθηκε στον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων με απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου μας, εκτός των άλλων και για την ολοκληρωμένη και συνδυασμένη παροχή νομικής γνώσης σε ολοκληρωμένο Πανεπιστήμιο σύμφωνα με σχετική μελέτη βιωσιμότητας που έχει συντάξει το Πανεπιστήμιο.

Επί πλέον, το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, από την ίδρυσή του έως σήμερα, αποτελεί βασική πηγή ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας με σημαντική εισροή πόρων.

Μετά την συγχώνευση σχολών του ΑΤΕΙ με το Πανεπιστήμιο που αποφάσισε η προηγούμενη κυβέρνηση, μειώθηκε η παρουσία των σπουδαστών στην πόλη μας και η  ακύρωση της απόφασης για την ίδρυση της νομικής σχολής θα επιβαρύνει επιπλέον την εικόνα αυτή.

Για τους λόγους αυτούς

Το Επιμελητήριο Αχαίας, προτείνει και συμφωνεί σε απόλυτο βαθμό με τον προγραμματισμό της κυβέρνησής σας, για την δημιουργία Αγγλόφωνων τμημάτων μεταξύ των άλλων και στο Πανεπιστήμιο Πατρών, απόφαση που θα προσδώσει σημαντικά επιστημονικά και οικονομικά οφέλη στην περιοχή μας. Το σημαντικό δε πως θα συγκεντρώσει φοιτητές που ήδη σπουδάζουν σε Αγγλόφωνες Σχολές Νομικών Επιστημών στο εξωτερικό.

Παράλληλα όμως, ζητά την αναστολή των ενεργειών της Κυβέρνησης για την ακύρωση της απόφασης για την Νομική σχολή, ώστε να προηγηθεί διαβούλευση και να μας δοθεί η δυνατότητα εμπεριστατωμένα να εκφράσουμε τις απόψεις μας, πριν την οριστική απόφασή σας.

Ανακοίνωση της ΤΕ Αχαϊας του ΚΚΕ: Aντίθετη με την κατάργηση

Η ΤΕ Αχαϊας του ΚΚΕ είναι αντίθετη με την κατάργηση του Νόμου για την ίδρυση της Νομικής Σχολής στην Πάτρα.  Και αυτή η ενέργεια εκ μέρους της ΝΔ αποτελεί συνέχεια της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, της δημιουργίας, κατάργησης ή συγχώνευσης σχολών παίζοντας παιχνίδια στις πλάτες των φοιτητών και των οικογένειών τους.Ενέργεια που δεν απαντά σε βασικά ερωτήματα των σπουδαστών, των εργαζομένων και των εκπαιδευτικών όπως:  Θα σπουδάσουν χωρίς εμπόδια και φραγμούς; Θα πάρουν σύγχρονες και ολοκληρωμένες σπουδές ώστε να μάθουν καλά το αντικείμενό τους; Θα βρουν δουλειά με βάση τις ανάγκες πάνω στο αντικείμενο που σπούδασαν; Θα στελεχωθεί το ίδρυμα με τους αναγκαίους μόνιμους εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους;

Η ΝΔ βρίσκει την ευκαιρία με αφορμή τη Νομική της Πάτρας να τοποθετηθεί για τα προβλήματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης και των αποφοίτων της όταν και αυτή και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν ιδρύσει και συντηρήσει τμήματα χωρίς υποδομές, καθηγητές, σίτιση, στέγαση, χωρίς κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα.

Είναι άκρως υποκριτικό το ενδιαφέρον της για την ανεργία και τα υπαρκτά προβλήματα των αποφοίτων της Νομικής, τη στιγμή που η ΝΔ έχει αποδεχτεί και θα προωθήσει τα ιδιωτικά κολλέγια ως ισότιμα των Δημοσίων Πανεπιστημίων και γενικά και στον τομέα της Νομικής Σχολής.

Άκρως υποκριτικό είναι και το ενδιαφέρον όλων όσων υποστηρίζουν την ίδρυση σχολών χωρίς ακαδημαϊκά κριτήρια, χωρίς προϋποθέσεις, υποταγμένες σε τοπικά ή μεγαλύτερα συμφέροντα.

Η πρόοδος όμως της επιστήμης και της κοινωνίας δεν χωράει σε λογικές αγοροπωλησίας της γνώσης, επιχειρηματικότητας ή προσαρμογής της στις ανάγκες της κερδοφορίας των επιχειρήσεων.

Χρειάζεται μια ενιαία πανεπιστημιακού επιπέδου Ανώτατη Εκπαίδευση, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, που θα παρέχει υψηλού επιπέδου γνώσεις σε επιστημονικά αντικείμενα που απαιτούνται για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών. Κατά συνέπεια, χρειάζονται Ιδρύματα και Σχολές που θα παρέχουν με ενιαίο πρόγραμμα σπουδών όλη την απαραίτητη γνώση σε κάθε επιστημονικό αντικείμενο, ώστε το πτυχίο να είναι η μοναδική προϋπόθεση για την άσκηση του αντίστοιχου επαγγέλματος.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, το ΚΚΕ αγωνίστηκε και αγωνίζεται σε συμπόρευση με το φοιτητικό και το εργατικό κίνημα, μέσα και έξω από τα Ιδρύματα. Καλεί όλους τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα να μην προσδεθούν στο άρμα των επιχειρήσεων, αλλά να ενισχύσουν μαζικά και οργανωμένα τους αγώνες διεκδίκησης για το Πανεπιστήμιο αλλά και την οικονομία εκείνη που θα επιτρέπει στους παραγωγούς του πλούτου, τους εργαζομένους δηλαδή, να απολαμβάνουν απρόσκοπτα όλα τα παραγόμενα από αυτούς αγαθά.

ΣΚΕΑΝΑ: Δυσαρέσκεια και την ανησυχία

Ο Σύλλογος Καταστηματαρχών Εστίασης & Αναψυχής Ν. Αχαΐας εκπροσωπώντας το σύνολο των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εστίασης στην Αχαΐα, εκφράζει την δυσαρέσκεια και την ανησυχία του, σχετικά με την πρόθεση ακύρωσης δημιουργίας Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Πατρών, της νέας κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και της Υπουργού Παιδείας κας Νίκης Κεραμέως και μάλιστα για λόγους που στερούνται σοβαρής επιχειρηματολογίας.

Έχουμε χρέος να επισημάνουμε από την πλευρά μας, την αναγκαιότητα της ίδρυσης τμήματος Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Πατρών, το οποίο σημειωτέον, αποτελεί και ένα από τα μεγαλύτερα και με καλή αξιολόγηση σε παγκόσμιες κλίμακες, Πανεπιστημιακά Ιδρύματα. Συνεκτιμώντας τις κοινωνικές, πνευματικές και οικονομικές προεκτάσεις για τον τόπο μας, θεωρούμε πως καθίσταται αναγκαία η ύπαρξη νομικής σχολής στην Πάτρα και ζητάμε την αναθεώρηση των προθέσεων της Κυβέρνησης.

Πιο συγκεκριμένα η ίδρυση του ανωτέρω τμήματος αρχικά θα οδηγήσει στην πνευματική αναβάθμιση του τόπου αλλά και στην περαιτέρω ανάπτυξη και ισχυροποίηση του Πανεπιστημίου Πατρών. Επίσης θα απαλλάξει εκατοντάδες οικογένειες από τα επιπλέον έξοδα, με τα οποία επιβαρύνονται κάθε χρόνο, για να σπουδάζουν τα παιδιά τους σε μακρινά Πανεπιστημιακά ιδρύματα όπως αυτά της Θεσσαλονίκης, της Κομοτηνής ακόμα της Αθήνας. Τέλος αναλογιζόμενοι και τον οικονομικό και αναπτυξιακό παράγοντα, είναι βέβαιο πως η λειτουργία ενός τμήματος όπως η Νομική στην Πάτρα, θα οδηγούσε σε σημαντική τόνωση της αγοράς, καθώς η οικονομική συγκυρία δια μέσου της οποίας προσπαθούμε να επιβιώσουμε εμείς, οι οικογένειές μας και οι επιχειρήσεις μας δεν δίνει το περιθώριο να χαθεί ούτε ένα ευρώ.

Παρακαλούμε τα πολιτικά πρόσωπα του Νομού και τους αρμόδιους φορείς να πράξουν τα δέοντα από το βήμα που τους δίνεται έτσι ώστε να τηρηθεί η απόφαση ίδρυσης της. 

Νίκος Νικολόπουλος: Δεν τελειώσαμε με την ίδρυση Νομικής Σχολής!

Ο Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, επικεφαλής της «ΝΕΑΣ ΠΑΤΡΑΣ», Νίκος Νικολόπουλος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Οι Πατρινοί και οι Αχαιοί δεν θα ξεχάσουμε ποτέ ότι ως Πρωθυπουργός και μέχρι πρότινος υποψήφιος Βουλευτής Αχαΐας ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποχρέωσε(ή αποδέχτηκε την εισήγησή της;) την Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως να καταργήσει την επιτροπή που ήταν επιφορτισμένη με το έργο της ίδρυσης Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας.

Το επιχείρημα ότι με μία ακόμη Νομική Σχολή στην χώρα θα αυξηθεί ο αριθμός των εισακτέων είναι αστείο, γιατί ο ίδιος αριθμός εισακτέων μπορεί να επιμεριστεί σε τέσσερις σχολές αντί των τριών που λειτουργοούν σήμερα στην χώρα μας. Αλλά, ανακύπτει και ένα μείζον ερώτημα: Όταν με το καλό η χώρα αποκτήσει ιδιωτικά πανεπιστήμια, θα απαγορεύσει τότε ο Κυρ Μητσοτάκης την ίδρυση πρόσθετων νομικών σχολών;

Ας μην τρέφουμε αυταπάτες, γιατί δεν θα το πράξει, οπότε εύκολα συνάγεται το συμπέρασμα ότι για ένα εκλογικό «γινάτι» τιμωρείται η Πάτρα από την νέα Κυβέρνηση.

Θέλω, ωστόσο, να πιστεύω ότι η αποφασιστικότητα της συντριπτικής πλειοψηφίας των φορέων της πόλης θα διατηρήσει στις ύψιστες προτεραιότητες της την ίδρυση νομικής σχολής και στο τέλος θα υποχρεωθεί σε αναδίπλωση ο Κυρ. Μητσοτάκης».

Last modified on Friday, 19/07/2019

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας