Ολοκληρώθηκε το ESMARTCITY Datathon από το ΙΝΒΙΣ - Ελληνικές καινοτομίες για έξυπνες πόλεις

vraveia esmartcity

Ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 15 Ιουλίου 2019 ο διαγωνισμός καινοτομίας ESMARTCITY Datathon που διεξήχθη από το Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων κατά το διάστημα 28 Ιουνίου – 15 Ιουλίου 2019.

Ο διαγωνισμός είχε ως στόχο την ανάπτυξη δεξιοτήτων Ελληνικών επιχειρήσεων όσον αφορά στον τομέα των Έξυπνων Πόλεων. Ανοίγοντας υποσύνολα δεδομένων προερχόμενα από πιλοτικές εγκαταστάσεις στην περιοχή της Πάτρας και ευρύτερα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος ζητήθηκαν από τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις καινοτόμες ιδέες για εφαρμογές / υπηρεσίες που θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη ζωή των πολιτών. Στόχος η συνδημιουργία βασισμένη σε ανοικτά δεδομένα και η ενίσχυση του οικοσυστήματος καινοτομίας.

Στο διαγωνισμό δήλωσαν συμμετοχή επτά διαγωνιζόμενοι. Το πρώτο βραβείο έλαβε η εταιρεία InSyBio με την υπηρεσία inMyPlace που συνδυάζοντας δεδομένα από μετρητές ενεργειακής κατανάλωσης, καιρικά δεδομένα και συναισθήματα κατοίκων και επισκεπτών της πόλης επιτρέπει την αξιολόγηση περιοχών στα γεωγραφικά όρια της πόλης. Το δεύτερο βραβείο έλαβε η εταιρεία Meazon με τον αλγόριθμο πρόβλεψης κατανάλωσης ενέργειας που βασίζεται σε προγενέστερα δεδομένα ενεργειακής κατανάλωσης. Το Κέντρο Εφαρμογών και Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Υγείας του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Έρευνας έλαβε βραβείο υψηλού αντίκτυπου για την προτεινόμενη υπηρεσία SmartSenseπου συνδυάζοντας δεδομένα εσωτερικών συνθηκών θερμοκρασίας και υγρασίας σε κτήρια, καιρικά δεδομένα και ανοικτά δημόσια δεδομένα ενημερώνει σε πραγματικό χρόνο τον πολίτη για επικείμενες αλλαγές στις συνθήκες περιβάλλοντος που ενδέχεται να επηρεάσουν την προσωπική του υγεία.

Το πρώτο βραβείο συνοδεύτηκε από έπαθλο αξίας 1.000 € και το δεύτερο από έπαθλο αξίας 500 €. Χορηγοί του διαγωνισμού είναι οι εταιρείες Καραμούζης Οπτικά, DynacompΑΒΕΕ, Μύλοι Κεπενού, ΧΙΩΝ ΑΒΕΕ, CBLPatras. Υποστηρικτές του διαγωνισμού είναι ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, το Επιμελητήριο Αχαΐας, το Δίκτυο Πράξη, η EndeavorGreece, το OrangeGrovePatras, το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών, το SmartCitiesInnovationHub, και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.

Τα υποσύνολα ανοικτών δεδομένων προήλθαν από τις πιλοτικές εγκαταστάσεις του έργου ESMARTCITYστο Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων και σε 14 δημόσια κτήρια της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, από τις πιλοτικές εγκαταστάσεις του έργου GAIAσε 3 σχολεία των Πατρώνκαι από την πρωτοβουλία sense.cityτου Πανεπιστημίου Πατρών.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν εκ των χορηγών οι κ. Τσούμπελης ως εκπρόσωπος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος και του Επιμελητηρίου Αχαΐας, και κ. Καραμούζης ως εκπρόσωπος της Καραμούζης Οπτικά. Τοποθέτηση επί του ζητήματος των Έξυπνων Πόλεων και των Ανοικτών Δεδομένων έκανε ο βουλευτής Αχαΐας και πρώην Πρωθυπουργός κ. Γεώργιος Παπανδρέου.

Στην εκδήλωση μίλησαν οι κ. Δημήτριος Σερπάνος, Διευθυντής του Ινστιτούτου Βιομηχανικών Συστημάτων, κ. Αθανάσιος Καλογεράς, Ερευνητής Α του Ινστιτούτου Βιομηχανικών Συστημάτων, κ. Σάκης Τριανταφυλλάκης, Entrepreneur Selectionand Growth Manager της Endeavor Greece, κ. Βασίλειος Αναστασόπουλος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών, κ. Πάττυ Παναγοπούλου, Σύμβουλος Μεταφοράς Τεχνογνωσίας του Δικτύου Πράξη, κ. Αλεξάνδρα Σαρμά, GeneralManagerτου OrangeGrovePatras, κ. Θεόδωρος Τσούμπελης, Γενικός Γραμματέας του Επιμελητηρίου Αχαΐας, κ. Μαρία Μακρή, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, κ. Πέτρος Γανός, Προϊστάμενος Τμήματος Σχεδιασμού και Μελετών του Δήμου Πατρέων, κ. Κωστής Τράντζας, πρωτοβουλία sense.city, και κ. Γεώργιος Μυλωνάς, έργου GAIAτου Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ.

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας