Ξεμπλοκάρουν οι λογαριασμοί για τους οφειλέτες που θα ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων

doseis eforia

Από την ερχόμενη εβδομάδα οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις για να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη στην εφορία που προβλέπει βελτιώσεις, η οποία ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής με διευρυμένη πλειοψηφία την περ.Τρίτη.

Πλέον, όσοι θα ενταχθούν αλλά και όσοι είχαν ενταχθεί στην προηγούμενη ρύθμιση θα επωφεληθούν από τη χαμηλότερη δόση που διαμορφώθηκε στα 20 ευρώ. Σημαντική «ανάσα» προβλέπεται και για τις επιχειρήσεις καθώς θα μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους σε 120 δόσεις, εφόσον η βασική οφειλή τους δεν ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ.

Το ηλεκτρονικό σύστημα θα βγάζει αυτόματα τις δόσεις για τους οφειλέτες, οι οποίοι τρεις μέρες το αργότερο μετά την υποβολή της αίτησης θα πρέπει να πληρώσουν την πρώτη δόση. Σε όσους οφειλέτες έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, αυτά αίρονται, δηλαδή «ξεμπλοκάρουν» οι λογαριασμοί από την εφορία. Μάλιστα, εάν στους λογαριασμούς κατατεθούν χρήματα δεν θα κατάσχονται πλέον από το Δημόσιο όπως προέβλεπε η προηγούμενη ρύθμιση.

Για τα Φυσικά πρόσωπα

Η ρύθμιση αφορά μισθωτούς, συνταξιούχους, επιτηδευματίες που έκλεισαν τα μπλοκάκια τους, ανέργους, αγρότες ειδικού καθεστώτος και γενικώς όσοι εξαιρούνται από την υπαγωγή στον εξωδικαστικό μηχανισμό και δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα.

Στη ρύθμιση των 120 δόσεων εντάσσονται μόνο οι παλιές οφειλές που δημιουργήθηκαν μέχρι τις 31/12/2018. Οι οφειλές του 2019 θα πρέπει να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών σε 12 δόσεις.

Για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ οι φορολογούμενοι με οφειλές στην εφορία θα υπάγονται κατευθείαν στο καθεστώς των 120 δόσεων, χωρίς κριτήρια και ελάχιστη δόση 20 ευρώ. Μάλιστα όσοι εξ αυτών έχουν οφειλή που δεν ξεπερνά τις 3.000 ευρώ δεν θα υπάρξει επιβάρυνση τόκων με την υπαγωγή στη ρύθμιση. Για εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ εφαρμόζεται ένας προοδευτικός συντελεστής και θα υπολογίζεται ο αριθμός των δόσεων σε συνάρτηση με το χρέος του.

Ο συντελεστής

Ειδικότερα, για τμήμα εισοδήματος έως 10.000 ευρώ δεν προβλέπεται, όπως αναφέρθηκε συντελεστής. Για τμήμα εισοδήματος:

  • Από 10.000,01 ευρώ έως 15.000 ευρώ συντελεστής 4%.
  • Από 15.000,01 ευρώ έως 20.000 ευρώ συντελεστής 6%.
  • Από 20.000,01 ευρώ έως 25.000 ευρώ συντελεστής 8%.
  • Από 25.000,01 ευρώ έως 30.000 ευρώ συντελεστής 10%.
  • Από 30.000,01 ευρώ έως 50.000 ευρώ συντελεστής 12%.
  • Από 50.000,01 ευρώ έως 75.000 ευρώ συντελεστής 15%.
  • Από 75.000,01 ευρώ έως 100.000 ευρώ συντελεστής 20%.
  • Πάνω από 100.000 συντελεστής 25%.

Ο ανωτέρω συντελεστής μειώνεται κατά μία ποσοστιαία μονάδα, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών του οφειλέτη, ως εξής: α) κατά μία μονάδα για ένα τέκνο, β) κατά δύο μονάδες για δύο τέκνα, γ) κατά τρεις μονάδες για τρία τέκνα και άνω.

Το επιτόκιο από 5% μειώνεται στο 3%

Οι δόσεις θα είναι έντοκες και το επιτόκιο μειώνεται από 5% (που ίσχυε με την προηγούμενη ρύθμιση) σε 3%. Αυτό θα ισχύει για όλες τις ανεξόφλητες δόσεις της ρύθμισης μετά την παρέλευση διμήνου από την ψήφιση του νόμου. Σημειώνεται ότι οφειλές έως 3.000 ευρώ για φορολογουμένους με ατομικό εισόδημα έως 10.000 ευρώ ρυθμίζονται άτοκα.

Να σημειωθεί  ότι με την ένταξη στη ρύθμιση οι λογαριασμοί αποδεσμεύονται καθώς επίσης ότι όσοι επιθυμούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους καταβάλλοντας την κατώτατη δόση των 20 ευρώ, θα πρέπει να υποβάλουν νέα αίτηση στην ιστοσελίδα της aade.gr. Σε ό,τι αφορά το μειωμένο επιτόκιο πρόθεση είναι να εφαρμοστεί αυτόματα σε όλους όσους έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση.

Περισσότερα κίνητρα για λιγότερες δόσεις

Ευνοϊκά κίνητρα για τις επιχειρήσεις που χρωστούν στο ελληνικό Δημόσιο προβλέπει η ρύθμιση για τις 120 δόσεις που ψηφίσθηκε την περ. Τρίτη από τη Βουλή. Ο νόμος παρέχει περισσότερα κίνητρα στους φορολογουμένους που θα αποπληρώσουν τις οφειλές τους προς την εφορία σε λιγότερες δόσεις.

Με τη ρύθμιση των 120 δόσεων οι επιχειρήσεις με βασική οφειλή έως 1 εκατ. ευρώ θα έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν, χωρίς κριτήριο τζίρου, τις οφειλές τους σε έως 120 δόσεις. Ωστόσο, όσες επιχειρήσεις αποφασίσουν να πληρώσουν το χρέος τους σε λιγότερες δόσεις θα έχουν μεγαλύτερη έκπτωση στις προσαυξήσεις και στους τόκους. Ταυτόχρονα, προβλέπεται μπόνους προκαταβολής. Δηλαδή, οι επιχειρήσεις που θα προκαταβάλουν ποσό τουλάχιστον διπλάσιο της μηνιαίας δόσης, θα έχουν ισόποση απαλλαγή επί των συνολικών προσαυξήσεων και τόκων.

Ερωτήσεις και Απαντήσεις

- Οι οφειλές μου προς το Δημόσιο ανέρχονται σε 1.200.000 ευρώ. Από αυτά οι 900.000 είναι η βασική οφειλή και τα υπόλοιπα προσαυξήσεις. Μπορώ να ενταχθώ στη ρύθμιση;

- Ναι, καθώς η ρύθμιση προβλέπει ότι μπορούν να ενταχθούν όσοι έχουν βασική οφειλή έως 1.000.000 ευρώ.

- Αν πληρώσω εφάπαξ το χρέος τι θα γλιτώσω από προσαυξήσεις;

- Κερδίζετε πλήρη απαλλαγή κατά 100% από τόκους και προσαυξήσεις. Ειδικότερα, οι προσαυξήσεις μειώνονται ως εξής:

α) Σε 2 έως 4 δόσεις έκπτωση 95% των προσαυξήσεων και των τόκων.

β) Σε 5 έως 12 δόσεις έκπτωση 85%.

γ) Σε 13 έως 24 δόσεις έκπτωση 80%.

δ) Σε 25 έως 36 δόσεις έκπτωση 75%.

Οσοι αποφασίσουν την πληρωμή των οφειλών σε περισσότερες από 36 μηνιαίες δόσεις θα έχουν μικρότερη έκπτωση που θα φθάνει κατ’ ανώτατο όριο το 45%. Οσοι δε, επιλέξουν τις 120 δόσεις θα διαπιστώσουν ότι οι τόκοι και οι προσαυξήσεις μειώνονται μόλις 10%.

- Ποια είναι η ελάχιστη δόση που μπορώ να δώσω στην εφορία;

- Η ελάχιστη μηνιαία δόση ανέρχεται στο ποσό των 20 ευρώ.

- Με τι επιτόκιο θα επιβαρυνθώ;

- Το επιτόκιο ανέρχεται στο 3% από 5% (που προέβλεπε η προηγούμενη ρύθμιση) και ισχύει για όλες τις ανεξόφλητες δόσεις της ρύθμισης μετά την παρέλευση διμήνου από τη δημοσίευση του νόμου.

- Είχα ενταχθεί στην παλαιά ρύθμιση των 120 δόσεων. Μπορώ να ενταχθώ στην καινούργια;

- Οσοι έχουν ήδη ενταχθεί στη ρύθμιση έχουν τη δυνατότητα να μεταπηδήσουν στη νέα βελτιωμένη ρύθμιση.

- Χρωστάω στο ελληνικό Δημόσιο ποσό ύψους 50.000 ευρώ. Σε πόσες δόσεις μπορώ να αποπληρώσω το χρέος μου;

- Η επιλογή είναι δικής σας, με την προϋπόθεση ότι η ελάχιστη δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 20 ευρώ. Για παράδειγμα, εάν αποφασίσετε να αποπληρώσετε το χρέος σας σε 120 δόσεις θα καταβάλλετε μηνιαίως το ποσό των 416 ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζεται το ετήσιο επιτόκιο. Η έκπτωση στις προσαυξήσεις μειώνεται κατά 10%.

 

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας