Νομικής  συνέχεια…

Επανερχόμαστε στις «Απόψεις» στο θέμα της Νομικής Σχολής στην Πάτρα γιατί θεωρούμε ότι «υπάρχει ελπίς».

 

Έχει σημαντικό ενδιαφέρον η τοποθέτηση του νεοεκλεγέντος Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη (όπως σημειώναμε και σε προηγούμενη σχετική του τοποθέτηση και όπως την ακούσαμε και την περ. Τετάρτη στο Περιφερειακό Σύμβούλιο).

Το ότι ο Περιφερειάρχης, που εξελέγη με την υποστήριξη του κυβερνώντος κόμματος και ως προσωπική επιλογή του Πρωθυπουργού, κινείται θετικά στο θέμα και κόντρα στην επίσημη γραμμή του υπουργείου Παιδείας (αντίθετα και από βουλευτές του νομού και τοπικά κομματικά όργανα) σημαίνει πολλά για το ρόλο του τα επόμενα χρόνια.

Βέβαια ο νέος Περιφερειάρχης στάθηκε αντίθετος στο να δεσμευθεί ένα σημαντικό κονδύλι για το κτίριο που θα στεγάσει την διεκδικούμενη σχολή, που  δια νόμου έχει πλέον καταργηθεί, πριν ακόμη ξεκινήσει.

Θεωρούμε τη στάση του σωστή σε συνδυασμό με τη θετική στάση στην ίδρυση Νομικής στην Πάτρα, κυρίως για δύο λόγους:

  • Δεν δεσμεύεις κανέναν με μια απόφαση ενός απερχόμενου περιφερειακού συμβουλίου για ένα κενό κτίριο. Βάζοντας «το κάρο μπροστά από το άλογο»(«Άμαξα τον βούν έλκει») δεν δημιουργείς τετελεσμένα τέτοια που να μπορούν να πείσουν για κυβερνητική αλλαγή πλεύσης. Απλώς δημιουργείς ηρωική υστεροφημία.
  • Μέχρι όμως δημιουργήσεις αγωνιστικά και με επιχειρήματα τις προϋποθέσεις μια νέας σελίδας για τη Νομική Πάτρας (κάτι για το οποίο έχουμε αρθρογραφήσει εκτενώς από αυτήν την εφημερίδα) αξιοποιείς υπάρχοντα κονδύλια για τις μεγάλες και υπαρκτές ανάγκες των τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών)

Θα επαναλάβουμε εδώ την θέση μας ότι το αίτημα για ίδρυση Νομικής στην Πάτρα δεν μπορεί να έχει μεγαλύτερη προτεραιότητα από το πάγιο αίτημα για ουσιαστική στήριξη της λειτουργίας και των υποδομών των υπαρχόντων  κορυφαίων σχολών του Πανεπιστημίου Πατρών. Αν είναι μια νέα σχολή να αποδυναμώσει (λόγω εξάντλησης πόρων) τα ήδη υπάρχοντα τμήματα, ας περιμένει τη σειρά της.  

Όπως και την ανάγκη το Πανεπιστήμιο Πατρών να ορίσει μια αξιόπιστη «επιτροπή σοφών» που θα συγκροτήσει μια  νέα πολύπλευρα τεκμηριωμένη πρόταση, χωρίς πίεση χρόνου να επανέλθει.

Όπως θα επανέλθουμε επί του θέματος και εμείς...

Last modified on Friday, 20/09/2019

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας