Στην τελική ευθεία οι Μεσογειακοί Παράκτιοι Αγώνες στην Πάτρα από 25-31 Αυγούστου

agones

Η αντίστροφη μέτρηση για τη μεγάλη αθλητική διοργάνωση έφθασε! Η Πάτρα κινείται στους ρυθμούς των II Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων. Μιας αθλητικής διοργάνωσης που θα φιλοξενήσει έντεκα αθλήματα μέσα σε επτά ημέρες, σε δέκα εγκαταστάσεις!

Πρόκειται για ένα μεγάλο στοίχημα για την Πάτρα και όλοι έχουν ριχτεί στη μάχη για να το κερδίσουμε…

Ένα στοίχημα που δεν αφορά μόνο την επιτυχή διεξαγωγή αυτή καθ’ εαυτή των αγώνων αλλά και το μέλλον της πόλης στο επίπεδο της κατοχύρωσης του ρόλου της ως τόπου διεξαγωγής μεγάλων αθλητικών γεγονότων.

Από τις 25 έως τις 31 Αυγούστου η Πάτρα θα στρέψει τα βλέμματα πάνω της, θα φιλοξενήσει 26 αποστολές ξένων χωρών και συνολικά πάνω από 2.500 εμπλεκόμενους με τους αγώνες οι οποίοι θα γίνουν οι πρεσβευτές της περιοχής μας στο εξωτερικό.

Ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Νίκος Παπαδημάτος και όλα τα μέλη του Δ.Σ., ο Project Manager των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων της Πάτρας Ηλίας Δαλαϊνάς, οι φορείς της πόλης που θα συμβάλλουν στην διοργάνωση έχουν σηκώσει τα μανίκια και εργάζονται προκειμένου να διεξαχθούν με απόλυτη ασφάλεια και με όλες τις προδιαγραφές οι διεθνούς ακτινοβολίας αγώνες.

Μια διοργάνωση που ευελπιστούν όλοι να αποτελέσει «σταθμό» για τους αγώνες στη χώρα μας αλλά κυρίως για την Πάτρα!

Αξίζει να αναφέρουμε πως η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή ανέλαβε τη δέσμευση για την επιτυχή διοργάνωση απέναντι στη Διεθνή Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων και δεν υπάρχουν περιθώρια αποτυχίας, ιδίως μετά τις πληγές που άφησε η αδυναμία της Ελλάδας να διοργανώσει τους Μεσογειακούς Αγώνες του 2013.

Παπαδημάτος –Δαλαϊνας: «Θα κερδίσουμε το στοίχημα»

papadimatos dalainasΜεγάλο στοίχημα αποτελεί η διοργάνωση των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων όπως αναφέρει ο Πρόεδρος της Ο.Ε. των ΙΙ Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων Νίκος Παπαδημάτος και όλα τα μέλη του Δ.Σ., αλλά και ο general manager της διοργάνωσης Ηλίας Δαλαΐνας. Ολοι τους μοχθούν για την επιτυχή διεξαγωγή του τόσο σημαντικού διεθνούς αθλητικού γεγονότος που θα διοργανώσει η Πάτρα και δηλώνει πεπεισμένος για την θετική έκβαση της προσπάθειας, τονίζοντας πως οι αγώνες θα πρέπει να γίνουν σωστά ώστε να αφήσουν το θετικό αποτύπωμά τους στην πόλη.

«Θα διεξαχθούν αθλήματα παραλίας και θάλασσας, με τη συμμετοχή ομάδων 26 ολυμπιακών επιτροπών, από το σύνολο των κρατών της Μεσογείου και κάποιων κρατών που συνορεύουν με αυτά.  Οι αγώνες αυτοί αποτελούν στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί, με δεδομένο ότι είναι η πρώτη διοργάνωση που γίνεται στη μεταμνημονιακή εποχή. Η Ελλάδα είχε αναλάβει την υποχρέωση των Μεσογειακών αγώνων Βόλος-Λάρισα το 2013 και δεν κατάφερε να ανταπεξέλθει. Επανέρχεται στο προσκήνιο με τους αγώνες αυτούς στην Πάτρα, που αποτελούν την πρώτη μεγάλη διοργάνωση που φιλοξενείται στη χώρα μετά από πάρα πολλά χρόνια», τονίζει ο κ. Δαλαϊνας.

Όσο για το θέμα των εγκαταστάσεων και το τι θα μείνει στην Πάτρα μετά το τέλος των αγώνων επισημαίνει: « Δεν θα μείνουν εγκαταστάσεις, αλλά θα μείνει στην Πάτρα πλούσιος αθλητικός εξοπλισμός που θα χρησιμοποιηθεί στις ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις και υποδομές στην τεχνολογία. Επίσης, θα μείνει ανθρώπινο δυναμικό που θα μπορεί να αναλάβει αθλητικές διοργανώσεις στο μέλλον, αλλά και άνθρωποι που θα έχουν εκπαιδευτεί σε αυτόν τον τρόπο σκέψης».

Κίνημα χιλίων εθελοντών!

Ένα μεγάλο κίνημα εθελοντισμού έχει δημιουργηθεί στην Πάτρα εν όψει των ΙΙ Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων. Οι εξ αρχής δηλωμένες ανάγκες της Οργανωτικής Επιτροπής σε εθελοντές για την περίοδο των Αγώνων ήταν 1.000 άτομα, στόχος που έχει  κατακτηθεί με ευκολία καθώς ήδη δύο μήνες πριν την έναρξη της διοργάνωσης οι εθελοντές που έχουν επιλεγεί ανέρχονταν σε 900 άτομα, οι οποίοι θα αποτελέσουν την «ψυχή» της διοργάνωσης.

Οι δηλώσεις συμμετοχής συνεχίζονται με αμείωτο ενδιαφέρον, όπως και οι συνεντεύξεις, η επιλογή και η ενημέρωση των υποψηφίων. Σημαντική βοήθεια έχει προσφέρει το περίπτερο της Οργανωτικής Επιτροπής στην πλατεία Γεωργίου Α’, το οποίο θα παραμείνει στην κεντρική πλατεία της Πάτρας μέχρι και τους Αγώνες. Εκεί, παρέχεται ενημέρωση για τη διοργάνωση, γίνεται προώθηση του εθελοντισμού και συμπληρώνονται από τους ενδιαφερόμενους οι σχετικές αιτήσεις.

Επίσης, στα αθλήματα του beach volley και του beach tennis συνδράμουν και οι αθλητικοί σύλλογοι, οι αθλητές των οποίων θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα αντίστοιχα αθλήματα. Να σημειωθεί πως οι εθελοντές προέρχονται από την Πάτρα, αλλά και την ευρύτερη περιοχή της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, όσο και από διάφορα μέρη της υπόλοιπης Ελλάδας.

Στο μεταξύ, για τη σίτιση των περίπου 2.500 ατόμων που θα συμμετέχουν με διαφορετικές ιδιότητες (αθλητές, προπονητές, συνοδοί αποστολών, διαιτητές, κριτές κ.ά.) η Οργανωτική Επιτροπή προσκαλούν διαιτολόγους και διατροφολόγους στο όνομα της επιτυχίας της διοργάνωσης να δηλώσουν εθελοντές κατά την διάρκεια των Αγώνων. «Η συμβολή τους θα είναι σημαντική στο εξαιρετικά ευαίσθητο κομμάτι της σίτισης πέρα από τον αυτονόητο κομβικό ρόλο του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων» τόνισε ο κ. Παπαδημάτος και επανέλαβε ότι απαιτείται συλλογική προσπάθεια για την επιτυχία της διοργάνωσης.

Συνεργασία της Οργανωτικής Επιτροπής με την Αστυνομία

Η ασφάλεια διεξαγωγής των Μεσογειακών Αγώνων αποτελεί κρίσιμο ζήτημα και για το λόγο αυτό η Οργανωτική Επιτροπή των Αγώνων βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, η οποία έχει επωμιστεί αυτό το βάρος. Οι συσκέψεις είναι συνεχείς με την τοπική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., ενώ θα συνδράμουν η Πυροσβεστική Υπηρεσία, το Λιμενικό Σώμα και το ΕΚΑΒ. Ο γενικός γραμματέας της Ο.Ε. Γιώργος Ρόδης, ο υπεύθυνος ασφαλείας Γιάννης Μαγκλάρας και η σύμβουλος ασφάλειας της Ο.Ε. Αθανασία Κορκοντζέλου είχαν σύσκεψη στο Αστυνομικό Μέγαρο της Ερμού όπου εκτός από τα θέματα της ασφάλειας, συζητήθηκαν και άλλα θέματα, όπως οι μεταφορές και η φιλοξενία. Αποφασίστηκε να υπάρχει από εδώ και στο εξής στενή συνεργασία σε όλα τα θέματα και στην πορεία προς τους Αγώνες, αλλά και στη διάρκεια αυτών. Στόχος όλων των υπηρεσιών, όπως τονίστηκε στη διάρκεια της σύσκεψης, είναι να γίνουν οι καλύτεροι Αγώνες, με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια, αλλά να επιλύονται άμεσα και μέσα από συνεχή συνεργασία όλα τα προβλήματα που ενδεχομένως να προκύψουν.

Αξίζει να αναφερθεί πως συνολικά για την διαμονή των αποστολών θα χρησιμοποιηθούν τελικά περίπου 40 καταλύματα σε περίμετρο 35 χιλιομέτρων από την Πάτρα.   

Υγειονομική και ναυαγοσωστική κάλυψη από τον Ερυθρό Σταυρό

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός στέκεται αρωγός και συμπαραστάτης της διοργάνωσης. Την περ. Τετάρτη ο Πρόεδρος του ΕΕΣ δρ. Αντώνιος Αυγερινός επισκέφθηκε τα γραφεία της Οργανωτικής Επιτροπής στο κολυμβητήριο «Αντώνης Πεπανός» και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της «Πάτρα 2019» Νίκο Παπαδημάτο, τον Γενικό Διευθυντή της διοργάνωσης Ηλία Δαλαίνα και το μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής Ανδρέα Μαζαράκη. Οι δυο πλευρές συνομολόγησαν και συνυπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας στη βάση της υγειονομικής και ναυαγοσωστικής κάλυψης των Αγώνων.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός θα διαθέσει για τις ανάγκες των Αγώνων, 65 εθελοντές Σαμαρείτες-Διασώστες και 25 Ναυαγοσώστες, ενώ παράλληλα θα προμηθεύσει την Οργανωτική Επιτροπή με αναλώσιμο φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό, με ναυαγοσωστικό σκάφος και με ένα τροχόσπιτο το οποίο θα λειτουργήσει ως ιατρείο.

«Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός αποτελεί τον μεγαλύτερο ανθρωπιστικό εθελοντικό οργανισμό στη χώρα και ενεργοποιείται όχι μόνο για να απαλύνει τον ανθρώπινο πόνο στους πάσχοντες συνανθρώπους μας, αλλά και για να προσφέρει την πολύπλευρή, πολυδιάστατη και πολυσήμαντη δράση του σε σπουδαία αθλητικά και πολιτιστικά δρώμενα. Το εθελοντικό πνεύμα μας επιτάσσει την παρουσία των εθελοντών μας, οι οποίοι με την εξειδικευμένη και πιστοποιημένη, θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση τους, οσάκις κληθούν, προσφέρουν αποτελεσματικές και ασφαλείς υπηρεσίες, Στην περίπτωση των ΙΙ Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων, εκτός από το πολυάριθμο ανθρώπινο δυναμικό, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός θα προσφέρει επίσης τις αναγκαίες ποσότητες φαρμακευτικού και υγειονομικού υλικού, όπως επίσης και τον απαραίτητο εξοπλισμό», δήλωσε ο κ. Αυγερινός.

Έντεκα αθλήματα μέσα σε επτά μέρες!

gipedo nop«Οργασμός» έργων επικρατεί αυτήν την περίοδο για την άψογη προετοιμασία των αθλητικών εγκαταστάσεων που θα φιλοξενήσουν τα 11 αθλήματα των ΙΙ Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων Πάτρα 2019 μέσα σε επτά μόλις ημέρες!

Τα συνεργεία εργάστηκαν πυρετωδώς το προηγούμενο διάστημα για τη διαμόρφωση των γηπέδων, με στόχο να είναι όλα έτοιμα πριν τους αγώνες. Στο Νότιο Πάρκο εκατέρωθεν των εγκαταστάσεων του Ναυτικού Ομίλου Πατρών (Ν.Ο.Π.), έχει κατασκευαστεί η εγκατάσταση «Άρτεμις», στην οποία θα διεξαχθούν τα αθλήματα της άμμου. Το γήπεδο είναι έτοιμο καθώς σήμερα και αύριο στις 7 μ.μ. θα διεξαχθεί ως test event το Final Four του 20ου πανελληνίου πρωταθλήματος Beach Handball (σήμερα θα γίνουν οι ημιτελικοί σε άνδρες και γυναίκες και αύριο οι μικροί και μεγάλοι τελικοί).

Στις εγκαταστάσεις του ΝΟΠ στα δύο γήπεδα που έχουν δημιουργηθεί θα διεξαχθούν τα αθλήματα του beach handball και του beach soccer, ενώ θα φιλοξενηθεί και ο αγωνιστικός χώρος του beach wrestling. Από την άλλη πλευρά, θα κατασκευαστούν τα γήπεδα για το beach volley και το beach tennis.

Τα αθλήματα του νερού θα διεξαχθούν στην πλαζ της Αγυιάς, στην εγκατάσταση «Ήρα», ενώ στο κολυμβητήριο «Α. Πεπανός» τα αγωνίσματα πισίνας της τεχνικής κολύμβησης.

Ταυτόχρονα, προχωρούν και οι προετοιμασίες σε βασικές, μη αγωνιστικές εγκαταστάσεις των Μεσογειακών Αγώνων. Το κλειστό γυμναστήριο «Κουκούλι» μετατρέπεται σε Κέντρο Διαπίστευσης (Accreditation Center).

Στην Πλαζ (αθλητική εγκατάσταση «Ήρα») θα γίνεται η σίτιση όλων των αθλητών, συνοδών αποστολών, κριτών, διαιτητών κ.λ.π.

Το «Πεπανός» εκσυγχρονίζεται για να φιλοξενήσει δύο ημέρες αγωνιστικών δραστηριοτήτων στο Fin Swimming ενώ το αγώνισμα του θαλασσίου σκι θα γίνει στην Πλαζ εκτός από το σλάλομ που λόγω υψηλών ταχυτήτων θα φιλοξενηθεί στη λίμνη Στράτου στο Αγρίνιο.

Να σημειωθεί ότι οι τελετές έναρξης και λήξης θα γίνουν στις εγκαταστάσεις «Άρτεμις», δεξιά και αριστερά του κολυμβητηρίου του ΝΟΠ.

Μοναδικό υπερθέαμα που θα καθηλώσει…

Την μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντά οι Πατρινοί και οι επισκέπτες, έντεκα αθλήματα, εκτός από το beach handball (ίσως το πιο εντυπωσιακό ομαδικό σπορ της άμμου), το beach soccer ή το beach volley και άλλα που συνήθως τα απολαμβάνουν οι λάτρεις μόνον μέσα από τη μικρή οθόνη. Το άκουαθλον, το τένις στην άμμο, η πάλη στην άμμο, η τεχνική κολύμβηση, το κανό είναι ορισμένα από τα αθλήματα που θα διεξαχθούν την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου και για τα οποία σας δίνουμε μια μικρή «γεύση»:

 • Aquathlon: Αποτελείται από τρία μέρη, τρέξιμο 2.5χλμ, 1χλμ. κολύμβηση και ξανά 2.5χλμ τρέξιμο. Εάν η θερμοκρασία του νερού, όμως, είναι χαμηλότερη από 22ο Κελσίου, ο αγώνας αρχίζει με κολύμβηση 1χλμ. και ακολουθούν 5χλμ. τρέξιμο. Το Άκουαθλον ανήκει στην παγκόσμια ομοσπονδία τριάθλου.
 • Beach Tennis: Στο πρόγραμμα των Μεσογειακών Παράκτιων υπάρχουν παιχνίδια που αποτελούνται από ομάδες δύο ατόμων, ανδρών, γυναικών και μικτά, τα οποία ακολουθούν τους κανονισμούς του τένις. Κάθε παιχνίδι διαρκεί το πολύ τρία σετ (στην περίπτωση ισοπαλίας), με έξι games το κάθε σετ και σύστημα tie break στην ισοπαλία. Το γήπεδο είναι διαστάσεων 16 μέτρα μήκος Χ 8 μέτρα πλάτος, ενώ το δίχτυ που χωρίζει τις δύο περιοχές δεν εφάπτεται του εδάφους (άμμου) και φθάνει σε ύψος 1,7 ή 1,8 μέτρα.
 • Beach Wrestling: Ο αγωνιστικός χώρος περιλαμβάνει δύο κύκλους διαμέτρου επτά (7) μέτρων σχεδιασμένους από κόκκινη κορδέλα 10 εκατοστών που δεν πρέπει να περιέχει μεταλλικά μέρη. Πρέπει να γεμίσει με ένα στρώμα 30 εκατοστών από λεπτή άμμο. Οι αγωνιζόμενοι, άνδρες και γυναίκες, λαμβάνουν μέρος σε τέσσερις κατηγορίες κιλών και διαγωνίζονται – παλεύουν σε έναν αγώνα διάρκειας τριών λεπτών. Ο πρώτος αθλητής που θα συγκεντρώσει 3 πόντους ανακηρύσσεται ο νικητής τους αγώνα.
 • Cannoe Ocean Racing: Ο αγωνιστικός χώρος είναι μια τριγωνική διαδρομή μήκους 10 χλμ στη θάλασσα, οριοθετημένη από σημαντήρες που είναι η ίδια για άνδρες και γυναίκες. Οι αθλητές ξεκινούν τον αγώνα από την παραλία, μεταφέροντας τα σκάφη κανό (SS-1) και στη συνέχεια κωπηλατούν για 10χλμ.
 • Finswimming: Η τεχνική κολύμβηση είναι άθλημα που αποτελείται από τέσσερις διαφορετικές τεχνικές, το αγώνισμα επιφάνειας με τα διπλά πέδιλα, το αγώνισμα της υπόγειας κολύμβησης με μία ανάσα, το 100άρι υποβρύχιο με φιάλη αέρα και το 400άρι. Οι αθλητές χρησιμοποιούν μεταξύ άλλων πέδιλα, αναπνευστήρες και φιάλες με αέρα.
 • Rowing Beach Sprint: Αποτελείται από δύο τμήματα, από ένα στο οποίο οι αθλητές τρέχουν στην άμμο και τη θάλασσα απόσταση μεταξύ 10 έως 50 μέτρων και από ένα στο οποίο κωπηλατούν 250 μέτρα. Κατά την κωπηλατική διαδρομή υπάρχουν δύο ξεχωριστές διαδρομές αποτελούμενες από 3 ιστιοπολικές σημαδούρες όπου οι κωπηλάτες θα πρέπει να περάσουν με slalom ανάμεσα από αυτές να κάνουν αναστροφή στην τρίτη και τελευταία σημαδούρα και κατά την επιστροφή να περάσουν ξανά με slalom. Έπειτα αφήνουν το κωπηλατικό σκάφος στην ακτή και τρέχουν με sprint προς την αψίδα τερματισμού.

Την 11άδα των αγωνισμάτων συμπληρώνουν τα πιο κλασικά όπως το beach handball, το beach soccer, το beach volley, το open water swimming και το water ski.

Πωλήσεις εισιτηρίων και στα δύο περίπτερα

periptero mesogeiakonΑπό τα δύο περίπτερα των Μεσογειακών Αγώνων που ήδη λειτουργούν στην πλατεία Βασιλέως Γεωργίου Α΄ και στην πλατεία Τριών Συμμάχων, θα πωλούνται πλέον τα εισιτήρια των ΙΙ Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων που θα διεξαχθούν στην Πάτρα 25-31 Αυγούστου. Η πώληση τω εισιτηρίων συνεχίζεται κανονικά από την ιστοσελίδα της οργανωτικής επιτροπής https://www.mbgpatras2019.gr/και για όσους το επιθυμούν, θα είναι διαθέσιμα και στα δύο περίπτερα, τα οποία θα είναι ανοιχτά καθημερινά (Δευτέρα έως Κυριακή), 9:00-22:00.

 

 

 

Οι κερκίδες θα μείνουν στην πόλη

Στη μίσθωση κερκίδων (περίπου 5.500 θέσεων) προχώρησε η Οργανωτική Επιτροπή για τις ανάγκες της φιλοξενίας των θεατών ενώ εξετάζεται η προμήθεια ενός ακόμα αριθμού κερκίδων οι οποίες μετά το τέλος θα παραχωρηθούν στο Δήμο Πατρέων, προκειμένου να μείνουν στην πόλη. Επίσης, οριστικοποιείται σύντομα η συμφωνία για τη μίσθωση σκαφών από την Ιταλία και την Πορτογαλία, που πληρούν τις απαραίτητες διεθνείς προδιαγραφές για την διεξαγωγή των αγωνισμάτων νερού.

Ο Πατρέας, το Look of the City και το Look of the Games

Η μασκότ των Αγώνων θα είναι ο Πατρέας, ο οποίος θα κυκλοφορεί στις αθλητικές εγκαταστάσεις. Παράλληλα, η Οργανωτική Επιτροπή θα παρουσιάσει μια μοναδική εικόνα και ταυτότητα τόσο της πόλης όσο και των ίδιων των αγωνιστικών εγκαταστάσεων. «Το Look of the City και το Look of the Games θα αποτελέσουν σταθμό αυτής της διοργάνωσης μιας και για πρώτη φορά το επίπεδό τους θα είναι εφάμιλλο με αυτό των Ολυμπιακών Αγώνων. Η πόλη θα φορέσει τα γιορτινά της για να υποδεχτεί τους αθλητές και τις αθλήτριες των μεσογειακών λαών», τονίζει ο κ. Δαλαΐνας.

Γνωστοί οι αγώνες και μέσα από τα ερτζιανά

Η Ένωση Ραδιοερασιτεχνών Δυτικής Πελοποννήσου συμβάλλει στην προβολή της διοργάνωσης Στο πλαίσιο αυτό, στα ερτζιανά κύματα ακούγεται πλέον το ειδικό διακριτικό κλήσης SZ3PMBG19 που κάνει γνωστούς διεθνώς τους Μεσογειακούς Αγώνες. Το όλο εγχείρημα το έχουν αναλάβει οι ραδιοερασιτέχνες μετά από τη σχετική άδεια που εξασφάλισαν από το Υ.Μ.Ε Πάτρας. Η δραστηριότητα έχει ξεκινήσει από τις αρχές Ιουλίου και θα διαρκέσει μέχρι και τέλος Σεπτεμβρίου. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει πάνω από 2000 επαφές με όλο τον κόσμο και η σελίδα του διακριτικού αυτού στην αμερικάνικη βάση δεδομένων της QRZ έχει φτάσει τις 6000 επισκέψεις κυρίως από ξένους ράδιο ερασιτέχνες (https://www.qrz.com/db/SZ3PMBG19).

nikos papadimatosΟ πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Νίκος Παπαδημάτος δίνει το στίγμα του «Να κάνουμε καλούς αγώνες»

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η προετοιμασία Πάτρας για την διοργάνωση των II Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων από τις 25 – 31 Αυγούστου.

Μέλημα της Οργανωτικής Επιτροπής αλλά και του ίδιου του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος επρόκειτο να παραστεί στην χθεσινή συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής, είναι η άρτια προετοιμασία και η σωστή οργάνωση.

Η προγραμματισμένη επίσκεψη στην Πάτρα του Υφυπουργού αναβλήθηκε καθώς ήταν αναγκαία παρουσία του στη Βουλή, για την ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε η αντιπολίτευση στο νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, διατάξεις για την ψηφιακή διακυβέρνηση και άλλα επείγοντα ζητήματα".

Ωστόσο, ο ίδιος είναι σε ανοικτή γραμμή με τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής και ενημερώνεται διαρκώς για το σύνολο των ενεργειών και των αποφάσεων που λαμβάνονται κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας των Αγώνων.

Έλεγχος από τη ΔΕΜΑ

Εξάλλου, στην Πάτρα βρίσκονται από προχθές τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής (Coordination Committee) της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων (ΔΕΜΑ), τα οποία διεξήγαγαν τον τελευταίο έλεγχο της προετοιμασίας της διοργάνωσης.

Είχαν συναντήσεις με τα στελέχη της Οργανωτικής Επιτροπής όπου τέθηκαν επί τάπητος όλα τα δεδομένα της προετοιμασίας, η οποία – όπως διαπιστώθηκε - έχει μπει στην τελική της ευθεία.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την περ. Τρίτη ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των ΙΙ Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων, Νίκος Παπαδημάτος αναφέρθηκε σε όλα τα ζητήματα.

Αρχικά, αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να αποδεχθεί την τιμητική πρόταση του Υφ. Πολιτισμού Λ. Αυγενάκη να αναλάβει την προεδρία της Ο.Ε. και συγκεκριμένα, όπως είπε, αφενός στη σχετική δέσμευση που ανέλαβε η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή απέναντι στη Διεθνή Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων και αφετέρου στις πληγές που άφησε η αδυναμία της Ελλάδας να διοργανώσει τους Μεσογειακούς Αγώνες του 2013 και της Πάτρας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2006.

Αναφερόμενος στα ζητήματα και στις πληροφορίες με αρνητικό πρόσημο που απασχόλησαν το προηγούμενο διάστημα την κοινή γνώμη, ο κ. Παπαδημάτος διαβεβαίωσε ότι θα τεθούν όλα υπό διερεύνηση μετά το πέρας των αγώνων.

«Θα διερευνηθούν όλα»

«Δεν καταλογίζω σε κανέναν τίποτα, αλλά και δεν αφήνω τίποτα εκτός διερεύνησης» είπε ο κ. Παπαδημάτος και πρόσθεσε ότι στα θέματα διαχείρισης του δημοσίου χρήματος είναι αυτονόητη υποχρέωση των προσώπων που βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης να σέβονται και το τελευταίο ευρώ.

Όσον αφορά τις δημόσιες συζητήσεις που γίνονται για το προηγούμενο διάστημα από την ανάληψη των καθηκόντων του, αλλά και όσα κατά καιρούς βλέπουν το φως της δημοσιότητας ή του μεταφέρονται ως καταγγελίες, είπε ότι καταγράφονται και μπορεί ο καθένας να το καταθέσει στη Γραμματεία της Ο.Ε. για να απαντηθεί μετά το τέλος των Αγώνων. «Δεσμεύομαι μετά τις 2 Σεπτεμβρίου να απαντήσω και στην τελευταία ερώτηση ή καταγγελία που θα μας τεθεί, είτε ενέχει αλήθεια, είτε περιέργεια, είτε ψεύδος» είπε χαρακτηριστικά. Από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι έχει ορίσει νομικό σύμβουλο, ορκωτό λογιστή, λογιστή και σύμβουλο προκειμένου να επεξεργαστούν τα στοιχεία της Ο.Ε. στο προηγούμενο διάστημα.

«Είμαστε στην κόψη του ξυραφιού»

«Από σήμερα και μετά έχουμε μπροστά μας τους Αγώνες. Οι αγώνες θα γίνουν και αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα γίνονταν πριν αναλάβω εγώ. Είμαστε στην κόψη του ξυραφιού» επεσήμανε ο κ. Παπαδημάτος.

Και ανέφερε ότι από τις 18 συμβάσεις η νέα Ο.Ε. δεν βρήκε ούτε μία υπογεγραμμένη στα μεγάλα θέματα της διοργάνωσης, παρά μόνο υπέγραψε τέσσερις που είχαν ήδη κατακυρωθεί από την προηγούμενη διοίκηση. Οι διαγωνισμοί άλλων οκτώ συμβάσεων κηρύχθηκαν άγονοι ενώ για άλλες πέντε συμβάσεις δεν έγινε καν προκήρυξη.

«Με διαφάνεια και νομιμότητα»

Ο Πρόεδρος της Ο.Ε. ενημέρωσε ότι η νέα διοίκηση μπήκε σε διαδικασία διαπραγμάτευσης ούτως ώστε να αναθέσει συμβάσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ ώστε να γίνουν οι αγώνες. «Θα το κάνουμε με διαφάνεια και νομιμότητα, και πάντα υπό την επίβλεψη του νομικού συμβούλου. Προσπαθούμε να κάνουμε παράλληλα και οικονομίες όπου μπορούμε. Βρήκαμε έναν προϋπολογισμό 5-5,5 εκατ. ευρώ και το ταμείο δεσμευμένο με ισόποσες συμβάσεις» είπε ο κ. Παπαδημάτος και προανήγγειλε ότι θα υπάρξει και συμπληρωματική οικονομική συνδρομή του υφυπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για να καλυφθούν όλες οι υποχρεώσεις που έχουν αναληφθεί από το φορέα το προηγούμενο διάστημα.

Τέλος, ζήτησε τη συνδρομή των ΜΜΕ στην προβολή του σημαντικού διεθνούς αθλητικού γεγονότος που θα διοργανώσει η Πάτρα σε λίγες ημέρες και δεσμεύτηκε ότι θα προσπαθήσει να διορθώσει τα κακώς κείμενα που έχει εντοπίσει.

«Οι αγώνες θα γίνουν και θα είναι καλοί. Θα μπορούσαν σίγουρα να είναι καλύτεροι. Από τις 2 Σεπτεμβρίου σας δίνω το λόγο της τιμής μου ότι δεν θα μείνει τίποτα αναπάντητο και δεν θα επικαλυφθεί. Αλλά και όπου υπάρχει παραπληροφόρηση, ψέμα, κακοήθεια θα είμαστε απέναντι» τόνισε ο Πρόεδρος της Ο.Ε. και επεσήμανε ότι οι ΙΙ Μεσογειακοί Παράκτιοι Αγώνες είναι πέρα και πάνω από κόμματα.

«Έρχομαι στην Πάτρα για μετάλλιο»

viki arvanitiΜια από τις πολλές ελπίδες της Ελλάδας για μετάλλιο στους ΙΙ Παράκτιους Μεσογειακούς Αγώνες της Πάτρας είναι στο beach volley από το δίδυμο της εθνικής ομάδας Βίκυ Αρβανίτη/Πένυ Καραγκούνη.

Η Βίκυ Αρβανίτη δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις! Εχει συμμετοχή σε τρεις Ολυμπιάδες, σε παγκόσμια πρωταθλήματα και σε ευρωπαϊκά τουρνουά.

Τους τελευταίους μήνες έχει ενώσει πάλι τις δυνάμεις της με την Πένυ Καραγκούνη και ήδη το «ζευγάρι» κάνει θαύματα και είναι λογικό πως θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον των θεατών.

«Δεν έχω αγωνιστεί ξανά στη Πάτρα. Αυτός άλλωστε είναι και ένας ακόμα λόγος που έρχομαι με μεγάλη χαρά για να συμμετάσχω στους Παράκτιους Μεσογειακούς Αγώνες» ανέφερε η ίδια. Η Ελληνίδα αθλήτρια βάζει ψηλά τον πήχη… «Μπορεί οι Παράκτιοι Μεσογειακοί να μην είναι το πιο δυνατό τουρνουά τη φετινή σεζόν όμως και μόνο το γεγονός ότι γίνεται στην Ελλάδα, με κάνει να θέλω να φτάσουμε όσο πιο ψηλά γίνεται και στόχος μου είναι η κατάκτηση ενός μεταλλίου. Με την ευκαιρία των αγώνων, θέλω να σημειώσω και το εξής: Είναι πολύ σημαντικό που μια τέτοια διοργάνωση με ταυτόχρονη διεξαγωγή αθλημάτων, γίνεται σε μια πόλη της επαρχίας γιατί δίνει την ευκαιρία σε όλους να δουν από κοντά αθλήματα που διεξάγονται στη παραλία κα η Πάτρα είναι ιδανική για αυτή την περίπτωση».

Τέλος η 34χρονη πρωταθλήτρια ανέπτυξε και ένα άλλο στόχο που θέλει να πετύχει με την παρουσία της στη Πάτρα. «Εκτός από την διάκριση στους παράκτιους, δική μας φιλοσοφία είναι να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη του αθλήματος ειδικότερα στην επαρχία και οι Μεσογειακοί είναι μια καλή ευκαιρία να έρθουμε κοντά με φίλους του αθλήματος και για αυτό τους θέλουμε κοντά μας » κατέληξε.

Το πρόγραμμα των αγωνισμάτων "ΗΡΑ" στην Πλαζ

Στην εγκατάσταση «Ήρα»(στην Πλαζ) θα φιλοξενηθούν τα αθλήματα του νερού:

 • Παράκτια κωπηλασία από 25 έως 27 Αυγούστου 2019 στο FOP 1
 • Ωκεάνιο καγιάκ στις 28 Αυγούστου 2019 στο FOP 1
 • Ακουαθλον στις 31 Αυγούστου 2019 στο FOP 1
 • Τεχνική κολύμβηση- Κατηγορίες ανοιχτής θάλασσας στις 28 Αυγούστου 2019 στο FOP 2
 • Κολύμβηση ανοιχτής θάλασσας από στις 29, 30 Αυγούστου 2019 στο FOP 2
 • Θαλάσσιο σκι από τις 29 έως τις 31 Αυγούστου στο FOP 2

Το αγώνισμα Σλάλομ του Θαλάσσιου Σκι, θα πραγματοποιηθεί στη Λίμνη Στράτου. Αυτή η λίμνη είναι το Εθνικό Κέντρο Σκι και η Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσίου Σκι – Γουέϊκμπορντ. Σε αυτές τις σύγχρονες εγκαταστάσεις, οι ελίτ αθλητές της Εθνικής Ομάδας του Θαλάσσιου Σκι εκπαιδεύονται όλο το χρόνο. Στη Λίμνη Στράτου διεξάγονται διεθνή και εθνικά πρωταθλήματα με μεγάλη επιτυχία. Το 1999 το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Σκι Νέων και το 2000, το κορυφαίο γεγονός του αθλήματος, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων, διεξήχθησαν εκεί. Στη λίμνη Στράτου, με κατάλληλες παρεμβάσεις, έχουμε τη δυνατότητα ταυτόχρονης εκπαίδευσης τριών κλάδων, στους τρεις ξεχωριστούς αγώνες για θαλάσσιο σκι. Το Εθνικό Κέντρο Θαλάσσιας Σκι στη Λίμνη Στράτος είναι η πιο πλήρης εγκατάσταση του θαλάσσιου σκι με τις ιδανικές «υδάτινες συνθήκες» θεωρείται ένας από τους καλύτερους τόπους εκπαίδευσης και ανταγωνισμού στην Ευρώπη.

"ΑΡΤΕΜΙΣ" στο ΝΟΠ

Στην εγκατάσταση «Αρτεμις» (στο ΝΟΠ) θα φιλοξενηθούν τα ακόλουθα αθλήματα άμμου:

 • Χειροσφαίριση άμμου από τις 25- 28/8/2019 στα FOPs 1 & 2
 • Ποδόσφαιρο άμμου από τις 28 -31/8/2019 στα FOPs 1 & 2
 • Αντισφαίριση άμμου από τις 25 – 27/8/2019 στα FOPs 4, 5 & 6
 • Πετοσφαίριση άμμου από τις 28 -31/8/2019 στα FOPs 4, 5 & 6
 • Πάλη άμμου από στις 30 -31/8/2019 στο FOP 3

Τεχνητή κολύμβηση στο «A. ΠΕΠΑΝΟΣ»

Στην αθλητική εγκατάσταση «Αντώνιος Πεπανός» (πήρε το όνομά της από τον κορυφαίο Έλληνα κολυμβητής, ο οποίος γεννήθηκε το 1866 στην Πάτρα και που στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 1896 κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στα 500 μέτρα κολύμβησης) στην Πατρών Κλάους, θα φιλοξενηθεί τεχνική κολύμβηση – Κατηγορίες πισίνας στις 26-27/8/2019 στο FOP 1. Επιπλέον, στην περίμετρο του κολυμβητηρίου είναι το προπονητήριο 1 για τα αθλήματα της χειροσφαίρισης άμμου, της αντισφαίρισης άμμου, της πετοσφαίρισης άμμου και του ποδοσφαίρου άμμου.

Last modified on Tuesday, 13/08/2019

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας