Οι εξελίξεις σε «Υγεία και Ανάπτυξη»

pgialeniosΔύο οι αφορμές για το σημερινό μας άρθρο, μετά τη μικρή διακοπή του καλοκαιριού για κάποιες μικρές ανάσες, που τόσο έχουμε ανάγκη. Η μια αφορά το 7ο Forum Υγείας που έχει προγραμματιστεί για τις 14 Σεπτεμβρίου στον πολυχώρο Royal στην Πάτρα  και η άλλη αφορά την κινητικότητα που υπάρχει σε κυβερνητικό επίπεδο για τον Ιατρικό Τουρισμό.

Ιατρικός Τουρισμός και νέες τάσεις στην Υγεία

Ο συσχετισμός των δύο θεμάτων από την πλευρά μας γίνεται γιατί το θέμα του Ιατρικού Τουρισμού είναι ένα «αγαπημένο θέμα» στην μακρά πορεία του Forum Υγείας που διοργανώνει  ο «Σύμβουλος Επιχειρήσεων» σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογος Πάτρας και επιστημονικούς φορείς της περιοχής. Ήταν μάλιστα το κεντρικό θέμα στην πρώτη εκδήλωση πριν 7 χρόνια και αποτέλεσε το ίδιο στην περσινή έκτη διοργανωση με κεντρικό  ομιλητή μάλιστα έναν βασικό πρωταγωνιστή της προώθησης του Ιατρικού Τουρισμού στη χώρα μας του Προέδρου του ΙΣΑ και νέο Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη, που βλεπουμε να πρωταγωνιστεί και στην τωρινή κινητικότητα για το θέμα και ως πρόεδρος της ΕΛΙΤΟΥΡ. Μαθαίνουμε μάλιστα ότι πρόσφατα για την ανάγκη κατάρτισης θεσμικού πλαισίου για τον ιατρικό τουρισμό συζήτησαν ο Υπουργός Τουρισμού  Χάρης Θεοχάρης και ο Υφυπουργός κ. Μάνος Κόνσολας με το διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΙΤΟΥΡ και τον Πρόεδρό της και Περιφερειάρχη Αττικής  Γιώργο Πατούλη. Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν στις μεγάλες προοπτικές που έχει η χώρα για να αναπτυχθεί στον συγκεκριμένο τομέα αλλά και στην ανάγκη ενίσχυσης μέσω της οργανωμένης, συστηματικής και συντονισμένης προσπάθειας στον ιατρικό τουρισμό. Ειδικότερα  ο Υπουργός  κ. Θεοχάρης υπογράμμισε πως ο ιατρικός τουρισμός αποτελεί έναν από τους ισχυρούς πυλώνες  του νέου επαναπροσανατολισμένου μοντέλου ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού και τόνισε την ανάγκη συνεργασίας και συμπόρευσης όλων των φορέων που σχετίζονται με τον κλάδο. Ο Τουρισμός ευεξίας καθώς και ο Ιαματικός-Ιατρικός Τουρισμός είναι σύνθετα προϊόντα που στηρίζονται στη δημιουργία εμπιστοσύνης μέσω της πιστοποίησης των υπηρεσιών αλλά και στις εξαιρετικής κλιματικές συνθήκες που η χώρα μας προσφέρει.

Από την πλευρά του υγείας  ο Υφυπουργός Μ. Κόνσολας  χαρακτήρισε την  ανάπτυξη του τουρισμού υγείας ως κορυφαία προτεραιότητα στο νέο εθνικό στρατηγικό σχέδιο για τον τουρισμό, τονίζοντας παράλληλα ότι υπάρχει σχέδιο  που περιλαμβάνει την επικαιροποίηση του θεσμικού πλαισίου για την πιστοποίηση των παρόχων που θα δραστηριοποιηθούν στον τομέα του Τουρισμού Υγείας, σύμφωνα με τα standards που θέτουν διεθνείς οργανισμοί, τη διαμόρφωση αναπτυξιακών κινήτρων για επενδύσεις στον τομέα του Τουρισμού Υγείας και τη δημιουργία Cluster συνεργατικών σχηματισμών ανάμεσα σε νοσοκομεία, ιατρικά κέντρα και ξενοδοχεία, αλλά και με συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Θεωρούμε η καλή αυτή συγκυρία αφορά καθοριστικά και την περιοχή μας και οι λόγοι έχουν εξεταστεί ενδελεχώς στο περσινό 6ο Forum Υγείας που σύντομα μέσα από τις διαδιακασίες του Δικτύου Forum Ανάπτυξης θα επικαιροποιήσουμε.

Ταυτόχρονα μέσα από το φετινό  7ο Forum Υγείας προγραμματίζουμε να αναδείξουμε ορισμένες πλευρές στη σχέση Υγεία και Ανάπτυξη που άπτονται και κάθε προσπάθειας που μπορεί να συνεισφέρει και στην εξωστρέφεια του χώρου της Υγείας στον τόπο μας εκτός από την πρωτεύουσα ανάγκη για παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στους πολίτες.

Ειδικότερα στις φετινές εκδήλώσεις θα αναδειχθούν δύο επίκαιρες θεματικές ενότητες με ευρύτερο ενδιαφέρον για την περιοχή μας, που είναι: Νέες Τάσεις στην Υγεία και Εθελοντισμός και  Πρόληψη

Αναλυτικότερα στις δύο παραπάνω ενότητες προγραμματίζουμε να παρουσιαστούν από κορυφαίους ομιλητές θέματα όπως:Εξατομικευμένη Ιατρική, Big Data, Machine Learning, Τεχνητή Νοημοσύνη και Ιατρική Τεχνολογίες Υγείας, Κλινική έρευνα κ.α. Επίσης στο ιδιαίτερα  επίκαιρο θέμα   Εθελοντισμός και  Πρόληψη  θα αναδειχθούν ενότητες όπως  Ιατρική και Φαρμακευτική Φροντίδα, Ψυχοκοινωνική πρόληψη, Πρώιμη εκπαίδευση, Διατροφή, Κάπνισμα, Περιβάλλον.

Αναλυτική ενημέρωση υπαρχει στην επισημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης www.forumanaptixis.gr, ενώ σχετικά αφιερώματα θα έχουμε σε επόμενες εκδόσεις του «Σ.Ε».   

Last modified on Friday, 30/08/2019

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας