Η Πάτρα αγκάλιασε τη Μεσόγειο - Πέφτει αύριο η αυλαία των ΙΙ Παράκτιων Αγώνων

paraktioi athlimata

Η καρδιά της Μεσογείου, του ευ αγωνίσθαι, της συναδέλφωσης των λαών και του πολιτισμού, χτυπά δυνατά εδώ και μια εβδομάδα στην Πάτρα, η οποία αγκάλιασε τους αθλητές 26 ξένων χωρών που συμμετείχαν στους ΙΙ Παράκτιους Αγώνες.

Η μεγάλη αθλητική γιορτή που άνοιξε με μια λαμπερή γιορτή την περ. Κυριακή στις εγκαταστάσεις του ΝΟΠ θα ολοκληρωθεί αύριο στις 8:30 με επίσης μια ξεχωριστή τελετή λήξης που θα γίνει στις εγκαταστάσεις του ΝΟΠ.

paraktioi episimoiΣτην τελετή έναρξης το «παρών» έδωσε ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, ως εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, ο οποίος κήρυξε την έναρξη των Αγώνων, εκπρόσωποι αρχών και φορέων και πλήθος κόσμου.

Ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Ν. Παπαδημάτος μίλησε για «μία μεγάλη βραδιά για την Πάτρα και την Ελλάδα», ευχαριστώντας την Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων για την ανάθεση των Αγώνων και σημειώνοντας: «βάλαμε ένα μεγάλο στοίχημα και το κερδίζουμε. Με σημείο αναφοράς αυτούς τους Αγώνες, η Ελλάδα ξαναμπαίνει στο παιχνίδι των μεγάλων διοργανώσεων διεθνούς εμβέλειας», ενώ τόνισε πως στόχος είναι να αφήσουμε θετικό πρόσημο και να διοργανώσουμε αξέχαστους Αγώνες.

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων Amar Addadi εστίασε στη σχέση της Ελλάδας με τον Ολυμπισμό και την εγγύτητα της Πάτρα με την Αρχαία Ολυμπία, σημειώνοντας πως με τους Παράκτιους, εκσυγχρονίστηκαν οι Μεσογειακοί Αγώνες και ευχαρίστησε την οργανωτική επιτροπή, τον δήμο Πατρέων, την ελληνική ολυμπιακή επιτροπή και την ελληνική κυβέρνηση.

Παρόντες στην τελετή έναρξης εκτός από τα μέλη της ΔΕΜΑ, μεταξύ άλλων, ήσαν η πρώην υπουργός, Φάνη Πάλλη – Πετραλιά, ο πρόεδρος της ΕΟΕ, Σπύρος Καπράλος, ο ΓΓ Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, ο πρώην πρωθυπουργός και βουλευτής Αχαίας, Γιώργος Παπανδρέου, οι βουλευτές, Ανδρέας Κατσανιώτης και Ιάσονας Φωτήλας, ο απερχόμενος και ο νεοεκλεγείς Περιφεριεάρχης, Απ. Κατσιφάρας και Ν. Φαρμάκης, κ.ά., ενώ ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης και μέλη της δημοτικής Αρχής, όπως είχαν προαναγγείλει σε ένδειξη διαμαρτυρίας δεν κάθονταν στις θέσεις που κάθονταν οι υπόλοιποι επίσημοι προσκεκλημένοι, αλλά μαζί με τους πολίτες, πληρώνοντας μάλιστα το εισιτήριο!

Αυγενάκης: Εθνικό στοίχημα

Ο υφυπουργός αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, χαρακτήρισε «εθνικό στοίχημα» τη σωστή οργάνωση των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων που είναι αδιαπραγμάτευτη για την αθλητική ηγεσία και την κυβέρνηση την επιτυχία της διοργάνωσης, ενώ εξήγγειλε ότι η επιτυχία των αγώνων «... θα ολοκληρωθεί με το εξονυχιστικό έλεγχο για κάθε ευρώ των πολιτών που δαπανήθηκε».

Παπαδημάτος: Υποθήκη για το μέλλον

«Με σημείο αναφοράς αυτούς τους Αγώνες, η Ελλάδα ξαναμπαίνει στο παιχνίδι των μεγάλων διοργανώσεων διεθνούς εμβέλειας. Η Οργανωτική Επιτροπή, οι φορείς της πόλης, το προσωπικό και οι εθελοντές σήκωσαν τα μανίκια, εργάσθηκαν σκληρά, άοκνα, νυχθημερόν και αφοσιώνονται ψυχή τε και σώματι σε αυτή την υπόθεση. Οι Αγώνες δεν τελειώνουν την Κυριακή. Με το που πέσει η αυλαία και ξημερώσει η επόμενη ημέρα, οφείλουμε να επενδύσουμε πάνω σε αυτή την υπόθεση, σε επίπεδο εγκαταστάσεων, ανθρώπινου δυναμικού, εμπειρίας και τεχνογνωσίας», ανέφερε ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής κι ευχαρίστηκε από βάθους καρδίας όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτή τη μεγάλη διοργάνωση βάζοντας υποθήκη για το μέλλον.

Ο κ. Παπαδημάτος μιλώντας στο επίσημο δείπνο προς τιμήν των μελών της ΔΕΜΑ το βράδυ της Δευτέρας στην Αχάια Κλάους τόνισε ότι η προσδοκία της Οργανωτικής Επιτροπής και της πόλης είναι να αποτελέσει μια διοργάνωση που θα γράψει ιστορία στο αθλητικό γίγνεσθαι, καθώς έχει μπει ψηλά ο πήχης.

Ευχαρίστησε για άλλη μια φορά τη Διεθνή Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων για την τιμή της ανάθεσης, την εμπιστοσύνη και την αμέριστη συμπαράσταση της, όπως επίσης το προσωπικό και τους εθελοντές που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για την επιτυχία των Αγώνων. «Η Πάτρα γίνεται ένα σημείο συνάντησης τριών ηπείρων και ο κοινός τόπος διαφορετικών λαών, πολιτισμών, θρησκειών και κοσμοθεωριών. Διαφορετικοί άνθρωποι από 26 διαφορετικές χώρες, αλλά όλοι με την ίδια αγάπη για τον αθλητισμό, που μας φέρνει εδώ» πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων, Amar ΑDDADI εξέφρασε την ικανοποίησή του για την διοργάνωση και αναφέρθηκε στον ενθουσιασμό με τον οποίο κατάφερε η Πάτρα να ξεπεράσει τις δυσκολίες κατά την περίοδο της προετοιμασίας και εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επιτυχία των Αγώνων, λέγοντας πως «το όνειρο της Πάτρας έγινε πραγματικότητα».

Να σημειωθεί ότι στους αγώνες που ξεκίνησαν την περ. Κυριακή και ολοκληρώνονται αύριο σε δύο πόλεις (Πάτρα, Αγρίνιο), συμμετέχουν περισσότεροι από 700 αθλητές και άλλοι τόσοι συνοδοί τους, κριτές και διαιτητές, 1.100 εθελοντές και των χιλιάδων θεατών που βρέθηκαν στις τέσσερις μεγάλες εγκαταστάσεις, σε 10 διαφορετικούς αθλητικούς χώρους, απολαμβάνοντας 11 αθλήματα άμμου, θάλασσας και πισίνας. Κατά τη διάρκεια των Αγώνων η Ελλάδα ανέβηκε αρκετές φορές στο βάθρο κερδίζοντας δέκα μετάλλια και η γαλανόλευκη μαζί με τον Εθνικό μας Ύμνο σκόρπισε ρίγη συγκίνησης και περηφάνειας σε όλους.

paraktioi enarxiΝα αναφερθεί πως ο κ. Παπαδημάτος ευχαρίστησε όλους τους εργαζόμενους, τους εθελοντές και όλους εκείνους που βοήθησαν ηθικά, ψυχολογικά και ουσιαστικά στο να γίνουν αυτοί οι Αγώνες, καθώς επίσης τους επαγγελματίες των ταξί, της εστίασης και τα συνεργαζόμενα ξενοδοχεία που ανταποκρίθηκαν στο μάξιμουμ για να βγει η Πάτρα ασπροπρόσωπη!

Να σημειωθεί πως διατίθενται επίσημα αναμνηστικά των ΙΙ Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων Πάτρα από τα εκδοτήρια της πλατείας Γεωργίου Α’ και της Τριών Συμμάχων, τις αθλητικές εγκαταστάσεις «Άρτεμις» και «Ήρα») ενώ είναι διαθέσιμη και η ειδική συλλεκτική έκδοση φύλλων προσωπικού γραμματοσήμου εσωτερικού και εξωτερικού. 

 

Επιστολή διαμαρτυρίας Πελετίδη σε Μητσοτάκη «Η πόλη μας να έχει αυτά που δικαιούται»

Μπορεί οι αγώνες να ολοκληρώνονται χωρίς να έγιναν υποδομές που θα μείνουν στην πόλη αλλά η Δημοτική Αρχή φαίνεται διατεθειμένη να διεκδικήσει αυτά που της αξίζουν.

Λίγο πριν την έναρξη των Αγώνων ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης έστειλε νέα επιστολή στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη διότι από την διοργάνωση αυτή όπως ανέφερε, «φθάσαμε να μείνει στην πόλη μας μόνο η άμμος. Η χειρότερη εκδοχή που μπορούσε να φανταστεί κάποιος, όταν αναλαμβάναμε μια τέτοιου μεγέθους αθλητική εκδήλωση. Δυστυχώς, βλέπουμε ότι η σημερινή κυβέρνηση, μέσα στα πράγματι ασφυκτικά περιθώρια που είχε, δεν πήρε μέτρα να μείνουν τα ελάχιστα που θα διασφάλιζαν την παραμονή κάποιων εγκαταστάσεων, υποδομών, που θα μας έδιναν την δυνατότητα να συνεχίσουμε να διοργανώνουμε παράκτιους αγώνες, να αναπτύξουμε αντίστοιχα αθλήματα. Οι εγκαταστάσεις θα είναι μιας χρήσεως. Λυπούμαστε που η κανονικότητα στην οικονομία, τα ωραία λόγια, δεν φτάνουν σχεδόν ποτέ να γίνουν πράξη, όταν αφορούν λαϊκές ανάγκες. όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση, αυτές του Αθλητισμού. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την δυσμενή εξέλιξη, ο Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή δεν θα πάρουν μέρος στις επίσημες εκδηλώσεις και αποσύρεται ο εκπρόσωπός της από την Οργανωτική Επιτροπή». Και συνέχισε: «Την επομένη των αγώνων θα συνεχίσουμε την προσπάθεια και τον αγώνα μας με το σύνολο του Πατραϊκού λαού, η πόλη μας να έχει αυτά που δικαιούται».

ΟΕΒΕΣΝΑ: Κομβικής σημασίας γεγονός

Η Ομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνικών Εμπορικών Σωματείων Νομού Αχαΐας σε ανακοίνωσή της ανέφερε πως από την πρώτη στιγμή εξέφρασε την άποψη πως οι ΙΙ Μεσογειακοί Παράκτιοι Αγώνες «Πάτρα 2019» είναι ένα γεγονός κομβικής σημασίας για τη χώρα αλλά και με ιδιαίτερη σημασία και ευκαιρία για την πόλη μας.

«Η Πάτρα βγαίνει από την αφάνεια. Γίνεται το κέντρο των χωρών της Μεσογείου και προσελκύει τα βλέμματα σε διεθνές επίπεδο αφού οι αγώνες αυτοί αποτελούν κορυφαίο γεγονός του αθλητισμού. Συνεπώς, αυτή η διοργάνωση συνιστά εξέχουσα ευκαιρία για προβολή και ανάπτυξη της περιοχής μας, που διακρινόταν από στασιμότητα διαχρονικά και ευελπιστούμε η πόλη μας τόσο σε τουριστικό όσο και σε αναπτυξιακό επίπεδο να βγει κερδισμένη προς όφελος των τοπικών επιχειρήσεων αλλά και των κατοίκων της. Η συμβολή όλων είναι αναγκαία για την άρτια διεξαγωγή της διοργάνωσης καθώς η πόλη δεν μπορεί να βλέπει πλέον να χάνονται ευκαιρίες μικρές ή μεγάλες για ανάπτυξη. Η Πάτρα χρειάζεται να ανακτήσει και πάλι τη δυναμική και την αίγλη της. Η ΟΕΒΕΣΝΑ, λοιπόν, καλεί τα σωματεία-μέλη της (μεταφορείς προσώπων, επισιτιστικά

επαγγέλματα, τουριστικές επιχειρήσεις κτλ) να δώσουν το καλύτερό τους εαυτό και να συνδράμουν τα μέγιστα για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα» αναφέρει ο πρόεδρος του Δ.Σ. Παναγιώτης Σκέντζος.

ΕΕΣΠ: Ενεργή συμμετοχή

Ο Εμπορικός Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών συμμετέχει ενεργά και υποστηρίζει την μεγάλη αθλητική διοργάνωση της πόλης μας. Αναφέρει πως με πρωτοβουλίες, όπως ο σημαιοστολισμός των γραφείων, διανομή αφισών αγώνων στα καταστήματα της πόλης, κάνει από την πλευρά του το καλύτερο δυνατό για την επιτυχία των αγώνων και την προβολή της πόλης.

Ευχαριστεί τα μέλη του Συλλόγου που προσφέρουν τον πολύτιμο χρόνο τους δουλεύοντας ως εθελοντές και που χωρίς την συμβολή τους η πραγματοποίηση των αγώνων θα ήταν ανέφικτη. «Προτρέπουμε τους συναδέλφους, μεσούσης μάλιστα της εκπτωτικής περιόδου, να κάνουν δελεαστικές και γενναίες προσφορές προσελκύοντας το ενδιαφέρον των χιλιάδων επισκεπτών της πόλης μας. Στόχος μας οι επισκέπτες των αγώνων να γίνουν πρεσβευτές και διαφημιστές της φυσικής ομορφιάς και των μνημείων της Πάτρας, των φιλικών κατοίκων της, αλλά και της ζωντανής, συμφέρουσας και ποιοτικής αγοράς της», καταλήγει το Δ.Σ.

Παρακαταθήκη για το αύριο

Ο ΣΚΕΑΝΑ σε ανακοίνωσή του ανέφερε πως τα 2.000 καταστήματα και οι 20.000 εργαζόμενοι δίνουν τον καλύτερο εαυτό του για μια αξιομνημόνευτη εικόνα εστίασης, αναψυχής και διασκέδασης. «Θέλουμε η Πάτρα μας να κάνει λαμπρούς αγώνες και να αφήσουμε όλοι μαζί παρακαταθήκη για το αύριο», αναφέρει το Δ.Σ., απαντώντας σε όσους αμφισβήτησαν την ποιότητα των υπηρεσιών τους. Μάλιστα, ανέφεραν πως ο ΣΚΕΑΝΑ έχει εκδώσει οδηγίες στα μέλη του για να επιδείξουν τον καλύτερο τους εαυτό προς τους επισκέπτες της πόλης και μάλιστα έχει φροντίσει μέσα από προγράμματα ΛΑΕΚ και ΕΦΕΤ, το προσωπικό των επιχειρήσεων να ειναι εκπαιδευμένο σε υψηλό επίπεδο όσον αφορά στα θέματα υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων.

Αναμένουν τον απολογισμό

Τον επίσημο απολογισμό των διοργανωτώναπό την ανάθεση των αγώνων μέχρι σήμερα, από όλους όσους έχουν εμπλακεί μέχρι τώρα, αναμένει η «Ανυπότακτη Πολιτεία», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Στο μεταξύ και η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή κάνει λόγο για «αγώνες με βαριά δυσοσμία σκανδάλων και πολιτικής συγκάλυψης».

Τελετή Λήξης

Η Τελετή Λήξης θα σημάνει το τέλος του ταξιδιού στην Πάτρα και θα σηματοδοτήσει την εκκίνηση ενός νέου ταξιδιού σε άλλους τόπους της Μεσογείου. Σε μια συνέχεια της Τελετής Έναρξης θα απολαύσουμε τους αθλητές να παρελαύνουν όλοι μαζί χωρίς κανένα διαχωρισμό μεταφέροντας το μήνυμα της ένωσης και φιλίας των λαών.

Η Τελετή λήξης θα αποτελέσει μια γιορτή των εθνών, ένα πάρτι αποχαιρετισμού των αποστολών μια εκδήλωση που θέλει να τιμήσει και να ευχαριστήσει τους αθλητές και τους εθελοντές για την παρουσία τους στη διοργάνωση και την πόλη. Με πολύ χορό και μουσική θα σηματοδοτηθεί το τέλος της σπουδαίας γιορτής της Μεσογείου.

 

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας